Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Benim doymak bilmez bir merakım var !!

• *
    • Classicboats Turkiye
Benim doymak bilmez bir merakım var !!
OP: 10 Eylül 2018, 21:43:38
Şu anda Vangelis- 1492 - Conquest of Paradise'ı dinliyorum.

Biz zamanlar hayalimi paylaşırdım her fırsatta...
Kendilerinin yaptıkları teknelerle şenlik sahasına filo halinde ve 1492 eşliğinde giden denizciler...

Şimdi aklıma düştü; Donanmanın. Kaptan-ı Deryanın baştardesi peşi sıra sefere çıkışı veya dönüşü sırasındaki o mutantan Sarayburnu önündeki resmi geçitte ve müzik çalınırdı? O muhteşem görüntüde herhalde kösler, zurnalar ve çalparelerle " Ceddin deden, neslin baban" diye yer gök inlemez, daha rafine bir şey olurdu gibime geliyor.

Belki de yanılıyorum!

Ama işte. aradan geçen zamanda kaybolup gitmiş, hiçbir şey bilmiyoruz bu konuda. Ne yazık !!
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
Ynt: Benim doymak bilmez bir merakım var !!
#1: 10 Eylül 2018, 22:18:21
2. Mahmud yeniçeri ocağını topa tutup yıktığında mehtere dair bütün bir külliyat da yok oldu Cem kaptanım. Bugün çalınan söylenen marşların büyük kısmı Muallim Ismail Hakkı Beyin besteleridir. Arada 2 nesil farkı vardır. Öncesi hakkında başta eserler olmak üzere enstrüman usul icra neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Birkaç gravür var oradan tahmini şeyler söyleniyor.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • Classicboats Turkiye
#2: 10 Eylül 2018, 22:57:23
2. Mahmud yeniçeri ocağını topa tutup yıktığında mehtere dair bütün bir külliyat da yok oldu Cem kaptanım. Bugün çalınan söylenen marşların büyük kısmı Muallim Ismail Hakkı Beyin besteleridir. Arada 2 nesil farkı vardır. Öncesi hakkında başta eserler olmak üzere enstrüman usul icra neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Birkaç gravür var oradan tahmini şeyler söyleniyor.

Böyle kayıplar beni derinden üzüyor. :-X Geçmişte yaşayan ve yaşananları ancak yarım yamalak, doğru mu. eğri mi bilemeden öğrenmeye çabalıyoruz. Dipsiz bir karanlık. Resmi tarihe hep şüpheyle yaklaşırım. Ne de olsa sadece muzafferlerin kayıtları.

Şimdi aklıma geldi. Acaba Venedik, Ceneviz, Raguza belki Fransa, İngiltere bir yerlerde kayıt tutmuşlar mıdır?

Aynı dipsiz karanlık antik çağ için de geçerli....
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#3: 10 Eylül 2018, 23:01:49
O devir birbirinin müziğini dinleyen elçiler gezginlerin filan ifadeleri var, boğaziçi üniversitesi türk müziği kulübü yayını olan musikişinas dergisinde basmıştık, ama okulda kaldı,  yarın bulursam bir iki güzel anektod paylaşırım.  :)
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#4: 10 Eylül 2018, 23:07:50
Antik çağ için evin ilyasoğlu tarafından hazırlanan "zaman içinde müzik" kitabının ekleri olan CD leri tavsiye ederim. Çok güzel bir yeniden canlandırma ve koleksiyondur. Özellikle bir bizans ilahisi vardır zannedersiniz dede efendinin hüzzam mevlevi ayini...
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#5: 10 Eylül 2018, 23:18:03
O devir birbirinin müziğini dinleyen elçiler gezginlerin filan ifadeleri var, boğaziçi üniversitesi türk müziği kulübü yayını olan musikişinas dergisinde basmıştık, ama okulda kaldı,  yarın bulursam bir iki güzel anektod paylaşırım.  :)

İlginize teşekkür ederim.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#6: 11 Eylül 2018, 08:02:33
Antik çağ için evin ilyasoğlu tarafından hazırlanan "zaman içinde müzik" kitabının ekleri olan CD leri tavsiye ederim. Çok güzel bir yeniden canlandırma ve koleksiyondur. Özellikle bir bizans ilahisi vardır zannedersiniz dede efendinin hüzzam mevlevi ayini...

Livaneli bizim sanat müziğimiz Bizanstan gelir dediğinde abartıyor demiştim. Kitabi okuyup ezgileri dinleyince bilmediğin işlerde hemen ne diye tepki gösterirsin ki dedim kendi kendime.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Classicboats Turkiye
#7: 11 Eylül 2018, 08:25:44

Sanıyorum 1980 li yıllardı. BÜ Türk müziği kulübü veya korosunun icra ettiği ezanı arkadaşım İklil Çeliktemur kayıttan dinletmişti. Müthişti. !!!  Söz etmeden geçemedim.
  • IP logged

• *
#8: 11 Eylül 2018, 14:33:36
Müziğin en yasaklı olduğu zamanlarda bile acaip cüretkar işler yapmışlardır Cem Reisim, sizin bahsettiğiniz dönem özellikle çok kaliteli işler vardır. Aşağıda 2001 yılında yaptığımız bir panelin transkripsiyonundan 3 sayfa gönderiyorum. Bana göre yaşayan en büyük Türk Müziği (ve kültürü) entellektüellerinden Prof. Dr. Ruhi Ayangil hocanın sözleri, bir kaç hoş anektod anlatıyor.

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#9: 11 Eylül 2018, 16:42:20
Önce paylaşımınız için yeşekkür ederim Doğan Bey.

Ruhi Ayangil'in anekdotları en azından benim için ufuk açıcı oldu.

Taa 1453'te Polis kuşatmaya hazırlanırken İmparatorun Ayasofya'da Latin yardımı kabul edeceğini bildirmesinden sonra Lukas Notaras'ın bütün ünvanlarını bir kenara bırakıp, çokça da politik kaygılarla "Ayasofya'da Osmanli kavuklari görmeyi kardinal başlikları görmeğe yeğlerim" protestosu Doğu'nun Batı'ya bakışını özetliyor.Rum ve ermeni balıkçıların yabancı misyon rezidanslarında çalınan "latif garp havalarını" yanlarında getirdikleri lavtaları, kemanları ne varsa müthiş bir avaze kopararak" ;D protesto etmelerinin nedenleri var.

Bir diğer önemli bulduğum bilgi de Darülelhan Nizamnamesi.

Böylece konu başlığında belirttiğim doymak bilmez merakımın cevabını da öğrenmiş oldum. Treni yakalamak, daha fazla ayrı düşmemek amacıyla bir sentez arayışında olunurken endazeyi kaçırmış görünüyorlar.
  • IP logged

• *
  • Viya böyle!
#10: 11 Eylül 2018, 17:15:39
Cem Reis,

Tam sorunuzun cevabı olmasa da Barbaros Hayreddin Paşa döneminde donanmanın seyre çıkışı hakkında bazı detaylar aşağıdaki linkte verilmiş;

http://kainatingunesi.com/kaptan-i-derya/

DONANMA SEFERE ÇIKARKEN
Andrea Doria’nın kırk kadar kadırga ile Mısır’dan Hind mallarını getiren Salih Reis’i yakalamak üzere, Girid sularında beklediği şayiası duyuldu. Kaptân-ı derya Barbaros Hayreddîn Paşa, kader arkadaşı Salih Reis’in, Doria’nın pususuna düşmesine razı olmıyacağı muhakkaktı. Nitekim ertesi günü aynı şayiayı tersanede duyan Barbaros Hayreddîn Paşa, vezîriâzama koşarak şayianın doğru olup olmadığını sordu. Diğer vezirler de orada idi. Ayas Paşa fevkalâde müteessir bir tavırla;

“Hakikat böyle kardeş, içimiz kan ağlar” dedi.

Diğer vezirler de aynı tarzda konuştular. Bunun üzerine Barbaros Hayreddîn Paşa, onlardan son bir te’minât istedi.

“Salih Reis benim kader arkadaşımdır. Onu göz göre göre küffârın eline bırakamam, feda edemem. Akdeniz’e yelken açmak artık zaruret hâlini aldı. Ancak paşa kardeşlerim, siz de biraz ikdam (gayret) göstermelisiniz” dedi.

Başta vezîriâzam olmak üzere hep birden;

“Asûde-hâtır ol paşa kardeş, gözün arkada kalmasın. Bir mâha kalmaz, diğer sefineler de ikmâl edilir” diye cevap verdiler. Ancak bir ay bekleyemeyecek olan Hayreddîn Paşa, vezîriâzamın sarayından sonra saray-ı hümâyûna giderek huzura çıktı ve vaziyeti Pâdişâh’a da arzederek denize açılmak üzere müsâade istedi Kânûni Sultan Süleymân, kaptan paşanın bu fedakârlığına bir kere daha hayran olmuştu. Ancak onu körükörüne ateşe atmaktan çekiniyordu.

“Ya Doria ziyâde sefine ile çıkarsa?”

“Merak buyurmayınız Sultân’ım, duânız bereketiyle donanma-yı hümâyûnumuzun nâmını küçük düşürmem.”

“Allah seni muzaffer etsin, iki cihânda aziz ol!”

Barbaros’un bu hayır duâ karşısında gözleri dolu dolu olmuştu. Pâdişâh’ın ellerine sarılarak:

“Bizi hatırdan çıkarma Pâdişâh’ım, sana lâyık bir kul olduğumu isbât için, îcâbederse uğrunda fedâ-yı cân edeceğim” dedi. Sonra düşmana hitâbediyormuş gibi denize bakan pencereye döndü, yumruklarını sıktı:

“Küffâr görsün, cihân Pâdişâhını, Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleymân Han’ın leventlerini. Hezimete hâzır olsun Doria!”

Sultan Süleymân heyecan içinde idi. Barbaros’a yaklaştı:

“Sana inanıyorum Hayreddîn” dedi.

Huzurdan çıkınca soluğu tersanede alan Barbaros Hayreddîn Paşa, deniz cenklerinde su ve ateş içinde pişmiş tecrübeli kaptanları topladı, îcâb eden emirleri verdi. Askerin derhâl gemilere bindirilmesini emretti.

1538 yılı Haziran ayının yedinci günü donanma-yı hümâyûn Haliç’den çıkmıştı. Bütün gemiler bayraklarla süslü idi. Hayreddîn Paşa, sabahın ilk saatlerinde saraya gitti. Vezirler ve devlet erkânı ile saray erkânı kaptan paşayı kapıda bekliyorlardı. Hayreddîn Paşa, beraberinde kaptanları olduğu hâlde sarayın merasim dâiresine girdi. Kaptanların bellerinde kıymetli taşlarla süslü sırma kemerler, kabzaları mücevherlerle işlenmiş kılıçlar vardı. Bu merasim için askerler de gelmişti. Âdet üzere paşaya bir sancak, davul, nakkare verildi. Sultan Süleymân zafer temenni etti. Vezirler ve devlet erkânı saraydan ayrılan kaptan paşayı iskeleye kadar geçirdiler. Barbaros amiral gemisine çıkınca sefineler demir alıp, yelkenlerini çektiler ve küreklerini yaydılar. Hareket işareti ile toplar, tüfekler patladı.

Kânûnî Sultan Süleymân, Topkapı Sarayı’nın balkonunda, sarayın önünden geçip Marmara’ya açılan donanmasını vakur bir edâ ile temaşa ediyordu. Gemiler ufukta gölge hâline gelinceye kadar balkonda kalmış, sonra:

“Yâ Rabbî! Sen bizi muzaffer eyle. Yüzümüzü ak çıkar, küffarın zebûnu etme!” diye duâ ederek içeriye girmişti.

Pâdişâh duâsını alan Barbaros Hayreddîn Paşa, inşâ hâlindeki gemilerin de iştiraki ile donanmasını güçlendirdi ve 27 Eylül 1538 günü Preveze önlerinde Andrea Doria komutasındaki çok güçlü haçlı donanmasını tam bir hezimete uğrattı. Akdeniz kırk yıl Osmanlının mutlak hâkimiyeti ile şenlendi.

1) Osmanlı Devleti’nin Merkez ve Bahriye Teşkilâtı; sh. 414

2) Netâyic-ül-vukûât; cild-1, sh. 114

3) Mir’ât-ı İstanbul; sh. 474

4) Rehber Ansiklopedisi; cild-9, sh. 234

5) Osmanlı Târihi Deyimleri; cild-2, sh. 182

6) Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye; cild-1, sh. 189

7) Büyük Türkiye Târihi

8) Mufassal Osmanlı Târihi
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
    • Classicboats Turkiye
#11: 11 Eylül 2018, 17:47:30
Teşekkür ederim Deniz.
Belirttiğin gibi pek "mufassal"  ;D
Sadece anladığımız donanmanın hareket işaretiyle topların tüfenklerin patladığı. Sahillerde donanmayı uğurlayan halk, alkış, kıyamet, uğurlama duaları yok. Top tüfenkten başka ses seda yok .... Pek bi garip değil mi?

Öte yandan bu derlemeyi kim yaptı ise arafta kalmış; bir yanda "amiral gemisi" diğer yanda "yelkenlerini çekmek", "küreklerini yaymak", "sefine" ..... Hele karşılıklı konuşmalar kötü bir vodvil.

Ben de bir yandan İdris Bostan'ı tarıyorum. Bakalım bir ip ucu bulabilecek miyiz?
  • IP logged

Yukarı git