Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Satılık yelkenli ilanlarına yorumlar..

• *
Satılık yelkenli ilanlarına yorumlar..
OP: 26 Eylül 2017, 09:31:18
Sevgili reisler, tekne almaya karar verdiğimden beri Meşhur ilan sitesine bakmak artık bir alışkanlık haline geldi.

Hatırlıyorum da , ilk ilanı aradığımda çok heyecanlanmıştım. Ne soracağımı bile bilmiyordum.

Zamanla tecrübelendik.. Bazen çok hoşuma fiden tekne ilanları görüyorum. Kafamdan hayaller kurarım , muhtemel hepimiz de yapıyoruzdur.. Bu tekneyi alıcan, şöyle yapıcan, böyle edicen gibi.

Beğendiğim tekne ilanlarını buradan yorumlayayım diyorum. Elbette çok hassas bir konu. O yüzden gerçekten tasarım ve kullanım olarak ilgimi çeken tekneleri yazmayı planlıyorum. Sonuçta kendime ait görüşlerle de kimseyi mağdur etmek istemem.

Baştan da belirtelim . Bunlar benim kendi tecrübelerime dayanarak yaptığım yorumlar. Doğruluğu tartışılır.

Efendim ilk teknemiz Kalamışta bağlı bir İsveç teknesi. 1981 model. Bir Filipper Futura.

Çok diri duruyor. Ancak ben tasarımına hayran kaldım. Motoryat deniyor ancak , daha çok yelkenli. Alüminyum davlunbaz yüzünden ve yüksek borda nedeni ile biraz motoryatı andırıyorsa da çizgiler tam bir yelkenli.

Boyu yaklaşık 10 m. bir kere İstanbul için çok uygun bir boy. Bu boya markoni arma cuk oturmuş. Üstelik kesirli bir flok var ve klasik bir markoni arma. Cenova dirive değil yani.

Kesirli arma olunca, floğun tramolası çok kolaylaşmış. Çift makaralı bir tramola arabası ile tramolalarda kendisi kontra değiştirebiliyor. Aynı sistem Hanse de de var biliyorsunuz.

Flok yine de kallavi. Küçük değil yani. Ancak ana yelken bence tam olması gerektiği gibi. Üstelik ana yelken arabası kıçta kısa bir davlunbaz var. Onun üstünde. Bunun adının ne olduğunu bilmiyorum ancak, bu taşıyıcı davlunmaz üzerine ana yelken arabası monte edilmiş ve ana yelken arabası hem olması gereken yerde ve hiç çapariz vermiyor.

Dolap dümen ve center cockpit. Havuzluk ortada yani. Ana yelken arabası dümenin hemen arkasında ve floğun iki küçük vinci de dümenin her iki yanında. Güvenli bir tek başına seyir için ideal tekne.

Arma tekenye tam oturmuş yani. Eleştirilebilecek hiçbir şey yok armada.

Kuzey teknelerine özgü davlunbazın içi çok kullanışlı. Mutfak tamamen buraya taşınmış ki , bomba gerçekten. Kabini yemek kokuları ile kokutmak gibi bir sorun da yok yani. Mutfak , davlunbaz altına alınınca , baş kabin yuvarlak bir otorma düzeni ile resmen salon gibi tasarlanmış. Kıç kamara ise ön tamaradan tamamen ayri ve ayri bir kamara girişi var dümenin hemen arkasında.

Kıç kamara boyutları ideal ve son derece aydınlık. Üç penceresi var. Küçük olmasına rağmen mönemki bir özel akülan yaratıyor. Misafire çok uygun. Salonda yatır misafirlerini ya da kıç kamarada . Bitti gitti. Üstelik misafiri ya da mürettebatı hiç rahatsız etmeden rahatlıkla erkenden demir alıp yol almakta mümkün.

Pala elbette skeg. Salma ise neredeyse omurga salma. Ama omurga salmanın görevini görecek kadar geniş.

En beğendiğim özelliği ise bagajı.. Evet bildiğiniz bagaj bu. Portuç filan değil. Ön tarafta neredeyse kamara büyüklüğünde bir bagaj var. Bisiklet dahil ne isterseniz alır.

Davlunmbazı ve yüksek bordası ile küçük bir okyanus yelkenlisi kıvamında. Tipik bir kuzeyli tekne olduğundan havuzluk biraz küçük ancak, denize inmek için kullanılan dinlence çok kullanışlı.

Ana yelken bumbası da havuzluğun üstünde ancak davlunbaz ve arka taraftaki şpoyler diyelim, hiç bir tehlike yaratmıyor.

Kıçtan karada zorlanan reisler de düşünülmüş. Başa tarafta pantondan çıkmak için katlanır bir krom merdiven var ki.. Gerçekten tasarım olarak şapka çıkartır..

Çok hoşuma gitti gerçekten. Fiyat yıla göre belki biraz yüksek ancak bugün fırsat olursa gidip bir bakmak istiyorum. O zaman daha çok bilgi verebilirim sanırım.
  • IP logged

• *
    • Caddebostan Sigorta
Ynt: Satılık yelkenli ilanlarına yorumlar..
#1: 26 Eylül 2017, 18:11:22
Merhaba Ersin Reis ,

Güzel bir başlık olmuş tebrik ederim, buradan malum sitedeki ilanlar ile ilgili tecrübeli abilerim bilgilerini paylaşır belki biz de nasipleniriz.

Aslında bugün aklımda konu açmayı düşünüp sonra "ayıp olur düşüncesi" ile vazgeçtiğim bir ilanı da dile getirmek isterim.

Bu aslında sadece 1 ilan için değil genel olarak Macgregor tekneler ile ilgili,  (aslında bugün "Dünyanın En Güvenilir Teknelerinden Biri" başlığı beni gaza getirdi).

Macgregor yaklaşık 8 mt boyu olup , bence tek özelliği hareketli salması olan bir yelkenli fakat piyasaya oturmuş 20.000-30.000 Euro arasında gezen fiyatları var,  neden bu kadar pahalı olduğunu ve tercih sebebini çok merak ediyorum.
(Beni hiç çekmiyor belirtmeden geçmiyim.)
  • IP logged
Özhan Sezgin

• *
#2: 26 Eylül 2017, 18:51:30

İlk teknem Macgregor'du. 2000 yılında sıfır olarak almıştım. 22.500 USD+KDV, ve üstüne de 50 HP Yamaha ile bana 34.000 USD gibi bir maliyeti olmuştu.
17 yılda değil, değer kaybetmek kazandırmış bile....
Anlamadım.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#3: 26 Eylül 2017, 21:11:09
Mc Gregoru zamnında çok incelemiştim. Hatta Turhan abinin Mc gregor için pazarlık bile etmiştik. O sayede de bir türlü giremediğim Geko ya bir telefon ile girivermiştim. Meğer adamlarn içlerine doğmuş da almıyorlarmış :))

Neyse konumuz bu değil.. Mac Gregor , hibrid bir yelkenli. Bence İstanbul kullanımı için de çok uygun. Kullananıp şikayet eden hiç görmedim. Rüzgarsız havalarda bizler sıkıntıdan patlarken bu tekne ile basıp gidiyorsunuz mesela. Ya da boğaz tırmanışı için de çok ideal bir tekne.

Arma sanki biraz zayıf duruyor ancak, bu kadar kullanan içinde hiç direğini kıranı da görmedim. Fiyatları Biraz yüksekçe bu aralar ama Amerika da  ciddi fanları var.

Hareketli salma ve safrasına su alarak ciddi yelken performansı sağlıyor . Bir diğer özelliği de çek traylere nereye istersen git, at denize..

Bence o kadar da gömmemek gerek.. Amaca uygun ilginç bir seçenek..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#4: 26 Eylül 2017, 21:58:40
Bir arkadaşımin ilk teknesiydi. Beraber donatmistik. Basıp Kibrisa gidiyordu. Gölde de sahaneydi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Caddebostan Sigorta
#5: 26 Eylül 2017, 22:27:10
Mc Gregoru zamnında çok incelemiştim. Hatta Turhan abinin Mc gregor için pazarlık bile etmiştik. O sayede de bir türlü giremediğim Geko ya bir telefon ile girivermiştim. Meğer adamlarn içlerine doğmuş da almıyorlarmış :))

Neyse konumuz bu değil.. Mac Gregor , hibrid bir yelkenli. Bence İstanbul kullanımı için de çok uygun. Kullananıp şikayet eden hiç görmedim. Rüzgarsız havalarda bizler sıkıntıdan patlarken bu tekne ile basıp gidiyorsunuz mesela. Ya da boğaz tırmanışı için de çok ideal bir tekne.

Arma sanki biraz zayıf duruyor ancak, bu kadar kullanan içinde hiç direğini kıranı da görmedim. Fiyatları Biraz yüksekçe bu aralar ama Amerika da  ciddi fanları var.

Hareketli salma ve safrasına su alarak ciddi yelken performansı sağlıyor . Bir diğer özelliği de çek traylere nereye istersen git, at denize..

Bence o kadar da gömmemek gerek.. Amaca uygun ilginç bir seçenek..

Güzel bilgiler Ersin Reisim , amacim asla gömmek değil. Elbette aramizda sahibi olanlar veya hayrani olanlar da vardir , benim oturtamadiğim sadece fiyat/performans dengesi, belki piyasasi 15-20.000 euro araliginda gezse mantikli bile olur istanbul icin ama 25-30 a cikinca kabullenemedim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged
Özhan Sezgin

• *
#6: 26 Eylül 2017, 22:36:26
Son bıraktığığımda 60 bin Tl bandında idi ..ancak epey önce olabilir.haklısınız bu arda fiyat konusunda..
  • IP logged

T
  • *
#7: 26 Eylül 2017, 22:41:17
Tekne satanların bir çoğu, doğru fiyatlandırma yapmıyorlar. Öyle bir fiyatlandırma yapıyorlar ki neredeyse eski teknesine istediği fiyatla 5-10 yaş genç yada 4-6 ft büyüğü alınabiliyor.

MacGregor 26M özelinde genel fiyatlandırma şöyle...2007'ye 32,000€ isteyen de var, 2008'ine 17,000€ isteyende.

https://www.boatshop24.com/tr/MacGregor/macgregor-26m/DL/yelkenli-tekne
  • IP logged

• *
#8: 26 Eylül 2017, 23:12:34
Kesinlikle katılıyorum.. Örnek yelkenler tekne ile yaşıt, hala iyi durumda deniyor. Aslında sorun, tkene sahiplerinin çoğu kimi maliyetleri hiç bilmiyor. Aldıkları fiyatın üstüne ödedikleri marina parasını ekleyip , öyle fiyat belirliyorlar.

İkinci etken da markalı tekne fiyatları uçtu gitti. Eh en ucuz bira eli yüzü düzgün tekne kapıyı 50 bin euro dan açıyor. Hal öyle olunca eski tene fiyatları da yukarı doğru etkileniyor.
  • IP logged

• *
#9: 27 Eylül 2017, 03:55:41
Bakınız , bira önce barınakta duran ve yüz bin TL ye sarılan bir teknenin 400 bin TL ilanını gördüm.. Pes yani..

Bu durumla da çok karşılaşılıyor.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#10: 27 Eylül 2017, 08:07:07
Kesinlikle katılıyorum.. Örnek yelkenler tekne ile yaşıt, hala iyi durumda deniyor. Aslında sorun, tkene sahiplerinin çoğu kimi maliyetleri hiç bilmiyor. Aldıkları fiyatın üstüne ödedikleri marina parasını ekleyip , öyle fiyat belirliyorlar.

İkinci etken da markalı tekne fiyatları uçtu gitti. Eh en ucuz bira eli yüzü düzgün tekne kapıyı 50 bin euro dan açıyor. Hal öyle olunca eski tene fiyatları da yukarı doğru etkileniyor.

Ama o fiyata alıcı bulmuyor sanki Ersin.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#11: 27 Eylül 2017, 08:40:43
İşte Bülentçim biz de mümkün olduğunca farklı alternatifleri ortaya koymaya çalışıyoruz o yüzden. Bakımsız bir fiber tekneyi alıp, hiç problem yaşamayacağını zanneden bir sürü bu işe başlayacak ya da başlamakta olan kişi var.

Bir kere bakımsız tekne , bakımsız teknedir. Ahşap , fiber, alüminyum farketmez.

Bizim Ahmet ile koyduğumuz Arıza Tekne sahibi kriteri bu yüzden.. Hiç bir şey bilmiyorsan, denize çıkmayan sahipten tekne almayacaksın arkadaş. Denize çıkan sahip, her durumda teknesine bakmak durumunda sonuçta.

Bugün artık biraz düzgün bir tekneyi 40 bin Eurodan aşağı alma şansı kalmadı neredeyse. Hem Euro arttı hem tekne fiyatları..

Demek talep var..
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#12: 27 Eylül 2017, 09:45:45
TRITON'u bu yaz başı Alman bir aileden aldık.
Biz tekneyi görmeye gittiğimizde (hoş gitmeden almaya karar vermiştik bile), 10 günlük bir tura çıkacaklardı.
Kamaraya bile girmeden havuzlukta içilen bir kahve eşliğinde yapılan muhabbet sonrasında kaparo verdik.
İçeriye ondan sonra girdik, motoru çalıştırmadık. Sağa sola bakmadık.
Bir hafta sonra tekneyi teslim aldığımızda (ki aile çoktan Almanya'ya kesin dönüş yapmıştı), motoru çalıştırdık ve Ekincik rotasına koyulduk.
İlk görüşmede dikkat ettiğim şey
1. Halatlar gayet düzgün rodalanmış ve temiz idi
2. Aile içi muhabbetleri gayet güzeldi ve Ronald (sahibi) teknesine güvenip 10 günlük yola çıkan bir Alman'dı.

Bu ailemizin 7. teknesi (arada sıfır teknelerimiz de oldu, ama ilk kez böyle bir kontrolsüz(!) ve güvene dayalı bir tekne alımı yaptık.
Şu ana dek pişman olmadık.
Tekneyi karaya almadık daha ama, dalıp baktığımda 2 yıllık zehirli hala tekne altını temiz tutmuştu.
Sözün özü: Ev alacaksan tuğladan, kız alacaksan Muğla'dan, tekne alacaksan Alman'dan :-)
  • IP logged

• *
#13: 27 Eylül 2017, 09:53:40
O araba değilmiydi..  :)

Gerçi konu ile ilişkisi yok ama şu söz de güzeldir.

Teknen varsa kıçında, işin varsa başında ,eşin varsa koynunda ol.. gibi birşeydi..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 27 Eylül 2017, 10:06:50
Hiç bir şey bilmiyorsan, denize çıkmayan sahipten tekne almayacaksın arkadaş. Denize çıkan sahip, her durumda teknesine bakmak durumunda sonuçta.

Bugün artık biraz düzgün bir tekneyi 40 bin Eurodan aşağı alma şansı kalmadı neredeyse. Hem Euro arttı hem tekne fiyatları..

Denize çıkmayan teknenin konforu bol yedek parçası az olur zaten.

• IP logged

Yukarı git