Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Direğe Tırmanma Sistemleri

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Direğe Tırmanma Sistemleri
OP: 17 Eylül 2017, 09:14:14
Yelken (gezi sınıfı) en az iki kişinin keyif alarak yapacağı bir spordur .Benim gördüğüm çoğu tekne sahibinin bir yelken arkadaşı olmadığı için (En az kendisi kadar deneyimli) Yelken açmaya üşenmesi ve Balon yelkeni aklına bile getirmemesinin sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Çoğunluk hep nerdeyse solo seyir yapmak zorundaymış gibi hissediyor.

Solo seyir çok fazla disiplin ve beceri gerektiren birşey.Bu disiplin ve beceriyi kazanmak zorlu bir çalışma gerektiriyor ve bu disiplinden ,psikolojik ve fiziksel zorluktan zevk almanızda gerekiyor.

Deniz üzerinde tek başınıza teknenizin direğine tırmanabilecek ve tek başınıza inebilecek kondisyon ve beceriye ulaşmadanda solo seyir yapmayı düşünmemenizi tavsiye ederim.

Keyifli seyirler ve keyifli yelken arkadaşlıkları diliyorum herkese .İyi geceler.
Bu arada herseyin de kolay yolu cikti gibi.. git gide teknoloji daha kolay seyirler saglar oldu. Tabi bu yaninda para harcamak demek. Konudan konuya atliyoruz ancak direk basamaklari direge tirmanmada cok işe yariyordu. Sizlerin tecrube ettigi baska bir duzenek var mi? Ben diregi delmeye baslamadan incelemek ve fikir almak isterim. Basamaklari disaridan satin almayacagim. Kendim yaptiracagim..

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
Ynt: Direğe Tırmanma Sistemleri
#1: 17 Eylül 2017, 10:03:26
Direkte basamaklar gayet güzel oluyor , ben bile çıkıp iniyorum rahat rahat. :)

Ancak mandarların veya varsa direkteki diğer halatların basamakların arasına girmesi büyük sıkıntı.
Uçlarını bir el incesi ile birleştirip çaparize karşı tedbir almayı unutma. (Anladığım kadarı ile katlanır tip takmayacaksın.)
  • IP logged

• *
#2: 17 Eylül 2017, 10:35:34
Ersin'in önerdiği Sokratik tartışmayı bu konuda yapamaz mıyız?

:)
  • IP logged

• *
#3: 17 Eylül 2017, 10:43:27
Direkteki ana yelken kanalına mandarla basılan  bir şerit üzerine sağlı sollu belli aralıklarla dikilmiş  daire formlu, içi beslemeli özel kumaştan mamul basamaklar bana oldukça pratik bir çözüm gibi geliyor.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#4: 17 Eylül 2017, 10:49:09
Ersin'in önerdiği Sokratik tartışmayı bu konuda yapamaz mıyız?

Valla ben bunu ciddi önermiştim; bir yöntem olarak. Ama artık yürüyor.
 :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#5: 17 Eylül 2017, 11:02:10
Direkteki ana yelken kanalına mandarla basılan  bir şerit üzerine sağlı sollu belli aralıklarla dikilmiş  daire formlu, içi beslemeli özel kumaştan mamul basamaklar bana oldukça pratik bir çözüm gibi geliyor.

O da iyi imiş Sedat Ağabey , görmedim ben. Resmi varmı , bir de esnermi çok acaba?
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#6: 17 Eylül 2017, 11:41:08
Şöyle bişeyi kendiniz de imal edebilirsiniz;

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#7: 17 Eylül 2017, 11:51:36

öZgür (mobil)

İyiymiş valla , bende vardı basamaklar tekneyi aldığımda. Olmasa bundan yapardım , diğeri tedbir almazsan çok çapariz veriyor ipe halata. ::)

• IP logged

• *
#8: 17 Eylül 2017, 12:04:16
Sevgili Öcal.
Çok seneler önce Knidos açıklarında sert bir havada cenova mandarı kopup yelken teknenin altına serilince ,bitmeyecekmiş gibi gelen bir zaman süresinde o eşek ölüsüne dönüşmüş ıslak yelkeni güverteye aldıktan sonra yorgunluktan bitap bir halde Sevgili Utku'yu aradım. Sağolsun hemen ilgilendi ve Hisarönüne gelmemi ,orada hemen çare ve ekip bulacağını söyledi. Gittiğimde ekip hazırdı. Neredeyse trakasız direğe tırmanabilen denizciler şipşak benim mandarı yenilediler. O günden sonra gözüm hep tek başına gezenlerin direklerinde oldu. Bir denizci bu tarz bir donanımla maymun gibi tırmanıp işini bitirince de donanımı indirerek torbasına koymuştu. Çok sevmiştim ama denemek kısmet olmadı. Resimler internette var sanırsam ama ben yüklemeyi beceremiyorum.
  • IP logged

• *
#9: 17 Eylül 2017, 12:08:47
Sevgili Öcal.
Çok seneler önce Knidos açıklarında sert bir havada cenova mandarı kopup yelken teknenin altına serilince ,bitmeyecekmiş gibi gelen bir zaman süresinde o eşek ölüsüne dönüşmüş ıslak yelkeni güverteye aldıktan sonra yorgunluktan bitap bir halde Sevgili Utku'yu aradım. Sağolsun hemen ilgilendi ve Hisarönüne gelmemi ,orada hemen çare ve ekip bulacağını söyledi. Gittiğimde ekip hazırdı. Neredeyse trakasız direğe tırmanabilen denizciler şipşak benim mandarı yenilediler. O günden sonra gözüm hep tek başına gezenlerin direklerinde oldu. Bir denizci bu tarz bir donanımla maymun gibi tırmanıp işini bitirince de donanımı indirerek torbasına koymuştu. Çok sevmiştim ama denemek kısmet olmadı. Resimler internette var sanırsam ama ben yüklemeyi beceremiyorum.

Özgür reis koydu resmi. Teşekkürler Sedat Ağabey.
  • IP logged

• *
#10: 17 Eylül 2017, 12:12:34
Hah .. ben yazana kadar resim işi hallolmuş.
Sağolasın Özgür.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#11: 17 Eylül 2017, 12:19:19
Dağcıların kullandığı ascender öneririm. Birini trakaya bağlıyosunuz diğerini bir üzengiye. Ŭzengiye basıp kendinizi yükseltip trakadaki ascenderi yukarı doğru boşunu alıyorsunuz. Trakaya oturmuş iken üzengiyi yukarı çekiyor ve hareketi tekrarlıyorsunuz. Inmek biraz zor oluyor, bunun çaresi de bir descender almak. 8 şeklinde  bir metal. Trakada otururken üzengiyi söküp descenderi trakaya bağlı ascenderin altına takıyorsunuz, üzengiyi tekrar takıp ayağa kalkıyorsunuz. Trakaya bağlı ascensderi söküyorsunuz. Tırmandığınız mandarı hafifçe el ile tutuyorsunuz, üzengiyi söküyorsunuz. Tuttuğunuz halatı boşladıkça aşağı kayıyorsunuz.
  • IP logged

T
  • *
#12: 17 Eylül 2017, 12:54:04
Direkte basamak, tek başına seyir yapanlar için en iyi çözüm bence.
Diğer yöntemler, marina yada durgun bir denizde değilseniz, ki testler oralarda bile zor olduğunu gösteriyor, çok uygun gelmiyor.

Doğru montaj yapılmış basamaklar, çapariz vermemesi için, Öcal abinin dediği gibi, el incesi bağlandığında sıkıntı olmuyor.
Üstelik bu basamaklar çıkarken tutunacak bir yer sağladığı gibi her bir noktada kendinizi sağlama alacak alanlarda oluşturabiliyor.
Ve yine kendiniz yapabiliyorsunuz.

Yine de rahatsızlık veriyorsa, katlanır basamaklarda mevcut.
  • IP logged

e

erdal duran

#13: 17 Eylül 2017, 13:09:28

öZgür (mobil)

İyiymiş valla , bende vardı basamaklar tekneyi aldığımda. Olmasa bundan yapardım , diğeri tedbir almazsan çok çapariz veriyor ipe halata. ::)

Bu basamak sistemi pratik görünmekle birlikte eğer ana yelken direk içinde sıkışmışsa kullanamazsınız. En iyisi sabit basamak. Katlanır olanları pahalı değilse daha da iyi olur.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#14: 17 Eylül 2017, 13:35:18
Güneyden Antalya körfezine girdikten sonra sarma ana yelken sıkıştı ascender ile orsa seyirde direğe çıktım ve sorunu çözdüm.

Basamak  takarak çıkmaya niyetlenenlere önerim iş yapacağınız yerde sizi ellerinizi kullanabilecek şekilde direğe bağlayacak  bir kemer kullanmanızdır.
  • IP logged

Yukarı git