Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Mürettebat, bir deneyimin verisi

• *
Ynt: Teknede Mürettebat, bir deneyimin verisi
#15: 12 Eylül 2017, 03:15:39
Mürettebat.. Son dönüşte , Ahmet, Ben ve Burak seyir yaptık malum. Kendini beğenmişlikten değil ama.. Beraber seyir yaptığım bu dostları önemsediğimden ve seyirde mürettebatın önemini anlatmaya çalıştığımdan.

Bizim mürettebatın adı " rüya takımı-1 " idi . ( -1 Mustafa abi oluyor )

Size de Bülent'in jargonu ile " son bahri mil bükücüler " demek lazım.  :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#16: 12 Eylül 2017, 09:52:29
Son Bahri Mil masal murettebatinin huzuru sayesinde 6 saate yakın erken büküldü. Bunu yazmak istiyorum
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#17: 12 Eylül 2017, 10:59:09

124 millik pasaj 26 saatte,
167 millik pasaj 29,5 saatte alındı.
Buyrun efendim.

Tekne aynı, kaptan aynı, hava koşulları benzer, ama biri ötekine göre son derece hızlı.

Ben hesaplarımı hep saatte 5 mil yol üzerinden yaparım. Daha sonra ortalamaya göre revize ederim.
Bu duruma, Alanya'ya 25 saatte , Mersin'e 37 saatte ulaşmam gerekiyordu.

Fakat sonuçlar yukarıda. Aradaki farkta mürettebatın çok etkin bir rol oynadığını düşünüyorum.

Alanya seyrinde bana eşlik eden arkadaşım kuşkusuz ki yardım etmek için elinden geleni yaptı. Ama hiç bir şey bilmiyordu.
Örneğin, marinadan çıktık, usturmaça toplanacak, hop hız kes, tek başına git, usturmaçaları topla, geri dön yol ver...

Rüzgar yardımı başladığı zaman bir şey yapacaksın, önce adamı yerinden kaldır, şunu yapacağım diye anlat, yapmaya çalışırken dakika başı sorsun "abi niye olmuyor" filan, diye, içinizden bumbayı söküp denize atmak "hah bak ne güzel işte böyle gidiyoruz, mutlu musun" demek geliyor, bırakıyorsunuz yaptığınız işi.
yol uzadıkça yorgunluğunuz artsın, uykunuz gelsin ama uyuyamayın, o kez yapabileceğiniz özellikle rüzgarı kullanmak yönünde yapabileceğiniz şeyleri yapmaktan yavaş yavaş vazgeçiyorsunuz,
Uykusuzluk-ne kadar dirençli olursanız olun, çok çok yoruyor, dikkati dağıtıyor, tembelleştiriyor, bu hızınızı etkiliyor.

Şu konuşmaya dikkat;
-Oğlan çocuğu, biraz uyuyacağım, bak, karşıdan gelene sağdan gelene soldan gelene arkadan gelene dikkat. İşte karşıdan geliyorsa, mesafeye bak, açıktaysa ses etme, kuşkuya kapılırsan korkma, gerekirse önüne düşmeyecek şekilde 30-40 derece sancak ver, uzaklaş. önünden geçiyorsa  kıçını nişanla...Sonra rotana gir.
-Tamam abi,
- Ne yapacaksın?
- Şunu şunu şunu.
-Şahanesin, Tamam, benim uyku sorunum var bak biliyorsun, bir kadeh içtim, duş alacağım, yatacağım, hava kararmaya yüz tutarsa, ki daha erken uyanırım, beni muhakkak uyandır.
-Tamam abi.
50 dakika sonra baş kamaranın kaportasından kafamı uzattım;
- Oğlum bu gemiyi görüyor musun?
- He abi gidiyor o
- Ne zaman geçti seni?
- Geçtiğini görmedim.
- Lan elindeki kitaba ha şimdi, bu tam pruvada oğlum, bize geliyor
- Hakkaten abi ya, birden bire önümüze çıktığına göre
-Homur homur

Burada haksızlık etmek için, tenkit için söylemiyorum, dünyanın en iyi insanlarından biridir ve çok severim. Lütfetti, yanımda geldi.

Mersin seferinde aynı içerikteki sohbet
- Erman ben biraz yatayım
- Olur abi.

Şunu diyeceğim, ya adam gibi tek el seyir yap, ya yanına birini alacaksan az çok şu bir ucundan tutabilsin.
Öyle oldu mu 6 saat kâr ediyorsunuz.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#18: 12 Eylül 2017, 11:14:08
tamam da yanındaki tirhandil reisi.. Hatırlatırım. Sen git yanına böyle birisini al.. Sonra altı saat erken geldim diye böbürlen.. :)

Yine bir anı..

Ahmetin Asterix i getiriyoruz. Gece seyrindeyiz. Ahmet uyuyor. Amerikalı ile ben vardiyadayız. Amerikalı dümende. Teknede var mı yok mu belli değil. Müsellim de o gece ciddi bir gemi trafiği var. Marine Traffic açık, zello da bir sürü adam, nasıl gidelim nerden gidelim yorumlar yapılıyor. Sonuca göre ben Dümendeki Amerikalıya büyük kaptan edası ile talimat veriyorum.

" on derece iskele" , " bir on derece daha " filan.. En son bir konteyner gemisi geliyor. Hızı 15 knot filan. Ben tırsıp, babakale tarafına yöneliyorum. Amerikalı yine itiraz etmiyor ancak , şöyle gideydik te olurdu gibi bir laf ediyor. Omuz silkiyorum. Sancağa yöneliyoruz.

O seyirde biz tekneyi 52 saatte  Kuşadasından İstanbul a getirdik diye böbürlendiydik. Beklenenden bir gün erken geldik çünkü.

Bir süre sonra , Amerikalı ile Abisi, Alaskalı tekne transfer ettiler İstanbul dan Mersine.. Tamı tamına, hepi topu 5,5 gün sürdü.

Hiç durmadılar ve hep gemi yolundan gittiler. Bir gemi kaptanı , nirisi de çarkçıbaşı olunca böyle oluyor işte. Sonuçta gemilerin nasıl hareket ettiğini bilirseniz ve gemi kaptanı iseniz öyle gidiverirsiniz işte.

Demem o ki Sen işe tamamen Ermana bıraksaydın, bir gün erken giderdiniz.  :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#19: 12 Eylül 2017, 11:18:00
Ha ha ha ha....İmkansız. Adam palamuta dalardı :)

Bu arada Özgür Reis'in ölçümlerine baktım. Doğru, 1-1,5 gibi bir kayıp var sadece geliş yönü ve rotamıza göre. O halde acayip doğru iş yapmışım :)
  • IP logged

• *
#20: 12 Eylül 2017, 11:44:57
Halinize şükredin ,bir milin hesabını yapmayın. :)
Bir de şöyle var ;

Soru : Oglum bu ip niye sarkıyor suya ?
Cevap : Topla demedinki baba !

Soru : Oğlum bu rapala niye gitti suya ?
Cevap : Bağla demedinki baba !

Baş üstünde kırılan dalgalarla sert havada yol alıyoruz , bir nedenle başüstüne gidiyorum ırgatın üzerinde sallanan bir kablo var , bizimki bir dahaki sefere kolaylık olsun diye ırgatın kumandasını takılı vaziyette orada bırakmış ve artık nasıl olduysa kumandanın kafası kopup denize gitmiş. :o

-Yavrum bırakılırmı orada , ne yapacağız şimdi ?
-Demedinki baba ,sen biliyorsun bu denizciliği !

Kaptan düşünür  bu işlerin denizcilikle ilişkisine pek bağlantı kuramaz ama az daha konuşsa tayfa tekneden kaçabilir , o zaman kim yatıracak aşağıda zincirlikte yığılan zinciri !

-Haklısın oğlum , getir şu elektrik çantasını da  bu kablonun ucuna ne uydurabiliyoruz bir bakalım.   ???

• IP logged

Z

Ziya Gunes

#21: 12 Eylül 2017, 14:09:02
Motoru çalıştırır çalıştırmaz, ne yapmayı planladığımı anlatıyorum.
Ve kimden ne beklediğimi. Tonozu kim çözecek, hatchleri ve lumbozları kim kontrol edecek, yan tekneye kim bakacak vs.
Koltuk halatlarını genelde ben alıyorum ve atıyorum.
Ayrıldıktan sonra da çok özel durumlar dışında denizcilikle ilgili bir şey istemiyorum (bira-çay-su vs hariç)
Yanaşmadan önce de, yapmayı düşüündüüm manevraları açıklıyorum, yapılacakları ayrıntılı anlatıyorum ve bitiyor.
Herkes mutlu ve rahat oluyor böylece
Eskiden daha gergindim sanki, laylona geçtikten ve birkaç defa 7 hava yedikten sonra pamuk gibi oldum :-)
  • IP logged

• *
#22: 12 Eylül 2017, 18:57:09
Motoru çalıştırır çalıştırmaz, ne yapmayı planladığımı anlatıyorum.
Ve kimden ne beklediğimi. Tonozu kim çözecek, hatchleri ve lumbozları kim kontrol edecek, yan tekneye kim bakacak vs.
Koltuk halatlarını genelde ben alıyorum ve atıyorum.
Ayrıldıktan sonra da çok özel durumlar dışında denizcilikle ilgili bir şey istemiyorum (bira-çay-su vs hariç)
Yanaşmadan önce de, yapmayı düşüündüüm manevraları açıklıyorum, yapılacakları ayrıntılı anlatıyorum ve bitiyor.
Herkes mutlu ve rahat oluyor böylece
Eskiden daha gergindim sanki, laylona geçtikten ve birkaç defa 7 hava yedikten sonra pamuk gibi oldum :-)

Sen şanslısın ziya hocam , seninkiler bir kerede anlıyor ve yapıyorlarmış , benimkilere aynı işi her seferinde iki kere anlatıp bir de sakarlık yapmadan yapıyorlarmı diye gözucu ile kontrol etmen lazım. (Küçük oğlum hariç , o hevesli. :) )
Allah var bu çay ,su işini onlarda güzel yapıyorlar. :)

Problem şu ki , tekneye gelenler , kendi aile ferdin dahil ,otelde tatil yapma modunda oldukları için iş yapmak istemiyorlar .
Benim hobim olarak görüyorlar .Senin hobin bu sen çalış ucundan biz de faydalanalım modundalar. 
Bu işler insanın içinden gelecek ,zorlama ile olmuyor.

Kuşadasında ilk işim zincirliği büyütmek oldu , zincir yatırma derdi bitti şükür şimdilik  daha rahatım.  ???

En iyisi bu deniz işine sevdalı olmayan ve öğrenmek istemeyen adamı tekneye sokmayıp sinir-stres sahibi olmamak .
Bir de imkanı ve hevesi olupta tekne almayan ve arkadaşımın teknesi en iyi tekne diyeni kurnazları. :o ;)

• IP logged

Z

Ziya Gunes

#23: 12 Eylül 2017, 19:26:14
Teknemize çok nadir konuk çağırıyoruz.
Aile büyüklerimizi bile birkez çağırdık, onda da 7 hava gördük, bir daha gelmeyelim dediler :-)
Teknede olmak hepimizin ortak keyfi (teknede yapılacak tamiratlar hariç tabii, o zaman tekne sadece benim uğraşım oluveriyor)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#24: 12 Eylül 2017, 22:12:42
Ben cagirmiyorum
  • IP logged

• *
#25: 12 Eylül 2017, 22:17:06
Bana çağırsam da gelmiyorlar zaten..  :)

Bir tek forsa Ahmedim geliyor.
  • IP logged

• *
    • instagram
#26: 12 Eylül 2017, 23:10:56
Bu konuda tecrübelerim nispeten az ama sanırım biz de Ziya reisin yolundan ilerliyoruz... özellikle ayrılma, yanaşma öncesi ve koltuk halatı, açmaz alacakken Özden'le iş bölümü yapıyoruz.. Manevra öncesinde rüzgar, akıntı durumu, dip yapısı, derinlik vs. durumları hakkında bilgi veriyorum. Buna göre yapılacakları konuşuyoruz. Daha sonra olabildiğince sakin şekilde adımlarımızı atmaya çalışıyoruz. Tekneyi sağlama aldıktan sonra kısa bir değerlendirme de yapıyoruz. Bu sayede geçen hafta güçlü rüzgar ve akıntı altında ilk gün bir kaç denemede yanaşamadığımız koydaki yere ikinci gün tek seferde sıkıntısız bir şekilde yanaşabildik.. Bu manada geliştiğimizi görmek mutluluk verici.
Genelde koltuk halatı için çapa attıktan sonra tekneyi terketmek durumunda kalıyorum. Bu bazen zorlayıcı olsa da Özden, komutlarımla ve becerisiyle tekneyi yönlendirebiliyor.

Ben teknede dostlarla olmayı çok seviyorum ama kısa sürede misafirlerin sadece oturmaları gerektiğini öğrendim.. Bir defa eline koltuk halatı verip denize gönderdiğim bir arkadaşım halatın bedenini 5 dakika boyunca kasadan geçirip taşa bağlayamadığı için bizim inatçı keçiye dar yerde uzun uzun manevra yaptırmak zorunda kalmıştım.. Yine, batan halatı boş bırakma hızlı topla dediğim halde halatı pervaneye sardıran arkadaşım oldu... Artık netim, kimseye emir kipiyle konuşmaya gerek yok, otursalar yeter, en fazla 10 dakika fazla koşuşturuyorum ama kimse üzülmüyor. Motoru durdurduktan sonra elinde fazladan bir içkiyle yanınıza gelen bir dost paha biçilemez...
Uzun seyirde (12 saat üzeri) Özden'i saymazsak mutlaka yanımda bilen biri olsun isterim ya da bir otopilot.
Zorlu bir havada kimseyi tehlikeye atmamak için sanırım her şeyi kendim hallederdim bir de gergin görünmemeye çalışırdım; kaptan gerildikçe mürettebat iyice panik oluyor

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#27: 12 Eylül 2017, 23:17:44
 Benim hayatim gergin, ne edeyim?
  • IP logged

• *
#28: 12 Eylül 2017, 23:41:27
Oğlum Doruk 2 yaşında. Eli dursa ayağı durmuyor diye tabir ettiğimiz cinsten :) . O teknede olduğu zaman Deniz'in gözetiminde olmalı ki aklım onda kalmasın seyirdeyken, ayrılırken , yanaşırken. Kimseye iş kalmasın diye solo seyirler yapıyorum haftasonları. Rüzgar azsa sadece motor seyriyle Deniz ve Doruk eşlik ediyor bana.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • instagram
#29: 12 Eylül 2017, 23:52:05
Benim hayatim gergin, ne edeyim?
Ben de bağırıyorum...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

Yukarı git