Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 12 V Arac kompresoruyle nargile sistemi yapilir mi

• *
Reisler merhaba. Konu basligi ile ilgili youtube da videolar var. Yurtdisinda bu cihazin yapilmis hazir satilani da var. Malum fiyatlar ucuk. Biraz arastirdim. Ortalama bir insan 25 lt/dakika hava tuketiyormus. Aracta cakmaktan calisan kompresorler ortalama 30lt/dakika ve 6 bar hava veriyor. Firmalarin verdigi teknik verilerine gore. Ayni zamanda bu kompresore baglanacak olan dalis konsollarinda bulunan yedek maps(yanlis ifade etmis olabilirim.sari renkli olan) da 6 bar ile calisiyormus. Kompresor cikisina bir hava tanki gorevi gorecek ufak bir tup ,giris cikisi olan(usturmaca ,yangin tupu,2.5 litre pet sise vb.birseyde olabilir)belirli bir duzende hava gelmesi icin baglayarak 5m kadar bir hava hortumu ile birlikte acil durumlar icin yada tekne alti temizlik vb.calismasinda kullanmak uzere nargile cihazi yapilsa calisir mi? Uzman reislerden bilgi alabilirmiyiz?
Eger sistem calisirsa saglik sorunu yaratmiyor ise 6 bar basincta 30lt/dakika hava veren bir kompresor ve ufak bir hava tanki,octobus ile birlikte 500-600 TL maliyetle dalis sistemimiz olabilir mi?

ASUS_X00DD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
Geçen şnorkelle teknenin altını temizlerken aynı konu bizimde gündemimizde idi. Dalgıç eğitmeni olan ve doktor kaptanların bu konudaki fikirlerini öğrenmek isterim. Kaç metre derinliğe kadar saf hava solumak mümkündür?

Halihazırda satılan tam yüz maskelerini bu amaçla modifiye etsek herhangi bir sıkıntı yaşar mıyız?
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

e

erdal duran

12v çakmak soketiyle çalışan kompresörlerin 10 dk. sonra ısındığını ve dinlendirmek gerektiğini unutmamak lazım. Uygun bir soğutma sistemi  ve diğer modifikasyonlarla olabilir düşüncesindeyim.
  • IP logged

• *
Dogru. 15 dakika kadar oneriliyor. Sonra yarim saat dinlendirin deniyor teknik degerlerde. Ancak 15 dakikada bir cok is yapilabilir. Olmadi 15 er dakika iki seans teknenin alti komple temizlenir. Tutya pervane vb. İslere yeter bu sure.
12v çakmak soketiyle çalışan kompresörlerin 10 dk. sonra ısındığını ve dinlendirmek gerektiğini unutmamak lazım. Uygun bir soğutma sistemi  ve diğer modifikasyonlarla olabilir düşüncesindeyim.

• IP logged

E
  • *
Hayati önem taşıyan bu konuda, bence, riske girmemek lazım. Dalış  brövem yaklaşık 10 yıldır var. Eğitimde 42 m dalmışlığım var. Ama çoook acemi biriyim. Teknem olursa kesinlikle dalış sistemim olacak. Ama kesinlikle canımı emanet edeceğim bir sistem denenmiş, garantili, güvenilir, akılda soru işareti bırakmayan olmalı. 3 ün 5 in peşinde olmadan güvenilir bir sistem olmalı lütfen. Gerekirse ben gelir tüplü bakım yaparım. Bir telefonunuza bakar. ( Muğla bölgesi)
Biliyorsunuzdur vurgun yeme dalınan derinliğe bağlı olmakla beraber süre de çok önemlidir.
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Hayati önem taşıyan bu konuda, bence, riske girmemek lazım. Dalış  brövem yaklaşık 10 yıldır var. Eğitimde 42 m dalmışlığım var. Ama çoook acemi biriyim. Teknem olursa kesinlikle dalış sistemim olacak. Ama kesinlikle canımı emanet edeceğim bir sistem denenmiş, garantili, güvenilir, akılda soru işareti bırakmayan olmalı. 3 ün 5 in peşinde olmadan güvenilir bir sistem olmalı lütfen. Gerekirse ben gelir tüplü bakım yaparım. Bir telefonunuza bakar. ( Muğla bölgesi)
Biliyorsunuzdur vurgun yeme dalınan derinliğe bağlı olmakla beraber süre de çok önemlidir.
Altına dalacagın  teknenin su içindeki kısmı deniz yüzeyinden en fazlakaç metre derinlikte olacak? olsun olsun  2-3 metre olsun haydi 5 metre diyelim.Şimdi 5 metre derinlikte kesintisiz kaç dakika kalınca vurgun yeme ihtimali olacak ve yine diyelim ki o süreyi geçirdin yüzeye vurgun yemeden (mesafe 5 metre) hangi hızla çıkacaksın deko yapacakmısın?
  • IP logged

n

nuri_kongur

Mustafa reis, ben tüple ancak havuzda daldım. Tiryaki reisin ise dalış eğitmenlik sertifikası var. O daha net yanıt verir elbette. Sorunuzu doğru anladıysam  5 mt ye kadar dalıp normal kompresöre bağlı hortum marifetiyle nefes almak istiyorsunuz. Bize verilen derslerde bahsedilenler arasında tüp içerisindeki havanın kuru olması gerektiği, yani içindeki havanın nemden arındırılmış olması gerektiği. Bu dalış tüpünü koruduğu gibi bizim de ciğerlerimize su damlası kaçmasına ya da su damlasına bağlı diğer yan etkileri önlemeye yarıyor. Normal kompresörde hava nemden arındırılmıyor. İkinci olarak tüpe bağlı ağıza takılan regülatör tüpten gelen havayı belirli bir debide ancak biz istersek içimize çekmeye yarıyor. Sizin kullancağınız sistemde bu regüle işini ne yapacak. Aksi takdirde pompa havayı devamlı basacak siz ihtiyacınız olmayan havayı nasıl yöneteceksiniz?
Denizcilikte bir şey hiç ya da fazla kullanılmıyorsa bunun mutlaka bir sebebi vardır. Sizin bahsettiğiniz şeyin benzerini ara ara bende görüyorum ama orada en azından havanın gelişini regüle edecek bir şey var. Benim gördüklerimde kafaya fanus benzeri bir şey takılıyor yanlış hatırlamıyorsam. Bunun dışında bir hortumu doğrudan dışarıda tutarak şnorkel tarzı bişey yapılabilir belki. Ama onda da pis havanın hortuma geri basılmaması gerekir. Çünkü karbondioksit borunun uzunluğu sonucunda dışarı çıkmayıp size geri dönecektir. Bu da çok tehlikeli bir şey olur.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
Nuri reisim,amacimiz biraz da beyin jimnastigi. Konusurken ogrenelim.  Bende bilgili reislerden konuya katki bekliyorum. Bildigim kadariyla  dalis tupleri 200 bar basincla dolduruluyor. Bu derece yuksek basincta havadaki nem yogusup suya donusuyor. Bizim kullanacagimiz kompresor maks. 6 bar basinc veriyor. Basilan hava ile tuketilen hava hemen hemen denk.Ekstra bir yogusma olmayacaktir diye dusunuyorum.Tuplerde ilk kademe regulator havayi 200 bardan 6 bara dusuruyor. 6 bardan sonrasi ise mapsa geliyor. O da icindeki diyaframla emme ve egzosu ayarliyor. Havadaki duzeni kompresor cikisina baglanacak olan ortalama 3 litrelik elastik bir depo saglayacak. Hatta regulator mapsinin yerine diyaframli snorkel kullananda var. Fazla hava olursa tahliye ediliyor.

• IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Uzun yıllardır dalış endüstrisinin içerisindeyim ve her daim mesafeli durduğum tek ekipman kompresör olmuştur. Oldum olası sevemedim. Pahalı, gürültülü, riskli vs. Bana göre değil kısaca. Ama yine de "DIY", yani evde yapılan bir sisteme hiç bir zaman kafa yormadım. Nedeni en başta güvenlik tabi ki. Bahsettiğiniz nargile türü sistemler bizim rekreasyonel dalışlarımızdan ziyade endüstriyel dalışlar için yaygın kullanılmakta. Rekreasyonel amaçlı dalışlar için son yıllarda pazarda yer bulan SNUBA ve benzeri yüzey destekli sistemler henüz çok yeni denebilir. Fiyatları da dediğiniz gibi yüksek. Kendi adıma tercih edeceğim bir sistem değil. Ben pimpirikli adamım. Yüzeyde başıboş bir kompresöre güvenerek 15 metre derinliklere inmem. Alırım tüpümü, inerim. Kompresör sistemlerini zaten siz de araştırmışsınız. Yüksek basınç ve aktif filtrasyon dalış kompresörlerinin kilit noktası. Nargile sistemlerinde yüksek basınç ihtiyacınız olmasa dahi yine de filtrasyona ihtiyacınız söz konusu. Kendiniz imal edebilir misiniz; evet. Ama sandığınız kadar ucuza mal olacağını sanmıyorum.

Bu arada belki geçmişte yaşanan tecrübeler de nargile sistemlere olan mesafemin nedeni olabilir. O kadar çok insan atan kompresör kayışı vs sebeple ölüp gitmiş ki...

Önerim; 5 ya da 7 lt tüp, sırtlık ve basit bir regülatör size ihtiyacınız olan basit işler için yeterli olacaktır.

Sertifikalı olduğunuzu varsayıyorum. Yoksa maske paletten şaşmayın lütfen.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Sanırım "teknenin pervanesi kaç metre derinde ki? Ne olacak?" diye bir düşünce yaygın tekne camiasında.

Bu açıdan az derinlikte dahi olsa basınçlı hava solumanın, su altında fiziksel aktivitenin olası riskleri hakkında daha çok bilgimiz olsa daha tedbirli oluruz herhalde.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
Yıllar önce profesyonel sanayii dalış yapan arkadaşların önerisi
 ile teknede kalacak bir tüp 10 -15 lt aralığında ,bağlı hortum 20 mt ,
nargile sistemi kullanıyorum .Kardeşimin tekne hediyesi idi .
Son derece kullanışlı ,emniyetli .profesyonel yerlere tüpü dolduruyorum.
sırtında tüp olmadığından rahat çalışma ,büyük bir tüp olduğundan 4-5 sefer
dalış imkanı.Elbette tüm dalış ekipmanları kullanımı için Bröve sahibi olmak gerek .
tavsiye ederim .piyasada 2 el uygun bir tüp bularak uygulayabilirsiniz.
  • IP logged

• *
Tum degerli fikirleriniz icin tesekkurler.

• IP logged

• *
Seneler önce babam eniştem için el ile çalışan bir hava tulumbası yani nargile yapmıştı. Eniştemde aşağıda 3-4 metrede kum midyesi topluyordu onunla Floryada. Bu bahsettiğim 35 sene kadar önce tamamen amatörce hobi amaçlı yapılan birşeydi. Dedem Vedat Dora olunca böyle zihni sinir fikirler çıkabiliyor aileden. Ama dalış işini öğrenince esasında yapılanın ne kadar yanlış olduğunu anladım. Soluduğunuz havanın temiz olması gerekir bu nedenle de tüpler doldurulurken biri sürü filtreden geçirilir hava. Hem tüp ömrü hem de dalan kişinin sağlığı açısından. Deko olayına gelince de 5 mt de yapılacak 30 dakikalık dalışta hemen çıksanızda sorun yaşamazsınız ancak 5 dakika 3 metrede durursanız daha güvenli olur.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Konuya renk versin, bir de deko tablosu ekleyelim;

İlk bakışta karışık görünse de kullanması gayet kolaydır aslında.
İlk eğitimlerde kullanması öğretilir.

Kısaca şöyle anlatayım, eğitime gitmeyen merakta kalmasın! :D

Büyük harflerle gördüğünüz 12, 15, 18 metre olarak dalış derinliği.

Altında ( ' ) işareti "dakika" olarak olarak bu derinlikte dekosuz ( yani dekompresyon beklemesi yapmaya mecbur kalmadan yapılan dalış. ki teknik-ticari-profesyonel dalışlar dışında yapılan tüm keyfi-rekreasyonel dalışlar böyle olmak zorunda. Yoksa rekreasyonal olmuyor zaten.) kalabileceğiniz maksimum süreyi gösteriyor.

Sonra daha küçük yazılmış 36, 54, 72 ve 90 gibi rakamlar dipte geçirdiğiniz süreyi gösteriyor.

6 ve 3 ise deko beklemesi yapma derinlikleri.. Eğer dekompresyon beklemesi yapmanız gerekiyorsa bu metrelerin altında yazan dakika kadar bu derinlikte bekleme yapmak gerekiyor. Normalde dalış planı yaparken zaten bu beklemelere gerek kalmayacak şekilde plan yapıyorsunuz ama bazen yüzeydeki hesap aşağıya uymadığında aşağıda hangi derinlikte ne kadar zaman geçirdiğinizi yeniden hesaplayıp gerekiyorsa ilgili derinliklerde deko beklemesi yapıyorsunuz. (yani keyfi değil zorunlu bir durum olursa..)

ve sonra da kutuların sağındaki D, E, F, G gibi harfler de çıktığınızda bir sonraki dalış için hangi GRUBA girdiğinizi gösteriyor.
Ne kadar dekosuz keyfi dalış yapsanız da çıktığınızda mutlaka kanınızda halen bir miktar çözülmüş Azot olacaktır, güvenlik olarak bir sonraki dalışınız (veya uçak yolculuğunuz- yani basınçla ilgili herşey için!) için kaç saat yüzeyde bekleme yaparsanız sonrasında kaç metreye dalabileceğiniz ve bu dalışta normal dip sürenize ne kadar ek zaman ekleyeceğiniz (aslında hakkınızdan ne kadar düşeceğiniz) anlaşılıyor. Her ardışık dalış bir önceki dalışınıza göre ya daha sığ suda ya da daha kısa süre olacak şekilde düşüyor.

Grup harfinize göre yüzey beklemesi bölümünde beklediğiniz süreye göre aşağı doğru giden oku takip edip ardışık dalış derinliğinize göre o derinlik için olan dip sürenizden ne kadar süre düşeceğinizi buluyorsunuz. Bu tablodan bulduğunuz rakamı not ediyorsunuz, yine en başa dönüp dalış derinliğinize göre dip sürenizi bulup bu ek süreyi ondan düşüyorsunuz. ve buna uyuyorsunuz. ve böyle tekrarlanıyor..

Yüzey beklemesi bölümünün en sağındaki kalın yazılmış 24sa, 20sa, 16sa, 12sa gibi rakamlar da bu dalışınız sonrası çıktığınızdaki grup harfinize göre uçağa binmeden önce ne kadar beklemeniz gerektiğini gösteriyor.

Anlatınca zor olabilir ama birisi tablo üzerinde anlatır ve birkaç da hesaplama yaparsanız kolayca anlaşılıyor, korkmayın! :)

UYARI! : Eğitmen değilim, orta tecrübeli bir dalıcı olarak dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Resmi sertifikalı bir dalış eğitimi almadan bu anlattıklarım ve tabloya bakarak dalış yaparsanız sizi tanımam valla! :D
  • IP logged
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2018, 18:39:55 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

e

erdal duran

Sağol Özgür reis. Çok net ve basit bir anlatım olmuş. Benim için (5m. ye kadar dalabilir diye doktor raporum var) her şey çok kolay. Sadece tekne alırken deplasmanı 5m. nin altında olanlara bakacağım artık :).
  • IP logged

Yukarı git