Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Sloop Arma yelkenli teknede ignecik seyri

• *
Ben Ömer Kırcal'ın uyguladığı çözümü deneyeceğim. Decathlon'dan 35 tl ye 8 demiri aldım.

Bunu Dilek reisin önerdiği aletin monte edildiği yere shackle ile bağlayacağım. Halat yönlendirmeleri de aynı şekilde olacak. Halatları sancak ve iskele kıç omuzluklardaki koç boynuzlarına bağlayacağım. Halat 8 demirinin ortasında bir kaç tur atıp saracak demiri. Kavança sırasında halatı kontrollü bir şekilde boşlayıp emniyetli bir şekilde manevrayı tamamlayıp halatı tekrar koç boynuzuna bağlayacağım. Bu sistemde pupa palangası iptal olmuyor.

Ayrıca web sayfasında pupa palangası iptal olacak diyor ancak şöyle bir soru ortaya çıkıyor : Ben iğnecik seyrinde giderken ana yelkene tor vermek için halatı gevşettiğimde istemsiz kavança yeme ihtimali doğuyor. Bumba freni o zaman dilimi içinde görevini yapamıyor diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum?
  • IP logged

• *
Sevgili Dilek 1. resimdeki polar diagramda Simetrik,Asimetrik,Parasailor ve parasail ile gidebileceğimiz açılar verilmiş. Parasailor ile 175 -180 dereceden rüzgarı alabiliyorsun Testin yapıldığı zaman rüzgar çok az olduğu için  verilen hızları max hız olarak düşünme.Parasailor daha kalın bir kumaş ve yelkeninin ortasındaki kanat formu rüzgar ile şeklini alıyor (Şişirilebilir değil).Parasail ise daha hafif bir kumaş daha performanslı ve kullanımı parasailora göre daha dikkat gerektiriyor ortasındaki kanat formu şişirilebilir(İnflatable) yani rüzgarsız formunu koruyor.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Selamlar.

Fiyatlar son resimde sağ alt köşede 2010 yılının sanırım şu an biraz daha ucuzlamıştır.

Bu Parasailor u burada yaptırsak kaça mal olur acaba Burak Reisim , bir de mevcut simetrik hafif hava balonum modifiye edilebilirmi ?
Senin ve varsa diğer reislerin fikirlerini öğrenebilirmiyim.?
  • IP logged

B

Burak Doneray

Simetrik balon aynı işi görüyor zaten sadece kullanımı biraz dikkat gerektiriyor ve 2 kisi lazim  90-180 derece arasi kullanabilirsin. Parasailor pahali bir yelken arastirmak lazim .Sen zoru seversin Öcal reisim .
  • IP logged

B

Burak Doneray

Asimetrik balonun olsaydı 90-150 arası kullanabileceğin için iğnecik seyri için simetrik yada parasailor almayı düşünebilirdin Ama zaten simetrik varsa onu kullan derim.

Resim 3 Cruising chute (asimetrik) Resim 6 - Simetrik
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2017, 00:48:55 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Hiç balon yelken kullanmamış olanlar çok zor diye düşünüp tercih etmeyebilirler .Gerçek ise yelken yapıyorsanız bir kere deneyimleyin ne kadar kolay ve zevkli olduğunu göreceksiniz.

İğnecik seyrinde rüzgarda az ise bir simetrik sizi cok rahat motor seyir hızına çıkartır o yüzden burada konuşmak ve teşvik etmek bence çok önemli.

(Balon yelkeni kullanıma hazırlamak size zahmetli geliyorsa Yawl arma bir tekne yada meşhur Colin Archer ve benzeri klasik bir tekne almayı aklınızdan bile geçirmeyin)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2017, 01:07:42 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Yelken (gezi sınıfı) en az iki kişinin keyif alarak yapacağı bir spordur .Benim gördüğüm çoğu tekne sahibinin bir yelken arkadaşı olmadığı için (En az kendisi kadar deneyimli) Yelken açmaya üşenmesi ve Balon yelkeni aklına bile getirmemesinin sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Çoğunluk hep nerdeyse solo seyir yapmak zorundaymış gibi hissediyor.

Solo seyir çok fazla disiplin ve beceri gerektiren birşey.Bu disiplin ve beceriyi kazanmak zorlu bir çalışma gerektiriyor ve bu disiplinden ,psikolojik ve fiziksel zorluktan zevk almanızda gerekiyor.

Deniz üzerinde tek başınıza teknenizin direğine tırmanabilecek ve tek başınıza inebilecek kondisyon ve beceriye ulaşmadanda solo seyir yapmayı düşünmemenizi tavsiye ederim.

Keyifli seyirler ve keyifli yelken arkadaşlıkları diliyorum herkese .İyi geceler.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2017, 01:42:37 Gönderen: Burak Doneray »

• *
Simetrik balon aynı işi görüyor zaten sadece kullanımı biraz dikkat gerektiriyor ve 2 kisi lazim  90-180 derece arasi kullanabilirsin. Parasailor pahali bir yelken arastirmak lazim .Sen zoru seversin Öcal reisim .

Seninle bir ara deneyelim , sevecekmiyim bir bakalım Burak reisim. :)
  • IP logged

• *
Konular güzel açılmışken bir diğer hususta daha bilgimi geliştireyim. Yelkeni çekerken lazy jack in iplerine takılan balançinalar için  , lazy jack in iplerini bumba hizasına doğru alçalacak şekilde  gevşetmekten başka öneriniz varmı reisler. ?

• IP logged

• *
Gezi amaçlı uzun mesafe yelkenle seyirlerde bence asimetrik balon (gennaker) teknede bulunması gerekli ve yeterli bir donanım.
Sarma sistemli gennaker, hafif havalarda uzun süre ayni kontrada seyredilen seyahatlerde çok kullanışlı oluyor.Bendeki gennaker çorapsız ve cenovanın arkasından maskeleyerek açabildiğim ve özellikle tek başına seyirlerde  indirmekte çok zorlandığım tipte idi.  Yerli bir firmadan tambur ve fırdöndüden oluşan sarma aparatını  aldım.Yelkenin orsa yakası torlu olduğu için biraz düzleştirilerek bu yakaya statik-esnemeyen bir halat dikildi.Tabii gennaker yeni sipariş edilecekse üreticiye sarma sisteme uygun orsa yakalı ve halatlı yaptırılmalıdır.Halat üzerine sarılmış olan gennakerin tack köşesi alttaki tambura bir kilitle bağlanıyor ve bu tambur diğer tarafından uygun bir yükseklikte cenovanın önünde demir makarasının yanlarında bir mapaya halatla tesbit ediliyor.tepe noktasından fırdöndüye kilitlenen yelken balon mandarıyla kapalı halde gerdiriliyor.En diştan getirilen iskotayı kullanarak ve tambur kanalından dolanan ve örülerek havuzluğa uzanan bir sonsuz halatı çevirmek suretiyle gennaker çok kolay bir şekilde kaptan tek başınaysa dahi açılıp kapatılabiliyor.Böyle bir sistemle dar apaz rüzgarı da kullanmak mümkün olduğu gibi gerektiğinde sertleyen havada gennaker küçültülebiliyor.
Tambur çapını teknenin ve gennakerin büyüklüğüne göre seçmek,tambur ve fırdöndünün dönüş rahatlığı,tambur kanalının,içindeki sarma halatını kaydırmadan yürütmesi önem arzediyor. Yakaya diktirilecek halatın esnemiyen bir halat olması bana göre yeterli olsa da uzunyolcularda gördüğüm kadarıyla paralel çift halat veya bulunabilirse şerit şeklinde bir halat diktirerek sarma yüzeyini arttırmak daha düzgün ve çabuk sarılmasını sağlıyabilir.
Bu sistemin bir avantajı da sertleyen havada gennakeri sarmanız ve cenovanızı devreye sokmanız saniyeler içinde havuzluktan gerçekleştirilebiliyor.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Gennaker pupa seyrinde de kullanılır. Başa sabitlemek yerine balon  gönderine bağlayıp aynen spinnaker gibi kullanabilirsiniz. Fazla omuzlu olmadığından spinnaker kadar verimli değildir ama spinaker ile giremediğiniz  dar açılara girebilirsiniz. Genelde spinnaker kumaşına oranla biraz daha kalın olduğundan daha sert havalara da dayanır.
  • IP logged

T
  • *
Balenlerin takılmasını diyorsun değil mi abi ?

Daha fazla gevşetmek hatta salmak  ;D

Bir de rüzgarı gerçekten tam kafadan almak
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2017, 23:29:51 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *

Onları yapıyoruz zaten de , acaba başka bir şey varmı diye sormuştum Kaan Reisim.
Lazy Jack i sökmek ve kullanmamak var birde. ciddiyim. :)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Direğe tırmanma sistemleri yeni bir başlığa taşındı bilgilerinize.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *

Onları yapıyoruz zaten de , acaba başka bir şey varmı diye sormuştum Kaan Reisim.
Lazy Jack i sökmek ve kullanmamak var birde. ciddiyim. :)

Dutchman Sail Flaking System ?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=166&v=V-v96hdaTII
  • IP logged

n

nuri_kongur

Direğe tırmanma sistemleri yeni bir başlığa taşındı bilgilerinize.
Eyvallah

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Yukarı git