Bence de,rahmetli anamın bir sözü vardı ''gündüzler torbaya mı girdi'' derdi.
Bir gece seyri hikayesi daha.Neden gece gitmem sorusuna cevap
Selimiye'de Girit restoranda ahtapotlar yenilmiş,biralar içilmiş ve Martı marinaya dönüyoruz.Restoranın önü 3 teknelik ve Sadun abi ve Haldun abi öncelikli.Çömezler boş olursa bağlanabilir.Arkadaşın Jeanneausu ile gittiğimiz bir gün.Yoksa ben gece yola o mesafe için bile çıkmam.Giderken arkadaşımızın otopilotu veya çarter pilot mu ne ise yolu kaydetmiş ve kaptan dönüşü aynı yol geri ayarlıyor herhalde,nasıl yapıyorsa akıllı bıdık aynı yolu dönecek diye dümeni de otopilota bıraktı.Uykularda gelmiş zaten. Biralar zayi olmadan hazır uyku gelmişken biran evvel dönelim diye gaz kolunu da dayadı sonuna. Anam ne uyku kaldı ne sarfoşluk. Gözler fincan kaptım ben procektörü dikildim teknenin başına önümüzü görmeye çalışıyorum.Vatandaş ne yapıyorsun abi gel bak karının dizine yat,keyfini çıkar diye sesleniyor.Bir balıkçıyı farkettik ve otopilottan çıktı,hızı düşürdü,manevra yaptı. Bilader tekne senin kaptan sensin birini altına alırsan hapse giren sen olursun diye verdim gazı.Gaz işe yaradı ve düşük hız ile marina girdik.
Diyeceğim şeytanın işi yok hızlı bir kaptan gezintiden dönüyor olabilir.
Kıyı seyri'nde istisnai olarak projektör kullanılabilir. Özellikle koy girişlerinde, demir atarken, kıyıya halat bağlamaya giderken vb...
Gece seyirlerinde zaten kısa bir süre sonra göz ortama uyum sağlıyor. Özellikle çok bulutlu, zifiri karanlık olmayan gecelerde yıldızlar ve ayın ışılttığı denizde oldukça uzak mesafeler bile görülebilir oluyor.
Selimiye, Orhaniye Martı Marina gece seyrinizde yaşanan olumsuzluk için; bence Kaptanınızın ciddi hatası var. O yöreyi bilenler bilir, siz daha iyi bilirsiniz ki, dantel gibi işlenmiş kıyılar, denizde kıyıya yakın döküntü ve sığlıklar ve oto pilota bırakılmayacak dönüşler gerektiren bir rota vardır.
Daha ciddi bir sorunla karşılaşabilirmişsiniz.
Projektör kullanmak da biraz maharet istiyor, kazara sizin veya teknedeki herhangi bir denizcinin gözüne çok kısa bir süre dahi tutulduğunda neredeyse kör gibi oluyorsunuz.
Sorunuza cevap değil ama gece seyirlerinde rota çizerken mutlaka kıyılara uzak bir hat belirlemekte fayda var.
Hisarönü, Göcek, Gökova gibi yörelerde çok dikkatli olmak lazım, gece seyri yapmak zorunluysa yukarıda belirttiğim gibi kıyılara uzak bir hatta seyir yapmalı.
Bu vesile ile selamlar Utku abicim..