Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Amiga'ya Rüzgar dümeni Takıldı HYDROVANE

B

Burak Doneray

Neyse konu başka yerlere kaydı rüzgardan başka bir şey istemeyen Güvenilir yol arkadaşınız rüzgar dümenleri hakkındaki kendi deneyimlerimi hem görsel hem yazılı olarak burdan paylaşacağım

Hasan abinin dediği gibi yeterki isteyince gidebiliyor olmanın ferahlığı elimizde olsun .Çok hoşuma gitti bu söz.

Sevgiler
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Hadi hayırlı olsun, keyifli seyirlerin olsun. Rüzgar dümenine isim verdin mi?
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
ben daha çok montaj konusundaki zorluk ve hassasiyeti merak ettim..
oldukça basit bir mekanizma, montajdaki zorluk neresinde anlatırsan sevinirim.

tahminim tekneyi yönlendirecek doğru kuvveti oluşturmasını sağlamak için monte edilecek doğru noktayı teknenin eğimli kıç aynası üzerinde noktayı bulabilmek?

Üzerine bir de eskiden Göcek nasıldı diye düşünenler için bulabildiğim en eski fotoğrafı paylaşmak isterim;

ve yenisini de koyalım da dünyayı ne kadar değiştirdiğimizi görmek, karşılaştırmak kolay olsun;

• IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

Sevgli Özgür

Malesef basit değil tabi daha önce böyle bir montaj yapıp basit bulduysan o senin yeteneğin olabilir.

Benim gördüğüm zorluk yaklaşık 40 kilo ağırlığındaki parçayı 3 noktadan 3 farklı açıda olan tekne aynasına montaj deliklerini açacağın yerlerin belirlenmesi.
Bunu yanlış yapmamak için ciddi hesap yapmak gerekiyor sonrasında şaftın tamamen tekne aynasında su terazisi ile ölçülüp dik durmasını sağlamak varki oda her ayaktakki bu ayaklar yaklaşık 90 derece  açı ile oynanabiliyor  2 şer vidanın ayarlanması ile doğru açı bulunuyor. 

Montajını düz bir noktaya yapmak belki çok basit olabilir fakat ayakların bastığı 3 noktanında eğimleri farklı olunca 40 kiloluk bir alertin suda  montajını yapmak hiç kolay değil.

Rüzgar dümenini ufak bir hata ile monte ederseniz en azından Hydrovane için bu geçerli rüzgar dümeniniz doğru çalışmayacaktır. Örnekleri çok fazla.

Umarım bir fikir verebilmişimdir zorluğu konusunda .Hatta belki farklı bir açıdan resim Daha iyi bir fikir verebilir montaj noktalarının seçimi konusunda .

Port Göcekte 2007 den beri teknem var değişim resimlerdeki kadar olmasada en az  10 kat büyüdü. ev sayısı olarak her yer inşaat.

Sevgiler.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
2. resime baktım daha çok boş yer var. Bence Güngören gibi yapmalılar, birde çok katlı yapmalılar. O ne öyle 2-3 katlı şeylerle güzelim araziyi zayi etmişler.

Benzeri durum tüm Karadeniz sahil kasabalarında olduğu gibi İnebolu'dada olmuştu. Sahil kordon boyu komple duvar şeklinde binalarla doldurulmuştu.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

B

Burak Doneray

2007 de olmayan yerleri sarı ile işaretledim Siz karar verin.

• IP logged

B

Burak Doneray

Hadi hayırlı olsun, keyifli seyirlerin olsun. Rüzgar dümenine isim verdin mi?

Vermedim Ahmetçim zamanla adını hakkeder. Koyarız bir isim
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
tamam, zorluk tahmin ettiğim gibi ağır bir parçanın deniz üzerinde eğimli bir yüzeye gönyesinde monte edilme zorluğuymuş..
evet, kolay değil, ama kolaylaştırıcı yöntemler bulunabilir..
mesela şablon kullanmak gibi..

her türlü büyük ağır, yerinde provası mümkün olmayan şeyler için kartondan (veya daha garantilisi ince kontraplaktan) şablon çıkartıp bu şablonu yerde rahat rahat, istenilen hassasiyette ayarlarsan, sonra oldukça hafif olduğundan ister tekne kıçında, ister direk tepesinde çok hassas montaj delikleri açabilirsin..

ama deniz üzerinde sabit durmayan, her türlü ağırlıkta duruşu değişen ve her yeri farklı eğime sahip bir aynaya hassas birşey monte etmek kolay değil, orası kesin..

tebrikler, ellerinize sağlık, güzel görünüyor..
şimdi sıra deniz testlerinde! :)
  • IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
O ne öyle 2-3 katlı şeylerle güzelim araziyi zayi etmişler.
İlginç şekilde istisnalar hariç tüm Fethiye'de halen max 3 kat imar var..
Gidişat böyle olursa çok sürmez, değişir elbet..
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

tamam, zorluk tahmin ettiğim gibi ağır bir parçanın deniz üzerinde eğimli bir yüzeye gönyesinde monte edilme zorluğuymuş..
evet, kolay değil, ama kolaylaştırıcı yöntemler bulunabilir..
mesela şablon kullanmak gibi..

her türlü büyük ağır, yerinde provası mümkün olmayan şeyler için kartondan (veya daha garantilisi ince kontraplaktan) şablon çıkartıp bu şablonu yerde rahat rahat, istenilen hassasiyette ayarlarsan, sonra oldukça hafif olduğundan ister tekne kıçında, ister direk tepesinde çok hassas montaj delikleri açabilirsin..

ama deniz üzerinde sabit durmayan, her türlü ağırlıkta duruşu değişen ve her yeri farklı eğime sahip bir aynaya hassas birşey monte etmek kolay değil, orası kesin..

tebrikler, ellerinize sağlık, güzel görünüyor..
şimdi sıra deniz testlerinde! :)

Şablon kullandık fakat öncesi deliklerin yerlerinin belirlenmesi malesef herşey göründüğü gibi olmuyor iç tarafta mukavemet için konulan plateler için yer olması gerekiyor Bu da istediğiniz en uygun yere Montajını yapamamanız anlamına geliyor.Yanlış açılan bir delik ciddi zaman kaybı ve çok üzücü olabilir. .Shaftın destek noktaları çok önemli ben 3 noktadan destekli yaptım çoğu kişi 2 noktadan montaj yapıyor  biraz yüksek yaptığınızda saft eğilebiliyor sert bir havada . Jİmmy Cornell çok uzun süre Hydrovane kullanmış 15 dakikada uygun havada bu şaftı eğebilirim diyordu bir yazısında .Montaj kısmında destek noktasını İki bacak ve çok aşağıda şeçmemin  sebeblerinden biriside  bu  2 noktadan montajı çok daha basit olabilirdi oysa.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2020, 18:35:02 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Rüzgar dümenleri tekneye uygun seçilmeli bir kaç  marka popüler ve test edilmiş .Seçim yaparken şu kişi bu markayı kullanıyormuş bende onu alayım yerine teknenize en uygun olan tasarımı biraz araştırmayla bulabilirsiniz .Benim bulabildiğim en güzel açıklamalar bu linkte.

https://windpilot.com/blog/en/golden-globe-race/windvane-report/

• IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2020, 20:38:47 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Bilen bilir

Deve için olanı da mı varmış?

Yok artık deve. ;D
  • IP logged
DeDe

B

Burak Doneray

Paylaştığım linkteki araştırmayı yazan adamın çizdiği bir karikatür Rüzgar dümeninizi doğru seçin doğru monte edin Arap şeyhi iseniz deveyede takabilirsiniz demek istiyor herhalde . Yoksa çizimdeki alet wind pilot en iyi aletlerden biri .
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
Paylaştığım linkteki araştırmayı yazan adamın çizdiği bir karikatür Rüzgar dümeninizi doğru seçin doğru monte edin Arap şeyhi iseniz deveyede takabilirsiniz demek istiyor herhalde . Yoksa çizimdeki alet wind pilot en iyi aletlerden biri .

Burak'cığım haza beyefendiler böyle anlıyor demek ki. :)xx

Ben ne anladığım burada yazsam yüksek denetleme kurulu ayağa kalkardı herhalde. ;D

Konunu sulandırdığım için  kusura bakma. :-[
  • IP logged
DeDe

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
Sevgili Doneray,
Hayırlı olsun. Güzel seyirlerde kullanın otopilotunuzu, keyif ve sağlıkla.

Ottpilotun montajı kadar, asıl dümen sistemi ile ilişkisini sağlamak ta sorun dolap dümenlerde. Hidrovane bu konuda avantaj diye düşünüyorum. Kendi palası ile görev yaptığı için. Ne dersiniz?
  • IP logged

Yukarı git