Arif Dirlik, Türkiye'ye vicdani retçi olduğu için dönmemiş bir yazar-düşün adamı. Memlekete faydası var mı yok mu bilmiyorum, ama Dünya'ya faydası var. E ülkemiz de Dünya'da bir yerde. Çoğun içinde az da vardır kuralı gereği, demek memlekete de faydası vardir bir şekilde. En nihayetinde mühendislik yapmamış, düşün adamı.
Bilinen üzere, felsefenin-sosyolojinin-düşünün katma değeri evrenseldir, o nedenle parasal karşılığı yoktur . Hegel'in Almanlara mı faydası var Dünya'ya mı? Böyle bakalım bence. İbn-Haldun'dan Müslümanlardan çok Avrupalılar yararlanmış.
Hem meraklanmayalım, memlekette olsa, zaten ya zındanda olurdu ya da bizim entelektüel yaşantımız onu şaklaban yerine koyardı.
Hürriyet diliyle baktığınızda Dirlik'i bir Çin uzmanı olarak görürsünüz; Oysa bu adam, Terry Eagleton, David Harvey, Steve Best, Michel Berman, Kellner, Frederic Jameson, Jorge Larrain ile birlikte; kapitalizmi, küresel kapitalizm- küresel modernite gibi tanımlamalara uğratsalar bile, kapitalizmin ilk çıkışındaki hiç bir temel ilişkisinin değişmediğini, sınıf çelişkisinin uzlaşmaz bir çelişki olarak ve temel sorunsal olarak orta yerde durduğunu savunan ve klasik batı marksizmini getirdikleri yeni söylemlerle aşan Geç-Marksistler arasında yer alan önemli bir düşün adamıdır.
Düşüncelerine katılıp katılmamak herkesin kendi dünya algısına kalmış.
Bu arada kimi disiplinli olarak okuyup bitirmeyeyazsam, bir kaç yıl içinde ölüyor. Var mı özel olarak istediğiniz biri?
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.