Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tırhandil

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: Tırhandil
#75: 01 Mart 2018, 09:53:02
Tırandil cup’ta yarışacak teknelerde olması zorunlu özellikler

LEXICON

POSTA ARALIĞI : iki posta merkezleri arası tekne boyunun %4ünden daha açık olamaz. 15 metre teknede 60cm den daha açık olamaz.

LİROZ : Istralyaların (Tülanilerin)  liroz ile omurga arasına konulmasından bahsediyorlar. Istralya güverte altında olduğuna göre, liroz küpeşte olmalı.
Liroz genişliği= Küpeşte genişliği
Liroz kalınlığı = küpeşte kalınlığı

ISTRALYA = Tülani. Eğrilerin üzerine çakılan teknenin boyuna ağaç

Postaları karşılıklı birbirine bağlayacak döşek konulması zorunludur. Bazı uygulamalarda postalar omurga üzerinde merkezde üçgen muska ağaçlarla karşılıklı vidalanır. Burada ise eğrilerin önüne veya arkasına masif DÖŞEK istiyor.

MADER : Mader kaplama, postaların üzerine tahtaları, yani maderleri çakarak tekneyi sarmak. Yani geleneksel yöntem.

AKREP: Baş ve kış bodoslamayı omurgaya bağlayan üçgen parça

TÜFEK : Tüfek, özellikle baş bodoslamayı güçlendirmek için iki bordayı içten birleştiren parça. = Güvercinlik

PRAÇOL: Üçgen hypotenüs’ü iç bükey kesimiş masif destek bağlantı.

BANGAÇA: Kıç güverte / kıç kasara

GURCATA: Aynı zamanda kroşeta aynı zamanda tülani aynı zamanda istralya

KEMERE ATKISI: Basitçe kemere

Tırandil balotaj Kurulu :
Balotaj kurulu : Kurum ve kuruluşlarda yeni üyelerin alınmasına karar veren kurul  Kendilerini önemsetecek bir isim uydurmuşlar.

Çok teşekkürler. Özellikle ,liroz,tülani,bangaça terimlerini ilk defa duymuştum.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • instagram
#76: 01 Mart 2018, 10:03:43
Tam anlamadım ama sanırım Kri-Kri bir tirhandil : ) Gerçi Balotaj Kurulu'na bir danışmak lazım..
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#77: 01 Mart 2018, 10:05:13
Tam anlamadım ama sanırım Kri-Kri bir tirhandil : ) Gerçi Balotaj Kurulu'na bir danışmak lazım..
Valla bildirinin altındaki imzalardan biri Yengeç'i yapan ustanın. Yok değil diyemez herhalde :)))

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

T
  • *
#78: 01 Mart 2018, 12:04:31
Liroz'un bırakın anlamını, adını bile ilk kez duydum  :-[
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#79: 01 Mart 2018, 12:25:47
Liroz'un bırakın anlamını, adını bile ilk kez duydum  :-[

Gelen bilgide Bodrum ve çevresinde kimsenin küpeşte demediği yönündeydi.
Ben de ilk defa duyunca sorup öğrendim :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Mart 2018, 12:35:39 Gönderen: Cem Gür »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#80: 01 Mart 2018, 13:46:52
Tiryaki ; hiç bir yerde bulunmayan bilgiler, direk Wiki ye nokta atışı.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#81: 01 Mart 2018, 19:20:47
Tiryaki ; hiç bir yerde bulunmayan bilgiler, direk Wiki ye nokta atışı.

Bildiriyi de alacağım tırhandil başlığının altına.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#82: 01 Mart 2018, 23:07:44
Soru için Tiryakiye, yanıt için ise Cem reislere teşekkür ederim.Açıkçası Çolak Erolun da, Ziya Ustanın da bacaklarının arasında pek çok dolaşmışlığım vardıysa da ben de bunların bir kısmını ilk kez duydum.
Valla şöyle bir derin iç çekip bilgiyi ciğerlerime çektim.
Yaşasın taze bilgi ile zenginleşebilmek...
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

T
  • *
#83: 22 Nisan 2018, 12:45:22
Dibimin düştüğü doğrudur  :P

• IP logged

• *
    • instagram
#84: 22 Nisan 2018, 13:32:52
Dibimin düştüğü doğrudur 

Hasetlikle bunun tam bir tirhandil olamayacağı yönünde uzman yorumlara ihtiyacım var.. 🤣🤣
Ne güzel birşeymiş bu böyle...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

S

Servet

#85: 22 Nisan 2018, 13:38:48
Dibimin düştüğü doğrudur  :P

Cem Gür'ün ve Kaan Özkan'ın tekne paylaşımlarını gören acemi yelkenci,anında motor yat'a çevirir rotayı..
Bu ne arkadaş ya? elli tane halat gidiyor,geliyor :)..
  • IP logged

T
  • *
#86: 22 Nisan 2018, 13:46:12
 ;D ;D ;D

Sağlamcıyız abi biz, sıkı sıkı bağlıyoruz, kaçar filan.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#87: 22 Nisan 2018, 14:39:39
Heee, sımsıkı baalıyoz hebişeyi.
E kınnap olmayacaana göre halat olcek tabe.

Şimdi bu fotoğrafide kendini gösteren bu sefine eğer tam profil bir poz verse idi  çok daha tırandil'e benzeyecek hatta tırandil olacaktı. Çünkü kıç formu seçilebiliyorsa da baş bodoslama  boynuzu olmakla birlikte, belki göz yanılması, bodoslama kavisli değil de sanki düz iniyormuş gibi görünüyor.

Sonra bu tırandil markoni ketch arma donatılmış ve fekat  katır (cutter) değil. Çünkü cıvadra başında flok denemeyecek kadar cesametli bir yelken ile  yine karulası cuvadra üzerinde olup  baş bodoslamada olmayan dolayısı ile de trenketa denemeyecek bir ikinci ön yelken taşıyor.

Her iki ön yelken karulasına ulaşım sadece baston üzerinden her yelken açışı ve toplamasında zor olacağı düşünülerek sarma sistemi ile donatılmış.

Grandi ve mizena çarmıhlarının tekne dışına alınması her ne kadar estetik bir güzellik verse de, özellikle aborda işlemlerinde baş belası olduklarını çok iyi biliyorum.

Öte yandan bu kadar para döküp de tekneyi markoni donatmak abesle iştigal . Tabbi bence

Vallaha da billaha da dibim felan da düşmüş değil. Yine de kabul edilmesi gerekir ki teknenin ve kamaranın uyumunu yakalamışlar.

Bu "Caretta Caretta " satın alınıp Yunan bandırasına çevrilmiş. Yunanlılar mecbur kalmadıkça latin alfabesi kullanmıyor. Ola ki tekne bizim yapımız da olabilir. Markoni yelken- baston üzerinde furlingler- ön tarafdakiler düzgün durup da kıç tarafdaki çarmıh destek ahşaplarının durumu - ön yelken ıskotalarının sicimsi kalınlıkları, hatta seçebildiğim kadarı ile kıç bodoslama sancak tarafına eklenen sabir uzantıya pasarellanın bağlanmış olması vs çok fazla bizim işlerimizi andırıyor.

Biraz araştıralım bakalım tekneyi.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#88: 22 Nisan 2018, 15:03:51
yine de güzel be..
  • IP logged

T
  • *
#89: 22 Nisan 2018, 15:12:22
Hadi, hadi, bu görüntülerde de düşmesin  ;D ;D ;D

http://spetsesclassicregatta.gr/videos/

• IP logged