Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Direğe Tırmanma Sistemleri

n

nuri_kongur

Ynt: Direğe Tırmanma Sistemleri
#15: 17 Eylül 2017, 21:40:20
Şöyle bişeyi kendiniz de imal edebilirsiniz;

öZgür (mobil)

İyiymiş valla , bende vardı basamaklar tekneyi aldığımda. Olmasa bundan yapardım , diğeri tedbir almazsan çok çapariz veriyor ipe halata. ::)

Bu basamak sistemi pratik görünmekle birlikte eğer ana yelken direk içinde sıkışmışsa kullanamazsınız. En iyisi sabit basamak. Katlanır olanları pahalı değilse daha da iyi olur.
Erdal reisim , bende resimde görüleni yenilerde gördümdü. Pratikliği ve üretilebilir olması çok hoşuma gitmişti. Kendime yapayım bir tane diyordum. Sizin uyarınızla planımı rafa kaldırdım.
Katlanır basamaklara baktım tanesi 200 liraya yaklaşan rakamları ile pek satın alınabilir gelmedi bana.
Bide şu var:
https://youtu.be/f_OeXDlr-RQ

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

e

erdal duran

#16: 17 Eylül 2017, 21:58:51
Nuri reis, videodaki gibi basamakları kendiniz yapabilir ve ucuza mal edebilirsiniz. Ancak civata (vida) işi biraz sakat. Bu direklerin içine ulaşıp karşıdan somun sıkmak mümkün değil, dolayısıyla sadece vidalamak ne derece güvenlidir  emin değilim. Bunun yerine bağlantı ayaklarına birden fazla delik açıp perçinlemek daha doğru.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#17: 17 Eylül 2017, 22:07:16
Erdal reisim, kendim yapmak aklımdan geçmedi değil. Aslında direk alüminyum ve basamaklar da alüminyum olduğu için korozyon riski yok ama vidaları henüz bilmiyorum. Akıllı vida diye vidalar onlarla problem çıkacağını sanmam. Sonuçta direğe orijinal alınan basamak alsak onlara da somun takma imkanı yok.

• IP logged

T
  • *
#18: 17 Eylül 2017, 22:09:18
Somun perçinler çözüm olabilir
  • IP logged

n

nuri_kongur

#19: 17 Eylül 2017, 22:17:13
Somun perçinler çözüm olabilir
Tan reis ilk defa duydum ve şöyle bir video buldum. İşi görür ...
https://youtu.be/4_5VOdvKohw

• IP logged

T
  • *
#20: 17 Eylül 2017, 22:20:28
  • IP logged

e

erdal duran

#21: 17 Eylül 2017, 22:26:42
  • IP logged

n

nuri_kongur

#22: 17 Eylül 2017, 22:30:43
Yelken direğine tırmanma ile ilgili mesajlar ayrı bir konu şeklinde ilgili alana taşınabilir mi acaba? Hem asıl konu mecrasını korur, hem de bu son derece faydalı mesajlar arada kaybolmaz.

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#23: 17 Eylül 2017, 22:30:50
Aluminyum üzerinde krom vida izolasyonlu yapmayacaksanız mutlaka korozyon olur. Doğru çözüm perçin.

Ama bence halat veya perlondan, gerekirse raya geçmeyecek (sarma yelken de olabilir) güvenli ve pratik merdiven üretilebilir. Yeter ki kişi biraz güvenlik almayı bilsin. (Aşağıdaki armut gibi çıkmasın!!)

Hatta tekne için uygun görsel bulamadım ama aşağıdakine benzer bir "karşıt ağırlık" desteği ile kol kuvvetiyle direğe kolaylıkla çıkılabilir. Kendi kilomuzdan %15-20 eksiğini vinç ile direğe basar sonra çok az güçle çıkılabilir.

Diğer bir hoşuma giden yöntem aşağıdaki gibi bir ceraskal (manuel vinç) 'ı mandar ile direk tepesine çekip onunla kendimizi çıkartıp indirmek;

İğnecik seyrinden konu buraya nasıl geldi yav?? :D

öZgür (mobil)
  • IP logged
><(((º>

T
  • *
#24: 17 Eylül 2017, 22:31:35
  • IP logged

n

nuri_kongur

#25: 17 Eylül 2017, 22:35:11

Deniz üzerinde tek başınıza teknenizin direğine tırmanabilecek ve tek başınıza inebilecek kondisyon ve beceriye ulaşmadanda solo seyir yapmayı düşünmemenizi tavsiye ederim.

Keyifli seyirler ve keyifli yelken arkadaşlıkları diliyorum herkese .İyi geceler.
Burak reisin yerinde uyarısıyla laf lafı açtı Özgür

• IP logged

e

erdal duran

#26: 17 Eylül 2017, 22:40:20
  • IP logged

T
  • *
#27: 17 Eylül 2017, 22:41:36
Bu da tırmanma aparatlarının testleri  ;D

Basamak en iyisiiii  8)

http://www.adf.org.tr/images/docs/4b%20direge%20tirmanma.pdf
  • IP logged

n

nuri_kongur

#28: 17 Eylül 2017, 22:51:09
Geçen sene, tekneyi denize indirdikten sonra oğlumla körfezde tüm arma yelken seyiri yaparken cenovanın mandarını üst yakaya bağlayan düğüm çözüldü. Tamamiyle benim gafletim. Yelken direğini indirmiştim çarmık tellerinin bağlantılarını kontrol etmiştim ama cenova mandarları kontrol listemde yoktu. Oğlum olmasa teknede o sırada işler biraz sarpa sarabilirdi. Hemen ön tarafa koşup denizden cenovayı topladı. Daha sonra, önceleri almış olduğum halat tırmanma aparatlarını tırmanmak için ayarlayıp sakin bir sabah direğe tırmanıp mandarı yeniden bağladım. İlk kez olduğu için çıkarken değil ama inerken baya uğraştım.  Aslında sabit basamaklar en güzeli.

Çıkarken de, inerken de tek başıma tırmanıp indim.  Tedbiren arkadaşımı çağırmıştım. Sağolsun fotoğrafları o çekti

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2017, 22:54:32 Gönderen: Nuri Kongur »

• *
#29: 17 Eylül 2017, 23:01:10
Bu da tırmanma aparatlarının testleri  ;D

Basamak en iyisiiii  8)

http://www.adf.org.tr/images/docs/4b%20direge%20tirmanma.pdf

Bende basamak var ,düşünmeyeyim reisler o zaman. :)

Şu Lazy Jack in çapariz yapmasına da çözüm varmı reisler, yukarıda bir yerlerde sormuştım. ?
  • IP logged

Yukarı git