Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 4 adet 50 W Güneş panelini nasıl bağlamalı

B

Burak Doneray

4 adet 50 W Güneş panelini nasıl bağlamalı
OP: 12 Haziran 2017, 05:09:50
Zor bir soru 1400W Günlük enerji ihtiyacım için 4 adet 50W esnek Solbian SP50L Modeli güneş paneli aldım. Her biri 9 volt 5.5 amper. Nasıl bir bağlantı yapabilirim

4 tanesini Seri bağlantı yaparsam 36 V 5.5 A 1 Mppt şarj kontrol cihazı
2 + 2  tane 50W Seri bağlarsam 18 V 5.5 A + 18 V 5.5 A  2 Tane şarj kontrol cihazı ile 11 A Seri bağlantı ile Mppt özellikli bir şarj cihazı bile olsa herhangi bir gölge durumunda performans vermeyecek

4 tanesini paralel bağlarsam 9V 22A eder Boost özellikli bir Şarj kontrol cihazı alabilirim
2 + 2  9 V 11 A +  9 V 11 A 2 Adet boost özellikli kontrol cihazı ile bağlayabilirim. Paralel bağlantıda gölgelenme sorununun mppt kontrol cihazı ile sorun olmayacağını düşünüyorum.

Ya da en iyi performanslı sonuç için 4 tane 50W 9V panele 4 tane boost özellikli şarj kontrol cihazı alıp tek tekmi bağlantı yapmalıyım.

Mppt boost özellikli cihaz veya seri bağlantı için boost özelliği olmayan Mppt şarj kontrol cihazı kullanacağımı varsayarsak hangi bağlantı yöntemini seçmeliyim

50W SP50L panel alarak hata yaptığımı düşünmeye başladım fakat malesef yer sorunum var o sebebten 50W X 4 adet 29 cm eninde 1 metre uzunluğundaki bu panelden aldım örnek verdiğim bağlantı yöntemlerinden herhangi biriyle günlük 1400 W Enerji ihtiyacımı karşılayabilirmiyim ?

Aklıma gelen bütün bağlantı yöntemlerini yazdım siz ne önerirsiniz ? Teşekkürler.

• IP logged
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2017, 05:12:18 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Günaydın.
Günlük 1400 wattlık enerji ihtiyacını güneş enerjisi paneli ile karşılamak için haliyle güneşe ihtiyacımız var.Türkiyede olduğumuz için gündüz 8 saat panelimizden elektrik alabiliriz kabulu yapalım.
1400/8=175 watt saat yapar.Yani her an güneşe bakan panelin gücünün en az 175 wattlık olması gerekir ki 8 saatlik güneş boyunca 1400 wattlık enerji üretsin.
Elinizdekiler 50 wattlık olduğuna göre bunları paralel bağlamanız gerekir diye mantık yürütüyorum.
Şimdi başa dönüp günlük enerji ihtiyacınızı nasıl tespit ettiniz? hangi aleti günün hangi saatinde kullanacaksınız? Akülerinin akım değeri nedir  gibi bilgilerde gerekli.
  • IP logged

B

Burak Doneray

Günaydın Servis akulerim 105Ah X 3 enerji ihtiyacım Max 1400W dikkat edilirse 1100W. Bilmek istediğim seri veya parelel bağlamanın toplam 200W olan panellerin  bağlama şekline göre kayıplarını anlamak ve minumum kayıpla yada max verimle bu panelleri nasıl bağlarım.
Paneller 9V Olmasa paralel bağlamakta mutabıkız. Boost özellikli yani 9 voltu 12 Volta çeviren regülatörler ne kaybettirir yada kazandırırmı . Seri bağlamayı 9V sorunu yüzünden düşünüyorum 2+2 şeklinde bir anda 11 A kaybediyorum yada kaybediyormuyum bunu anlamak istiyorum .Teşekkür ederim

Boost özellikli en büyük kapasiteli bulduğum Mppt 10 A MAX 105W Olduğu için 100W+100W 2 booster mppt ile paralel bağlamayı düşündüm en iyi çözüm bumudur. acaba?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2017, 09:41:14 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Boost özellikli en büyük kapasiteli bulduğum Mppt 10 A MAX 105W Olduğu için 100W+100W 2 booster mppt ile paralel bağlamayı düşündüm en iyi çözüm bumudur. acaba?
[/quote]
Duzelme:
Boost ozellikli en yuksek kapasiteli mppt 8A 105W MAX (10A degil)
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Burak kardeş,
panelleri aldığın mağazaya geri vermen mümkün ise,
ver gitsin.

Sana adam gibi bir sistem tasarlayalım.

Dayanamadım yazdım affola.
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
  • Bilen bilir
Ben kendi adıma affetmiyorum. ;D
  • IP logged
DeDe

• *
Burak kardeş,
ver gitsin.

:)
 :)xx
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Burak kardeş,
ver gitsin.

Aslında bende böyle düşünüyorum ama ilk cevap olarak böyle yazmanın  cevap bekleyen için üzücü olacağını düşündüm,hiç olmazsa azıcık ta olsa olumlu yanını yazayım,konuya giriş olsun dedim.
  • IP logged

B

Burak Doneray

Teşekkür ederim bir soru daha sorayım bu teknik verilerden ben 9V olduğunu yorumladım kontrol edermisiniz lütfen. Can hocam 200W gücünde koşarak iade ediyorum.Son bir kez bak şu verilere koştuğuma değsin 😀

http://www.solbian.eu/en/sp-series/23-sp-50-l.html
  • IP logged

B

Burak Doneray

Boost özellikli Mppt cihazlardada hiç bir veri yok ne kaybediyor yazmıyor bir hata yaptığımı hissediyordum ama teyit etmeniz harika oldu param cebimde kaldı iyiki varsınız yazıyorsunuz.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Evet açık devre tepe voltajı 11 volt olan,
9 volt   51 watlık bir panel.

12 voltluk sistemlerde kullanılması uygun olmayan paneller.
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

B

Burak Doneray

200W diye 50 W Panel almışız desenize birde dünya para verip 2 tane booster mptt alacaktım toplamda Belki 80W belki alırdım  2x seri bağlasaydım. Çok teşekkürler
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Yeni bir konu açmamak için buraya yazayım.

Gördüğüm tüm tekneler güneş panellerini havuzluğun üstüne ve yukarı bakacak şekilde bağlıyor. Nadiren esnek panellerin aşağıda olduğunu görüyorum. Yukarı bakan güneş panelleri, kuşarın icraatı bir yana bırakılsa bile 1 günde toz kaplanıyor. Ölçmedim ama ne kadar düştüğünü eminim temizlenmedikçe voltaj da akü şarjı da düşüyordur..

Sorum şu, güneş panellerini puntellere, vardevelaların dışına ve teknenin iki tarafına uygun açı ile bağlasak sorun yaratır mı? Ya da ne tür sorun yaratır? (Aklıma ilk gelen fazla rüzgar tutatcağı)

En azından daha az kirleneceği kesin..

Deneyen var mı?

• IP logged

B

Burak Doneray

Vardavela tellerine yatay olarak asılı olarak 50 W lık bir panel kullanıyorum akülerin boşalmasını 12 voltun altına düşmemesini sağlıyor tabi hiç bir tüketim yokken. Alargada iken panelleri sabah ayrı öğlen ayrı akşam tekrar ayrı güneşi takip eden konumlara ayarlamanız gerekir verim alabilmek için .Uğraşırım derseniz neden olmasın.Benim panel yatay duruyor verim berbat ama deniz domuz henüz düşürmeyi yada zarar vermeyi beceremedim . Bu sene üstüne basılabilir bir panel aldım 140W güvertede yerde kullanacağım kafam daha rahat olacak tabi verimde.

50 wattlık bir panel iskele kıç vardavelada takılı resimde Görebilirsiniz.

• IP logged
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2018, 00:45:56 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Güneş panelleri güneşe 90 derece olduklarında en iyi verimi verir. Bunu ayarlamak teknede hatta karada çok mümkün değildir. Bundan sonraki en iyi verim panelleri Güney yönüne çevirip bulunduğunuz enleme göre  yatayla bir açı yaptırmanızdır. Bu koşullarda sabit durumda en iyi verimi alırsınız. Bu ayar yıllık olarak tek bir açıda tutulableceği gibi yaz ve kış veya dört mevsdim için değiştirilebilir. Yılda ki defa açı değiştirmenin dört defaya göre çok fazla fark etmediği hesaplanmış.

Türkiye'de bu açı 33,5 derece civarında, daha hassas ayar bulunduğunuz yere göre yapılabilir. Özellikle bir yerde sabit bağlıysanız veya alargada büyük ölçüde aynı yönden rüzgar alan bir yerde iseniz işe yarayabilir. Internette ayarlama için bir çok site var. Bir tanesi:

http://www.solarpaneltilt.com/

• IP logged

Yukarı git