Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli Küçük Kayık İmalatı Üzerine Planlar

Z

Ziya GÜNEŞ

Hırdavatçılarda ince demir bağlama teli satılıyor. Onu kullanabilirsiniz.
Bir de, diktiğiniz yerleri birleştirmek için aşağıdaki gibi bir bant kullanın bence, epoksi ile (arasanız 8 cmden daha genişlerini de bulursunuz)
Geniş elyaftan şerit kestiğinizde, içinden lifler atacaktır %90.

https://www.kompozitshop.com/cam-fiber-bant-225-grm2-plain-en80mm-boy100metre
  • IP logged

• *
    • instagram

Bir de, diktiğiniz yerleri birleştirmek için aşağıdaki gibi bir bant kullanın bence, epoksi ile (arasanız 8 cmden daha genişlerini de bulursunuz)

İnce demir bağlama teli, hah o işte.. :)
Geniş elyaftan şerit keserken, dokuma olduğundan atkı ve çözgülerden oluşuyor.  Kesmek istediğiniz ölçünün üzerindeki atkıyı veya çözgüyü sondan rahatlatıp diğer ucundan çekerseniz düz bir hat elde edebilirsiniz böylece keserken hem düzgün kesebilir hem de diğer liflere en az zararı verirsiniz. Bu da önerebileceğim bir yöntem olarak şöyle dursun :)

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
Erkan reis ,

merakla takip ediyorum elinize sağlık şimdiden , Erman reis sizinkini de çok merak ediyorum kolay gelsin
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
Zor iş vallahi kapı gibi usta bile ters gelmiş baksanıza. ;D
  • IP logged
DeDe

• *
Bugün kitap dışına çıktık. Dün sözde diktiğimiz perdelerin yeri hatalı olmuş! Yeni yerlerine küçük çivilerle tutturduk (iki kafadar emekli komşum ile yapıyoruz).

Epoxy ve dolgu malzemesini (toz plastik gibi bir şey) karıştırıp tüm ek yerlerine uyguladık. Kitapta yazanlar sanırım başka gezegen için geçerli. Bu iş için 1 saat öngörülmüş (1 adam*saat!). Biz ancak 15 adam saatte (3 adam*5 saat) tamamladık. İkincisinde bu yarıya düşer eminim. Ama kitaba gelmek 4-5 tekne alacak gibi...

Akşam 17:00 civarı bıraktık işi. O saatten beri her 15 dakikada bir bakıyorum, hala sertleşmedi epoxy dolgu. N'apalım, sabır göstereğiz artık  >:(

• IP logged

• *

Ziya Reis,

Bu malzemeyi bulamadığım için 1m eninde elyaf alıp "şekilsiz" şekilde 10 cm eninde kestim. Onu yarın ek yerlerine yapıştıracağım.

Allah kimseye çekemeyeceği yük vermezmiş. İş hayatımda hep yönetici olarak çalıştım, eğer el emeğimle/maharetimle eve ekmek götürmek zorunda olsaydım ailecek açtık :(
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Elinize sağlık merakla takipteyim, sırada ben de varım.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Kendi kayığını yapan biri olarak size sabır ve kolaylıklar diliyorum.Günler geçtikçe daha maharetli olacaksınız ve eski yaptıklarınızda hatalar bulacaksınız.Ben sona doğru kırıp yakmayı bile düşünmüştüm..Hala da hatalı yerler gözüme batıp duruyor.Ama artık oralar hoşuma bile gidiyor ..
Herşey biryana kendi yaptığınız kayığa binmenin keyfi bambaşka.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Mart 2019, 10:03:46 Gönderen: Hasan Toparlak »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

n

nuri_kongur

Erkan reis epoksi sertleşti mi? Sertleşti ise sorun yok. Sertleşmedi ise, sertleştirici az olmuş demektir. Çaresi kendi sertleştiricisini bir fırça marifetiyle sertleşmeyen epoksinin üzerine sürmek. Bir kez benim başıma geldi. Üretici firma bana bir miktar sertleştirici bileşenini yolladı, ve bahsettiğim tedaviyi öğütledi. Problem çözüldü.
Yaptıkça eliniz işe alışacaktır , beceri konusunda kendinize haksızlık etmeyin.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Z

Ziya GÜNEŞ

...
Epoxy ve dolgu malzemesini (toz plastik gibi bir şey) karıştırıp tüm ek yerlerine uyguladık.

Dolgu malzemesinin doğru olduğundan emin misiniz?
Mikrofiber dolgu pek plastiğe benzemez de. Plastik bir karışımsa epoksi tutmayacatır zaten.
Onun yerine toz talaş da kullanılabilir, dolgu malzemesi olarak.
  • IP logged

• *
    • instagram
...
Epoxy ve dolgu malzemesini (toz plastik gibi bir şey) karıştırıp tüm ek yerlerine uyguladık.

Mikrofiber dolgu pek plastiğe benzemez de. Plastik bir karışımsa epoksi tutmayacatır zaten.
Bizim projede tekne boyu kontraplak uzunluğundan fazla olduğu için kontrayı mikrofiber ve epoksi ile yapıştırdık.  İyi sonuç verdi.

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
...

Doğrudur, mikrofiber kullandık. Toz plastik gibi görünüşü var. Eski çalıştığım işyerinde polietilen tozları çoktu, benzetme olsun diye yazmıştım.
  • IP logged

• *
Teknenin içindeki ek yerlerini epoksi ve elyaf "bant" ile kapladık. Elyaf hazır bant şeklinde olmadığı için bir sürü iplikçik (lifler) çapariz verdi. Yukarıda sözü edilen bant bulunursa daha kolay olur.

Tezgah yüksekliği önemli, alçakta çalışmak bel ve kas ağrısı yapıyor.

"Putty" denen epoksi ve mikrofiber karışımı olan dolgu malzemesinin oranını tuttaramamışım. Macun kıvamında olması gerekirken ben biraz daha cıvık yaptım. Aklım sıra epoksi bol olsun, iyi tutsun diye. Ama köşeleri doldurmak koşay olmadı ve düzgün olmayan yerler vardı. Gerekli radius da verilemedi haliyle bu cıvık malzemeyle.

İyi şeyler de oldu tabi. Çeto kardeşim (Çetin Kent, ben ona Çeto derim, arkadaşız  :P) kürkeleri hediye etti bugün. Resimde yakışıklı kürekler ve can sıkıcı iplikler görülebilir.

Yarın da teknenin dışına elyaf ve epoksi muamelesi var.

Salma kasası biraz düşündürüyor. Bakalım bir yolunu bulacağız.

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Hızlı ilerliyorsunuz kolaylıklar dilerim, kürekler çok şık bu arada.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Erkan Reis cıvık olduğunu düşündüğünüz mikro fiberli epoksi macun karışımına bir miktar daha mikro fiber ekleyip istediğiniz kıvamı sağlayabilirsiniz.Epoksinin kürlenmesine micro fiber tozun etkisi yoktur.Sadece kıvamı belirler.
Önemli not:Muhakkak dikkat ediyorsunuzdur ama söylemek istiyorum.Epoksi ile çalışırken gerekli korunma önlemlerini almanızı tavsiye ederim.Maske ,eldiven ,birkullanımlık tulum giysi ve gözlük kullanmayı ihmal etmeyin. Buna hem reçine ,macun uygulamasında ,hem de zımparalama esnasında dikkat etmelisiniz.En hafifi allerji ve sonra kansere kadar devam eden olumsuzluklara sebep olabiliyor.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mart 2019, 23:35:29 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Yukarı git