Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Yıldırım Düşmesi

• *
  • Bilen bilir
Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
#75: 16 Mayıs 2018, 09:40:07
Benim kisi sadece rüya  ;)

Kendimi tutamadım, yazayım dedim ;D
  • IP logged
DeDe

• *
#76: 16 Mayıs 2018, 10:06:48
Havalar ısındı ondan oluyor Dedem.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#77: 16 Mayıs 2018, 11:11:21
tüm siteyi inceledim, tüm videoları izledim, fotolara baktım, bana mantıklı geldi, tebrik ederim.

sadece acaba tekne gibi deniz ortasında tek başına sudan yüksekte duran bir hedefin sadece direk tepesini korumak yeterli olur mu?
direk tepesindeki polarizasyonu dağıtınca acaba gurcata uçları, çarmık telleri gibi yerler yeni hedef olur mu? emin olamadım.

sitedeki resimlerden tam göremedim, acaba gsm kulelerinde (veya kule vinçlerde) en tepe, uç vb. dışında gövdede de bazı noktalara koruyucu takılıyor mu? yoksa sadece en tepedeki uçları korumak tüm gövdeyi korumuş oluyor mu?
  • IP logged
><(((º>

• *
#78: 16 Mayıs 2018, 11:35:30
tüm siteyi inceledim, tüm videoları izledim, fotolara baktım, bana mantıklı geldi, tebrik ederim.

sadece acaba tekne gibi deniz ortasında tek başına sudan yüksekte duran bir hedefin sadece direk tepesini korumak yeterli olur mu?
direk tepesindeki polarizasyonu dağıtınca acaba gurcata uçları, çarmık telleri gibi yerler yeni hedef olur mu? emin olamadım.

sitedeki resimlerden tam göremedim, acaba gsm kulelerinde (veya kule vinçlerde) en tepe, uç vb. dışında gövdede de bazı noktalara koruyucu takılıyor mu? yoksa sadece en tepedeki uçları korumak tüm gövdeyi korumuş oluyor mu?

Kulelerde eğer alan çok geniş ise ve yük çok yüksek ise kenarlara ek olarak teknelere kullandığımızın yarısı boyutunda ufak cihazlar ekleniyor. Kule vinçlerde de aynı şekilde belli aralıklarla bu ufak cihazlardan yerleştiriliyor. Ama bu yapılarda tepe nokta ile konulan yerler arasında yükseklik farkları yelkenlilere göre çok az. - kutup sürekli olarak en yüksek ve en sivri noktaya gitmeye çalıştığı için ve ortamda tuz olduğu için sürekli olarak teknenin direğinin tepesine vuruyor.  Bu cihazda kendi üzerine toplanan yükleri polarize ediyor. + ise +, - ise -. Tekneler üzerindeki + dan - ye transferi zaten yok. O bahsettiğim gibi vadi içerisine toplanan bulutun daha yüksekteki noktaya vurmasından kaynaklanıyor ve yıkımı çok çok daha yüksek oluyor.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#79: 16 Mayıs 2018, 15:34:00
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Bu işin mucidi farklı bir kişiyken yasalar gereği bu projede cihaz hakkında hiçbir bilgisi olmadan danışman olup para kazanan insanın olayı kendisinin publicationı gibi sunması ayrı bir olay bu arada. Bu proje için İTÜ ye testler için ödenen para 2008 yılında 40bin lira+KDV.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#80: 31 Mayıs 2018, 13:06:32
Ürünü ticarileştirdik ve bir fiyat belirledik. İlgilenenlere duyurulur.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
  • Bilen bilir
#81: 31 Mayıs 2018, 13:10:11

Alper biladerim,

İlgi fiyat ne ise ona bağlıdır.

Maserati ile ilgilenmem mesela.

Bir de tekne fiyatı 100 000 diyorum tık yok.

Sen dersen ki 100 tl ilgim artar ama 10 000 dersen batsın bu dünya derim. ;D
  • IP logged
DeDe

T
  • *
#82: 31 Mayıs 2018, 13:36:56

Hayırlı olsun.
Ürünün piyasa adı nedir ?
Link verebilirsiniz bence
  • IP logged

• *

• *
  • Selamlar
#84: 31 Mayıs 2018, 16:18:47
Yaşanabilecek en basit elektronik cihaz kayıpları dikkate alındığında, fiyatı oldukça makul görülüyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#85: 10 Ocak 2021, 21:29:20
Bugün Facebook'ta konusu geçince, Özgür'ün de yönlendirmesi ile bu konuyu tekrar canlandırmak istedim.

Yıllar önce yıldırım hasarı yemiş birisi olarak ve daha çok yeni "sıfır" Bavaria 50'si'ni aşağıya indirirken yıldırım sebebi ile jeneratörden, motora, elektroniklerden, klimaya kadar bir çok aksamı hasarlanmış ve binlerce euro hasar ile karşılaşmış, bir sezon teknesini kullanamamış arkadaşımın yaşadıkları sebebi ile Evodis, tekneye ilave etmeyi ciddi düşündüğüm bir cihaz.

3 sorum olacak:
1. yaklaşık 4.5 -5 kg bir ağırlık direğin en ucunda, stabiliteyi nasıl etkiler?
2. Direğin tepesindeki telsiz anteni, bu cihazın monte edildiği noktanın altında mı olmalı? (sanki cevap evet olacak)
3. Direk tepesindeki telsiz anteninin performansına bir etkisi var mı?

Sevgiler, peşin teşekkürler.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#86: 11 Ocak 2021, 00:03:31
Anten konusuna ben cevap vereyim;

Her çeşit telsiz anteni teorik olarak çalıştığı frekansın 1/4 dalga boyu (deniz vhf için 46cm ediyor) içinde herhangi bir metal, iletken istemez. Pratikte ise ne kadar uzak o kadar iyidir.

Evodis'in en tepede olma durumunu firmaya sormslı, ama mantıken en tepede olmalı gibi.

Dolayısı ile evodisi direk şapkasına monte edip ve anten daha aşağıda olsun dersen anteni direkten 50cm uzakta tutacak bir kol gerekir ki biraz garip olur sanki.

Firmanın tekne uygulamalarına bakmalı.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#87: 11 Ocak 2021, 00:08:44
Baktım bunu buldum ;

Anten tam ortadan çıkmış.
Telsiz için çok iyi değil gibi geldi bana.

Bir de bunu buldum ;
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2021, 00:20:50 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
#88: 11 Ocak 2021, 11:08:58
Firmayı aradım bugün.

Özetle bizi ilgilendiren şu bilgileri aldım.

> Motoryat ya da 25 mt üstü direği olan tekneler için standart ürün kullanılamıyor, projelendirilmesi lazım.
> Evodis'in içinden, yanından vs max 1 metreye kadar anten vb yüksekliği olabilir.
> Bugüne kadar, Türkiye'de ve dışarıda 3000'den fazla uygulama yapılmış ve isabet eden yıldırım sayısı "0"

Bence bu cihaz takılı teknelerin poliçelerinde en az %10-15 indirim yapılmalı; çünkü bildiğim her yıl ciddi bir yıldırım hasarı ödüyor sigorta şirketleri.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#89: 11 Ocak 2021, 11:25:50
Bence bu cihaz takılı teknelerin poliçelerinde en az %10-15 indirim yapılmalı; çünkü bildiğim her yıl ciddi bir yıldırım hasarı ödüyor sigorta şirketleri.

Kesinlikle bu tarz tedbir alan tekne sahiplerine ciddi indirimler yapılmalı.
Benim elimde de yıldırım hasarları hakkında epeyce bir istatistik oluşmaya başladı. Biraz daha örnek sayısı artınca bunu  bir tablo haline dönüştüreceğim. Bölge, mevsim bazlı bir halde. Belki tekne markaları ve tipleri de buna ilave edilebilir.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

Yukarı git