Uzun bir zamandır İyonia'dan haberleri veremedim.
Bir yanda erken bastıran sıcaklar
Öte yandan yavaş ilerleyen, bazen sekteye uğrayan iş akışı
Bazen benim tembelliğim..... Yalnız olmam...
Son bir haftadır işleri hızlandırdık. 15-20 gün önce sıpalar üzerinde duran direğe donattığım altı çarmıh ve bir istralya, kâğıt üzerinde hesaplanan, planlanan ıskaça, kamara dış duvarındaki üst yatak...
Tekneyi 2 yıl önce çıkarttığım tersanede "mış / miş" gibi camcı çivisi ile tutturulmuş, hatta hiç bağlanmamış hayati parçaların yenilenmesi,
Farş alt yapısının 2x2cm çıtalar yerine 3x4cm parçalar ve dikmelerinin yapılması, farşların ve kapakların yenilenmesi,
Dümenin yerine alıştırılması, iğneciklerin bağlanması
Güverte ve binanın ve farşların macunu astar boyalarının yapılması bitirilen işler
Baş omuzluklarda biraz "kürdanımsı" bağlama babalarını birer cıvata ile tutturmuşlardı. Birer cıvata daha atılınca kâvi oldular.
Bugün vinçi çağırıp kendimi sınava soktum.
Direk hesaplandığı gibi alt ıskaçaya ve üst boğaza mükemmelen oturdu. Altı çarmıhın boyları yine hesapladığım gibi eksik / fazla kalmadı. Sadece uzun bıraktığım baş ıstaralyanın yeniden ölçüsünü aldım. 15 dakikalık bir emekle o da tamam olacak.
Sınavdan geçip direğin macunu ve boyası için yeniden aşağı aldık.
Yarın büyük ihtimalle dümenin boyu üst taraftan 20 santim kadar kısalacak, cıvata ve somunlar iki yanakla estetik olarak kapatılacak.
Geçen yıl 6 kat 6mm marin kontradan ellerimizle yaptığımız yeke "ben de buradayım" diyor.
Gelecek hafta programımızda motorun ve egzostun bağlanması,elektrik tesisatı ve 70 Amp akü, sintine pis su tankı bağlantısı, omurga altına feda omurgasının çakılması, Polyetilen şeritin alınıp montajı var. Tabii hava müsaade ederse.
En kısa zamanda da armanın geri kalan bileşenlerini ele alıp boylarını ayarlayacağım. Sonra da armayı yerde yatay olarak kurup yelken ölçülerini çıkartacağım.
"Bunca guruldadın da İyonia ne zaman denize kavuşacak?" diye sormayın. Ben de kestiremiyorum. Daha ikmal edilecek çok iş var. Ama aksak topal da olsa yürüyor.
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.