Çardak koyu. Hey gidi..
Sert havada Çanakkale 'yi tırmanmışım, tam dinlenecekken hem de. Mehmet Erem 'in yazdığı yazıyı daha önce okusaydım böyle bir gömü hikayesi olmayacaktı.
Artık nasıl zırladıysam çapam gitti diye Köstekçi Tayo Mar'a gelirken bir tane hediye getirmişti. O yüzden Tayo Mar 'da admiralti çapanın ismi " Köstekçi" kaldı. Bence çapa için uygun bir isim.
Yanlış hatırlamıyorsam Erem , çapalara renkli bir yüzer halat bağlamayı öneriyordu. Ben kendime göre biraz daha geliştirdim bunu. Dalabildiğim derinliğe göre halatın boyunu ayarlıyorum. Köstekçi de artık bu renkil halat hep bağlı duruyor. Hiç de çapariz vermedi şimdiye kadar.
Kendi yaptığım iskandil ile derinliği ölçüp , çapayı öyle salıyorum. Daldığımda da yüzer halat sayesinde çapanın yerini kolayca bulabiliyorum. 9 m. ye çapa atıyorsanız 6 metre bir yüzer halat takılmalar durumunda çapayı kurtarmak için çok iyi çözüm. Pahalı çapası olanlara özellikle önerilir.
Valla Burak, sen öyle diyince fortress çapayı tekrar inceledim. Baştaki çubuk admiralti çapadaki çipo ile aynı görevi görüyor olmalı. Kayalık zeminde çok çapariz verecek bir çapa gibi duruyor. Kullanmadım hiç ancak Alanya için ideal kıç demiri benim için. en yakın zamanda alacağım. Hafif ve kolay katlanıyor. Böylece bumkin üzerine de sabitleyebilirim onu.
Hep deniz zemini ile ilgili kum, kaya ve erişte olarak genel bir sınıflandırma var. Oysa genelde koylarda benim gördüğüm bu üç tip zemin birbiri ile iç içe geçmiş şekilde bulunuyor. Yine Çanakkale Morto koyu bu açıdan çok ilginç örnek. Zemin kum gözüküyor ancak 5 cm. altı kaya. O yüzden marinada yerli bir motoryat sahibi çapa tutmaz orası diye gitmeden uyarmıştı beni. Hafif alüminyum çapa ile orada demirlemek neredeyse imkansız.
Benim admiraltiyi bu derece hararetle savunmamın nedeni kendi ihtiyaçlarımdan kaynaklanıyor olması. Bunları yazınca alaya alan bir tayfa hep oluyor ama olsun.
Sonuçta benim teknem küçük. Birçok teknede 4 çapa filan var. 5 olanı bile gördüm. Benim Tayo Mar 'da öyle bir şansım yok. En işlevsel çapayı kullanmak zorundayım. Tüm zeminlede iş gören tek çapa admiralti. örnek verdiğim Morto koyunda da ağır olduğu için işe yarıyor. Üstelik ucuz. Katlanır galvanizli tipleri çok kullanışlı.
Koya girdiğinizde her yer sizin değil ki . sıkışık koylarda demirlemek ayrı bir iş. Ben çapada ağırlığın çok önemli olduğuna inanıyorum. At unut diye bir çapa olduğunu da sanmıyorum açıkçası.
Çapa tipleri ve demirleme konusunda benim gördüğüm yazılanlardan çok daha fazla dikkat edilmesi gereken detaylar var.
Benim klavuz çapa önerim de ısrarlıyım ama. Sıkışık koylarda doğru yere demiri birakmak için çok iyi bir yöntem bana göre.