Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ocak Ayı içinde bir Doğu Akdeniz Olur mu?

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Geçtiğimiz sezon içerisinde bir Doğu Akdeniz'dir diye niyet etmiştim. Önce 3-5 tekne yapalım KKTC de olsun içerisinde diye dostlar ile isitişare ederken sayı 20'li rakamlara dayanınca sorumluluk daha da arttı fikir babası bizlerin üzerinde. Mayıs sonu gibi planlasak da KKTC'nin sınırlarını Covid nedeni ile son ana kadar kapalı tutması sebebiyle pruvamızı Doğu yerine Batıya çevirdik.
İşte içimizde ukte kaldı ya, Doğu da halen çağırmaya devam da ediyor olması nedeni ile Gezgn pruvasını bir Don Kişot misali yalnız ama 1-2 arkadaşın da eşliğiyle Ocak ayı içerisinde Kemer'den avara olup Doğuya ''Bismillah Vira'' demeyi düşünüyor. Peki sonrasında mı; onu da yazının devamında yaşadıkça paylaşalım istiyorum.
Öncesi; 17-27.Ocak arasında Kemer'den avara olmayı istediğime göre ve bugünün 12.Ocak akşamı olduğunu düşünürsek, körfezde de hava akımları biraz hareketli olması nedene ile sizce en iyi zamanlama ne zaman olmalı?
Hadi bakalım meteroloji ve pasaj planlama ile ilgili 'beyin fırtınalarınızı' ve önerilerinizi görelim, ne dersiniz?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Eğer windy doğru gösteriyorsa, 17 sabah erken saatleri uygun olacaktır. Rüzgar  gün boyunca kuzeyli, fırışka. Anamur burnuna yaklaştıkça hava yükselse de tam batılı. Böylece doğuya dönene kadar apaz-geniş apaz, bilahare pupa seyrine dönülebilir. Gerçi tam doğuya dönüldüğünde akıntı doğulu, rüzgar batılı olduğundan fazlaca deniz kaldıracaktır.
Girne ya da Karpaz'a rota tutulursa uzunca bir süre 90-120'den rüzgar alınacağından hayli keyifli bir seyir yapılabilir.
Ancak 19'undaki kuzeyli rüzgar  Kıbrıs kanalında çok yüksek. 28-46 arası hava veriyor. Demek, Kemer'den çıkıp bu havayı kollayıp Bozyazı'da bir konaklama iyi olacak.
Hava ertesi gün kalıyor. Basıp gidilir güney-doğu yönüne.
Diye düşünüyorum.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Suat Kaptanım o tarihlerde kesinlikle olmaz!  Hava ile ilgili değil de başka bir sorun var .. 23 Ocak ara tatili nedeni ile üç yıldır gidemediğimiz ve hep görmek istediğim Palandöken 'e gideceğiz. Küçük kızımın kayak dersleri var. 27 sinde döneceğiz. Yani Ben gelemem. Gezgin ile bu geziye katılamaz isem orta yerimden çatlarım. En son Heyamola Kıbrıs seyrinde seninle aynı teknede olamamıştık. O yüzden bu fırsatı kaçıramam. Şunu bir  iki hafta ertele gözünü seveyim.

Bir diğeri de Bülent kadar tecrübeli değilim ama Anamur 'a hiç bulaşmadan Direk Girne yapmak lazım sanki. Anamur 'daki doğulu akıntı bana 1 ila 1,5 mil kaybettirmişti.

Kemer grubu da Ekim ayında direk Kemer Girne yapmışlardı. Hem gece seyrine de denk gelinir. Dadından yenmez valla.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn

17'si sabahı uygun görünüyor bence de ama 19'u biraz ben de muallak. Windy'yi bilmiyorum ama 19 sabahı sanki ağır lodos yapacak gibi Kıbrıs kanalında. Mersin'e doğru biraz poyraz yapsa da sanki poyraz hafif kalacak gibi lodosun önünde. 17'si Kemer çıkış yapılır ise 19'u yine de Bozyazı hatta Boğsak bile olabilir belki de.
Peki 19 sonrası için planlama yapacak olursak hava ne olur acaba?

SM-N975F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Mesajımı gönderdikten sonra Ersin reisin mesajını gördüm. Ocak sonuna fazlaca kalmadan geçişi yapayım diye niyetleniyorum. Ya nasip diyelim belki programın değişir de yetişirsin...
Akıntı etkisi o bölgede benim de fazlaca bildiğim bir konu değil. Ayrıca incelemek gerekiyor ve tabiki senin de belirttiğin gibi o bölgeyi iyi bilen gerek Bülent gerekse diğer arkadaşların fikirleri büyük önem taşıyor.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Plan taslaklarımızı kağıt üzerine dökelim ve beyin fırtınalarına devam edelim isterseniz;

İlk resmimizde hava şartlarının mükemmel olduğunu ve akıntı faktörünün sıfır olduğunu düşünürsek Kemer'den çıkıp Kumkuyu'ya gidiyoruz. Toplamında ise 197 NM'a tekabul eden bir geçiş. Alternatif kaçış noktaları üzerinde daha sonra çalışılacaktır ancak, hemen hemen her bacak arasına kaçış noktaları planlanabilir.

İkinci resim de ise gerek Bülent reisimizin gerekse Ersin reisimizin akıntı faktörüne göre vermiş oldukları ortak tavsiye rotası denilebiir eğer yanlış yorumlamadıysam yazdıklarından. Toplam uzunluk ise 218 NM. Yaklaşık olarak 20NM daha uzun görünüyor ama kıyı akıntısının 1,5-2 kt olduğu durumlarda daha faydalı gibi. Ayrıca alternatif kaçış noktaları biraz uzak ve daha az gibi.

Ne dersniz, düzeltme yapmak gerekli mi?

Üçüncü bir alternatif rota önerisi olan reislerimiz var mı acaba?

SM-T867 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
17'si sabahı uygun görünüyor bence de ama 19'u biraz ben de muallak. Windy'yi bilmiyorum ama 19 sabahı sanki ağır lodos yapacak gibi Kıbrıs kanalında. Mersin'e doğru biraz poyraz yapsa da sanki poyraz hafif kalacak gibi lodosun önünde. 17'si Kemer çıkış yapılır ise 19'u yine de Bozyazı hatta Boğsak bile olabilir belki de.
Peki 19 sonrası için planlama yapacak olursak hava ne olur acaba?

Bu arada bir düzeltme yapayım;
Sinoptik haritalardaki cephe hareketlerinden bugün gördüğüm kadarıyla 19'undaki hava hareketi Kıbrıs kanalında poyraz a dönüyor. Bülent reisin söylediği gibi ağır geçeceğe de benziyor.
20'si gibi hava Kıbrıs kanalında 2-3 gün sakin geçer mi acaba?

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Suat abi 23 üne kadar anamur Kıbrıs arası karışık görünüyor. 23 ünden sonra bir alçak basınç merkezi gelip Mersin - Anamur arasına yerleşiyor. Hava kış havası gibi değil çok sık yön değiştiriyor. Şöyleki ayın 20 sine kadar hakim rüzgar kuzeyli, tampoyraz diyemeyeceğim ama genel itibari ile yüksek değil. Ara ara yükselse de genel olarak fırtına değil. Ama20 si sabaha karşı 03:00 gibi hava güneye drise ediyor yine yüksek değil ama beraberinde aralıklı yağmuru var. Batı da  estiği için dalga kaldırırmı bilemem, muhtemelen ölü dalgası olacaktır. 23 ünden sonra ise bir süre gündoğusu veriyor ve iginç bir şekilde bölgeyi biraz soğutacak gibi. Ama tabiki yerel rüzgarlara ve hava olaylarına hakim olan , Bülent, Erman, Deniz gibi dostlarımız var onlar daha iyi yorumlayacaklardır. Benim ileri vadeli haritalardan gördüğüm bu şekilde. Ha bir de bu günlerde antalya üzerinde olan alçak basınç sistemi tarih ilerledikçe suriye içlerine doğru ilerleyerek doğuya gidiyor, sonrasında yazının başında dediğim gibi yeni bir sistem gelip 23 ünden sonra bölgeye yerleşiyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
İşte o 20'sinden sonraki yeni sistemin etkisini tahmin etmeye çalışıyorum. Her ne kadar alçak basınç cephesi gibi dursa da sanki 3-4 günlük bir koridor verecek gibi 23 veya 24'ünden sonra.

Ne dersiniz?

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
İşte o 20'sinden sonraki yeni sistemin etkisini tahmin etmeye çalışıyorum. Her ne kadar alçak basınç cephesi gibi dursa da sanki 3-4 günlük bir koridor verecek gibi 23 veya 24'ünden sonra.

Ne dersiniz?

Bence de bir boşluk oluşacak gibi ayın 18 i gibi belirginleşir diye düşünüyorum.

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Ocak Ayı içinde bir Doğu Akdeniz Olur mu?
#10: 19 Ocak 2022, 20:07:07
Ocak ayında yelken ile bir Doğu Akdeniz olur mu dedim ve planlamaya koyuldum. Bu düşünce aklıma düştükten sonra ve başlığımızı da açınca ilk meteroloji penceresi Bülent reisin dediği gibi 17.Ocak idi, akabinde yarın yani 20.Ocak ikinci pencereyi açıyor 22'sine kadar. 17.Ocak batı ve lodos rüzgarlarını verdiğinden 20'sine nazaran daha elverişliydi zira, 20'si ve takibindeki gün itibari ile rüzgarlar doğu rüzgarlarını veriyor. Hafifte olsa kafa rüzgarlar 200 millik mesafede rahatsızlık verebilir. Bir sonraki meteroloji penceresini 26-27 veya 28'i gibi bekliyorum. Bu pencere yine batılı rüzgarlara dönecek gibi. Bu zamanda Kemer'den 'bismillah vira' demeyi düşünüyorum.
Ancak kesin tarih, zaman yaklaşınca kesinleşecektir.

Nasip...

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#11: 25 Ocak 2022, 14:38:30
Suat abi 23 üne kadar anamur Kıbrıs arası karışık görünüyor. 23 ünden sonra bir alçak basınç merkezi gelip Mersin - Anamur arasına yerleşiyor. Hava kış havası gibi değil çok sık yön değiştiriyor. Şöyleki ayın 20 sine kadar hakim rüzgar kuzeyli, tampoyraz diyemeyeceğim ama genel itibari ile yüksek değil. Ara ara yükselse de genel olarak fırtına değil. Ama20 si sabaha karşı 03:00 gibi hava güneye drise ediyor yine yüksek değil ama beraberinde aralıklı yağmuru var. Batı da  estiği için dalga kaldırırmı bilemem, muhtemelen ölü dalgası olacaktır. 23 ünden sonra ise bir süre gündoğusu veriyor ve iginç bir şekilde bölgeyi biraz soğutacak gibi. Ama tabiki yerel rüzgarlara ve hava olaylarına hakim olan , Bülent, Erman, Deniz gibi dostlarımız var onlar daha iyi yorumlayacaklardır. Benim ileri vadeli haritalardan gördüğüm bu şekilde. Ha bir de bu günlerde antalya üzerinde olan alçak basınç sistemi tarih ilerledikçe suriye içlerine doğru ilerleyerek doğuya gidiyor, sonrasında yazının başında dediğim gibi yeni bir sistem gelip 23 ünden sonra bölgeye yerleşiyor.

Batı eserse, -bence- karışık, pamuklu deniz  yapar.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#12: 25 Ocak 2022, 15:18:12
Hadi ortaya bir tarih atalım, diyelim ki; 27.01.2022 perşembe Kemer'den avara edelim. Rota Kumkuyu 200NM ve nonstop.
Tahmini depar zamanı da dahil olmak üzere fikirlerinizi görelim.

Ne dersiniz?

• IP logged

• *
  • Selamlar
#13: 25 Ocak 2022, 23:57:25
Suat Hocam
Bu seyrinizi kısa süre içinde yutube kanalınızda görmeyi umut ediyorum.
İyi seyirler dilerim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#14: 26 Ocak 2022, 09:58:17
Suat Hocam
Bu seyrinizi kısa süre içinde yutube kanalınızda görmeyi umut ediyorum.
İyi seyirler dilerim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Belki de ara ara canlı yayın da yapabiliriz telefonun çektiği bölgelerde, nasip.

• IP logged

Yukarı git