Çetin Reisim merhaba,
Athar Beşpınar hakkındaki yazınızı şimdi farkettim ve bir solukta okudum, elinize sağlık çok kapsamlı bir yazı.
Yazınızda bahsedilen, Athar ın yaptığı ikinci tekne olan Ondine nin ikinci ve ne yazık ki son sahibi olmuş bulunmaktayım. Ondine, 1945 yapımı balta burun , sloop cutter arma, klasik ,kestane den yapılmış bir tekneydi, (kıç tarafı yawl tekneler gibi idi) sonradan üstüne fiber kaplanmış idi. Ben tekneyi armatör rahmetli Orhan Çintav dan 1990 senesinde almıştım, Orhan bey le görüşmelerimiz Marmaris e gittikçe vefatına kadar devam etti. O zaman Netsel marina da bulunuyorduk. Ondine 10.0 m boyunda ,2.10 m genişliğinde, tam bir yarış teknesiydi, yelken numarası TK52 idi, Orhan beyden bir dolu ödülü olduğunu duymuştum. Zaman zaman yabancı yatçıların iskeleye oturup tekneyi seyrettiklerini görüyorduk, bizi görünce gelip tekneyi soruyorlardı. Tekne çok dar olduğundan, 1993 de ikinci teknemi aldığımda Ondine yi satılmak üzere, bir arkadaşımın, bugünkü Yatmarin in yerinde olan, Belediye nin yat yapımcılarına kiraya verdiği , bir tersaneye çekmiştim. Daha sonra aynı alan Ekşioğlu nun Marmarin firmasına geçti, orada da altından çekek zinciri geçirilip tekne desteklerinden düşürüldü. Düşme sonucunda gövdesi 3 yerden delindi ve çatladı.Çekek sahibi tekneyi yaptırmak yerine satılana kadar çekek yeri parası almamayı önerdi, nasıl yaptıracaklarına güvenimiz olmadığından kabul ettik 6 ay sonra da bu alanı Yatmarin e satmış, onlar da tekneyi alın dedi, bu arada teknenin dış fiber kabuğu soyulmuş ve içi boşaltılmıştı. Buna ek olarak tamir işini yapacak arkadaşın işleri bozuldu ve sonuçta teknenin kabuk ağaçları güneşte yandı ve suyunu kaybetti. İşlerimin yoğunluğundan ben de ilgilenemedim. Şimdi elimde sadece iki adet isminin yazılı olduğu ahşap parça var. Ondine ne yazık ki hurda oldu.
Belki hatırlarsınız, bundan galiba 10 sene önce, Selimiye de sizin işlettiğiniz Girit Restoran a , Orhaniye deki yarışlar için gelmiş bazı hakem arkadaşlarla gelmiş ve (İsmail Şandan, Necdet İnağ, bir iki arkadaş daha) bu konuyu konuşmuştuk ve Ondine nin çizimlerinin olduğundan bahsetmiştim ve yollayabileceğimi belitmiştim. Sonradan aramalarıma rağmen dosyasını bulamamıştım. Dosya, iki sene önce boşalttığım eski büromdan çıktı ve bazı çizimler var, arzu ederseniz yollayabilirim.
Selam ve sevgilerimle
Aygün Özçer