Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli Küçük Kayık İmalatı Üzerine Planlar

• *
Vay arkadaş, 100 metre uzağımda tersane kurmuş adam, daha gidip goremedim.
  • IP logged
Yaşayıp gidiyoruz.

• *
Erkan Reis,

Mikrofiber de iş görür ama aman diyorum maskesiz kullanmayın lütfen.. Üstelik ortamda da maskeniz olsa bile havada uçuşmamasına özen göstererek kullanın. Çünkü mikro falan değil mikroskobik parçacıklar, havada uzun süre uçuyor.

Dışa epoksi ve fiber kaplamadan önce hazır epoksiyi iyice (aseton yahut tiner ile) inceltin. %10-20 kadar göz kararı tiner ile inceltmiştim ben. Sonra bunu iyice dışına ve mümkünse içine yedire yedire sürün emsin kontra iyice. Basit bir emprenye işlemi aslında bu, fiber ile dışını her ne kadar kaplayacak da olsanız bu işlemden zarar görmezsiniz faydasını görürsünüz. Ama kuruması yine 1 gün alacaktır, heyecanınızı söndürmesin.

Fiber kaplarken de hep önerilen ıslağa ıslak yöntemi, yani önce epoksiyi sür, sonra üzerine fiber kumaşı koy, gerdir ardından onun üzerine epoksi sür..  deniliyor. Ben denedim beceremedim. Epoksilenmiş ıslak ahşap üstüne rahatça geremiyor ve yayamıyorsunuz fiberi. Yapışıyor, buruşuyor, çarşafa dolanıyorsunuz, küfür üstüne küfür. Sonra buruşuk kalan yerler zımparalanacak düzeltilecek vs vs.. Kuru üzerine yayın fiberi, güzelce gerdirin, kibarca dökün üzerine epoksiyi, varsa silindirle, yoksa eldivenli ellerinizle güzel güzel epoksiyi yayın..

Dış fiber kaplama videosu bir kaç dakikalık bir bakmanızda fayda var.
https://photos.app.goo.gl/AjqZnTbXVW21F2Fr7

Fiberi kuru üzerine yaydığınızda köşe birleşme noktalarını önceden makasla kesip birbirine alıştırın, sonra oralar da kat oluyor, hava kabarcıkları kalıyor.

Birleşme noktalarını hazırda varsa hazır şerit fiberlerle, yoksa keseceğiniz şeritlerle ekstradan fiberlemenizde fayda var.

• IP logged

• *
İlkay Reis,

Değerli bilgiler için çok teşekkürler.
Benim için geç oldu :( çok önemli önerilerdi ama epoksi kaplama işini bitirdim. Bir bakıma "müsvedde" tekne oldu bu :) bir sonrakini yaparsam çok daha iyi olacak!

Buraya yazmaktaki amacım, alınan derslerin bir sonraki imalata (kim yaparsa yapsın) faydası olması.

Özetle:
1) güvenlik önlemleri (maske, eldiven, havalandırma) çok önemli
2) dikiş deliklerini açarken cimri olmamak lazım. Geniş aç, geniş kablo bağı kullan. Mesela 4 mm delik, 3.5 mm kablo bağı. Veya bir büyüğü...
3) "putty" denen epoksi ve mikrofiber (veya kupkuru ağaç talaşı) karışımında viskozite önemli. Macun kıvamında olsun, akmasın.
4) Ek yerleri için bant şeklinde fiberglas veya polyester elyaf bulmak işi çok kolaylaştırır. Kesilen elyafta iplikçiler çok çapariz veriyor.
5) ergonomik olması açısından tezgah yüksekliği / varlığı önemli. Gençleri bilmem ama eğilmek, diz üstünde çalışmak beni çok zorladı.

Bir de öyle lego filan gibi bir şey değil. Emek istiyor.

Ama keyifli bir uğraş, insanın baktıkça bakası geliyor :)

Son hali aşağıda. Ek yerleri elyaf ile kaplandı, gövdeye de epoksi vuruldu. Yarın zımpara, salma kasası hazırlığı, oturakların yapıştırılması.

Selam sevgi saygılar

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Elinize sağlık
  • IP logged

n

nuri_kongur

Gövdenin tamamına elyaf kaplamayı düşünmüyor musunuz? En azından dış yüzeye?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 05 Mart 2019, 10:21:03 Gönderen: Nuri Kongur »

• *
aklımın bir tarafında varsa da kaplamak istemiyorum. abartılı olacak gibi geliyor. Belki bir sonrakini kaplarım ;)

Son hali:
İşkence yetersizliğinden küpeşteyi krom vida ile tutturduk.
Yarın fazlalıklar kesilecek ve salma kasası yarığı açılacak. Baş üstündeki küçük şeyler salma kasası.

• IP logged
« Son Düzenleme: 05 Mart 2019, 23:51:11 Gönderen: Erkan Çaylı »

• *
Dün denize indik. İlk izlenimim: KÜÇÜK. Yine de mutluyuz. Henüz yelken yok ama kürekle iyi gidiyor. En fazla 2 yetişkin taşıyabilir, yelkenle o bile olmaz  :'(

Kalan işleri:
Alu direk aldım, brandacıya yelken diktireceğim.
Yekeyi yapıştırdık, zımpara ile düzeltilmeli.
Salmada zımpara işi var.
Bir de pu boya aldık, boyayalım diyoruz.

• IP logged

• *
Bir kaç foto daha...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Yelkene yer kaldı mı abi ?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Tebrikler, elinize sağlık .oldukça hızlı oldu.Tek kişi dengeli görülüyor. İlk izlenim nedir? Tekneden inip binerken çok rikli olur mu?İki kişi küreğe nasıl gidiyor? Küpeştelere yaklaşıldığında dengesizleşme ne durumda? Paylaşırsanız sevirim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Yelkene yer kaldı mı abi ?

Valla zor olcek gibi görünüpduru  :)
  • IP logged

• *
Tebrikler, elinize sağlık .oldukça hızlı oldu.Tek kişi dengeli görülüyor. İlk izlenim nedir? Tekneden inip binerken çok rikli olur mu?İki kişi küreğe nasıl gidiyor? Küpeştelere yaklaşıldığında dengesizleşme ne durumda? Paylaşırsanız sevirim.

Teşekkürler Ahmet Reis,

İlk izlenimim gerçekten küçük olduğuydu.
Küçük şişme bottan daha dengeli değil.
Tek başıma baş üstüne gidince (baştaki mapaya bağladığım ipi değiştirmek istedim) başı batıyordu.
İnip binerken dikkatli olmak gerekiyor.

Ben tek bindim ama 110+90 kg iki arkadaşım kürek çekti. Tabi liman içinde.

Tek kişi yelken yapar ancak kıçta oturamaz (benim gibi 0.1 tona yakınsa). Ya salma kasasına oturacak, ya da iki oturak arası boşluğa.

Özetle: küçük :( şişme botun yerini almaz.

Yazın bir iki soğuk bira alıp koy içinde yelken yapılabilir. Bir de çocuklar için çok eğlenceli olacak sanırım...
  • IP logged

n

nuri_kongur

Erkan reis, borda dışına resimlerde görülen , usturmaçadan bir düzenek yapılsa hem inip binmek daha kolay olur hem de denge ve yüzerliği arttırılır. Keyifle kullanmak nasip olsun. Elinize sağlık

• IP logged

• *
Ben bunların optimistler için olanlarını tekne içinde bağladım.ama henüz batma testi yapmadım.Dışa bağladığımız küpeşte boyu usturmaçalar yelken seyrinde suyun içeri atlamasına neden oldu.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
Küçük usturmaça bağlamayı düşünüyorum etrafına ama çarpıp tekneye zarar vermesin diye.

Baş ve kıçtaki bölmelerde köpük dolu. Nerden baksak 50 litre yedek sephiye var. Yani bölmeler su alsa bile batmaz bir kayık bu.
  • IP logged

Yukarı git