Kendi teknemin yelkenlerinden örnek vereyim 34 feet HR Ana yelken 30 m2 Dimension polyant 7 oz Dacron Cross cut ,full baten ,Aluminyum head 1400 Euro Cenoa 34 m2 cross cut AP Woven Dacron ,Uv koruma sunbrella, Foam luff, 1900 Euro. Gezi tekneleri için Asimetrik balon uygundur. Benim teknemin 80 m2 1.5 oz 1500 Euro .
Teknem gezi teknesi ve küçük olduğu için Dacron kumaş ve crosscut kesim tercih ettim . Yarış teknesi veya performanslı 40 feet üstü bir gezi teknesi olsaydı Tri radial ve lamine yelken tercih ederdim sağlamlık ve uzun performans ömrü için . O zamanda fiyatları x 2 gibi düsünebilirsiniz.
Daha ucuza yelken yaptırılabilir fakat performans ömrü kısa olacaktır Kumaş ömrü uzun olsada şeklini 1 yılda kaybedecektir. Burada dikkat etmeniz gereken alabileceğiniz en iyi kumaşı almak.Yurt dışında gezi yelkencileri bile polyester Dacron yerine artık Spektralı Dacron veya lamine yelkenler kullanıyor.
Fırtına yelkeni yerine cenoa yaptırırken Foam luff ve iki camadan ekletin Ana yelkeninize ise 3. camadan ozaman fırtına yelkenine ihtiyaç duymazsınız.
İkinci bir konuda cenoa’ya sunbrella diktirmek bence hata Polyester Dacron bir yelken en az 10 yıl kumaş ömrü verir kullanıma göre 1 yada 2 yıl da performans.Sunbrella her 3 yılda bir tamir istiyecektir bunun için 200,300 Euro tamir parasi vermektense Koruma kılıf yaptırmak
daha mantıklı hem yelkeniniz ağırlaşmadığı için daha performanslı hafif havalarda çalışan bir yelken olur .Kullanmadığınız zaman kılıfı çekip tüm yelkeni korursunuz sunbrellada aşınmaz daha az ve ucuz tamir paraları ödersiniz yelkeninize.
Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar umarım bir fikir vermiştir.
Selamlar