Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Marmaris cıvarı büyük beyaz görülmüş

• *
Arının neden olduğu ölümlere göre büyük beyazınki  çok daha düşük. Ülkemizde karşıdan karşıya geçerken daha dikkatli olmak gerekli.

Endişeye mahal yok.

İnsanın yüzdüğü koyda olunca biraz endişelendiriyor nedense.

Balığın oraya gelmesine neden olacak yemek artıklarının, avda kullanılan yemlerin v.b. denize atılması balık oradaysa orada bulunma süresini arttırabilir, orada değilse alacağı koku nedeniyle oraya gelmesine yol açabilir.

Diğer yandan sabah ve akşam alacakaranlığında balıkların avlanma güdüleri daha baskın olduğundan bu vakitlerde denize girmek daha riskli olabilir.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
  • Donatan Temsilcileri
Yahu video bana montaj gibi geldi sanki. İlk Marmaris görüntüleri ile ayrı balık videolarını birleştirmişler gibi mi acaba?  ?0-?

Benim telefondan paylaşmayı beceremediğim video montaja benzemiyor. Dün ilk tepkiyi Bülent Reis verince ona whatsap ile yollamıştım.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Kemal reisim ,

Aşağıda yüklediğim video sizin dediğiniz galiba.

• IP logged

• *
  • Selamlar
Yahu video bana montaj gibi geldi sanki. İlk Marmaris görüntüleri ile ayrı balık videolarını birleştirmişler gibi mi acaba?  ?0-?

Benim telefondan paylaşmayı beceremediğim video montaja benzemiyor. Dün ilk tepkiyi Bülent Reis verince ona whatsap ile yollamıştım.

Kemal reisim ,

Aşağıda yüklediğim video sizin dediğiniz galiba.

Evet bu video, ve bence kesin genç bir büyük beyaz. Bu sularda seyrek de olsa var olabileceğini kabul etmek gerek. Galiba iki yıl önce bir dini bayram tatilinde İstanbul Tarabya cıvarı yüzenlere çok yakın bir bölgede benzer yüzgeç görüldü ama fazla önemsenmedi. Google aratılırsa o videoda çıkacak. Yaklaşık 50 yıl önce orkinosun avlandığı Marmara’dada görüldüğü söyleniyor

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bu hafta sonu misafirimiz olan çok yakın bir arkadaşımızla seyir yaparken bize eskiden burada köpek balıkları olduğunu ve birkaç kişiyi öldürdüklerini anlattı. Biz önce şaka sandık ama arkadaşımız Pendik civarında büyüdüğü için ciddi olduğunu söyledi. Dün de forumda bu konu başlığını görünce çok şaşırdım.

Milliyet Gazetesinin 7 Temmuz 1967 tarihli arşivine bakınca

Dr. Güngör Güven'in Tuzla'da şimdi Koç adası olarak bildiğimiz yerle burun arasında tüplü dalış yaparken köpekbalığı saldırısı nedeniyle öldüğü yazıyor.

O dönemlerde tüplü dalış yapan kişiler aynı zamanda zıpkın da kullanarak avlanıyorlarmış. Milliyet'in arşivine göre aynı dönemlerde köpek balığı gören ve saldırıya uğradığını iddia eden başka dalgıçlar ve balıkçılar da varmış. 

Köpekbalıkları Marmara Denizinde bol bulunan orkinos ve kılıç balıklarının peşinden geliyormuş. 
  • IP logged

• *
1990 öncesi yazlığa Tekirdağ’a giderdik.
Biraz açılıp zokayı dibe salardık. Dibe değdikten sonra biraz kaldırıp kronometreye basardık. 27 sn idi rekor. Camgöz yakalardık. en uzunu da 127 cm’di. Yemeği denedik, pişirmeyi beceremedik. Ama tulum çıkarırken derisinin özelliği ve amonyaklı kanı yüzünden ellerimin acıdığını bilirim.
Zararsız balıklardı. Yazık etmişiz ama gençlik işte...

Ben Tuzla haberi ile büyüdüm. Ama aklım almıyor. Orada başka bir şey olabilir. Çünkü bildiğim vefat eden kişi ile hiç bir iz bulunmadı. Biliniyor ki köpek balıkları insan yemiyor. Büyük beyazlar bile... Tadımızı sevmiyorlar.  :)
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
  • Selamlar
Bu hafta sonu misafirimiz olan çok yakın bir arkadaşımızla seyir yaparken bize eskiden burada köpek balıkları olduğunu ve birkaç kişiyi öldürdüklerini anlattı. Biz önce şaka sandık ama arkadaşımız Pendik civarında büyüdüğü için ciddi olduğunu söyledi. Dün de forumda bu konu başlığını görünce çok şaşırdım.

Milliyet Gazetesinin 7 Temmuz 1967 tarihli arşivine bakınca

Dr. Güngör Güven'in Tuzla'da şimdi Koç adası olarak bildiğimiz yerle burun arasında tüplü dalış yaparken köpekbalığı saldırısı nedeniyle öldüğü yazıyor.

O dönemlerde tüplü dalış yapan kişiler aynı zamanda zıpkın da kullanarak avlanıyorlarmış. Milliyet'in arşivine göre aynı dönemlerde köpek balığı gören ve saldırıya uğradığını iddia eden başka dalgıçlar ve balıkçılar da varmış. 

Köpekbalıkları Marmara Denizinde bol bulunan orkinos ve kılıç balıklarının peşinden geliyormuş. Çmalayanlar olmuş. Olaydan bir gün sonra içlerinde Rahmi Koç’unda olduğu bir grup dalmış. Bir el bulmuşlar sadece. Tuzla Koç adası cıvarı

Doktor hakkında Geko’da epey uzun bir tefrika çıkmıştı. Dinamitle avlandı diye sa

• IP logged

• *
  • Selamlar
Ben seneler önce Seferihisar’da bilerek çok iyi marine edilmiş bir küçük ızgara filrtosunı y

• IP logged

• *
  • Selamlar
Ben seneler önce Seferihisar’da bilerek çok iyi marine edilmiş bir küçük ızgara filrtosunı y

Ah şu klavye, yemiştim fileto köpek ama olmasada olut

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Milliyet’in haberine göre dalgıçın parçalanmış elbiseleri ile bir eli bulunmuş. Haberde elbise parçaları ve zıpkının fotoğrafı var. Ama şimdi yayın hakkı sorunu olmasın diye fotoğrafını buraya koymadım.

Haberle ilgili dikkatimi çeken şu oldu. Haberi yapan muhabirin ismi haberde geçmiyor. Böyle bomba bir haber yakalıyordunuz ve fotoğraf çekiyorsunuz. Ama isminiz yok. Ece’nin rahmetli dayısı Güngör Gezer ( Ece doğmadan iki ay önce bir trafik kazasında vefat etmiş) dönemin meşhur bir gazetecisi olduğu ve Milliyet Gazetesinde muhabirlik yaptığı için bir ara o dönemin haberleri için arşivlerde çok dolaşırdık. Haberlerin çoğu muhabiri ile anılırdı. Bazen muhabirsiz haberler de  görürdük. Çoğunun asparagas olduğu anlaşılırdı. Bu haberin detaylarının  ne derece doğru olduğunu bilmiyorum. Köpekbalığı değil de üstünden bir tekne de geçmiş olabilir.

Dr. Güngör Güven diye birisi gerçekten varmış. Amerikan hastanesinde anestezi uzmanıymış. Gazetede vefat ilanı da yayınlanmış. Hasta yakınlarının verdiği birkaç teşekkür ilanında da ismi geçiyor. Böyle kariyerli bir adamın dinamitle balık avlaması bana mantıklı görünmüyor. Fakat bir deniz kazası geçirdiği doğru. 

Vefat ilanından bir kesit şöyle:

……….
Dr. Güngör Güven
05 Temmuz 1967 günü Tuzla’da vukua gelen müessif deniz kazası neticesinde vefat eylemiştir.
….

Esrarengiz bir ölüm. Allah Rahmet eylesin.

• IP logged
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2018, 16:18:25 Gönderen: Mücahit Karabaş »

T
  • *
Akdenizde büyük beyaz köpekbalığı görülmesinin ilginç olduğunu, çünkü normal şartlarda olmaması gerektiğini ancak olanların açıklaması olduğunu okumuştum.

Vakti zamanında, bundan onbinlerce yıl evvel, sürekli Afrika ve Avustralya arasında göç eden bu tatlı hayvancıklar, Madagaskar civarında ki Agulhas akıntılarına kapılırlar, ki o zamanlar çok daha kuvvetli olduğu tahmin ediliyor, göç vakti, sürekli doğuya gitme iç güdüsünde olan bu hayvancıklar, Aguas'ın Benguela akıntısı ile birleştiği yerde ki bir girdaba kapılmışlar.
Bu girdap onları Namibya kıyılarından yukarı doğru göndermiş. Doğuya bir kapı arayan bu güzellikler, Cebeli Tarığı bulunca pek sevinmişler ve hemen içeri selamsız sabahsız, girivermişler.
Tam da onların üreme mevsimi ile göç vakitleri örtüştüğünden bu beyazlar doğumlarını Akdenizde yapmışlar. Doğuya devam eden hayvancıklar, Kızıldenizin tuz oranı ile kendilerine uygun olmadığını farkettiklerinde artık her şey için çok geçmiş.
Onbinlerce yıldır, ilk kuşağın doğumu ile başlayan ve Akdeniz'e göre evrimleşmeye başlayan beyazlar, kendilerine has, büyük beyaz ile aynı dna'ya sahip lakin, kendine özel diş yapısı oluşturduğu bir tür haline gelmişler. Ve bu tür Avustralyada ki akrabalarına benzemekle beraber, çok daha uyumlu ve saldırgan olmayan, Akdeniz scaklığında balıklar oluvermişler.
Böylece bilim insanları da hem Akdenize özel olduklarını hem de Kızıldenizin tuzu ve aynı popülasyon olmasının mümkün olamayacağı görüşü ile hem fikir olmuşlar.

Not: Doğru ellerde camgöz şiş güzeldir  ;D
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2018, 16:21:28 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *

Kemal Reisim
Konu hakkında Ge ko da  ben kapsamlı bilgi vermiştim.Kisaca hatırlatayım.
Dr.Güngör Güven 'in oğlu benim eski genel müdürüm ve yakın dostumdur.Onun benimle paylaştığı bilgiye göre Dr.dalista iken dinamitle avlanan balıkçı veya ların dinamit attıkları köpek balığı saldırısı olmadığı bilgini edinmiştim.
Şimdiki pendik tersanesi inşa edilmeden önce pavli adası ile kara bir mendirek ile birlestirilmisti ve köpek  balıkları üremeye gelirdi.Bunlar 1.5 MTV boyunda zararsız türlerdi.Bogazin orta suyunda büyük beyaz olduğu söylenir.Benim anımsadığım 3 veya 4 u geçmeyen yakalama vakası vardır.
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
... Sonra yan tekne mürettebatı botla elinde zıpkın saldırıya geçince kaybolup gitmişti. Böyle vahşi bir yer olduğu için çok severim Serçe limanını...
Hiçbir hayvan zıpkınla saldıran bir insan kadar vahşi değildir...

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
    • instagram

... Sonra yan tekne mürettebatı botla elinde zıpkın saldırıya geçince kaybolup gitmişti. Böyle vahşi bir yer olduğu için çok severim Serçe limanını...
Hiçbir hayvan zıpkınla saldıran bir insan kadar vahşi değildir...

öZgür (tapatalk)

Çok haklısınız..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
İtalya'nın güneyinde veya Adriyatik denizinde bir yerlerde 5 metreden büyük bir tanesi yakalanmıştı yıllar önce...
Yıllarca dalmış olmama ve bu hayvanlara özel bir merakım olmasına rağmen denizdeyken görmek istemem  ;D ;D
Bu yüzden genellikle çok derin yerlerde suya girmem; sabah çok erken saatte veya güneş batarken, gece vs. denize ayağımı sokmam, tek bir vücudum, tek bir hayatım var.
Her ne kadar orkinos ya da kılıç balığına hiç benzemesem de karnı aç olduğu zaman bu hayvancıklar sadece ısırarak tat testi yapabiliyorlar, beğenmeyip bıraksalar da iş işten geçiveriyor  ;D ;D ;D
  • IP logged

• *
  • Selamlar

Kemal Reisim
Konu hakkında Ge ko da  ben kapsamlı bilgi vermiştim.Kisaca hatırlatayım.
Dr.Güngör Güven 'in oğlu benim eski genel müdürüm ve yakın dostumdur.Onun benimle paylaştığı bilgiye göre Dr.dalista iken dinamitle avlanan balıkçı veya ların dinamit attıkları köpek balığı saldırısı olmadığı bilgini edinmiştim.
Şimdiki pendik tersanesi inşa edilmeden önce pavli adası ile kara bir mendirek ile birlestirilmisti ve köpek  balıkları üremeye gelirdi.Bunlar 1.5 MTV boyunda zararsız türlerdi.Bogazin orta suyunda büyük beyaz olduğu söylenir.Benim anımsadığım 3 veya 4 u geçmeyen yakalama vakası vardır.

Kaan Reis’im iyi akşamlar
Hatırlıyorum bu konuya dair Geko’daki paylaşımlarınızı. Sadece şu bana köpekbalığı olabileceğini düşündürüyor. “ Doktor bey su yüzeyine büyük bir hızla çıkıyor ve ortalık kıpkırmızı ve tekrar aşağı doğru kayboluyor” du hatırladığım. O tarihlerde Marmara’da orkinos var. Ben ortaokula yeni başlamıştım. Sene 1972, Armutlu’ya yazlığa giderdik her sene ve ben büyüklere yalvararak her sabah çapariye çıkardım onlarla. Ve inanırmısımız deniz o kadar temiz idiki çaparinin dolduğunu resmen görür ve öyle alırdık yukarı. Açıkta büyük balıkçı tekneleri ve ayrıca yine büyük bir gemi olurdu. Abiler o gemi için Japon balıkçı gemisi, orkinos almaya geldi diye cevaplarlardı, hatta tabi şehir efsanesidir güya “ her istavrit sürüsünden bir veya birkaçı orkinos olur” derlerdi. Öyle olunca en azından o yıllar itibarı ile büyük beyaz çok garip gelmiyor. Lüfer avında oltaya atlayan camgözler konuşmaya bile değmez

• IP logged

Yukarı git