Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: CALEDONIA YAWL

• *
    • Classicboats Turkiye
CALEDONIA YAWL
OP: 16 Kasım 2017, 13:02:49
Genel olarak "tekne" denilince her nedense çoğunluk güverteli ve kamaralı yelkenli ve/ya motorlu tekne anlıyor. Oysa "dış dünyada" başka türlü de seyir mümkün mottosu ile "Yelken&Kürek"  akımı
uzun yıllardır amatör yapım, düşük bütçeli, römork üzerinde taşınabilir, barındırılabilir tekneler ile denizciliğe önem verip yaygınlaştırıyor. 

Iain Oughtred küçük tekneler konusunda çok bilinen önemli bir tasarımcı.
Caledonia Yawl ortaya çıktığından beri belki bine yakın amatör bu tekneyi inşa etti.
Bu tekne denizcilik ve gemicilik eğitimleri için mükemmel bir örnek olup, uzatılmış hafta sonu gezileri, sahil kampları ve toplu geziler için de biçilmiş kaftan.
  http://boats.duncan.com/cyforum/viewtopic.php?f=2&t=526
Kabaca teknik verileri :
LOA - 19' 6" -  LWL - 16' 1" -   Beam - 6' 4-1/2"  -   Hull weight - 450 lbs, all up 650 lbs  -  Displ. WL - 1090 lbs  -  Sail Area - 164 sq ft  -    Construction: Glued lapstrake plywood  -    Alternative construction: Traditional plank -cold molded-strip plank   -  Skill level: Intermediate  -  No Lofting required   -   Plans include 10 sheets, plus 17 pages of additional notes from the designer.

Aşağıdaki link toplamda 5 video içeriyor.
https://www.offcenterharbor.com/fb-1711-cy42/

Açılan sayfanın sağ tarafındaki GET MORE VIDEO kısmını doldurup Get My Videos butonuna bastığınızda 4 ayrı yapım filmine daha ulaşacaksınız.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2017, 13:07:08 Gönderen: Cem Gür »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

R

Recep Ertürk

Ynt: CALEDONIA YAWL
#1: 16 Kasım 2017, 17:39:46

Hep şunu düşünüyorum küçük tekne konusunda. Piyasada bulunsa az da olsa satılırlar. Ama sipariş olunca iş değişiyor. Birinin yelken-kürek teknesini üretip piyasaya arz etmesi gerekiyor. Bir standartta ve opsiyonlu olarak. Yelken-kürek, isterseniz içten takma motor şu kadar ek, dıştan takma motor şu kadar ek para gibi.. Ama hazır olarak piyasada olsa ben satılacağını ümit ediyorum.

Bu da belli bir sermaye yatırımı demek. Sanırım eksik olan bu. Bir de tabii ülkede "piyasa" denilen şeyin kırılganlığı. Ortaçağdan kalma "ısmarlama" mantığı ile birleşince olmuyor. "Boutique" bile bir endüstriyelliği içerir. "Zanaat" mantığı ile herhalde bu kadar..

Kendin yapmak ise herkesin harcı değil. Evvela beceri sonra yer gerekiyor..

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#2: 16 Kasım 2017, 21:25:30
Recep Bey,
"Küçük tekne" üretilse satılır. Ama üreteni mutlu etmez.
Standardize edilmiş bir üretim ve işlevine göre birkaç model olmalı.
Ama en önemlisi " fiber" olmalı. Ahşabın "a"sını duyan müşteri çocuk doğmadan boğuverir yatırımı.
Kalite farkı yaratmak için belki fiber gövde üzerine oraya buraya ahşap giydirilebilir.
Standardize edilirken en basit yelken donanımı konmalı. O da pıraçera yelken. Gel gör ki artık hatırlayan değil bilen kalmadı.

Üreticiye fazladan bir yatırım daha çıktı. Pıraçera armaya ikna etmek görevi. :'(
Bütüün bu engeller aşılsa bile tekne üretmek için gerekli bürokratik formaliteler- alınması gereken izinler- bakanlık kayıdı - üretim izni - Yangın raporu- Çevre Koruma izni, "CİN numarası" vs vs vs vs .... ile de güleş tuttup yenmek gerek.

Var olan üreticilerin de ufukları sincabın 2 parmak arası açısı olduğundan biz ancak buralarda yazar da yazarız. Zaten amatör denizciliğimiz de "süt irisi, kof obez ergenlikten" öte geçemiyor.
Tek umudum ektiğimiz tohumların günün birinde amatör yapım olarak orada burada yeşermesi.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#3: 16 Kasım 2017, 22:43:16
Yelken,kürek yazın fırsat buldukça yaptığım bir faaliyet.Pekçok insan fotoğraflar ,videolar çekiyor.Ben de istiyorum,yapacağım,nerde satılıyor?kim  yaptı diyenler.Ama sonrası ben her sene tek başıma Küçük kayığımla yelken kürek kıyılarda geziyorum
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 16 Kasım 2017, 22:55:38
Yelken,kürek yazın fırsat buldukça yaptığım bir faaliyet.Pekçok insan fotoğraflar ,videolar çekiyor.Ben de istiyorum,yapacağım,nerde satılıyor?kim  yaptı diyenler.Ama sonrası ben her sene tek başıma Küçük kayığımla yelken kürek kıyılarda geziyorum
Abi  iyi ki varsın bu denizlerde,

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *
#5: 16 Kasım 2017, 23:00:52
Harika. Çok özendim şimdi.
Keyifler hep böyle daim olsun.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#6: 16 Kasım 2017, 23:49:59
Bir yerlerde şöyle bir iki kayık ta görmüştüm.

• IP logged

• *
#7: 17 Kasım 2017, 00:19:47
En alttaki çok güzel dizayn.Duruşu arması mükemmel.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#8: 17 Kasım 2017, 00:39:35

Evet Abi uzaktan resmini çekmek zorunda kalmıştım. Acayip güzel bir şeydi.İçten takma küçük bir motoru da vardı.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#9: 17 Kasım 2017, 13:01:15

:)xx :)xx
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#10: 17 Kasım 2017, 13:41:25

Tek umudum ektiğimiz tohumların günün birinde amatör yapım olarak orada burada yeşermesi.

Kesinlikle...

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#11: 17 Kasım 2017, 19:00:28
Denizcilik ille de uçsuz bucaksız ufuklara doğru yol almak mıdır?
Yoksa küçümen bir tekne içinde dünyalar kurup, "denizde olmanın" zevkine varıp doğa ile akmak mıdır? Yaşın hiç ama hiç önemi yok !!!!

Pıraçera (üçtebir serenli) armanın yeniden hatırlanması ve kullanımının teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Benzeri tekneler yaygınlaşmadıkça bu ülkede amatör denizciliğin işi çok zor.

https://vimeo.com/114790378?ref=fb-share&1

• IP logged

Yukarı git