Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ahoy dostlar ahoy! Fiber tamiri

• *
Ahoy dostlar ahoy! Fiber tamiri
OP: 23 Kasım 2017, 17:32:55
Tekne her yağmurda az da olsa sintinede su yapıyordu. Arayıp tarayıp sebebini buldum. Puntelin altından su alıyor. Ece reis sağolsun Mücahit benimle sohbet ederken bulmuştu su giren yeri. Ancak problemin bu kadar derin olduğunu bugün farkettim. Şimdi aklımdaki soru şu ! Tamiri nasıl yapacağız?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • instagram
Ynt: Ahoy dostlar ahoy! Fiber tamiri
#1: 23 Kasım 2017, 17:57:30
Tekne her yağmurda az da olsa sintinede su yapıyordu. Arayıp tarayıp sebebini buldum. Puntelin altından su alıyor. Ece reis sağolsun Mücahit benimle sohbet ederken bulmuştu su giren yeri. Ancak problemin bu kadar derin olduğunu bugün farkettim. Şimdi aklımdaki soru şu ! Tamiri nasıl yapacağız?

Oğuzhan Reisim selam,
Üstadlar yazmadan ben hemen cahil cesatetiyle fikrimi belirteyim ;)
Anladığım kadarıyla vida yerlerinden su alıyor ve  küçük bir tadilat gerektiriyor

1. Yöntem kabaca sika ile geçerek sızıntıyı önleyebilirsin

2. Yöntem güzelce zımparaladıktan sonra polyester ile yeniden tamir edebilirsin.

Vida yerlerinde kırık çatlak, vidanın sıkılmasına engel olacak bir durum var mı?

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#2: 23 Kasım 2017, 19:01:12
Sağdaki soldaki deliklerden anladığım kadarı ile fiber tamiri gerekecek. Bölgeyi deliklerin dibine ulaşıncaya kadar  zımpara ile açın, böylece tahmini 10 cm civarında konik veya küre kesidi bir yer açılmış olacak. Birkaç kat dokuma cam elyafını polyester reçine ile yüzeyi düzleştirnceye kadar yamayın. Yüzeyde jelkot tamiri için biraz derinlik bırakmaya özen gösterin. Kaymaz yüzeyin temiz olduğu bir yere önce biraz mum veya yağ sürün ve üstüne alçı dökün. Daha hassas bir kalıp için diş hekimlerinin ağız kalıbı almakta kullandığı kalıp malzemesini kullanabilirsiniz.  Bu malzeme su ile karıştrılıp hazırlanıyor, donduğunda rengi değişiyor. alçı gibi sert değil aynı kauçuk gibi yumuşak ama şekli bozulmuyor. Oldukça kalın bir tabaka hazırlamanızda yarar var. Bu kalıbı bölgeye oturtup deneyin, yandaki kaymaz dişlerine mümkün olduğu kadar oturması gerekir. Kalıp uygunsa, jellot tamir macunu alın ve onardığınız yerin üstyüne uygulayıp, üstüne kalıbı kapatın ver bastırın. Jelkot macunu şekil alacaktır. Kalıbı sökebilrsiniz. Kolay auyrılması için önceden içine mum veya yağ sürebilirsiniz.

En az 24 saat kurumasıno bakleyin, aynı çapta ayaklara uygun delik delin, ayak vidalarını ayağa takın, poliüretan mastik ile ayağın altını iyice kaplayın, yerine oturtun ve yukarıdan vidaları tutarak, aşağıdan pulunu takın ve somunları aşağıdan sıkın. Yukarıdan birinin vida başlarını çevirmeden başka birinin tutması gerekecek. Vidalar sadece tutulacak, yukarıdan kewsinlikle çevrilmeyecek. Ayağın oturduğu yerin hemen çevresine maskeleme bandı uygularsanız, tsaşasn poliüretan mastiği temizlemek daha kolay olur. Poliüretan mastik beyaz olursa bulaşanlar gözü çok rahatsız etmez.

İkinci yöntem ise bölgeyi iyice temizlemekle başlar. Bölgeyi ayağı ve vidaları iyice temizleyin, kurutun vidaları takın, poliüretan mastik uygulayın, alttan pulunu takın ve vidaların somunlarını yine alttan sıkın.

Alttaki pul yukarıdaki ayak şekline tek parça olabilir veya deliği vidaya uygun ama dış çapı vida çapının en az 3 katı, etli pullar da olabilir.     
  • IP logged

• *
#3: 23 Kasım 2017, 21:13:41
 Merhaba Oğuzhan,
Yarın teknede olacağım, birlikte bir göz atalım.
  • IP logged

• *
#4: 23 Kasım 2017, 21:16:35
Öncelikle o deliklerden vida mı, civata mı geçiyor , Fiberde hasar varmı Oğuzhan?
  • IP logged

• *
#5: 23 Kasım 2017, 22:54:49
Herkese teşekkür ederim öncelikle. Deliklerden civata geçiyor. Fiberin altında kontraplak var. Kontraplak çürümüş. En azından civata deliklerinin çevresi tornavidayla kanırtılınca ele geliyor. Resimden de anlaşılacağı gibi bordaya yakın deliklerden içeri su sızmış. Zaten puntel ayağı eğikti ve borda tarafı havaya kalkmıştı.

Cevat abi maalesef Pazartesine kadar gelemeyeceğim :)

• IP logged

• *
#6: 24 Kasım 2017, 00:19:07
Herkese teşekkür ederim öncelikle. Deliklerden civata geçiyor. Fiberin altında kontraplak var. Kontraplak çürümüş. En azından civata deliklerinin çevresi tornavidayla kanırtılınca ele geliyor. Resimden de anlaşılacağı gibi bordaya yakın deliklerden içeri su sızmış. Zaten puntel ayağı eğikti ve borda tarafı havaya kalkmıştı.

Cevat abi maalesef Pazartesine kadar gelemeyeceğim :)

Tamam civata doğru cevap.:)  O zaman Çelenoğlu reisin anlattığı gibi tamir edecek ve beyaz sikaflex ile (292 idi galiba su üstü,bakarsın ) ayağı tekrar monte edeceksin. Alttan kalın ve enli pul koymayı unutma civatayı sıkmadan.
  • IP logged

• *
#7: 25 Kasım 2017, 15:10:44
Önümüzdeki hafta eğileceğim bu işe. Erman, Ahmet ve Öcal reisler teşekkür ederim.

• IP logged

• *
#8: 25 Kasım 2017, 15:43:53
Bunu foruma yaz, bilenler vardır diyen, gerekli olacak alet ekipmanı tedarik edecek olan bana teşekkür yok tabi..  ;) :)
  • IP logged

• *
#9: 25 Kasım 2017, 16:40:56
Bunu foruma yaz, bilenler vardır diyen, gerekli olacak alet ekipmanı tedarik edecek olan bana teşekkür yok tabi..  ;) :)
Sana Burgaz’da rakı ısmarlayacaktım ama teşekkürler Ersin reisim :)

• IP logged

n

nuri_kongur

#10: 25 Kasım 2017, 17:34:28

Eee şimdi rakı yok mu yani

• IP logged

• *
#11: 25 Kasım 2017, 20:38:47

Eee şimdi rakı yok mu yani

:) neden olmasın Nuri reis :)

• IP logged

• *
#12: 07 Aralık 2017, 02:10:26
Herkese verdikleri fikirler için tekrar teşekkürler. Ahmet reisin tarif ettiği kalıp çıkartma gerektiren yöntem kafama yatmıştı ancak tek başıma yapmakta zorlanacağımı düşündüm ve Burak reisin önerdiği bir malzeme ile melez çözüm ürettim :) Sun fix adındaki sarı ve mavi hamurdan oluşan çift komponentli çelik kaynağını kullandım. Su ile çürüyen kontraplakları temizledikten sonra eşit miktarda aldığım iki renk hamuru elimde yoğurarak yeşil renkte hamur elde ettim. Hamuru güverteden deliğin içine parmağımla bastım. Kamarada alttan mukavva ile destek verdiğimden hamur içeri taşmadı. Hamur 15 dakika içinde donmadan civata deliklerini açıp civataları geçirdim. İlk puntelin altına sika sürüp yerine alıştırdıktan sonra 4 tane civatayı 1 saatte sıkabildim :) İkinci puntelde Cevat reis yardımıma koştu sağolsun 15 dakikada tamamladık. Yarın fotoğraflarını ekleyeceğim. Bu arada sun fix şöyle birşey :

• IP logged

• *
#13: 07 Aralık 2017, 03:26:44
Sun Fix 25-30 senedir piyasada olan güzel bir ürün Oğuzhan ,tek kusuru belli bir müddet (1 sene gibi) sonra sertleşiyor , iki kompenenti karmak için Koca Yusuf parmakları gerekiyor.
Hani tekne de stoklamak isteyen olursa diye söyledim. :)

Tamiratı yapıp suyu kestiğine göre problem yok. Su hattı altında olmadığından çok önemli değil , orada işlemler başka.

Yaptığın işlem güzel , eline sağlık.
  • IP logged

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
#14: 07 Aralık 2017, 16:22:54
Oguzhan reis mesajını nedense atlamışım. sen de meseleyi cozmussun herhalde gecmis olsun. Normalde bu konuları hiç bilmem anlamam . Ama belki ileride sana ve bilmeyenlere lazım olur diye devamlı takip ettigim sailing uma ismindeki youtube channel'ini tavsiye ederim. Adamlar resmen tekneyi bastan yarattılar ve bunları da adım adım video'da gosteriyorlar. Cok faydalı bence. Nerdeyse ben bile öğrenebilirim.... Sizin derdinizin birebir aynısını yaşadılar ve daha pek cok tamir islerini yaptilar.
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

Yukarı git