Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: İYONYA - destek bekliyor.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: İYONYA - destek bekliyor.
#135: 07 Temmuz 2019, 07:09:13
Cem Abi,

Kolay gelsin. Emeklerinize, aklınıza fikrinize sağlık.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#136: 07 Temmuz 2019, 17:37:05
Teşekkür ederim Mücahit ...  Tiryaki ile kader ortağıyız ya... Ben de onun gibi kendimizi arşi, ultra mazoşist olarak değerlendiriyorum.

Daha buralarda anlatmadıklarım da var  ;) Ama moral bozmak yok.  ;)
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Classicboats Turkiye
#137: 10 Temmuz 2019, 22:04:32
Bu gün uzun zamandır ertelediğim bir programı uyguladım. Sabahın esselatında Sığacık'tan çıkıp doğruca Aliağa gemi sökümde bulunan hurdacılara gittik. Daha önce buralara gelmeden kara yolu üzerindeki bir başka hurdacıdan alış veriş ediyorduk.
Amacımız daha önce de yazdığım gibi 2-3-4 metrelik iki ucu radansa donatılmış "sapanlar" bulmak. Bir de yolda iken bir başka arkadaş 250 Kg cıvarı tonoz için çapa fiyatı sormamızı istemişti.

Aliağa söküm sahasında bulunan hurdacılar bir "şeher efsanesi" !!! Her yan, bütün ticarethaneler gemi makinelerı eskileri ile dolu. Dişe dokunur hiç bir şey YOK. Arada lenduha  cankurtaran filikaları sıra sıra yatıyorlar. Kapalı yerlerinde de "gemi eskisi" parlatılmış seyir aletleri ile fenerler vs. Var ki hepsi servet değerinde etiketlenmiş.

270 Kg olduğu iddia edilen bir çapaya adam "3.500 ama size 3.000 olur" dedi. Kıstas şöyle 1 ton altı adet,  üzeri Kg satışı. 1 ton altında demirin KG fiyatı 11 TL ye geliyor !!!

Tası tarağı toplayıp yine yol üzerindeki bildiğimiz yere gittik. Bir tane 5 metrelik istediğim sapanı bulsam da tam ortasından halatın yaralı olduğunu görüp vazgeçtik.  Diğer tarafta 2 adet 6 metre her iki ucu kasalı bir başta sapan var. Halat çapı 20 mm. İkisine 70 TL dedi.    Az ileride biraz daha temiz sarı, roda naylon halat duruyor. Fiyatını sorduk 200. Tl dedi. Kaç metre olduğu konusunda uzun bir ağız dalaşından sonra halatı 20 metre kabul edip aldık. Yani metresi 10 TL. Eve geldiğimde kafama takıldı rodayı açtım ölçtüm. BİNGO !!! çapı 30 mm, 32 metre /200TL Metresi 6.25TL ye gelmiş oldu.

İyonia'nın eni 2.60 metre Gereken kürek boyu 4.80 metre . Hurdaların arasında askıda 4 kürek var. Ölçtük 4.60 metre . Birini çıkartıp orasına burasına baktım; temiz, çok da ağır değil. Çifti 200.TL Bunları gelip alacağım ayır dedim.

Uzun bir kara yolu tıkanıklığı ile dönüşümüz güneşin alnında uzun sürdü. İzmir 1. Sanayi'ye ulaştık. Mete Kauçuk'tan 1 cm kalınlıkta 5.50 metre boyunda 12 cm genişlikte polyetilen şerit aldık. 10 gün önce kilo fiyatını telefonla aldığımızda 17 TL idi bugün 22.Tl olmuş. 7.2Kg geldi. 160TL yi bayıldık malı arabanın arkasına yükledik. Arkadaş da 4 adet motor takozu aldı . Tanesi 30.TL. (!)

Cıvatacıya  uğradık. Ben motor yatakları için 2 adet 12mm 1er metre cıvata ve 4 somun aldım    Hediyesi 15 TL

Elektirikçiye uğradık: 25mm akü kablosu Mt/ 33TL  -  30mm akü Kablosu/mt 46 TL.  1 mt siyah + 1Mt kırmızı akü kablosu 25mm + 2 adet kablo kutup başı kurşunlu + 2 adet kablo papucu  hediyesi 96.-TL

Dün şaft kovan deliği açıldı. Glen montajı için 4 adet 10mm çap 100mm boy 4 adet trifon 8 TL.

1 Mt telli 30mm iç çaplı 1 metre şefaf hortum 7.- TL

Tonozda kullanacağımız 30mm halata  S/S fırdöndü ve kilit toplamı 135.TL

Tonoz derinliği 10 metre. Aldığımız halatın alt ucuna 50cm hortum geçirip halatı örerek kasa yapacağız. Buraya bir adet fırdöndü de bağlayıp yine tonoz mapasına kilit takacağız. Üst tarafta Şamandıra halatı apiko tutacak. Halatın bedeninden bir başka ucuz fırdöndülü köstek alıp kabaca 3-4 metre kadar  serbest kalacak, burada da hortumlu bir kasa olacak. Tekne tonoza geldiğinde bu köstek kasa teknenin baş babasına geçirilecek. Ayrıca direğe de bir başka iple bağlanacak. 

Tonoz donanımı dalgıç hizmeti de 400.-TL olacak.

Özetle ve kısaca toplamda 270 Km yol yapıp yine toplamda 700.TL bayılıp hurdahaş bir şekilde eve vasıl olduk.

Yarın yeniden tersanede iş başı yapacağım. Artık hızla ilerlemek istiyorum.

Desteğin büyüğü küçüğü olmaz. Her kapik desteğiniz çok değerli.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Classicboats Turkiye
#138: 12 Temmuz 2019, 18:56:05
12 Temmuz 2019

Uzun zamandır gecikmiş, geciktirilmiş bir işi daha bugün bitirdik: Motoru yerine koyup laynını aldık.
"Kansız" tersanede şaft kılavuz deliğini delmişlerdi. Biz de kovan deliğini kılavuza göre açmıştık. Ancak ölçüsü alınarak yaptırılmış yeni uç olması gerekenden bir kaç milim dar olduğundan işlemde zorlandık.

Kovanı yatağına oturtup şaftı kıçtan içeri gönderdik. Şaft ile şanzıman aynaları arasında yatayda 2 santim düşeyde 1.5 santim var. Nedeni tersanede açılan kılavuz deliği sancağa kaçık açılmış. Kullandığımız matkap da tabii kılavuzu takip etti. Pupadan bakıldığında pervane kaçık duruyor. İçerisi zaten ayan beyan ortada.....

Sonuç olarak şaft yatak deliği gerekli yerlerden biraz genişletilince makina ve şaft aynaları iyice yaklaştılar.  Motor yataklarında yaptığımız bir kaç milimetrelik düzeltme ile motor ve şaft layna geldi.

Sonrasında yatakları 12mm cıvata ile tekne gövdesine bağlamak içinde iki tarafta ikişer deliği de hazırladık. İçeri çıta yollayıp, dışarıdan eğimi gösteren parçaları hızlı yapıştırıcı ile hallettik. Cıvata boylarını işaretledik. Yarın 12mm  boy cıvatalara 2 ila 3 mm şablon eğiminde sac kaynattıracağım.

Muhtemelen Pazar günü egzostçu da gelip kendi işini bitirecek.

• IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#139: 13 Temmuz 2019, 09:55:16
Günaydın.
Son yazdığınızı okuyunca aklıma potansiyel bir sıkıntı durumu geldi.
Motor ekseni ile şaft eksenini bir hizaya getirmişsiniz tamamda acaba şaftın kendi uzunlama ekseni ile teknenin uzunlama orta hattı aynı hizadamı ? yani şaft teknenin kendisine göre kaçık olabilir mi? böyle olursa tekne motor kuvveti ile giderken pervane şaftının tekne eksenine göre kaçıklığı kadar hem güçten verimden kaybeder hemde tekne kaçıklığın aksi istikametinde çeker düz gitmez.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#140: 13 Temmuz 2019, 11:36:45
Günaydın.
Son yazdığınızı okuyunca aklıma potansiyel bir sıkıntı durumu geldi.
Motor ekseni ile şaft eksenini bir hizaya getirmişsiniz tamamda acaba şaftın kendi uzunlama ekseni ile teknenin uzunlama orta hattı aynı hizadamı ? yani şaft teknenin kendisine göre kaçık olabilir mi? böyle olursa tekne motor kuvveti ile giderken pervane şaftının tekne eksenine göre kaçıklığı kadar hem güçten verimden kaybeder hemde tekne kaçıklığın aksi istikametinde çeker düz gitmez.

Hüseyin Abi doğru tespit, ama Cem Abi şaft yatağını genişlettiğini ve öyle doğrusuna aldığını yazmış ben öyle anladım.Ayrıca bazı yelkenli teknelerde bu bilinçli olarak yapılıyor, örneğin Aloa 27. Tabiki sonuçta motor tahriğinde çekme etkisi oluyor. Fakat bunu dümeni sökmeden şaftı çıkarmak için yapıyorlar. Karaya almalarda çok işe yarayan bir özellik. Hunter da da bu iş kademeli dümen miliyle çözülmüş. Ama bilindik markaların çoğunda tekneyi kaldırmak yada palanın altına çukur açmak gerekiyor şaftı çıkartmak için.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Classicboats Turkiye
#141: 13 Temmuz 2019, 19:30:52
Canını sevdiğim İstanbul tekne ustaları... En az onyüzbin kere uyarmama rağmen motor takoz saplama 4 deliğinden ikisi şakulünde delinmedi.  :-[ Sabah Urlaya gidip saplama uçlarına 5mm saç lamaları hazırladığımız şablon eğimlerinde kaynattım. Yerlerine takarken çok sıkıntı olmadı. Ama benim gibi opsesifler anında eğimli duran saplama kafalarını görüp kaşınmaya başlayabilir.

Makinanın L lamasını da motorla birlikte yataklara bağladık. Kullandığım 10mm çapında 100mm uzunluğunda galvaniz trifonlardan biri sıkarken kesildi. Açılan kılavuz deliği 8mm . Haliyle 10mm trifon ağaca vira edilerek girecek. Ama kesildi. Haydeee .... Yeniden ve daha geriden saca 2 yeni delik yeni trifonlar gönderildi.

Kıç bodoslamaya monte olacak dış glen de de 2 adet 10mm 100mm trifonlar kafaları oturmadan 1 santim önce kesildiler.  :-X  Pazartesi günü sarı döküm glene 2 yeni delik açılacak. yeni trifonlar gönderilecek.

Trifonların kesilmesine muhtelif yorumlar var: a- Galvanizli parçalar ısındıklarında koparlar.   b- Galvaniz parcalar tek seferde değil yavaş yavaş soğumasına izin verilerek vira edilmeli.    c- Trifon uzun geldiği için içeri vira edilen parça sıkışıp yukarıdan anahtarla çevrilen bölüm güce dayanamayıp kırılıyor. Ben sorunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Pazartesi günü daha kısa trifonlar kullanacağız.
Bence olan şu: Trifon kılavuz deliği 8 mm açılıyor. 10mm trifon bir süre ağaca girip sıkışıyor, yukarıdaki döndürme gücü ile kesiliyor.

Bir ara bağlanan makinayı dışarı çıkartıp bakım yapacağız. Bütün trifonlar yeniden sökülecek. Sonra yeniden bağlanacak.

İstanbul-taşra iş anlayışı çok faklı. Bu ellerde, mantıki iş sıralaması hiç yok. Yapılacak bir iş tek kerede yapılmak yerine çok kademede yapılıyor. Hem zaman, hem iş gücü, hem de para kaybı.

Yoksa tekenin gövdesine ilk macun 21 Nisanda atılır şimdiye kadar çatlayıp patlaması beklenir miydi?

• IP logged

n

nuri_kongur

#142: 13 Temmuz 2019, 20:12:44
.
.

İstanbul-taşra iş anlayışı çok faklı. Bu ellerde, mantıki iş sıralaması hiç yok. Yapılacak bir iş tek kerede yapılmak yerine çok kademede yapılıyor. Hem zaman, hem iş gücü, hem de para kaybı.

Yoksa tekenin gövdesine ilk macun 21 Nisanda atılır şimdiye kadar çatlayıp patlaması beklenir miydi?
Sonra bu belediyeler niye böyle parça parça iş yapıp bir taraftan yapıp diğer taraftan yıkar diye şaşırıyoruz
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#143: 13 Temmuz 2019, 22:13:15
Trifonların kesilmesine muhtelif yorumlar var: a- Galvanizli parçalar ısındıklarında koparlar.   b- Galvaniz parcalar tek seferde değil yavaş yavaş soğumasına izin verilerek vira edilmeli.    c- Trifon uzun geldiği için içeri vira edilen parça sıkışıp yukarıdan anahtarla çevrilen bölüm güce dayanamayıp kırılıyor. Ben sorunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Pazartesi günü daha kısa trifonlar kullanacağız.
Bence olan şu: Trifon kılavuz deliği 8 mm açılıyor. 10mm trifon bir süre ağaca girip sıkışıyor, yukarıdaki döndürme gücü ile kesiliyor.
Cem hocam,
bu trifonların kolayca kesilmesi olayı benim de başıma birkaç kez geldi, artık hiç güvenemiyorum bu meretlere..
acaba karşılıklı saplama yapılamayacak bu uygulamalar için betonda kullanılan çelik dübel gibi çözümler yok mu ahşap için?

hatta kendi kendimi görüyor ve arttırıyorum;
beton için üretilmiş çelik dübeli ahşapta kullansak ne olur?

Ekleme: yazdıktan sonra göndere basmadan önce bi gugılladım, şu çıktı karşıma;

ama pek öyle motor bağlanacak sağlamlıkta görünmüyor.. :(
  • IP logged
><(((º>

• *
    • Classicboats Turkiye
#144: 14 Temmuz 2019, 12:14:23
Özgür ilgine teşekkür ederim.

Öncelikle tırandilde motor yataklarının bağlandığı yerde tekne iyice kruz alıyor. Dolayısı ile motor yatakları da eğrilere uyacak şekilde ayarlanıyor. Altlarında düz bir zemin neredeyse yok.  Cıvata yollamak tamam ama altta anahtar girecek ve somunu tutacak kadar alan da yok.

Beton çelik dübelleri biliyorum. Mantık çok doğru. Keşke uygun çaplarda olanların boyları da motorun sarsıntında  zedelenmeyecek kadar uzun olsaydı.

• IP logged

• *
#145: 14 Temmuz 2019, 13:47:54
Abi yanlış hatırlamıyorsam senin motor yatağı şekildeki gibi idi. Şekildeki gibi benzer bir sistem uygulasak nasıl olur. Hem yatık somun için büyükçe hazır civata bile kullanılabilir. Böylece trifon vida sıkıntısından kurtulmuş, hem de daha sonra söküp takmakta kolaylık sağlamş olruz. Ayrıca somun yatağı için delinecek delik; motor kulaklarının gelişine göre açılı da delinebilir.

• IP logged
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2019, 13:50:48 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
    • Classicboats Turkiye
#146: 14 Temmuz 2019, 13:56:24
Köstekçi fikir muhteşem  :)xx :)xx :)xx
Bu motor montajında çığır açabilir.
Teşekkür ederim.

Şimdilik bağlantılar kalacak. Ama bu çizimi özellikle saklayacağım.
  • IP logged

• *
#147: 14 Temmuz 2019, 14:18:08
Civata ilavesini de yaptım ama resmi iletiye yeniden yükleyemedim. Burada kalsın bari... :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2019, 14:20:38 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#148: 14 Temmuz 2019, 20:24:12
Türkçe ismi nedir bilmiyorum ama şunları buldum, hazır bulunmasa bile sanırım kolayca imal edilebilir.

• IP logged
><(((º>

• *
#149: 14 Temmuz 2019, 20:38:25
Motor un üstüne oturduğu ahşap kayıtlar tekneye nasıl sabitlendi ? Civata somun,trifon.?
Eğrilerin üzerinden delinip sargıyı da delip dışarıdan çıkan saplamaya somun sıkılıp  körleniyordu Cemre'de.
Mehmet Köstekçi ve Özgür Ökten Reisin önerileri müthiş.Bu şekilde sargıyı delmeye gerek kalmaz.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2019, 20:42:27 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Yukarı git