Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknelerde Güneş paneli ve Panel / Regülatör / Akü Bağlantıları

• *
    • KUTUP YILDIZI
Aslında bilinen konu.
Bir çok denizci çok kolaylıkla yapabilir. Çünkü aynı windows yani pencereler sisteminde ki gibi,
Trablus gazisi dedemin bile yapabileceği kadar basit şemalarla kullanıma sunulur sistem elemanları.

Aşağıda ki basit bir güneş paneli/regülatör/akü bağlantı şeması.
<<Sadece servis akü sistemine bağlı bir sistem.>> Yani marş/motor akü bağlantısı içermiyor.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

e

erdal duran

Çok kolaymış, bunu ben bile anladım ;D.
    Can hocam, buna daha önce değinmiştim, elektrik cahili olarak sayımız çok fazla, bu başlığı elektriğin temellerinden başlayarak bir derse dönüştürebilir miyiz? Çook hayır duası alırsın :).
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Şema'dan görüleceği gibi basit bir bağlantı.
Şemada görülen kırmızı çizgiler artı, siyah çizgiler eksi kablolamayı ifade ediyor.

Panel bağlantılarında genelde çok sorun çıkmaz. Bilmeyenlerde bile.
Nihayetinde panel çıkışlarında bir artı ( kırmızı ) bir de eksi ( siyah ) çıkış kablosu vardır.
Gerçi siz yinede bir ölçü aleti ile çıkış uçlarını ölçün.
Böylelikle hem artı eksi uçlarının doğru olup olmadığını hem de panel açık devre pik değerlerini test etmiş olursunuz.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
Şemada görüleceği gibi regülatör bağlantı terminalleri,
Türkçe okuma modunda soldan sağa yani.

1-2-3-4-5-6  diye numaralandırılırsa.

1-Panelden gelen artı
2-Panelden gelen eksi
3-Aküye giden artı
4-Aküye giden eksi
5-Mini Deşarj yükü artı ucu
6-Mini deşarj yükü eksi ucu

Şeklindedir.

Bazı regülatörlerde çift panel girişi vardır.
Bazı regülatörlerde de çift akü çıkışı vardır.

Çift panel girişli reğülatörlerde
1-2 nolar panel 1
3-4 nolar panel 2
5-6 nolar akü
7-8 nolar mini deşarj yük ucu olur.

Aşağıda ki regülatör gibi

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
Şimdi bu mini deşarj yük ucu dediğim nedir.

Bazı regülatörlerde voltaja bağlı, bazı regülatörlerde zamana bağlı, bazı regülatörlerde ise panel üretimi kestiği anda
bu çıkışlar aktif olur.

Kısaca anlatmak gerekirse güneş var iken bu uçlarda gerilim okunmaz.
güneş battığında bu uçlarda gerilim okunur.
Bazılarında ise menü ayarları ile çıkış verme parametreleri değiştirilebilir.

Şimdi bu uçlar niye konmuş onu irdeleyelim.
1-Otomatik demir feneri bu çıkışlara bağlanabilir.
2-İç lambalardan bir ikisi ve ya harita masası lambası otomatik yanabilir hava karardığında.

Neden böyle bir çıkışa gerek duymuş regülatör üreticileri?

Bu çıkışlardan alabileceğimiz maksimum güç 15-20 watı geçmez.
Yani bir adet demir feneri ve ya on onbeş cm 12 volt şerit let bu çıkışa bağlanarak
gün içinde yemek masasında oturan akü beylerin tuvalet ihtiyacı karşılanabilir.
Yani bir anlamda yaşlı ya da hasta bireylerin küçük tuvaleti ihtiyacı için yatakta altına sürülen sürgü mantığı gibi.
Böylelikle yerinden kalkmadan hababam yemek yiyen servis aküleri gece boyunca küçük ölçeklerde
tuvalete ihtiyacını gidererek yani deşarj olarak kendi ömürlerini uzatırlar.

Bu çıkışlardan bazı dostların internetten aradım buldum işte böyle yapın önermesi ile yüksek güçlü
çıkış almak isterseniz büyük ihtimalle tekneniz yanar.

Aslında önüne geleni dinleyip, bilgiyi ve sistemi sorgulamadan uygulamaya yeltenenlerin tekneleri,
bırak yansın diyecem ama  diyemiyorum.
Çünkü etrafında günahsız bir sürü denizcinin teknesi de yanacak.

Bilmeyenlerin;
üstadım, hocam, ustam diye gaz verdiği internet dahileri de,
aldıkları bu gazla Romayı da yakacaklar diye korkuyorum.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
Aşağıda ki şema internet dahilerinin önerdiği mantığa uygun çizildi.
<Yanlış bir şemadır aman uygulamaya kalkmayın>

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
Yukarıda aman uygulamayın dediğim şemaya göz atarsanız görülecektir ki;

DC panelin yani teknede ki tüm alıcıların ( yüklerin yani ) yükü, güneş paneli mini deşarj çıkışlarına yüklenmiş.
Servis aküleri ise kavak gölgesinde kaval çalar modda.
Gün boyu güneş panelinden şarj oluyorlar ve fakat üzerlerinden hiç bir alıcı güç çekememekte.
Sormak caiz değilmi şimdi a dostlar?

Madem akülerden besleme almayacaksınız niye koydunuz bu aküleri diye.
Ancak önermeyi yapan internet dahisi bu şekilde bağlantı yapabilirsin demekte ısrarla.
Savunusu da böyle okudum şeklinde.

Akülerin kavak gölgesinde kaval çalması  çok da önemli değil,
önemli olan regülatörün load yani yük çıkışından çekilecek yüksek akımlar nedeniyle
tenekede kebab için bulunmaz hint kumaşı.
Hele bazı teknelerde ırgat ve baş pervanesinin servis grubundan beslendiğini düşünecek olursak.
Ateş beni çağırıyor tınısı ortama renk katacaktır.

Geçenlerde Sığacığın kale burçlarından nefis Lir sesi gelmekteyken bir tekneye misafir oldum.
Biraz hoşbeşten sonra baktım önemli bazı sistemler kaput.
Hayrola diyorum, sorma hocam o internet dahisi geldi ben yaparım diye ortalığa bu hale getirdi,
ardından işin içinden çıkamayınca benden bu kadar deyip kenara çekildi.
Bari eski haline getir dediğimde de ben açabilirim ama toplayamam dedi çıktı işin içinden.

Şimdi bu internet dahileri işletmeci olup motorculuğa soyunabilir.
Prf. Doktor olup tesisatçılığa soyunabilir.
Mühendis olup profesyönel dalgıçlığa soyunabilir.
Pazarlamacı olup arma ayarlarına soyunabilir.
Bakkal olup kaptanlığa soyunabilir,
Tüpçü olup yelken dikişine soyunabilir.
Çiçekçi olup tekne mobilyacılığına soyunabilir.
Terzi olup tekne elektriğine soyunabilir.

Aslında ne hikmetse  elektrikçiliğe her meslek erbabı soyunmakta.
Kablo soymakla eşdeğer görülüyor galiba bu meslek.
O yüzden soyunan soyunana.

Karar sizin dostlar.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

S

Servet

Bende birşey sorayım Can,
Ev yada tabelalarda kullanılan mercekli/lensli ledleri teknede kullanırsak,cabuk bozulurmu?
Çünkü bunlar kara da trafo ile çalışıyorlar 12-24 sabit akım geliyor.
Akülerde bu akım,değerleri geçiyor..
Kullanayım mı,kullanmayayım mı karar veremedim..

• IP logged

R

Recep Ertürk

Şimdi bu internet dahileri işletmeci olup motorculuğa soyunabilir.
Prf. Doktor olup tesisatçılığa soyunabilir.
Mühendis olup profesyönel dalgıçlığa soyunabilir.
Pazarlamacı olup arma ayarlarına soyunabilir.
Bakkal olup kaptanlığa soyunabilir,
Tüpçü olup yelken dikişine soyunabilir.
Çiçekçi olup tekne mobilyacılığına soyunabilir.
Terzi olup tekne elektriğine soyunabilir.

Aslında ne hikmetse  elektrikçiliğe her meslek erbabı soyunmakta.
Kablo soymakla eşdeğer görülüyor galiba bu meslek.
O yüzden soyunan soyunana.

Karar sizin dostlar.

Bu üslup amatör denizciliğe hizmet etmez.
Yazarının amatörleri küçümsemesini bu kadar galiz şekilde dile getirmesi kabul edilemez.

Her işin profesyoneli olduğu gibi amatörü de vardır.

Ayrıca "amateur" bir işi hoby amaçlı yapabilene dendiği gibi tüm dünyada acemi (beginner) anlamına da kullanılır. Cümlede kullanıldığında hafif aşağılama potansiyeli vardır özen gösterilmezse..

Başka bir şey demek istemiyorum. Marinacıların tekne sahiplerini osmozla korkutmalarını ve sonuçlarını da hatırlamak istemiyorum.

Amatör denizcilik forumunda profesyonellerin bulunma etiğini Özgür Ökten çok güzel açıklamıştır. İsteyen arayıp bulabilir. Ama bu tarz kabul edilemez! Bu alenen korkutma teşebbüsüdür. Elbette her işte olduğu gibi amatör denizcilikle ilgili işlerde amatörler profesyonellerin desteğine-yardımına muhtaçtır. Ama sizi korkutarak size iş yapmaya çalışan bir profesyonele, meslektaşlarını kötüleyerek kendisinin harika olduğunu anlatan bir profesyonele nasıl davranılacağı her amatörün kendi tercihidir.

Yazarına, DT'lere, forum okurlarına düşüncelerimi sunarım...

Not: Hiçbir ifadem yazarın veya başka kişilerin şahsına yönelik değildir. Bu alıntıladığım yazı ile ilgilidir.

Uyarı: Başkalarını aşağı çekerek yükselemezsiniz.

• IP logged

• *
 Recep kaptanım,
 Bana kalırsa siz konuyu yanlış anlamışsınız. Kimsenin savunuculuğunu yapmak istemem,
yeni gerginliklere başlangıç olmaması için bu satırları yazdım.
 Selamlar.
  • IP logged

• *

.......

Bu alenen korkutma teşebbüsüdür. Elbette her işte olduğu gibi amatör denizcilikle ilgili işlerde amatörler profesyonellerin desteğine-yardımına muhtaçtır. Ama sizi korkutarak size iş yapmaya çalışan bir profesyonele, meslektaşlarını kötüleyerek kendisinin harika olduğunu anlatan bir profesyonele nasıl davranılacağı her amatörün kendi tercihidir.
......

Recep Reisim, yazarın sert ifadelerle konuyu açıklamasının nedeni yukarıda bahsettiğiniz profesyonellerden amatörleri koruma gayretidir.

Biraz sert, yeni emekli, mesleğinde belirli bir yere sahip bir öğretmendir.

Umarım tanışma fırsatı bulursunuz.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged

• *
Aslında bilinen konu.
Bir çok denizci çok kolaylıkla yapabilir. Çünkü aynı windows yani pencereler sisteminde ki gibi,
Trablus gazisi dedemin bile yapabileceği kadar basit şemalarla kullanıma sunulur sistem elemanları.

Aşağıda ki basit bir güneş paneli/regülatör/akü bağlantı şeması.
<<Sadece servis akü sistemine bağlı bir sistem.>> Yani marş/motor akü bağlantısı içermiyor.

DC panele gidişte yer alan ana sigortanın akü grubunun artı kutup çıkışına mümkün olan en yakın noktaya konulması emniyet açısından daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.

Diğer yandan aynı şekilde panel regülatörünün artı ucundan gelen kablonun akü grubunun artı kutbuna bağlanmadan önce bir sigorta üzerinden bağlanması da kanımca daha güvenli olacaktır.         
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Profesyonel tırnağı içinde adım geçtiği için kendi adıma ufak bir ekleme yapmak isterim;

Ben de mesleğim ile ilgili, hele de güvenlikle ilgili konularda birilerinin (pro veya amatör) yanlış bilgiyi sanki konunun ustası havalarında verdiğini görünce sinirleniyorum.

Gerçekten iyi bilmediği, gerçek tecrübeye sahip olmadığı konuda "bu böyledir" diye ahkam kesenler ciddi tehlike yaratırlar.

Okuyanlar elbet herşeyi kendi mantık süzgecinden geçirirler ama sunulan bilginin teknik karışıklığı ve sunan kişinin uzman görüntüsü buna engel olur, kişi güvenir ve tehlikeye girer.

Amatörler arasında bir nebze daha hoş görülüp tatlı dille anlatmak mümkünse de bunu yapan pro ise en sert tepkiyi ve hatta yasal müdahaleyi gerektirir.

Herkesin tepki yöntemi farklı.
Can hocamın tatlı ve iğneli tarzı kimine ağır gelse de öncelikle nasıl değil ne söylediğine bakarsak haklıdır. Rica ederiz, yukarıdaki şikayeti de okumuştur, daha az iğne kullanır. :)

Sonuçta konu güvenlik ve yanlış yapılan bir elektrik bağlatısında ciddi risk vardır.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
Güzel.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Denizler hepimizin
Teknemde iki adet 12v 150w panel var. Seri bağlı. Rollbar üzerine monte edildi. Rollbarın eğiminden dolayı panellerden biri sancak, diğeri de iskele tarafa doğru eğimli. Dolayısıyla günün büyük bir kısmında bir panel diğerinden daha kötü bir açı ile alıyor güneşi. Paneller seri bağlı olduğu için, güneş ışığını kötü açıyla alan panel diğerinin performansını aşağıya çeker mi?
  • IP logged

Yukarı git