Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Korkmayın , Batmayacaksınız..

e

ersinboke@icrs.com.tr

Ynt: Korkmayın , Batmayacaksınız..
#15: 13 Temmuz 2018, 06:12:20
Vay canına .. Üzücü bir hikaye.  Hele Sahil Güvenlik geldiği halde tekneyi terk etmemesi daha da ilginç.  Üzerinde ciddi tartışılması gereken bir konu.

Ancak yine de yazdığımın arkasındayım. Şöyle ki, Aynı deprem öldürmez bina öldürür sloganı gibi.

Deniz şakaya gelmezin altında yatan mantığı iyi kavramak gerekir. Havacılık ile ilgili bir tabir idi ancak denizcilik ile ilgili de söylense yanlış olmaz. "havacılıkta kurallar kan ile yazılmıştır " gibi son derece dikkat çekici bir özlü söz.

Yani deniz batırmıyor kimseyi. Teknenizdeki teknik arızalar yüzünden ya da bu olayda görüldüğü üzere yanlış kararlar ya da kurallara uymamak insanın başına bu dertleri açıyor.

Bir karşılaştırma yapacak olur isek , benzer tek özelliğimiz tek başına seyir yapıyor olmak. 

ancak önce Serkan 'ın batma hikayesini bir hatırlayalım. Birincisi Serkan'ın teknesi egzoz çıkışının yerinin değiştirilmesi ancak sonrasında eski deliğin kapatılmaması yüzünden gerçekleşiyor. Dahası tekne ciddi su aldığı halde batmıyor. (ahşap tekne işte..malum ahşap denizde yüzüyor )

Sonrasında haber geliyor senin tekne hala yüzüyor diye ve tekne karaya çekiliyor.

Rahmetli tekne transfer ediyormuş. Sonuçta ne kadar kontrol etse de bilmediği bir tekne. Bence tekne transferlerindeki en büyük tehlike bu.

Ben ise her bir köşesini elden geçirdiğim kendi teknem ile seyir halindeyim. Bu çok önemli bir detay bence.

Konumum sürekli açık. Seyir izim her durumda belli.

Teknemin limitlerini çok iyi biliyorum.

Can yeleği bu gibi havalarda her zaman üzerimde.

eh az biraz tek başına seyir konusunda tecrübelendim. Farklı ritüelleri var. Bu konuyu da tartışmalı aslında.

Gelelim bağlanma konusuna .. Bu çok tartışılan bir konudur. Önemli bir  güvenlik önlemi gibi görünse de meslek hayatımda bu bağlanmanın sırf kendisinin çok önemli sakatlıklara neden olduğunu biliyorum.

Sonuçta 110 kiloluk bir ağırlığın tek bir noktadan bağlı iken savruluyor olması çok ciddi bel ve boyun sakatlıklarına neden olabiliyor. Tehlikeli inşaat işlerinde bağlanmadığınızda sonuç kesin ölüm. O yüzden bel ve boyun hasarları daha kabul edilebilir.

Ancak ölümcül olabilecek bir omurga/boyun hasarı yerine ben denize düşmeyi tercih edebilirim. BU tartışılabilir bir konu elbette.

Bunu tek başına seyir ile ilgili konu başlığında tartışmalı. 

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#16: 13 Temmuz 2018, 09:58:55
Deniz şakaya gelmez .Hele Marmara  Ege Akdeniz hiç gelmez.
 Bu üçünü ezdi iseniz Okyanus sizi bağrına basar.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Temmuz 2018, 10:39:14 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#17: 16 Temmuz 2018, 11:02:00
En önemli kural çiğnenmiş ve seyre yalnız çıkılmıstır ki .

Evet benimde en önemli kuralımdır. Profil tanıtım yazımda olduğu gibi yalnız yüzmeye bile gitmemeye gayret ederim. Mecbur kalırsam tabi ki yaparım ama bu kuralı çok önemserim.

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

e

erdal duran

#18: 16 Temmuz 2018, 11:46:10

Evet benimde en önemli kuralımdır. Profil tanıtım yazımda olduğu gibi yalnız yüzmeye bile gitmemeye gayret ederim. Mecbur kalırsam tabi ki yaparım ama bu kuralı çok önemserim.

Bu bana biraz ilginç geldi. Denize neden yalnız çıkılmasın ki? Böyle bir denizcilik kuralı mı var? Dünyada dolaşan sayısız solo sailor var. Bu işin yarışı bile yapılıyor. Biraz korkutucu , heves kırıcı, maksadını aşan cümleler kurulmuş gibi geldi bana. Tabii ki insanların tercihlerine ve alacağı tedbirlere bir şey söyleme hakkımız yok. Ama özellikle Ahmet Kabaailioğlu ve Kaan Erdem gibi tecrübeli reislerden böyle cümleler duymak doğrusu beni bile denizden tırstıracak neredeyse ;D.

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#19: 16 Temmuz 2018, 12:29:05

Bu bana biraz ilginç geldi. Denize neden yalnız çıkılmasın ki? Böyle bir denizcilik kuralı mı var? Dünyada dolaşan sayısız solo sailor var. Bu işin yarışı bile yapılıyor. Biraz korkutucu , heves kırıcı, maksadını aşan cümleler kurulmuş gibi geldi bana. Tabii ki insanların tercihlerine ve alacağı tedbirlere bir şey söyleme hakkımız yok. Ama özellikle Ahmet Kabaailioğlu ve Kaan Erdem gibi tecrübeli reislerden böyle cümleler duymak doğrusu beni bile denizden tırstıracak neredeyse ;D.

Erdal Abi, solo seyir başka bir şey, tabi ki yapılabilir, yapılmalıdır da. Bu konu tecrübe ile alakalı bir konu değil bana göre. Benimki biraz kendi profesyonel geçmişimden kaynaklı. Ben şahsen solo seyir yapmak yerine yanıma bir arkadaşımı davet etmeyi yeğlerim.Özellikle de teknesi olmayan yada teknesi müsait olmayanları ararım. Eğer ailemle yolculuk yapmayacaksam bunu mutlaka yaparım. Tek denize çıkma konusunda ki bu tutucu tavrım biraz benden ve yetiştiğim ortamdan kaynaklanıyor olabilir, ama bu işi ben aletli dalışta olduğu gibi düşünüyorum mutlaka bir partner olmalı diye düşünürüm.Mecbur kalındığında bu partner karada da olabilir. Mutlaka birinin sizin ne durumda olduğunuzu bilmesi lazım. Ben denize çıkarken barınaktaki bekçiye bile haber veriyorum, şuradayım yarın dönerim v.s. şeklinde ve net bilgiler.

Genel değerlendirme yapacak olursak, denize tek çıkmak tabi ki yapılmalı, tek çıkılmaz diye bir kural varmı yokmu bilmiyorum. Denize çıkmaktan kastım günü birlik seyirler değil, ben olaya böyle bakmıyorum. Genelde küçük kayıklarla uzun seyirler yaptığım için hep değerlendirmeleri bu açıdan yapıyorum. Ama tek denize çıkılıyorsa, tüm güvenlik tedbirleri maksimum da yerine getirilmeli, teknede güverte de bir işler yapılacaksa teknenin üzerinde yol olmamalı, öyle otopilotta , yelken veya makine seyrinde falan olmamalı. Bence kayık serbest bırakılıp bu işler yapılmalı, onun haricinde seyirde havuzluktan çıkılmamalı gibi bana göre önemli bir sürü şey var yaz yaz bitmez, ayrı bir başlık açıp tartışsak mı acep?
  • IP logged

e

erdal duran

#20: 16 Temmuz 2018, 12:42:37
    Ahmet hocam, senin tercihlerine saygı duyarım ama,"En önemli kural çiğnenmiş ve seyre yalnız çıkılmıstır ki ." cümlesi sanki böyle temel bir kural varmış hissi uyandırdı bende. Önerinizi destekliyorum. Şu "solo sailing" konusu ayrı başlık altında enine boyuna tartışılabilir belki.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#21: 16 Temmuz 2018, 13:30:35
   Şu "solo sailing" konusu ayrı başlık altında enine boyuna tartışılabilir belki.

Erdal Abi, konumuz hazır, bende ilk fırsatta düşüncelerimi toparlar ilgili başlıkta yazarım. Malum mevsim yaz olunca her fırsatta denizde olmaya uğraşınca bir şeyler yazmak zor oluyor, daha Kon Tiki nin adalar turunu bitiremedim. :)

Solo seyir konusu şurada;

http://heyamolahey.com/kutuphane/solo-seyir-uzerine/
  • IP logged

Yukarı git