Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Jashua Slocum vakfının listesi..

T
  • *
Ynt: Jashua Slocum vakfının listesi..
#75: 20 Şubat 2017, 16:18:40
Bülentcim, seviyoruz zaten orası ayrı,

O gün yargıç, sana sormadan pantolonuna bakarken, sen, benim tarzım bu, sizin ki yanlış, deseydin, o gün işinize bakamazdınız sanırım  ;D
  • IP logged

T
  • *
#76: 20 Şubat 2017, 17:01:10
Bir de şu minimalist tercihler ile yazılanlar var. Bu konuda okuduğum bir şeyi paylaşayım ;

Minimalizm, sanılanın aksine az eşya ile yaşamak değil, sadece sana değer katanlar ile yaşamaktır. Tutkuların, ilişkilerin, sağlığın için yaşamaktır.
Bu yolculukta atılacak her adım “daha fazla zaman” kazanmak üzerine. Hayatınızı  keyif aldığınız şeylerle dolu bir tencereye çevirme amacında. Kazandığınız zamanı kendinize katma amacında. Bir günün 24 saat olduğu gerçeğini değiştirme amacında.
Herkesin farklı tercihleri olacak. O yüzden minimalizmi tek bir yaşam tarzı olarak tanımlamak doğru olmayacak. Sadece temel prensipleri takip etmek yeterli kendi minimalizminizi yaratmanıza…

*İhtiyacın olmayan şeylerden kurtul.

*Gerekli olanları belirle.

*Hayatına anlam katanlar ile yaşa.

*Keyif al, huzur bul.
  • IP logged

• *
#77: 20 Şubat 2017, 17:59:38
Sevgili Kaan,

Kimsenin tercihine karışmamak, tercihi eleştirmemek anlamına gelmez ki. Bak, yeni tanıştığımız bir dostumuz bugün bana çok özel bir kitap kargoladı. Folk boat ile ilgili. Markoni arma. Kitabın başında şöyle yazıyormuş, "Bu tekne seçkin yelkenciler için yapılmadı " gibi bir cümle varmış. Yarın sanırım elime ulaşır, Heyecan ile bekliyorum.

Bu noktalara şuradan geldik, Tiryaki, geçmiş geçmişte kaldı artık yeniliklere ayak uydurmak lazım kıvamında bir yazı yazdı. arkasından Özgür, Cort isimli bir yazarın, markoni arma dışında bir armanın tercih edenlerin dangalak olduğuna dair bir alıntı paylaştı.

Benim, markoni arma ile ilgili yorumlarım, doğru ya da yanlış ama teknik detaylar. Şimdi ben markoni armanın çirkin olduğunu yazdığımda sen bu tür armayı tercih etmiş kişilerin tercihlerine saygısızlık ettiğimi düşünüyorsun.
Bülent çıkıp, sen şimdi Masal 'a çirkin mi diyorsun diye söyleniyor.

Yani , adam benim gibi randa arma , omurga salma kullananlara, bunu sevenlere aptal, dangalak diyince sorun yok. Ben eleştirince sorun öyle mi. ? Adam bilmem kaç yarış kazandı, kitap yazdı diye Özgür itibar ediyor yazdıklarına belki bilemem.

Bak , bu videoyu Hakan Erim GEKO' da yayınlamış, Burgaz ada belgeseli, buradan giden Rumlar ile ilgili bir belgesel. 46. dakikasından sonra Tayo Mar 'ın Yunanlılara yapılan ikizi ve sonrasında Tayo Mar var.  Orada , ana yelken nasıl basılıyor bir bak. (üzerine tıklayın watch on vimeo  ya o zaman çalışıyor )

Not a valid vimeo URLsonra sana bahsettiğim 34 feet Vixen de randa arma ana yelkeni nasıl bastıklarına bir bak. Sonra senin önerdiğin Black Sails'teki gemilerin direklerine bir bak. Hepsinde gargari halkaları var. Yani bu tür bir ana yelken basılması şekli küçük teknelere özgü değil. Kaldı ki randa arma , büyük yelkenlilerde kullanılıyor önce.

Bak ne kadar kolay. 22 feet te de , 34 feet tekne de de vinç olmadan sadece palangalar ile . Tayo Mar'ın kardeşini gösterir videoda, bumba ve serenin neden hareketli olduğunu da fark edeceksin sanırım. aynı daha önce yazdığım gibi, her ikisinin ağırlığı, yelkene formunu veriyor.

Bir katılmadığım konu da , şu gene kimse almayacak hadisesi. Cem Gür yapmış. Benim haberim dahi yoktu böyle bir teknenin varlığından. Kullandıkça hayran kaldım. Şimdi kısmet olursa az biraz büyüğünü yaptırmak hedefim. Bir yıl sürem var , deli gibi ders çalışıyorum. Ben yaptırınca belki bir başkası da böyle benim gibi yaptırmak ister belki. Kim bilir. ?

Yaptırmak istememin tek nedeni Tayo Mar bana yetmediğinden değil, sadece kendi teknemi yaptırmak istemem o kadar. Belki de yaptırmam. Başkaları etkilenir yaptırır.

Çılgın filan da değilim. Seri üretim ve ucuz imalat nedeni ile kaybedilmek üzere olan, binlerce yılda özümsenmiş, denenmiş form ve armadan bahsediyorum.

Yazdığım her şey teknik. Teknesini yatırım için almışlar için yazmıyorum. Tercihlerini eleştiriyorum o ayrı. Ne var ki bunda. ?

Al sana Ahmet, o tekneyi ona ben buldum. Fiber , markoni arma, torpil salmanın kıralı var. wing keel. Fiber. 8 m.

Dönüp, Ahmet 'e sakın bu tekneyi alma demedim. Üstelik Ahmet , elindeki imkanlar ile hepimizden çok daha kolay tekne yaptırabilecek durumda. İnebolu da Amerikalı kendi yaptığı teknesi ile fink atıyor.

Kaldı ki Ahmet 'e bu fuarda O 'na çok uygun , küçük motoryatlar baktık beraber.

34 feet üzeri yelkenli tekneler benim ilgi alanımda olmadılar. Gereksizler bana göre. Onları da başkaları yazsın, yazıyorlar zaten. Kimse yazmasa bile , fuarlar, lansmanlar, bangır bangır reklamlarla satıyor adamlar çatır çatır.

Ben alternatiflerin varlığını anlatmaya çalışıyorum dilim döndüğünce. Okuduklarımdan anladığım kadarı ile. Ne tekne tasarımcısıyım ne de bilmem kaç yıllık yelkenci.

Bana uygun , en doğru tekneyi arıyorum. Belki yaptırırım umudu ile .. Hepsi bu. Dilim sivri . avukatım iyi. Karşımdakiler de kibar dostlar zaten. Ben de yazıyorum işte.. İdare et. ;)

akşam zello ya gel. Orada kapışalım. :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 20 Şubat 2017, 18:02:29 Gönderen: Ersin Böke »

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#78: 20 Şubat 2017, 20:45:58

Bu noktalara şuradan geldik, Tiryaki, geçmiş geçmişte kaldı artık yeniliklere ayak uydurmak lazım kıvamında bir yazı yazdı.

Toplamından bunu mu anladn yahu :)

Len aynı taraftayız. Her kuruşunu bir odun yığınına yatıran obsesif bir adamım bende nihayetinde. Sonuna kadar savunurum tahta kayığı. Benim itirazım savunduğun değerler değil, öznel kriterlerinle eleştirdiğin olgular. Yahu adamın umurunda mı yelkenin trimi? Basıyor gidiyor, 2 knot eksik ya da fazla. Tercihi bu, bundan şikayetçi değil. Ana yelkeni basmak zor mu, sarma kullanıyor. Vinç zorluyor mu, elektriklisini koyuyor. Diyeceğim, bunda bir anormallik yok. Ben 5 knot'ı gördüm mü dünya umurumda değil, elimi sürmem yelkene :) Bardağım devrilmeden 5 knot görüyorsam dünyanın en mutlu denizcisiyim o an.
Hele Yengeç'te markoni armayı hayal et bir de. Bildiğin korkuyorum ben ana yelkenden. Çok büyük yahu. İlk kez sağlam bir sağanak yediğimizde 20 dereceye kadar tamam dedim, ama, frengiler suya girdiğinde atlarım :) Sonra alıştım, ayrı.
Başlayıp yarım bıraktığım tırhandil bölümünde uzun uzun anlattığım şeylerin bir çoğu senin söylemine paralel. Ne işi var lan tırhandilde motorun. Bu kadar oluyor işte. Uskur suyun bir karış altında. Ama motorsuz tırhandil yok artık. Hatta davlumbazı olmayan bile çok az.
Aman, neyse işte. Geçmiş geçmişte kaldı değil özeti; günün getirdiklerini de kabullenmek...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#79: 20 Şubat 2017, 23:21:40
Tiryaki ,

randa yapıcaz senin tirhandili. O zaman bak nasıl gidiyo.. :)

not.. Davlumbazı sakın sökme. imza : bir dost.. :)

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#80: 20 Şubat 2017, 23:39:56
Sorun şu ki, siz markoni ile işte bilmem neyi kıyaslayıp valla bakın elin rumu, ingilizi ne etmiş siz şuradasınız dedikçe, bu dediklerinizden bilgi çıkmıyor.

Siz ne zaman diyorsunuz ki,Cıvadra şöyle olmalı, mizana böyle olmalı, seren yelkende rüzgar orsa seyirde şöyle apaz da böyle karşılanmalı, işte oradan bilgi çıkıyor, dediklerinizin bir anlamı oluyor.

Gerisi kalabalık, tartışma.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Yukarı git