Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Arif Dirlik Postkolonyal Aura üzerine cahilce yorumlar.

R

Recep Ertürk

Kişisel olarak Arif Dirlik hakkında birkaç şey söylememe izin verin.
Türkçeye yanılmıyorsam iki kitap birkaç da makalesi çevrildi. Çoğumuzun çok tanıdığı isimlerden değildi. Ancak toplum konularına ilgi duyanlar içinde belki de özel bir kesim ona ve yazılarına ilgi duyabilirdi.

Ülkemizde Hürriyet gazetesi diliyle bakınca övünmemiz gereken bir isim. Çünkü o bir Türk ve ABD üniversitesinde Hoca!

Mesleğin içinden bakanlarca farklı düzeyde değerlendirilmesini Hürriyet çerçevesi içinde anlamak imkansız.

Benim açımdan dram bir hayattır. Mühendislik öğrenimi için git ve oralarda kal ve "Çin uzmanı" olarak kariyer yap.

Çin 20. yüzyılda özellikle 2. yarısından sonra özel önemde bir ülke. (Belirteyim Çin dünya tarihinde her dönemde önemli ülkedir). Endüstri devrimi yaşamamış bir "köylü" toplumda sosyalizm kurulması meselesi nedeniyle. İkincisi 20. yy sosyalizm (ve elbette marxism) tartışması içinde özel önemde bir yeri var. Bugün geride kalmış gibi görünse de 20. yüzyıl içinde önemli tartışmaların olduğu bir konu.

Yurt dışı öğrenim görüp orada öğrendiğini burada anlatmak oldum olası bizde makbul bir konudur. Bazı isimler sırf bu nedenle sevilmişlerdir. Önemsenmişlerdir. "Bir ayağının Atlantiğin öbür tarafında" olması övünülen bir şey olduğu gibi herkese kısmet olmayan da bir şeydir. Ancak "iyi de ne anlatıyor?" diye sorduğunuzda pek de cevap alamayacağımız bir konudur bu.

Türkiye'nin 20. yüzyılında ana trend "anti-marxism" olmasaydı, muhtemelen Arif Dirlik'i daha çok tanırdık. Şerif Mardin ve benzerlerinden farkı onun kendisini marxismle ilişkili konumlandırışıdır. Elbette bunun da ona bir maliyeti olmuştur. Dilerim hakkında kitap yazılır. Dilerim anılarını yazmıştır. Yayınlanır. Ülkemizdeki marxist düşünceye (her ne kadar varsa) bir katkısı var mıdır? Bunu en başta sevenlerinin yanıtlaması gerekir.

Ülkemizde gündeme gelişi daha çok küreselleşme tartışmaları ile alakalı oldu. Ele aldığı konular hiçbir şekilde önemsiz konular değildir. Ama başkasının tartışmasına katılmaktan daha fazlasını yapmamız gereken bir konudur. Bunu yapabildiğimizi söylemek zordur.

En basiti şimdilerde çok da üstünde özenle durmadığımız "sömürgecilik" kavramı yani kolonyalizm ikili bir içeriğe sahiptir. Bu bizde de öyle olmuştur. Cumhuriyete de etkisi olan Osmanlı entelektüelleri "Müstamirin" demişlerdir sömürgeciye. Yine Kolon uygarlık götürücüdür. Batı dillerindeki karşılığı da budur. Sonradan özellikle marxism tartışmaları ile ve Batı'da dünyanın geri kalanına farklı bir gelecek sunma iddiası taşıyanlarca kavramın içeriği farklı tasvir edilmiştir. Bizde de 'müstamirin' yerine (dilde öztürçecilik katkısı ile) 'sömürgecilik' tercih edilir olmuştur.

Konuları elbette hep yeniden yeniden tartışmalıyız. Ömrünü bu tartışmalarla tamamlamış Arif Dirlik'e rahmet diliyorum.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Arif Dirlik, Türkiye'ye  vicdani retçi olduğu için dönmemiş bir yazar-düşün adamı. Memlekete faydası var mı yok mu bilmiyorum, ama Dünya'ya faydası var. E ülkemiz de Dünya'da bir yerde. Çoğun içinde az da vardır kuralı gereği, demek memlekete de faydası vardir bir şekilde. En nihayetinde mühendislik yapmamış, düşün adamı.
Bilinen üzere, felsefenin-sosyolojinin-düşünün katma değeri evrenseldir, o nedenle parasal karşılığı yoktur . Hegel'in Almanlara mı faydası var Dünya'ya mı? Böyle bakalım bence. İbn-Haldun'dan Müslümanlardan çok Avrupalılar yararlanmış.
Hem meraklanmayalım, memlekette olsa, zaten ya zındanda olurdu ya da bizim entelektüel yaşantımız onu şaklaban yerine koyardı.

Hürriyet diliyle baktığınızda Dirlik'i bir Çin uzmanı olarak görürsünüz; Oysa bu adam,  Terry Eagleton, David Harvey, Steve Best, Michel Berman, Kellner, Frederic Jameson, Jorge Larrain ile birlikte; kapitalizmi, küresel kapitalizm- küresel modernite gibi tanımlamalara uğratsalar bile, kapitalizmin ilk çıkışındaki hiç bir temel ilişkisinin değişmediğini, sınıf çelişkisinin uzlaşmaz bir çelişki olarak ve  temel sorunsal olarak orta yerde durduğunu savunan ve klasik batı marksizmini getirdikleri yeni söylemlerle aşan Geç-Marksistler arasında yer alan  önemli bir düşün adamıdır.

Düşüncelerine katılıp katılmamak herkesin kendi dünya algısına kalmış.

Bu arada kimi disiplinli olarak okuyup bitirmeyeyazsam, bir kaç yıl içinde ölüyor. Var mı özel olarak istediğiniz biri?

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Ersin sayende postkolonyal terimini öğrenmiş oldum. Teşekkürler  :)xx :)xx :)xx
  • IP logged

• *
İşiniz bitince şoradaki köşede bekliyom ben. :)
  • IP logged

• *
Köşe mi hangi köşe? Dün bitimde seni göremedik.Haftaya Sivri adada görüşelim bari.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
Köşe mi hangi köşe? Dün bitimde seni göremedik.Haftaya Sivri adada görüşelim bari.

Zafer hocamın odasındaki köşedeydim .:)
İnşallah geleceğim Mustafa Hocam.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
  • IP logged
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2017, 14:21:57 Gönderen: Cem Gür »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Recep Reis belki artik bana eskisi kadar kızmaz bundan böyle:)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

R

Recep Ertürk

:)

Tepkimin "kızmak" şeklinde tanımlanmasına itiraz ederek başlayayım. "Postkolonyal" kavramı idi tartışmanın çıktığı nokta.  "Türkiye'de yaşayan postkolonyal demez" gibi bir cümle kullanmıştım. Postkolonyal sözcüğünü bir biçimde çevirmeni değil de "derleyen"i açıklamaya çalışmış ve biraz da saçmalamış çünkü neokolonyalizmi de dahil etmiş.

Geriye doğru yazdıklarımıza baktığımızda onun başka bir kavram setine dahil olduğunu dile getirmiştim. Bir de "Hürriyet dili"nden söz etmiştim. Cem Gür'ün paylaştığı haber tam da böyle. Hürriyet dili şeklinde. Mustafa da yazısında tartışma çıkarmayacak bir üsluba özen göstermiş.

Arif Dirlik'i şimdi tartışmayalım. Merhumun ardından güzel sözler edelim geleneğe uygun şekilde.

Nasıl tanımlarsanız tanımlayın. İster postmodern ister postkolonyal, ister küreselik çağı, ister küresel modernlik şimdiki durumun adı Batı dünya egemenliği'dir. Onun yeni bir formudur. Onun nüansları, seyri, seyrinin gösterdiği gelişmeler  sonraki tartışmadır.

Gözlüklü zenci olmanın alemi yok. :)

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri

Tepkimin "kızmak" şeklinde tanımlanmasına itiraz ederek başlayayım. "Postkolonyal" kavramı idi tartışmanın çıktığı nokta.  "Türkiye'de yaşayan postkolonyal demez" gibi bir cümle kullanmıştım. Postkolonyal sözcüğünü bir biçimde çevirmeni değil de "derleyen"i açıklamaya çalışmış ve biraz da saçmalamış çünkü neokolonyalizmi de dahil etmiş.

Geriye doğru yazdıklarımıza baktığımızda onun başka bir kavram setine dahil olduğunu dile getirmiştim. Bir de "Hürriyet dili"nden söz etmiştim. Cem Gür'ün paylaştığı haber tam da böyle. Hürriyet dili şeklinde. Mustafa da yazısında tartışma çıkarmayacak bir üsluba özen göstermiş.

Arif Dirlik'i şimdi tartışmayalım. Merhumun ardından güzel sözler edelim geleneğe uygun şekilde.

Nasıl tanımlarsanız tanımlayın. İster postmodern ister postkolonyal, ister küreselik çağı, ister küresel modernlik şimdiki durumun adı Batı dünya egemenliği'dir. Onun yeni bir formudur. Onun nüansları, seyri, seyrinin gösterdiği gelişmeler  sonraki tartışmadır.

Gözlüklü zenci olmanın alemi yok. :)

Yok, kırmızı ile çizdiğim yer dışında, valla anlaşamıyoruz bu kavramlar konusunda. Neyse, her şeyde herkesin anlaştığı bir hayat düşünün, insan nefes alamaz yahu.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Kırmızı renkteki cümlede anlaşıyorsak ondan hemen önceki 6 sözcüklü yarım cümlede de sorun olmaması gerekiyor. Diğerlerini hal yolu bulunur.

Şimdi kırmızının yanına sarı yakışır desem bunda da anlaşamamayabiliriz. :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Mümkün değil. Sarı, lacivert'le güzel durur. :)
  • IP logged

• *
  • IP logged

Yukarı git