Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Sezon bakımı ve her şey için malzeme bilgisi..

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Kolay gelsin.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

R

Recep Ertürk

Beynimiz zonkluyor bunca senedir doldurduğumuz lüzumlu - lüzumsuz bilgiden,
aklımıza geldikçe yazıyoruz işte. :)

:)

Çok iyi ediyorsunuz.. Memlekette düzgün bir yayıncılık faaliyeti olsa sadece bizim forumun katılımcı yazarlarından tekne bakımı, tekne bakımı için malzeme bilgisi, gezi teknelerinde kısa mesafe yelken seyri, ahşap tekne imalatı, fiber tekne imalatı, tekne donatımı, tekne elektriği, motor bakımı, pratik gezi yelkenciliği  gibi bir kütüphane dolusu kitap çıkacak.

5 yıla yaklaşan zamandır forumların izleyicisiyim. Birçok şeyi forumlarda ya okuyarak ya da sorarak öğrendim. Yine ne kadar çok yanlış bilgi dolaştığını da.. En çarpıcısı "fiberin ömrü 30 yıl" efsanesidir. Neyseki artık bu efsane yıkıldı.

İşin içine girdikçe yeni sorunlarla karşılaşıp yeni bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Yazılı bilgi daima kulaktan dolma bilgiden daha iyi. Dönüp tekrar bakma imkanınız her zaman var. Yanlış hatırlamayı ortadan kaldırıyor.

Hakan Tiryaki reis "ahşaba zarar vermiyor" diye yazmış Polchem boya sökücüyü tanıtırken, peki fibere damlattığımız kurumuş vernik lekelerini nasıl çıkaracağız?

Duralac herhalde krom ve alüminyumun birbirine değdiği noktalara sürülecek..

Aslolan amatör denizcinin mümkün olduğu kadar kendi işlerini kendisinin yapması. Bu şekilde eliniz sürekli teknenin üstünde oluyor. Teknenizi tanıyorsunuz. Tanıyınca da eksikleri görebiliyorsunuz.

Zımparanın bile envai çeşidi olduğunu, daha öte yerine göre farklı özellikte zımpara kullanmak gerektiğini ancak işin içine girince öğreniyorsunuz..

Teknemizi sevmek büyük ölçüde bilmekten geçiyor. Tekneyi bilmek, eksiklikleri bilmek, malzemeyi bilmek.. Bildiğinizde, öğrendiğinizde sorunun yarısını çözmüş oluyorsunuz, işin diğer yarısı bu bilgiye dayalı çaba sarf etmek..

Çok çok teşekkürler
Sağolun var olun..

• IP logged

• *

Hakan Tiryaki reis "ahşaba zarar vermiyor" diye yazmış Polchem boya sökücüyü tanıtırken, peki fibere damlattığımız kurumuş vernik lekelerini nasıl çıkaracağız?

[/quote]

Bu işlem için bana "İduna" adında bir ürün önerdiler. Daha kullanmadım ama fiber üstündeki lekeler için idael olduğu söyleniliyor.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Taktacı olarak takta üzeri kullanım yazmışım, haklısınız. Bu boya çözücü meret fiber zarar vermiyor. Fibere üzerindeki lekeler içinde kullanılabilir.

Duralac farklı malzemenin öpüştüğü, temas ettiği tüm yüzeylere sürerek uygulanıyor.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2018, 09:49:11 Gönderen: Hakan Tiryaki »
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

R

Recep Ertürk

Taktacı olarak

;D ;D ;D ;D

Bu muhabbet beni çok eğlendiriyor. Tekne yapım malzemesi olarak her şeyin birbirine girdiği bu zamanda Türk ortaçağına nanik yapan bir ifade Tahtacı.

Google'a "Tahtacılar" yazınca da epey PDF çıkıyor.
Merak edenler varsa bakabilir..

Bizim amatör denizcilikteki Tahtacılık ise işin hem geleneksel hem de asaletli, fiyakalı kısmı..

Çok teşekkürler...
:)

Cenk reisim İduna'yı kullandıktan sonra da izlenimleri eklerseniz biz de öğrenmiş oluruz..

• IP logged
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2018, 11:03:26 Gönderen: Recep Ertürk »

• *

Cenk reisim İduna'yı kullandıktan sonra da izlenimleri eklerseniz biz de öğrenmiş oluruz..
Yüzme platformu için almıştım ama hiç kullanmadım. Aldığım gibi duruyor. Kullandığımda mutlaka izlenimlerimi paylaşacağım.
  • IP logged

N

Niyazi Ağaçdiken

Stay Afloat
Eğer videodaki gibi çalışıyorsa ahşap tapalardan daha kullanışlı kesinlikle.
Fiyatı da yaptığı işe bakınca oldukça uygun gibi.

• IP logged

• *
  • Selamlar
Stay Afloat

Bu ürüne bir diğer alternatif. Forespar Staplug, yurtdışı fiyatı yaklaşık 20 $ seviyelerinde

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
Kayığın kromlarını parlatırken yanıbaşımdaki dev motoryatta aynı işi yapan, üç beş sohbetimiz olan ustalara ne kullanıyorsunuz diye sorduğumda 3M'in krom parlatma tüpünü gösterip bir de ''didudua'' dedi.

Neee?
Didudua.
Birdaer ne diyon?
Dddua
O ne yaa?
Ddvuua abi

Anlamakta bu kadar zorlandığım şey İduna çıktı. Beze bir miktar 3M krem krom parlatıcı ve 3-5 damla İduna kolay ve etkili krom temizliği sağlıyor. Asit olduğundan işlem bitince iyi bir yıkama, durulama şart.

• IP logged

T
  • *
Stay Afloat

Teşekkürler.
Fiyatı da uygunmuş. Denemek ve teknede bulundurmak faydalı olabilir.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Krom parlatıcı bilgisi de iyi oldu.
Evde eskiden kalma krom parlatıcı spray ve tüp benzerişeyler vardı. Bugün bakmadan kayığa götürdüm. Yarın bakacağım. Bunların herhalde son tüketim tarihi yoktur.

Ancak kromla ilgili ortalıkta bir espri dolaşıyor. CocaCola ile krom parlatma..

Deneyen var mı?

Ben face'de de paylaşmıştım bir videoyu.. Şimdi aradım o videoyu. Face sayfamdan da silinmiş. İçine yağlı açık ağız anahtar ve yağlı, paslı, kirli başka metaller atılan cola bardağı videosu. Buharlaşmış...

Youtube'da buldum
Bu videoydu..

https://www.youtube.com/watch?v=bWYu29Jc_0Q

• IP logged

• *
Stay Afloat

Oğuzhan Bozkurt reisle videolarına bakmıştık. Basınçlı kaçaklarda iş görmeyebilir. Çok detaylı inceleyemedik ama su kesimi hattındaki kaçaklarda iş görüyor. Su hattının altında kalan bir yerdeki delikte iş görüp görmediğini anlamak için kullanıl kılavuzuna bakmak gerekir . Belki bu gözle de inceleyip bizi de bilgilendirirseniz çok iyi olur.

• IP logged

• *

Krom parlatıcı bilgisi de iyi oldu.
Evde eskiden kalma krom parlatıcı spray ve tüp benzerişeyler vardı. Bugün bakmadan kayığa götürdüm. Yarın bakacağım. Bunların herhalde son tüketim tarihi yoktur.

Deneyen var mı?

Ben face'de de paylaşmıştım bir videoyu.. Şimdi aradım o videoyu. Face sayfamdan da silinmiş. İçine yağlı açık ağız anahtar ve yağlı, paslı, kirli başka metaller atılan cola bardağı videosu. Buharlaşmış...

Youtube'da buldum
Bu videoydu..

https://www.youtube.com/watch?v=bWYu29Jc_0Q
Ben 1-2 tane farklı krem ve sprey denedim. En iyi sonucu oksalik asit verdi.

• IP logged

• *
Karbonat ve limonla ovun ve yıkayın. Hele ki pirinç ve bronz malzeme de bire bir ilacıdır. :)
  • IP logged

T
  • *

Deneyen var mı?

Murat 124 tamponu parlatırdık. Lekeler, nokta halinde paslanmalar filan giderdi.
  • IP logged

Yukarı git