Teknenin altına dalmak ile alakalı psikolojik olarak rahat hissetmiyorum kendimi. Özellikle bulanık suda daha baskın oluyor bu his ama esas itibarı ile teknenin altında olmakla alakalı sanırım. Bu irrasyonel anksiyeteyi yenmek için bir egzersiz, yapabileceğim bir alıştırma tavsiyeniz olur mu reisler? Tüpsüz sadece nefesi tutarak maske ile deniyorum.
Kanaatimce tüplü dalışla bu sorunu daha kolay aşarsınız. Bu arada aletli dalış eğitimine gelen kursiyerlerin -benim deneyimlerime göre- yaklaşık %90'ı benzer endişelerle gelir. Biz dalış eğitmenlerinin yaptığı adım adım bu endişeleri yok etmektir. Maske -gözlük demeyiz, çünkü burnumuzu içine alır- ile solunum, regülatörden solunum vs. bunların hemen hepsi alışık olmadığınız, yeni deneyimlerdir ve beyniniz bolca arıza çıkartabilir ilk başlarda.
Size benim eğitim verirken ya da discovery dalış için izlediğim adımlar şöyle:
1. Tam ekipmanla yüzey oryantasyonu. Aday kendini rahat hissedene kadar yüzeyde regülatörden soluyarak gezme. Bazı kursiyerlerde bir kaç seans bile gerekebiliyor. Yaşa bağlı olarak değişiyor. Daha önce maske şnorkel kullananlar için süreç çok daha kısa sürüyor.
2. Ayak basan derinlikte soluma. Dalışın ilk adımı başınızın üzerinde sadece bir karış suyla başlıyor. Dolayısıyla en küçük bir rahastızslığınızda sadece ayağa kalkmanızın yeterli olacağını biliyorsunuz.
3. Sığ suda, kulak eşitleme için gerekli zamanı tanıyarak sualtı gezintisine başlama.
En azından fikir verebilir belki...
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be... Whom the sea has taken Never shall be free."