Şimdi efendim dün & bugünün mesaisi...
Sırayla gidelim. Önce 3 kollu kendir halatın büküm akanallarını doldurma işini yaptım.
Önemli not: Elimde yine kendir, pazardan aldığım gırgcala bile denmeyecek ip vardı, onu kullandım. Olması gereken kanalı doldurup halat yüksekliğine getirecek kalınlıkta bir gırcala veya mürnel kullanmaktır.
İkinci aşama kanvas kumaştan hazırlanacak şeritlerin spiral olarak ve ek yerleri birbiri üzerine binecek şekilde halatı sarmaktı. Elimde ha deyince kanvas kumaş olmadığından toz bezi olarak kullandığım eski pamuklu atletimi caart diye yırta yırta şeritledim. Çıkarttığım şeritler kendi üzerine yuvarlandılar. Halatı kaplarkan bela oldu. Sonra şeritleri ıslatmayı akıl ettimse de hem pamuklu ince geldi hem de yeknesak bir kaplama yapamadım.
üçüncü aşama kaplanan kumasın üzerine yine uygun kalınlıkta bir mürnel veya gırcala ve façuna takozu kullanarak halatı façuna etmek. Yine ilk kullandığım pazardan aldığım ince ipi kullandım. Takoz olmadığı için bir ahşap üzerine sardığım ipi olabildiğince gergin ve sıkı bir şekilde bir şekilde sardım.
Nihayet bütün bu işlemler sonrasında Denizli'den gelen ve çok güzel kokan çam katranını fırça ile sürdüm.
Bu aşamada fark ettiğim aksaklıklar:
1- gerek kullandığım ince ip ve gerekse pamuklu kumaş katranı içti.
2- Kanvas kullanılsaydı bu şekilde içmeyecekti.
3- Gelen katran sudan az daha yoğun. O nedenle hem ince kumaş hem de ince ip nedeni ile bir katman oluşturmadı. Resimdeki hali en az 4 kat katranlanmış hali.
4- Kullanılacak katranın yağ kıvamından az daha akışkan olması gerekiyor.
5- Katran ince kaldığı ve doldurma işlemi kaplamada uygun malzeme ile yapılmadığından kendir halatın taşan lifleri kötü bir görüntü oluşturdu. Uygun kanvasla yeknesak bir kaplamada bu lifler altta kalacak ve bu görüntü oluşmayacaktı.
İstediğim katran katmanını elde edemediğimden kaplamanın bir bölümünü ve üzerindeki ipi bu kere katman olabilir diye bezirledim. ve kurumaya bıraktım.
Yukarıdaki daha koyu bölüm katranlı, aşağıdaki nispeten açık bölüm bezirli kısım.
Şimdi....
Bezir kuruduğunda, yapı iyice içine çektiğinde, bunun üzerine katran uygulayacağım. Ama umduğum gibi Aşağıdaki görüntüyü elde edebileceğimi sanmıyorum.
Doğal lifli halatlara uygun façuna için olması gerekenler:1-Doğal (kendir- Manila vs) halatın örgü kanallarına uygun kalınlıkta mürnel veya gırcala kullanmak. Bu işlemde amaç örgü kanallarını doldurup rutubetin içeri işleyip çürüme yapmaması. İnce gırcala bu işlevi yerine getiremez.
2- Kesinlikle düzgün kesilmiş, kendi üzerine dönmeyen kanvas kumaş kullanmak.
3- Uygun facuna ip kalınlığını kullanamak ve takozla façunalamak.
4- Kullanılacak katranın su ile yağ kıvamı arasında akışkan olması.
5- halat kasasında paylaştığım illüstrasyondaki küçük ölçekli "servig board" kullanmak.
Bir not daha: Bizim Türkiyeden aldığımız kendir halatlar çok "sakallı", her yanında lifler taşıyor. Bir de kendir halat elyaf olarak gerçek manila gibi rutubete mukavim yağlar içermiyor. Bu yapısal olumsuzluğu gidermek için işlemlere başlamadan kendir halat bezirlenebilir. Nispeten yağlanan halat sonradan uygulanacak katran ile içeride hapsedilebilir.
Halatın bezirlenmesi fırça ile uygulamak yerine eldiven ve süngerle bolca emdirilerek yapılabilir.
Konuya ilk başladığım alıntı yazıda "
Kaplama, ince şerit haline getirilmiş ve katrana batırılıp halat etrafında spiral halinde, uçları birbirine bindirilerek sarılması işlemidir" diyordu. Katrana batırılan kanvasın her iki yüzü de katranlanmış olacağından, belki de bu yöntem sonradan bütün yapıyı en üstten katranlamaktan daha doğru olabilir. Çünkü yazının devamında çelik halatların façunalanması anlatılıyor.
Sonuç olarak önümde /Yan çarmıhlar)4 x 4M20 + (Cunda çarmıhları) 2 x 5M20 + (Baş istralya) 1 x 4m50 + ( Baston yan gergileri) 2 x 4m halat işlem görecek.
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.