Veeee sonunda Tayo Mar 'ın direği dün söküldü efendim.. Videosunu face ye koydum.. Valla benim bu iş basit bir karaya alma operasyonunu çoktan geçti benim için. Önce pala dan başlayalım. Pala içime sinmedi. Ben de gidip, 15 mm lik su kontrası alıp, palayı bu malzemeden yeniden yapmaya karar verdim. Bu meret parça halinde satılmadığından 2.25 x 1.70 plakayı alıp, ikiye bölüp, 30 mm yapmak için birbirine yapıştırmak gerekti.
Veee epoksi ile tanıştım.. Geçen Temmuz dan beri iki teknesini refit etmekte olan Ercan abi sağolsun.. Önce iki komponentli bu malzemeyi doğru oranda karıştırmak için eczaneden bildiğiniz plastik şırınga alıyorsunuz. Her iki komponent için iki ayrı şırınga kullanılıyor. Ercan abi mühendis. enjektörlerin üzerine hangi komponent için kullanılıyor ise mutlaka harfi yazılıyor. B ise B , A ise A, aksi halede şırıngalar ilk kullanımda sizlere ömür.
Efedim, sonra yapıştırılacak olan yüzeyi bir miktar zımparalayıp, 1/3 oranında hazırladığınız reçineyi bir güzel, ancak tek seferlik fırça darbeleri ile her iki yüzeye de sürüyor ve yediriyorsunuz. Bunlar " cırt " kıvamına gelene kadar bekleniyor. Cırt dediğim , elinizi dokundurduğunuzda parmağınız yapışıyor olacak.
Sonra , fiber tozu ile bir ikinci reçine hazırlıyorsunuz. Bu reçinenin kıvamı da " ördek boku " kıvamında olacak.. Avcılığınız yok ise Ercan abi gibi ve hiç taze ördek boku görmediyseniz, ben size yeni bir kavram üreteyim. Hepimizin teknelerine mıçan, "karga boku " kıvamı diyelim..
Sonra efendime söyleyeyim, daha önce reçinelediğiniz yüzeylerden birine, bu hazırladığınız macun kıvamındaki reçineyi ince bir kat şekline macun spatulası ile çekiyorsunuz. Sonra iki parçayı birbirine öpüştürüp, işkence ile sıkıyorsunuz. Yine burada Ercan Abi devreye giriyor. O 'nun 5 ton basan işkence takımı ile sıkıyorsunuz.
ancak burada bir incelik daha var. İşkenceleri , su kontrasının üzerine serdiğiniz boydan boya ahşapların üzerinden sıkıyorsunuz. Böylece tek bir noktaya değil, tüm yüzeye eşit bir basınç elde edilmiş olunuyor. Bir tirik daha var.
İşkenceler aynı araba tekerleğindeki bijonlar gibi karşılıklı ve yavaş yavaş sıkılıyor. ama öyle manyak gibi sıkmıyorsunuz. aksi durumda içindeki epoksi reçine yanlardan fırtlıyor ki biz bunu istemiyoruz.
epoksi işi böyle dostlar. Basit. ama önemli detaylar var. Sonra bir daha bu iki parçayı birbirinden kırmadan ayırmak mümkün olmuyor.
su kontrası şimdi adını unuttum bir afrika ağacından. Yoğunluğu yüksek. Bu yüzden de daha ucuz. Bu malzeme , gemi inşaat sektöründe çok kullanılıyormuş ve ağırlık artmasın diye hafif olan ağaçlar tercih ediliyormuş. Bizim ağaca vida işlemiyor. Öyle sert.. İşlemesi biraz zor.. Ama yapacak başka bir şey yok.. Pala bu.. Şakaya gelmez..
Bu arada tüm iğnecikleri de değiştiriyorum. Tayo Mar 'ın palası evladiyelik oluyor anlıyacağınız .
Hadi.. cumaya kadar bitecek bu işler.. Görüşürüz..