Bülent elektrik felsefi bir konu olduğu için tartışma olamaz.
Benim görüşüm bu diyerek görüş belirtilemez.
Mutlak doğruları vardır.
2x2 = 4 olur gibi.
12 volt (aslında her hücre 2,2 volt dolayısı ile 6 gözlü akü 13,2 volt) sistemlerde
gerilim nedeniyle akımlar yüksektir.
p=UxI eşitliğinden I' yı çekersek I= P/U olur.
sözgelimi Irgatımız 1000 watt ise ırgat gerilimi de 12 volt ise
(biz kafalar karışmasın diye 12 almaya devam edelim akım biraz daha yüksek çıkar kablo seçiminde bir üstünü almış ve sistemi rahatlatmış oluruz)
I= 1000/12
I= 83,33 amper yapar.
Şimdi bu akımı karşılamak için, bir bilen olduğunu iddia eden kişi;
Emmimgillerin teknesinde 10 luk kablo çektik mis gibin çalışıyor derse benim sigortalar atıyor.
Ben eğitimciyim işim gereği elektrikle ilgili ölüm vakalarına ya da yangınlara bilirkişi olarak gittim.
Elektrik enerjisi temizdir felan ama kendisinden hiç beklenmeyen bir güce sahiptir.
Düşünsenize çapa ve derinlikle ilintili kalomayla birlikte 150-200 kg olan bir ağırlığı, bir ayakkabı kutusundan biraz daha büyük bir akü yukarı çekebilmekte.
İşte böylesi bir gücün farkında olmadan ona buna akıl veren oldumu, sonuçları gözümün önüne geliyor ve hemen tepki veriyorum.
Yoksa öğrenmek için soranlarla derdim yok.
Seve seve üç beş değil bin kere anlatırım. Anlattığımı bilirsiniz de.
Bizim insanımız bazı konularda biraz bedavacı olduğu için doktora gitmek yerine eltisinin kullandığı ilacı kendine de yarar mantığıyla gidip eczaneden alma eğiliminde. Hadi gitti aldı o ilacı bu onun sorunu, ama bir de ona buna aynı tarzı tavsiye edenlere doktor kaptanlar ne derdi acaba.
Hani senin bir lafın vardı çayıra meydana sıçmayalı binlerce yıl oldu.
Şimdi bilgi toplumuyuz gibi bir şeydi ya.
İşte çayıra meydana sıçanları gördüm mü sıtkım sıyrılmakta.
Uzun oldu affola.