Sevgili reisler.. Özellikle yurt dışında bu ahşap makaralar ciddi pahalı.. Tadilatlarını yapmaya başlayınca nedenini anlıyor insan. Çok küçük parçacıklar ile uğraşılıyor.
Tayo Mar'ın ahşap makaraları yapılırken, ana taşıyıcı paslanmaz çelik ve dili bir arada tutan ahşap parçalar, düz saplamalar ile tutturulmuş. saplama kalınlığı açılan delikten çok az daha kalın tutularak , bu saplamaların sıkışarak yerlerinde kalacağı düşünülmüş sanırım. ancak zamanla , sıcaklık farkları yüzünden bu delikler gevşemiş, saplamalar da hareket etmeye başlamış. ağır yük altında son derece tehlike yaratabilecek bir durum oluşmuş.
ayrıca , ahşap olarak meşe kullanılmış. Her ne kadar dayanıklı bir ağaç ise de ben , revizyonları, ireco ya da şu meşhur " bataklık tiki " dediğim sert Afrika ağacı ile yapıyorum.
Gördüğünüz , benim Perşembe pazarından bulduğum sarı, çekilmiş saplamalar. İçerisindeki paslanmaz taşıyıcı canavar gibi duruyor. Bunların somunları ve başları da elbette sarıdan. Makara dilleri ise sanırım kestamit. Mil paslanmaz çelik.
ancak bu mil de saplamaların mantığı ile konulduğundan , hareket etmekte idi..
İnanılmaz baş belası bir iş.. Toplam 5 delik, 7 parça ahşabı ve metal taşıyıcıyı tutuyor. Biri tutsa diğeri tutmaz. Matkabı biraz kaçırsanz, tam kenarda olduğundan , ahşap zayi oluveriyor..
Ortadaki ahşap , en önemlisi..O gördüğünüz bataklık tiki.. Çürümüyor bu ağaç kesinlikle.. Bulduğum paletçide artık yok.. O yüzden gözüm gibi bakıyorum kalan ağaçlara. Suya dayanım inanılmaz, dayanımı muhteşem.. ancak işlemesi felaket zor. İnanılmaz kötü kokuyor işlerken. Tek çözüm, işlemeden önce emprenye etmek..
Don hali böyle oluyor.. Üzerinde gördüğünüz Bezir yağı.. Elbette kimyasal emprenyeden sonra..
Dış yanaklar meşe ve çürümemişti. Şekil bozulmasın diye onları değiştirmedim. Bir de üzerlerideki çatlakların görüntüsü hoşuma gidiyor. Taşıyıcı değiller. O yüzden bir sıkıntı yok.
Gördüğünüz ana yelken bumbasını taşıyan çift dilli makara olur efendim.. Şimdi Polyester ve ahşap görünümlü olanı çıkarabiliriz artık.. (gördün mü Utku dede.. benden fiberci olmazzzz....
)