Akdenizde büyük beyaz köpekbalığı görülmesinin ilginç olduğunu, çünkü normal şartlarda olmaması gerektiğini ancak olanların açıklaması olduğunu okumuştum.
Vakti zamanında, bundan onbinlerce yıl evvel, sürekli Afrika ve Avustralya arasında göç eden bu tatlı hayvancıklar, Madagaskar civarında ki Agulhas akıntılarına kapılırlar,
ki o zamanlar çok daha kuvvetli olduğu tahmin ediliyor, göç vakti, sürekli doğuya gitme iç güdüsünde olan bu hayvancıklar, Aguas'ın Benguela akıntısı ile birleştiği yerde ki bir girdaba kapılmışlar.
Bu girdap onları Namibya kıyılarından yukarı doğru göndermiş. Doğuya bir kapı arayan bu güzellikler, Cebeli Tarığı bulunca pek sevinmişler ve hemen içeri selamsız sabahsız, girivermişler.
Tam da onların üreme mevsimi ile göç vakitleri örtüştüğünden bu beyazlar doğumlarını Akdenizde yapmışlar. Doğuya devam eden hayvancıklar, Kızıldenizin tuz oranı ile kendilerine uygun olmadığını farkettiklerinde artık her şey için çok geçmiş.
Onbinlerce yıldır, ilk kuşağın doğumu ile başlayan ve Akdeniz'e göre evrimleşmeye başlayan beyazlar, kendilerine has, büyük beyaz ile aynı dna'ya sahip lakin, kendine özel diş yapısı oluşturduğu bir tür haline gelmişler. Ve bu tür Avustralyada ki akrabalarına benzemekle beraber, çok daha uyumlu ve saldırgan olmayan, Akdeniz scaklığında balıklar oluvermişler.
Böylece bilim insanları da hem Akdenize özel olduklarını hem de Kızıldenizin tuzu ve aynı popülasyon olmasının mümkün olamayacağı görüşü ile hem fikir olmuşlar.
Not: Doğru ellerde camgöz şiş güzeldir