Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Yıldırım Düşmesi

• *
Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
#60: 15 Mayıs 2018, 18:20:30
İstediğiniz gibi didik didik edebilirsiniz. Bizimde bilmediğimiz şeyler varsa öğrenmiş oluruz.
Bu cihaz şu anda AFAD dahil bütün telekominikasyon firmalarının baz istasyon kulelerinde kullanılıyor ve daha önce 5 ya da 6 kez yıldırım düşmesi sonu hasar görmüş kulelere deneme yapıldıktan ve 2 sene geçtikten sonra telekomunikasyon firmaları alımını yapmaya başladı. Patentli ve İTÜ de laboratuarda bütün testleri yapılmış ve doğal koşullarda oluşabilecek yıldırım koşullarından %100 başarı ile geçmiş bir ürün. Teknelere belirlediğimi 2 adet ürün var. Tekne büyüklüğüne göre değişiyor. Dünya üzerinde ölçülebilmiş en yüksek yıldırım düşme voltajı 40 Milyon Volt. Bizim uyguladığımız küçük olan ürüne yıldırım düşme durumu simule edildiği zaman ölçülebilmiş yıldırım düşme olaylarındaki en alçak yükseklikteki bulutun 600 Milyon Volt yük taşıyabilme kapasitesi olması gerekiyor ki onda da cihaz yine hasar almıyor üstüne geleni iletiyor. Bu da şu demek dünyadaki o kıtada bulunan bütün yüksek + yüklü bulutların bir araya gelerek biz bu cihaza vuracağız ve bu adamları bitireceğiz arkadaş diye oraya toplanması gerek.
Teknelerdeki duruma gelince olayda şu, siz tamam teknenize paratoner ya da yakalama çubuğu koyuyorsunuz iyi güzelde birincisi ortamda su var o da olmadı tuz var ve bunlar birer iletken. Sizin paratoner ya da yakalama çubuğunuzun bağlı olduğu yerde bu unsurlar mevcutsa ki genelde buharlaşmadan dolayı mevcut ve bu Voltaj bir şekilde sizin teknenize giriyor. Faraday kafesinde de durum farklı değil. Size zarar gelmiyor ancak tekne üzerindeki ekipmanlar yandı gitti kül olduya geliyor.  Bu cihazın olayı yukarıdaki bulutun sizin teknenizi görememesini sağlamak. Şu demek değil marinada size yıldırımdan hasar gelmeyecek. Yıldırım evet size vurmayacak belki iki tekne yanınıza vuracak ve tekneler sahil elektriğine bağlı olmasa bile usturmaçalar  birbirine değiyorsa tuzdan dolayı yine etkileniyorsunuz tuzun iletkenliğinden dolayı. Sahil elektriğine bağlıysanız zaten tamamen geçmiş olsun. Dediğim gibi bu ürün 10 senedir kullanılan patentli bir ürün ve dünyada sadece Amerikada ve Türkiyede mevcut. Amerikada üreten firmadaki üründe teknelere uygulanabilecek türde bir cihaz değil şekil olarak.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#61: 15 Mayıs 2018, 18:25:05
Hoş geldin Alper biladerim.
Bana dede diyebilirsin öncelikle onu yazayım.
Hassasiyetimi bağışla son zamanlarda ortalık karıştı da o bakımdan şeyettim.
Hani sizin geliştirdiğiniz ''fake üye savar'' falan varsa bizim foruma öncelikle o lazım.
Ha ''gerilim düşürücü ''gibi aletler de yarayışlı olacaktır.

Hiç problem değil Dedem. Trol olayları maalesef herkesin problemi. Bu yüzden bizde muzdarip oluyoruz. Bilgimiz ukelalıktan hallicedir ama işimizi danışmanlık şeklinde ilerletiyoruz. Genelde zihni sinir projeler çıkarmaya çalışıyoruz ve denemeden projelendirmeden ticari hale sokmuyoruz.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#62: 15 Mayıs 2018, 22:09:55
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
  • Bilen bilir
#63: 15 Mayıs 2018, 22:27:31
https://www.youtube.com/watch?v=TkvR-HecSFg&t=2s

Ürüne ait videoda burada

Alper biladerim filmi izledim olaya yaklaşım çok güzel,fikir ise süper. :)xx :)xx :)xx

Benim Far Out'un direk tepesi aynen görseldeki gibi.

Sadece telsiz anteni sap gibi arşı alaya karşı.

Sizin cihazı takalım ve Manal körfezinde,Mordoğan yeni limanda deneyelim.

Gerekli backround var diye düşünüyorum.Zirai mekanizasyon üzerine olsa da ph.D sahibiyim.

Gerekli ölçüm aletler ile donatırsak elektrikli bir havada teknede gözlem ve ölçüm yapabilecek

kapasitede ve (özel hayat sigortası yaparsanız)  cesarette olduğumu düşünüyorum.

Ben bu konuda hevesliyim.

Engin denizlerde dolanmaya cesaret edemesek de alargaya çıkmamız bari bir işe yarasın. :)

2003 den beri araştırmadan uzak kaldık. 8-)
  • IP logged
DeDe

• *
#64: 15 Mayıs 2018, 23:15:27
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged

• *
#65: 15 Mayıs 2018, 23:16:18
Dedem cihazın gerekli denemeleri yapıldı zaten daha önce 2 kez yıldırımdan hasar görmüş 55ft bir tekne üzerinde büyük modelin denemesini yaptık bütün sonbahar kış ve ilkbaharı geçirdi. O nedenle zaten ticari olarak ürün piyasaya hazır diyoruz.  Ama teklifin için yinede teşekkür ederim.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

T
  • *
#66: 15 Mayıs 2018, 23:19:45
"Denemesini yaptık" derken ?

Nasıl, anlamadım.
  • IP logged

• *
#67: 15 Mayıs 2018, 23:31:06
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail

Hasan Reisim ürünün patenti alındı bütün denemeleri geçti senelerdir de kullanılıyor. Sizin testine ulaştığınız aynı firmanın farklı bir ürünü. testten bildiğimde cihaz üzerine yıldırım çarptırılması için yük veriliyor ki yukarıdan bir ark elde edilsin. Normalde ne tekne direğine ne de şimdiye kadar uygulanan kulelerde cihaz üzerine kablo vs çekilmiyor. Cihaz direk olarak kablosuz monte ediliyor. Testlerde cihaz üzerine yıldırım çekebilmek için cihaza kablo çekilip akım veriliyor. Olay bu. Testte toplam discharges 0 olarak görünüyor zaten. Testteki CTS1 kodlu ürün bu firmanın. CTS2 Amerikada kullanılan bir ürün.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2018, 23:38:44 Gönderen: Alper Dora »
IN BOOST WE TRUST

• *
#68: 15 Mayıs 2018, 23:34:51
"Denemesini yaptık" derken ?

Nasıl, anlamadım.

Yukarıda belirttiğim gibi daha önce 2 kez yıldırım hasarı almış bir tekne üzerinde yağışlı sezonları geçti. Bundan öncede zaten telekominikasyon sektöründe ve inşaat kulelerinde yıllardır %100 başarı ile çalışan bir ürün. Firma ile ortak çalışarak marinize ettik sadece.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#69: 15 Mayıs 2018, 23:41:04

Hasan Reisim ürünün patenti alındı bütün denemeleri geçti senelerdir de kullanılıyor. Sizin testine ulaştığınız aynı firmanın farklı bir ürünü. testten bildiğimde cihaz üzerine yıldırım çarptırılması için yük veriliyor ki yukarıdan bir ark elde edilsin. Normalde ne tekne direğine ne de şimdiye kadar uygulanan kulelerde cihaz üzerine kablo vs çekilmiyor. Cihaz direk olarak kablosuz monte ediliyor. Testlerde cihaz üzerine yıldırım çekebilmek için cihaza kablo çekilip akım veriliyor. Olay bu. Testte toplam discharges 0 olarak görünüyor zaten. Testteki CTS1 kodlu ürün bu firmanın. CTS2 Amerikada kullanılan bir ürün.

Yani diyorsunuz ki, sizin bahsettiğiniz aletin polarizasyon için herhangi bir enerji gereksinimi yok.  Mıknatıs gibi manyetizmadan yararlanılıyor. 

Doğru mu anlamışım ?

• IP logged

• *
#70: 15 Mayıs 2018, 23:50:50

Yani diyorsunuz ki, sizin bahsettiğiniz aletin polarizasyon için herhangi bir enerji gereksinimi yok.  Mıknatıs gibi manyetizmadan yararlanılıyor. 

Doğru mu anlamışım ?

Aynen onu söylüyorum. - kutuplar zaten otomatik olarak en yüksek ve sivri noktaya toplanıyor ve oradan + kutuba doğru yükseliyor. Siz o noktaya bu cihazı yani direğin tepesine bu cihazı koyduğunuz zaman otomatik olarak - kutuplar polarize oluyor. Test ortamında cihazların üzerine akım verilmesinin nedenide ters kutup çekiminin test alanı dışındaki yerlerden gelmesini engellemek. Daha önce de belirttiğim gibi cihazın sınırını ölçmek için de test yapıldı ve 3mt den yapılan testte elde edilen sonuca göre yukarıdaki bulutla aşağısı arasında 600Milyon Voltluk bir yük olması gerekiyor ki cihaz üzerine yıldırım düşebilsin.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

B

Burak Doneray

#71: 16 Mayıs 2018, 00:21:59
Alper reis Hoşgeldiniz bir sorum olacak ürün teknemize yıldırım düşmesini engelliyor tamam fakat koruma alanı nedir ? Örnek 50 metre yanımıza düştü elektronikler gene gider .Bu ürün sadece tekneye düşmesini engelliyorsa yıldırımın tekneye düşmesi milli piyango gibi bir şey zaten asıl sorun çok yakına düşen yıldırımlardan etkilenen elektronikler,Motor beyni vb değilmidir. Cevabınız için teşekkür ederim.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#72: 16 Mayıs 2018, 09:16:04
Alper biladerim,

Teklifimi yaparken bayağı bir düşünmüşüm ve belki de tırsmışım ki bilinç altı alarm çanları çalmış.

Sabaha kadar rüyamda teknenin direğinin tepesinde boyun yastığı gibi görünen aletin kapakları açık olarak içindeki dikdörtgen mıknatısların tekne için açı ayarlarını yaptım.

Aletin içinin görüntüsü yok ama ben kafamda olayı çözmüşüm ve ince ayar çekiyordum.

Rahmetli pederin bir lafı vardı bu durumlarda çok kullanırız.

Kıçımız açılmış uyurken.  ;)
  • IP logged
DeDe

• *
#73: 16 Mayıs 2018, 09:35:39
Burak bey sorunuzun cevabı maalesef yok. Yıldırımdan size düşmesinden korunuyorsunuz fakat o anda yıldırımın sizden başka nereye düşeceğini bilebilmenize imkan yok. Bunu garanti edebilen kimsede olamaz. Ufak olan cihazın alanı her yöne 9mt büyük olanıda 16m. Yani bu alan içerisinden toplanan bütün - kutupları polarize edebiliyor. Ama dediğim gibi yıldırımın sizin dışınızda nereye düşeceğini bilemezsiniz.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#74: 16 Mayıs 2018, 09:38:13
Alper biladerim,

Teklifimi yaparken bayağı bir düşünmüşüm ve belki de tırsmışım ki bilinç altı alarm çanları çalmış.

Sabaha kadar rüyamda teknenin direğinin tepesinde boyun yastığı gibi görünen aletin kapakları açık olarak içindeki dikdörtgen mıknatısların tekne için açı ayarlarını yaptım.

Aletin içinin görüntüsü yok ama ben kafamda olayı çözmüşüm ve ince ayar çekiyordum.

Rahmetli pederin bir lafı vardı bu durumlarda çok kullanırız.

Kıçımız açılmış uyurken.  ;)

Dedem bu alet üzerinde mıknatis vs yok. Kendi üzerine kutup çekerse o zaman yıldırımda buna düşer zaten. Kendi manyetik alan oluşturan bir ürün vs değil bu.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

Yukarı git