Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: SSB Telsiz

• *
Ynt: SSB Telsiz
#15: 05 Ocak 2017, 18:20:04
Suat Reis,

Prof'a sorarsan böyle olur, bildiğinin birazı ile bizi boğabilir. (Hemen dökümanlarıma ekledim tabii Özgür Reis'in notlarını.)

PL-680 ile aşağıdaki linkteki anten birlikte geldi.

http://www.anon-co.com/product/an06

İlk sıradaki anteni balkondan (daire yüksek giriş) hemen önümüzdeki ağaca savurdum, yani bir ucu oralarda bir yerde. Ancak kışın kapalı da also Ankara'da balkonda oturulamadığından ayrıca aşağıdakini sipariş ettim. (Linkteki firmadan) ,

http://www.anon-co.com/product/a38lms-antenna

Pek bir farkını da göremedim, antenin üstündeki tuner ayarını milim milim yapmak gerek. Ama en azından balkona çıkmaya gerek kalmadı.

JVComm32 programı ile 10098 khz idi sanırım Almanya'dan Weather Fax'ları günün bazı saatlerinde alabildim. Ankara normalde sanırım kapsama alanı dışında. Tekneye gidince bir de Marmaristen tarama yapacağım.

• IP logged
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2017, 18:23:57 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#16: 05 Ocak 2017, 18:50:17
Özgür reis açıklamalar için teşekkürler, uğraşmaya devam edeceğim. Bir de ip antenler var gurcataya veya direk tepesine basılan, ne dersiniz?

Hasan reis, üzerinde aynı antenden bana da geldi ama çok verim alamadığımdan. Sonradan aldığınızı bir inceleyeceğim. Anladığım kadarıyla tuner ayarını anten üzerinden yapabiliyorsunuz bu ilave aldığınız antede, değil mi?
  • IP logged

• *
#17: 05 Ocak 2017, 19:05:24
Doğrudur. Plastik uyduruk birşey o da. Tuner..
  • IP logged

T
  • *
#19: 05 Ocak 2017, 19:23:17
SSb telsiz işi hep aklımın bir köşesinde idi.

Bir kere 3000-4000$ bayılıyorsun, herşeyi ile tastamam kuruyorsun, sen sağ ben sen selamet diye düşünüyordum.
Şu set gibi, tam tekmil, pactor modem filanda ekleyerek

http://www.docksideradio.com/Icom%20SSB%20Radios.htm
http://www.docksideradio.com/
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#20: 05 Ocak 2017, 19:32:15
SSb telsiz işi hep aklımın bir köşesinde idi.

Bir kere 3000-4000$ bayılıyorsun, herşeyi ile tastamam kuruyorsun, sen sağ ben sen selamet diye düşünüyordum.
Şu set gibi, tam tekmil, pactor modem filanda ekleyerek

http://www.docksideradio.com/Icom%20SSB%20Radios.htm
http://www.docksideradio.com/

İşte ben o 4.000 usd'leri ve de Pactor Modemi falan devre dışı yapıp sinoptik oyuncaklarıma kavuşayım diye uğraşıyorum... :)
  • IP logged

T
  • *
#21: 05 Ocak 2017, 19:50:32
Suat kaptanım,
Ben de biraz komplo teorileri fazlaca olduğu için, teknokıyamet senaryolarında en çok lazım olacak iletişim diye görüyorum  ;D
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#22: 05 Ocak 2017, 19:58:06
Suat kaptanım,
Ben de biraz komplo teorileri fazlaca olduğu için, teknokıyamet senaryolarında en çok lazım olacak iletişim diye görüyorum  ;D

Kesinlikle katılıyorum. Teknolojiden ne kadar sıyrılabilirsek o kadar hayatta kalabilme becerimz artar... ;)
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#23: 05 Ocak 2017, 21:26:10
Tecrübeli bir amatör telsizci değilseniz tekneye HF telsiz işini ciddi bir firmaya komple set (cihaz, kurulum vb) yaptırmak.. küçücük detaylar (kablonun dönüş açısı bile) büyük farklar yaratır.

Dinleme işi hobi işi.. her türlü deney yapılabilir, uydur uydur yap! :)

Teknokıyamet için en pratik/ucuz çözüm CB (Citizen band - halk bandı - tüpçü telsizi) cihaz kullanmak.. üstelik lisans derdi yok. (Ruhsat var) cihazlar çok ucuz.
Anten boyutları açısından kara araçlarında da kullanmak mümkün.

Veya biraz ders çalışıp amatör telsizci olmak. Küçücük UHF el cihazları ile röleler (aktarıcı, tekrarlayıcı) sayesinde tüm şehir çapında görüşülebilir. Üstelik camia acil durumlar için hazırlıklı ve donanımlıdır. Dünyada en büyük felaketlerde her zaman iletişimi onlar sağlar.

öZgür

• IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#24: 05 Ocak 2017, 21:38:19

Pek bir farkını da göremedim, antenin üstündeki tuner ayarını milim milim yapmak gerek. Ama en azından balkona çıkmaya gerek kalmadı.

JVComm32 programı ile 10098 khz idi sanırım Almanya'dan Weather Fax'ları günün bazı saatlerinde alabildim. Ankara normalde sanırım kapsama alanı dışında. Tekneye gidince bir de Marmaristen tarama yapacağım.
Anten ve tuner güzelmiş, işe yarar.
Ama bulunduğunuz bölge ve kablo mesafesi sorun yaratıyordur.

Tuner ile radyo arasındaki kabloyu kısa tutmak ve kayıpsız bir koaksiyel anten kablosu kullanmak ve iyi bir topraklama bağlantısı fark yaratabilir.

Yer mekan sorunu olmasa, mesela çatı arasına veya terasa yönlü (directional) anten kurmak da ciddi fayda sağlar.

öZgür

• IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#25: 05 Ocak 2017, 21:44:08
Özgür reis açıklamalar için teşekkürler, uğraşmaya devam edeceğim. Bir de ip antenler var gurcataya veya direk tepesine basılan, ne dersiniz?
Istralyayı kurcalamak istemeyen ama bakır kablolarla da mc guyverlik yapmak istemeyenler için güzel çözüm.. :)

kırmızı görülen anten..

öZgür
  • IP logged
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2017, 21:49:48 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#26: 05 Ocak 2017, 21:48:09
Istralyayı kurcalamak istemeyen ama bakır kablolarla da mc guyverlik yapmak istemeyenler için güzel çözüm.. :)

öZgür

Peki bunlara ilave güçlendirici ya da izalator ya da tunner gibi cihazlar da takmak gerekli midir?
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#27: 05 Ocak 2017, 21:48:11
utumatik tunner falan yok mudur aceb?
Olmaz mı!
Ama onunla aranıza 500$ sıkışmış! :D

öZgür

• IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#28: 05 Ocak 2017, 21:55:35
utumatik tunner falan yok mudur aceb?
Olmaz mı!
Ama onunla aranıza 500$ sıkışmış! :D

öZgür

Çok para gibi geldi bana. Radyo üzerindeki tunner sanırım anten dalga boyuna bir etkisi yok, değil mi?
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#29: 05 Ocak 2017, 21:55:49
Peki bunlara ilave güçlendirici ya da izalator ya da tunner gibi cihazlar da takmak gerekli midir?
Sadece tek bir frekansta kullanmayacaksınız tuner gerekir.

Güçlendirici sadece dinleme için gerek. Verici için gerek yok (çünkü tuner ile verimli/kazançlı olacak) ki yasak zaten.

İzolatöre gerek yok, kendi komple elektriksrl olarak izole bir halat zaten.. içinde bakır kablo gizli.. (ütü kablosu gibi!)

öZgür

• IP logged
><(((º>

Yukarı git