Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Serenity Seyir Defteri

• *
Ynt: Serenity Seyir Defteri
#150: 15 Eylül 2017, 02:49:15
Teşekkür ederim Aziz Hocam.  :)
  • IP logged

• *
#151: 15 Eylül 2017, 04:32:26
Fırtınalı bir gecenin sabahında uyandık , rüzgar hala aynı şekilde devam. 
Saat sabahın yedisi ,Bir bot geldi barınaktan doğru , genç bir delikanlı ,'' Günaydın Kaptan ,tonoz bizim tonozumuz ,teknemiz buraya gelecek şimdi ''  dedi.

Dün tekneleri bir nedenle barınağa girmiş ,şimdi yerine dönüyor şansa bak.!
-Neyse gün aydınlandı hiç değilden buna da şükür dedim .

Sancak kıç omuzluğumda ufak bir tonoz şamandırası daha var ,su oldukça sığ orada ama su çekimim az idare ederim diye düşündüm  , kıç makaradaki koltuğa gene iş düştü , yeni şamandıradan bir doblin aldım ve geceyi geçirdiğim tonozu paşa paşa bıraktım  , bu arada zinciri de üzerine gidip topladım ,demiri aldım mecburen mesafeden dolayı.
Az sonra da barınaktan hakikaten 12-13 m.lik  bir gulet geldi, bizim bıraktığımız tonoza bağladı.

Aradan 15 dakika geçti geçmedi baktım rüzgarla beraber yeni tonozu da sürükleyerek akıyoruz.  :o

Gökhan reis bağırıyor oradan ''dün orada  5 m. lik ufak bir tekne duruyordu diye. 

Hep böyle koylara atılan bilmediğim tonozlardan şüphelenirim ya ,gelmişdi işte başıma şüphelendiğim gene.

Çözdüm mecburen aldığım koltuğu o Şamandıradan da.

Tekrar iyice içeri girip demir atayım dedim , kararlıyım , bu sefer ağırlıklar dahil teknede ne varsa takacağım zincire ;

Bu arada bizim Whatsup grubundan okuyorum ,Sahil Güvenlik barınağın içinde duran bizim bir diğer DADD reisine ''Orası liman ağzı demir atmasın'' demiş ,  sanki başka yer varmış gibi müsait.
Halbuki iskelemde kalan bir motoryat var liman ağzına daha yakın ,belkide o tonozda olduğu için beni uyardılar. ::)

Velhasılı ,ortalık kalabalık demir atamıyorum , tonoz yok ,kalktım gittim biraz daha açığa koyun sol tarafındaki girintiye , demir atabileceğim her yer mantarlarla çevrilmiş ,ya plaj ya optimist kulübü .
O havada bir tane optimist te yok ama kıyıdan megafonla bağırıyorlar ''oraya demir atma'' diye , haklı adamlar yer onların yeri.! 

Baktım olacak gibi değil ; ''hazırlan oğlum Öcal ,yol göründü yine '' dedim kendi kendime .

Güvertede ne varsa düzenledik orada motorla eğlenirken ,can salını da rüzgar tutmasın diye havuzluğa indirdim ,kafayı rüzgara çevirip iki numaralı ıstralya ya trinket i taktım  , camadanlı ana yelkenimi de  açtım , tekneye yol verdim ve arkama doğru da bağırdım ''Gelmiyorum köyünüze'' diye.  Halbuki Akçabük tatil köyünde senelerdir gidemediğim bir devremülk evim var. :)

Rota ,dün gideyim diye yola çıktığım Turgutreis.

Koydan çıkınca hava ve dalgalar karşıladı beni ancak dün akşamdan biraz daha iyi.
Burun da batıya dönerken  Paşa Kayalıkları var .  Oradaki iki  kardinal fenerinden içte olan  ile kara arasında kestirme bir geçit var  ancak bu havada risk almadım , açığa doğru çıktım ve dışından döndüm kardinalleri. .

Bu arada teknede ki durum şöyle idi. 8)

https://www.youtube.com/watch?v=p7wRH3BuIFU&feature=youtu.be

Rüzgar karayel esmeye biz orsa seyire devam , bir iki tramola ile Turgutreis D Marin girişine vardım , girişin sağ taraf dibe girip demirimi attım ki ne hava kaldı ne rüzgar.

Bu rotada rüzgar poyraz veya karayel esiyorsa en güzel yer orası arkadaşlar. Eğer önceden tonozunuzu hazırlamamışsanız Akçabük koyuna sığınmayın sert havada. Turgutreis te bu anlattığım yer çok daha iyi.

Elli metre ötesi 80 euro burası bedava , hem filika ile kasabanın içine çıkışta daha kolay.  :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2017, 04:35:33 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#152: 15 Eylül 2017, 07:05:51
Boğaçhan ve Cussy filika ile karaya çıktı, biraz alışveriş yapıp taze poğaça filan aldı , ben de çay yaptım karnımızı doyurduktan sonra hava durumunu kontrol ettim ,o aralar Selanikten beri kopup gelen bir hava ile Orta Ege 45 -50 knot esiyormuş Ahmet Kabaalioğlu reisin bana dediğine göre.
Hava cuma günü düzelecek diyor herkes , daha günlerden çarşamba ve   kalırsam orada tekneyi Turgut reis D marin e bırakmak zorundayım.
Yurt dışındaki oturumu yakacağız yoksa. :-\

Sakin bir yerde karnımızı da doyurunca moralimiz düzeldi ; ''Ekmeğimiz suyumuz var , teknemiz de yüzüyor ,gidelim mi oğlum ne dersin'' dedim , o da ''İzmir de arkadaşlarımla sözleştim zaten gidelim baba ''dedi.
İzmir doğumlu ve liseye kadar orada büyüdü , efradı çok nede olsa orada . ;)

Motorun yağını suyunu kontrol ettim , ortalığı neta ettik , vira bismillah demiri aldık ve seyre koyulduk gene.

Önce kuytusuna girmek için Çatal adaya doğru  yükseldim , sonra Gümüşlük önünden geçecek şekilde yol aldık.  Çatal ada bitince yine başladı Kuzeybatı dan sert Karayel ve kaba dalgalar . Tramolalarla Gümüşlük , Yalıkavak önlerinden geçerek Tek Ağaç burnuna doğru rotayı tuttum , Güllük Körfezi geçişi başlamıştı.

Tam kafadan gelen 35 knot civarında rüzgar ve her 7-8 seferde bir gelip üzerimize serpinti bırakan iri dalgalarla Kalimnos ve Leros a doğru yükselip tekrar bizim kıyılara gelerek kaç sefer tramola attım saymadım ama Didim önlerine geldiğimde akşamın 5 i olmuştu saat.

Normalde bu kadar zamanda Samos boğazına varmam lazımdı benim normalde.

Bu sert havalarda yelkenle orsa seyri yapmanın bir kusuruda mehter takımı gibi,  iki gidiyorsunuz rüzgar ve dalgalar sürükleme etkisiyle  sizi bir geriye getiriyor.
Şöyle söyleyeyim , Tek Ağaç Burnu açıklarını tutturmak için elimden geleni yapmama rağmen Didim Marina önlerine getirdi bu kaymalar beni.

Bu hava Selanikten beri gelip aşağı vuran bir hava olduğundan Orta Ege ye de çıkmak istemiyorum , planım Dilek Yarımadası ve Samos un biraz korumasında yükselmek .

Bu arada Tekağaç Burnunda bize hoşgeldin yapan Yunuslar la karşılaştık , balık yemeyi seven ama bu kadar irisiyle ilk kez karşılaşan Cussy panikledi.  :)

Tekağaç Burnundan sonra yine yine Yunanistan a doğru gidip gelmeler , akşam oldu Temmuz ayında teknede kazak mont ne varsa üzerimize giydik ,dizlerimize de battaniye örttük , o kadar esiyor ve zorluyor tekneyi ve bizi .Kaç esiyor hava bilmiyorum. :-\

Bir ara düşündüm yol üzerinde Agothonisi adasının güneyinde bir koy var oraya gireyim mi diye , ancak Boğaçhan ın vizesi yok ,ters bir adama denk geliriz bir de Yunanistan la uğraşmayalım diye düşündüm ve devam ettim.

Fırtına da ileri geri Dilek Yarımadasına doğru yaklaştığımda dalgalar biraz ufaldı , gece saat iki olmuştu ve bizim kıyılardan başlayarak Samos Adasının ilerilerine kadar denizin üzeri fener alayı gibi balıkçı teknesi kaynıyordu . Temmuz ayında avlanma yasağı varken şaşırdım bu kalabalığa.

Bir türlü uygun bir anten bulamadığımdan çalıştıramadığım AIS alıcım ne lazım oldu orada ama yapacak bir şey yok  gözümüze güveneceğiz artık ve aralarından tramolalarla slalom yaparak geçtik.

Bütün yol boyu bir kaç bisküvit yemiş ,bir iki bardak kahve ve meyve suyu içip idare etmiştik. O havada tekneyi Boğaçhan a tek başına bırakıp uyuyamadığımdan gözlerim kapanıyordu artık , Yolda oğlum kestirmişti ara sıra ama ben dün sabahtan beri uyumamıştım .
Köpek için ihtiyaç molası da vermek aynı zamanda dinlenmek amacıyla , o civardaki hemen hemen tek yer olan , Dilek Yarıması Dip Burnu önünde , Tavşan adası diye geçen kayalığın arkasındaki Nero Koyu na girmeye karar verdim.

Bilenler bilir , girişi ve içerisi bilmeyen için epey tehlikeli ,bu havalarda hele gece vakti hiç girilmeyen avuç içi kadar demirleme yeri olan bir yerdir , hele kuzeybatı eserken o yönden esen tüm havayı da alır içeri ancak o açıklıkta su hattı hizasında kayalar olduğundan dalga yoktur.

Eskiden  bir kaç kez geldiğim , bildiğim bir yerdi.
Hatta orada kayalara sürüklenmiş ve pervanesinin birisini kırmış çift motorlu bir motoryatı da çekmişliğim vardır bir tarihlerde . ???

Yelkenleri indirdik. İki tarafı kayalık dar girişten kayaların siluetine bakarak dikkatlice girdim içeri de rüzgar aynı dışarısı gibi esiyor ama dalga yok düşündüğüm gibi.

Böyle bir yerde alarga da kalaamazsınız ,en ufak bir hatada  salınacak yer bile yok.
Ortalık zifir karanlık, kıyıdan koltuk halatı almak üzere oğlumu da gönderemem koltuk alınacak tek yere ki orası da girişin ağzına bakıyor ve o kuzeybatıdaki açıklığın - kayalığın yanıbaşı.
Bir tarasanız o da çok tehlikeli o havada.

Sağ taraf girintiye giderseniz dip sığlaşıyor çabucak ama ortalı giderseniz bu sığlık kum biliyorum .

Sancağıma döndüm ,derinlik göstergesinde üç metre derinliği görene kadar devam ettim ve İskele bordamdan havuzluğa kadar getirdiğim demiri attım havuzluktan oraya.

Ancak tornistan yapmadım ve zaten esen rüzgarla sürüklenip tekne hafifçe kumların üzerine oturana kadar zinciri gulet usulü İskele bordamdan döşeyerek devam ettim.  Sonrasında bir ileri yol verip tekneyi sağlamca karaya oturttum.
Filika ile de ikinci demiri sancak taraf kıç omuzluğumun ilerisine bıraktım.

Tekneyi emniyete almıştım , bir şeyler yiyip dinlenebilir , Cussy i ihtiyaç gidermesi için karaya çıkarabilirdik artık. C:-) 

• IP logged

• *
#153: 15 Eylül 2017, 08:09:40
Abi şu havuzluktan demir atma işi ilginçmiş. Hiç bilmiyordum. Biraz anatsa ya tekniğini..
  • IP logged

• *
#154: 15 Eylül 2017, 08:31:58
Abi şu havuzluktan demir atma işi ilginçmiş. Hiç bilmiyordum. Biraz anatsa ya tekniğini..

Genelde yalnız başına seyir yapanlar kullanır.
Demiri ve  demir atacağın yer derinse ,yeterince zinciri yerinden çıkarır teknenin rüzgarüstü dışından arkaya havuzluğa kadar getirir ,kaveletayı iyice sıkılarsın tekrar ve havuzlukta olduğun yerden elinle atarsın.
havuzluktaki ırgat kumandanla yeteri kadar serersin zinciri.

Havuzluktan kumandan yoksa zincir kendinden boşalmayacak ama demirin asılmasıyla kontrollü akacak gibi tatlı sert sıkılarsın baştan kaveletayı.  Demir atma işin bitince iyice sıkılarsın. .

Demiri arkaya rüzgar üstü getirmekten maksat , hem ileri yoldayken altına girmesin hem de tekne rüzgar altına doğru akacağından gövdeyi kaza eseri zincire çizdirmemek içindir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2017, 08:40:49 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#155: 15 Eylül 2017, 10:06:49
Anladım.. ama bende gene mümkün olmaz civadradan dolayı .. O yüzden kendi kendime bulduğum yönteme devam.
  • IP logged

• *
#156: 15 Eylül 2017, 10:21:13
Anladım.. ama bende gene mümkün olmaz civadradan dolayı .. O yüzden kendi kendime bulduğum yönteme devam.

Civadra ile ne bağlantısı varki  ???
  • IP logged

• *
#157: 15 Eylül 2017, 20:32:35

Ersin Reis senin bulduğun yöntem ne idi , sormayı unuttum. ?
  • IP logged

• *
#158: 16 Eylül 2017, 06:17:15
Nero koyunda 3 saat kadar uyudum , sonrasında köpek kıyıdaki ufak bir açıklığa çıkarılıp ihtiyacını giderdi o arada ben sallanmayan teknede güzel bir menemen yapıp çayımızı demledim , yeme içme faslından sonra kendimize geldik .

Ben teknemi tanıdığım ,salma yapısını bildiğim için bilinçli kuma oturtmuş , bu işi yaparken de sonrasını düşünerek tedbirlerimi alıp yapmıştım.
Serenity yerine göre salmasının üzerine oturup dik durabilecek karakterde bir tekne .

Filika ile sancağımızdaki demiri tekneye aldık  , motoru çalıştırdım ve tornistan verdim tabiiki tekne oynamadı yerinden , gaz kolunu tornistanda bırakıp rüzgarı karşılayacak açıda bumbayı ayarlayıp anayelkeni açınca sert rüzgarla tekne olduğu yerde yattı ve oynadı,  ben ırgattan zinciri toplarken  de zincirin üzerine yürüyüp  kolayca kurtuldu yerinden ve derin suya geri geldi  , motoru hemen ileri tam yol verip dümeni iskele alabanda basarak ana yelkenin de çevirmesi ile girişin ağzında geniş yere geldim , bu arada anayelken mandarını boşlayıp  indirmeyi unutmadik tekne rahatlar rahatlamaz tabii.. 

Motorla Nero Koyundan çıktım , hava kuzeybatıdan Samos adasının üzerinden ve boğazın içinden doğru daha bir şiddette esiyor , normal de de esen buboğaz boru gibi çıkarıyor giren rüzgarı .

Samos boğazının ağzında olduğumuzdan çok dalga yok ,kıyılar engelliyor dalgayı , tavşan adasını dolaşınca motorla boğaza doğru yol verdim fakat kafadan gelen rüzgar ı yenerek yeterince süratlenemiyorum motorla , daha doğrusu pervane patinaj yapıyor , üzerinde yol olmayınca da tekne bu havayı yenecek dümen dinleme süratine ulaşamıyor ,teknenin başını iskele tarafa, rüzgar altına geldiğim yere çeviriyor rüzgar. 

Gerisin geri kös kös tavşan adasının kuytusuna döndüm  , orada ana yelkeni tam açtım ,tekrar boğaza yol verdim  Samos Boğazında tramola başlamıştı bu sefer. Çılgın gibi esen rüzgarda Samos adasına kadar yaklaştım sonra Türk kıyılarına döndüm ,ikinci kere Samos içlerine doğru yaklaştığımda Bayrak adasını pruvama alacak açıyı , yani kuzeybatı esen rüzgarda güneydoğu gidecek yönü yakalamıştım.

Bıkmış usanmıştım bu orsa seyirden günlerdir ,   sadece anayelken gitmem gereken teknede trinketi de çektim ve tekneyi Bayrak Adasına döndürdüğümde rüzgarı tam apazdan alan tekne 40 derece yattı ve uçar gibi gitmeye başladı.

Orada o şekilde giderken  , Yunanlılar ve Bayrak Adasındaki nöbetçiler  bizi görmüşse eğer ,adama bak ne cesur yelken yapıyor demişlerdir , bilmiyorlar ki hırsımı alıyorum, kendimi deşarj ediyorum. :)

Bayrak adasını , Dilek geçidini çok kısa sürede Türk tarafından geçtim ve boğazı çıkınca rotamı kuzey doğuya alarak  yine dar apazdan çok hızlıca ,kısa sürede Kuşadası önlerine geldim.
Meğerse havayı bulunca epey hızlı gidiyormuş bu tekne.  ::)

Boğaz çıkışında ana yelken laçka , mendil kadar trinketle gidişimiz kısmen bir fikir verir , oralara kadar tam kafadan gelen havalara herhalde. :-\

Özdere Gümüldür hattının iyice kuytusuna girdiğimizden , tam Güvercin adası açıklarında rüzgar iyice düştü , yelkenleri indirdik , motorla liman tarafına giriyoruz pupadan iri  soluganlar geliyor ama rüzgar sıfır.
Problem değil teknem uzun salma ve pupa denizlerini iyi alır.

Marinaya 500 m. var artık , Boğaçhan ''Baba arkana dikkat! '' diye bağırdı , kafamı yan çevirebildim anca , haşır haşır diye bir sesle üzerimizde kırılan çok iri bir dalga gördüm.

Nerden nasıl geldi bilmiyorum tek bir devasa dalga geldi (o aralar Bodrum da deprem olmuştu , Ersin mi gönderdi acaba ? :) ) biz köpek dahil sırıksıklam , harita telefon vs. Yüzüyor  yarısına kadar su dolmuş havuzlukta .!

Havuzluk o kadar kısa sürede tahliye ettiki kendini , bu da test oldu diye sevindim .
Bir yandanda düşünüyordum deniz ona kafa tuttuğumu sandı ve kızdı , elinden kaçırdığı için bana son bir ceza mı kesti diye.  ::)

Kuşadası Marinaya anons etmeden girdim , planım gereği hemen atelye tarafına bir yere yanaştım. Bu arada palamarlarda geldi ,uygunmuş yanaştığım yer.
Bu marinada hemen herkesi tanıyorum ve arkadaşlarım var.
Hoş beşten sonra ön büroya gittim , % 30 indirimli karaya alma kampanyası varmış , alalım dedim ve o gün çıktım karaya.

Zehirli boya yı güzel atmışım , Finike de sekiz ay oynamadan bağlı duran teknenin altı tertemiz çıktı. Sadece koyduğum bakır tozundan dolayı biraz yeşil renge dönmüştü boya.
Pahalı marka kullandığım pervane zehirlisi ise hiç çalışmamıştı (Yolda da zaten bir iki kere dalıp temizlemiştim..)

Atelye ekibine ben yokken onların yapacağı işlerin talimatını verip aynı gün marinadan ayrılarak Boğaçhan ı İzmir e arkadaşlarına bırakıp, apar topar   oturumu yenilemek için Bulgaristan a döndüm.

Tabii nizami müracaat süremi kaçırdığım için bana ceza olarak oldukça uzun bir yenileme müddeti verdiler , o gün bugündür Bulgaristan dayım , marina ile telefonla konuşuyorum , bu pazartesi eylül 18 inde alacağım oturum kartını ve döneceğim inşallah memleketime ve hem de teknemin yanına.

Yaptığım işleri mevcut '' Serenity Notları'' başlığımda paylaşacağım.

Umarım ben Finike den yola çıkarken ''resim isteriz, seyir anılarını yaz '' diye beni tembihleyen siz reisleri tatmin edebilmişimdir.

Diğer seyir anılarında buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın arkadaşlar. C:-) !O__

• IP logged
« Son Düzenleme: 16 Eylül 2017, 06:34:11 Gönderen: Öcal Turan »

n

nuri_kongur

#159: 16 Eylül 2017, 06:48:31
Çok teşekkürler Öcal reisim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#160: 16 Eylül 2017, 09:02:52
Çok keyifliydi.Teşekkür ederiz.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Selamlar
#161: 16 Eylül 2017, 10:24:57
Çok teşekkürler Öcal Reis

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#162: 16 Eylül 2017, 10:44:02
Kaleminize sağlık, teşekkürler.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#163: 16 Eylül 2017, 10:53:35
Takip edip okuduğunuz için tüm reislere ben teşekkür ederim.  C:-)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#164: 16 Eylül 2017, 11:02:54
Öcal reisim, eline sağlık.. Yazdıkların cok değerli, bilgiler içeriyor.

Havuzluktan demir atmanın incelikleri, tekneyi kum zemine oturtmak ve sonrası oradan salimen çıkmak vb bilgiler benim için çok öğretici oldu.

Selametle..
  • IP logged

Yukarı git