Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir Başlangıç Seviyesi Sorusu Daha :)

• *
Bir Başlangıç Seviyesi Sorusu Daha :)
OP: 21 Ocak 2019, 19:49:46
İyi akşamlar,

Aşağıdaki resmin sol tarafında bir tahtanın üstüne ikişer vidayla tutturulmuş küçük ahşap parçalar ve aralarında boşluklar göreceksiniz. Mandar halatı, iskota v.b. bu boşluklara geçirilecek ve üstlerindeki düğümler sayesinde bu ahşap parçalarını bırakmayacaklar. Yani bu parçalar bir çeşit kilit olacak.

Acaba bu ahşap parçaları tahtaya ahşap tutkalıyla sabitlesek, vidalara göre daha mı dirençli olur? Bir başka deyişle ahşap tutkal, 20-25 knot hızla esen bir rüzgar 4m2'lik bir yelkene apaz seyrinde yük bindirdiğinde kilitlerde yeterli direnci sağlar mı?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

• IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
Cem kilitler ya da kıstırma kullanmanı öneririm.
Kesinlikle sağlam olmalı ,tutkal yetersiz kalır.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Donatan Temsilcileri
Mustafa abinin sözünün üstüne söz olmaz ama , tutkal olmaz be şekercim.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Doğrusu cem kilit ve piyano ama , eğer bu şekilde bir kıstırmaç kullanmayı hedefliyorsan, tutkal ve vida olmaz. Her bir kıstırmaç için karşılıklı pu ile besleyeceğin civata olmalı. Ayrıca o civatanın somununu da kontra somunla beslemek gerekir. Mustafa Abinin dediği gibi kesinlikle sağlam olmalı.
Habirde aklıma gelmişken, bence  bu iş için sunta falan kullanma , boyuna biçilmiş ağaçlardan parça çıkart.

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Bir de yine aklıma gelmişken orada bedene düğüm yerine , kamyoncu bağı gözü yapıp ,içine küçük iskarmozlar yapmak daha doğru gibi. Yük altında düğümü çözemeyebilirsin ama , diğer yöntemde iskarmozu çekince halat kolaylıkla boşlanabilir.
  • IP logged

• *
Mustafa abinin sözünün üstüne söz olmaz ama , tutkal olmaz be şekercim.

Enes kaptan sanırım cem kilit v.s. kullanmak istemiyorsun. Öyleyse neden parçalı yapmayı düşündüğünü anlamadım. Madem bu tarz bişey kullanmaksa maksadın ihtiyacın ölçüsünde yekpare "örn. 5x10, 7x10... v.s." gibi bir ağaca istediğin aralıklarla yarık açıp kullanırsan daha doğru olmaz mı? Üstelik resimdekinden daha iyi bir şey tasarlanabilir.
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Enes kaptan sanırım cem kilit v.s. kullanmak istemiyorsun. Öyleyse neden parçalı yapmayı düşündüğünü anlamadım. Madem bu tarz bişey kullanmaksa maksadın ihtiyacın ölçüsünde yekpare "örn. 5x10, 7x10... v.s." gibi bir ağaca istediğin aralıklarla yarık açıp kullanırsan daha doğru olmaz mı? Üstelik resimdekinden daha iyi bir şey tasarlanabilir.

Değerli bir öneri, yekpare ağaca yuva açma işi .
  • IP logged

• *
Demin resim yükleyememiştim. resimdeki gibi bişey tasarlanabilir. Ayrıca yuvaların önüne havşa açılarak düğümün oturması ve kaçması da önlenebilir.

][url=https://i.hizliresim.com/qdWM5Z.png
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
Enes reis,yönlendirme makaralarının eksik olan vidalarını da vira etmelisin. Ayrıca bir vida ucu tahtanın dışına tersten çıkmış onu da körlemeyi unutma.
Ne zaman tam donanımlı fotoğraflar görebileceğiz?
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Viya böyle!
Enes Reis Selamlar,

4 metrekare görece küçük alanlı bir yelken. Eğer Laser örneğinden yola çıkarsak, Laser Standard yelkeni 7 metrekare ve hemen her havada yarışıyor.

Aşağıda yelken iskotası için yıllardır kullanılan kilit donanımının bir fotoğrafı var. Söz konusu okyanus geçişi olunca tabi ki daha dayanaklı bir sistem tavsiye edilir. 
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
Ynt: Bir Başlangıç Seviyesi Sorusu Daha :)
#10: 22 Ocak 2019, 18:33:06
Saygıdeğer Reisler,

Değerli görüşleriniz için tekrar teşekkür ederim. Ayrıca verdiğiniz ek bilgiler bakış açımı genişletmede çok yararlı oluyor, sağ olunuz. Hepsini ayrı ayrı değerlendiriyorum. Kano denize yeniden indiğinde gerekli çalışmaları yaptıkça durumla ilgili size bilgi vereceğim. Zaman buldukça yukarıdaki yazılarınıza yanıtlayacağım.
  • IP logged

• *
#11: 22 Ocak 2019, 18:45:48

Ahmet ağabey,

Uygulamadaki donanım nasıl olacaksa sağlam olacak, önemsediğiniz için teşekkür ederim.

Kano hazır olduğunda İstanbul'a getirmeyi umuyorum. Deniz yoluyla kendim getirmeyi veya kara yoluyla naklettirmeyi düşünüyorum.

Hepinizin çıplak gözle görmesini ve son değerlendirmelerinizi almayı çok istiyorum.
  • IP logged

• *
#12: 22 Ocak 2019, 18:52:00
Not aldım sevgili Bülent.
  • IP logged

• *
#13: 22 Ocak 2019, 19:00:14
Enes kardeşim,

Öyle tahta parçalarıyla olmaz o iş.

3-5 Liraya plastik koç boynuzları var,onları düşünsen ?
  • IP logged
xxx

• *
#14: 22 Ocak 2019, 19:15:13
Doğrusu cem kilit ve piyano ama , eğer bu şekilde bir kıstırmaç kullanmayı hedefliyorsan, tutkal ve vida olmaz. Her bir kıstırmaç için karşılıklı pu ile besleyeceğin civata olmalı. Ayrıca o civatanın somununu da kontra somunla beslemek gerekir. Mustafa Abinin dediği gibi kesinlikle sağlam olmalı.
Habirde aklıma gelmişken, bence  bu iş için sunta falan kullanma , boyuna biçilmiş ağaçlardan parça çıkart.

Sevgili Ahmet,

Kontra somunla beslenek ne demek, rica etsem açıklar mısın?
  • IP logged

Yukarı git