Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: ALUMİNYUM TABAN DİNGİDE DÜZENLEME

ALUMİNYUM TABAN DİNGİDE DÜZENLEME
OP: 27 Nisan 2018, 13:44:00
  Sert taban şişme botların çok derin olması tekneden bota geçişlerde bazı sıkıntılar yaratıyor.Tabanının düz olmamasıda kullanırken problem yaratıyor.Bu sorunu yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilir düşüncesiyle yaptığım işlemleri paylaşmak istedim. :)   
  Şalteri kapatıp yola çıkma egsersizleri yoğunlaştıkça yavaştan tekneyide hazırlamaya başlayayım dedim.Gerek cruising forumlarında gerekse Nurettin abi ve Özkan'la sohbetlerde olmazsa olmazlardan birinin sert tabanlı V kesit dingi(aslında patalya demeyi çok istiyorum ama dilim dönmüyor :)) )olduğu ortaya çıkıyordu. Nasıl olsa alıcam deyip bu yıl aluminyum taban 260 highfield aldım.
    Öncelikle tekneyi yaparken estetik kaygılarla ve tam nasıl yapacağıma karar veremediğimden ve metal yorgunluğundan ötelediğim matafora işini halletmem gerekiyordu.Rool bar üzerindeki rüzgar jenaratörü ayağına(sancak) ve radar ayağına(iskele) 85 cm uzunluğunda 5mm et kalınlığında 70 lik aluminyum boruyu şekillendirip kelepçe şeklinde 4 adet metrik 8 cıvata ile bağladım.sekustürle de güçlendirdim.Tabii öncesinde eloksalladım.3 er tane de mapa taktım,mataforam bitti böylece.

Highfield botun 2 tipi var.Ultralite ve CL.Ultralite hafif 31 kg ancak V kesit zemin olması ve burunda basamak olarakda kullanılan dolabın olmaması kullanımda ve iniş çıkışta ciddi problem.

CL de ise tabanda V kessitin üzerinde alumunyum 2.bir düz zemin var ve önde dolap basamak var.Ancak CL 52 yani 21 kg ağır.Ayrıca neredeyse küçük bot fiyatı kadar azımsanmıyacak bir fiyat farkıda var.

Sonuç olarak ben aynı fonksiyonu daha hafif bir malzemeyle halledebileceğimi düşünüp ultralite aldım.
   Öncelikle düz zemin için ve dolap için kalıp çıkardım.Sandwich yöntemiyle tekne yapımında kullanılan bir tür köpük var.1 cm et kalınlığında 5 metrekaresi 600 gram.Bu malzemenin alt  tarafını  2 kat elyafladım, üst tarafını 1 kat elyafladım.Üst tarafa  tek kat elyafla hazırlanmış jelkotlu kaydırmaz pütürlü levhayı epoksi ile yapıştırdım. Böylece zemin artı dolabın üst kısmı tek parça halinde hazır oldu.

Platformun etrafını çepeçevre silikon bant ile döndüm.(kavuniçi dışında renk bulamadım hazır silikon fitillerde ;D)

Bu platformu bota sabitleyebilmek için bot tabanına bazı ilaveler yaptım.Resinde görülen botun orjinalinde olan kaynaklı mapa üzerine aluminyum bir parça alıştırıp mapaya sabitledim.Bu 20mm etkalınlığı  10 cm genişliği ve yalkaşık 35 cm uzunluğundaki levyanın en üstüne metrik 10 klavuz çektim.Böylece platformun dolap kısmını alttan  sabitleyecek aynı zamanda halkalı cıvata ile botu askıya alabilecek bir yapım oldu.

Platfomun düz kısmını zemine oturtmak için de derlinden iki parçayı (sarı ve mavi dairedekiler) zemine alıştırıp ska 291 ile sabitledim.Böylece platformu önde ve ortada zemine ikişer vida ile sabitleyebileceğim yapılarda oluştu.

Sonuçta platformu botun içine yerleştirip önden 10 mm halkalı cıvata ile alttan sarı derline 2 saç vida ile ortadan da yine krom tutamak bahanesi ile iki adet cıvata ile sabitledim.2 li 4 adet makara ile de mataforaya kaldırdım. Toplam ilave ağırlığım 8 kg oldu.

• IP logged
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2018, 13:48:01 Gönderen: Atilla Serdar Erdoğan »

• *
Ynt: ALUMİNYUM TABAN DİNGİDE DÜZENLEME
#1: 27 Nisan 2018, 13:50:07
Çok güzel olmuş. Eline sağlık...
Biz seneler evvel aynı botun içerisine 12 mm su kontraplağından alıp yapıştırmıştık. Olmamıştı )))
Seninki kadar güzelini bence firma duysa marangozluktan başını kaşıyamazsın )))
  • IP logged

#2: 27 Nisan 2018, 13:54:57
  Teklifim hala geçerli :)
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#3: 27 Nisan 2018, 14:34:16
Patalya genellikle ahşaptan yapılan ve kürekle yürütülen bir bottur. Şime botları veya fiber sandalları bu sınıfa sokabiilir miyiz? çok emin değilim. Ahşap sandallar yani patalyalar kürekle yürütülür, bir fiber sandalı hele bir şişme botu kürekle çok zor yürütüsünüz.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#4: 27 Nisan 2018, 14:37:27
Tahlisiye kelimesi yakın zamana kadar kullanılan bir kelime idi. Sanırım Türkçe'yi  İngilizce'leştirmeye başladığmızdan beri kullanılmaz oldu. 
  • IP logged

#5: 27 Nisan 2018, 14:46:29
Patalya genellikle ahşaptan yapılan ve kürekle yürütülen bir bottur. Şime botları veya fiber sandalları bu sınıfa sokabiilir miyiz? çok emin değilim. Ahşap sandallar yani patalyalar kürekle yürütülür, bir fiber sandalı hele bir şişme botu kürekle çok zor yürütüsünüz.
  Dilimin dönmeme nedeni de bu zaten.Patalya gibi çok bizden gibi ve sentetiklerin olmadığı devirden kalan bir kelimeye ihanet etmemek.
  • IP logged

• *
#6: 27 Nisan 2018, 14:46:37
Atilla’cığım müthiş adamsın vesselam.Yaptığın işlerdeki titizliği zaten Çağla teknesini gezerken görmüştüm,bu bot çalışman da çok güzel olmuş.
  • IP logged

#7: 27 Nisan 2018, 14:54:55
   Sağolun  Kamil abicim.Volkan kongreden dönünce sirene deki yaptıklarını yazacak,umarım onlarıda beğenirsiniz. :)
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#8: 27 Nisan 2018, 15:06:33
Sizin yaptıklarınızı gördükçe, kendimden soğudum yeminle
Elinize sağlık
  • IP logged

• *
#9: 27 Nisan 2018, 15:10:13
   Sağolun  Kamil abicim.Volkan kongreden dönünce sirene deki yaptıklarını yazacak,umarım onlarıda beğenirsiniz. :)
Tiklerin fotolarını gösterdi bana nefis olmuş kulaklarını çınlattık senin.Tamamını merakla bekliyorum.
  • IP logged

T
  • *
#10: 27 Nisan 2018, 15:16:09
Elinize sağlık, harika olmuş gerçekten.
  • IP logged

C

Cem Eğrikavuk

#11: 27 Nisan 2018, 15:18:09
Süper çalışma olmuş. Ben de fikrinizi alayım.

Aynı botun 240'liği var. Tabanın konik olmasıyla şimdilik bir problemim yok.

Elektrikli motor aldım. Aküyü de botun ortasına sabitleyip, mataforaya komple çekebilmek istiyorum. Sorum bu aküyü nasıl sabitleyecegim.

Akü 18 kg kadar. Marin dükkanlarda satılan akü kutusuna koydum. Bunlar bir kayışla yere vidalanacak iki tokaya sabitlenecek şekilde tasarlanmış.

Benin aklıma gelen seçenekler:
1 ) yere metal iki toka kaynatmak. Ama botun kaplaması çok güzel yapılmış. Ayni kaliteyi yakalayabilir miyiz?

2) tokayi botun tabanini delerek vidalamak. Botu delme fikrine alışamadım.

Var mı daha iyi bir fikri olan?

(Normalde tokalar üzerinde hiç yük yok. Ama mataforaya çekerken veya tekne sallandikca yanal yükler olacaktır.)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#12: 27 Nisan 2018, 15:19:27
Cidden çok güzel,elinize sağlık
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2018, 15:29:20 Gönderen: Serkan Güvenen »

• *
#13: 27 Nisan 2018, 15:23:02
Süper çalışma olmuş. Ben de fikrinizi alayım.

Aynı botun 240'liği var. Tabanın konik olmasıyla şimdilik bir problemim yok.

Elektrikli motor aldım. Aküyü de botun ortasına sabitleyip, mataforaya komple çekebilmek istiyorum. Sorum bu aküyü nasıl sabitleyecegim.

Akü 18 kg kadar. Marin dükkanlarda satılan akü kutusuna koydum. Bunlar bir kayışla yere vidalanacak iki tokaya sabitlenecek şekilde tasarlanmış.

Benin aklıma gelen seçenekler:
1 ) yere metal iki toka kaynatmak. Ama botun kaplaması çok güzel yapılmış. Ayni kaliteyi yakalayabilir miyiz?

2) tokayi botun tabanini delerek vidalamak. Botu delme fikrine alışamadım.

Var mı daha iyi bir fikri olan?

(Normalde tokalar üzerinde hiç yük yok. Ama mataforaya çekerken veya tekne sallandikca yanal yükler olacaktır.)

Oturağın altına sabitleseniz?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

#14: 27 Nisan 2018, 15:23:36
Sizin yaptıklarınızı gördükçe, kendimden soğudum yeminle
Elinize sağlık
   Bizimki amelelik,bende sizin yazılarınızı okudukça aynı hissi yaşıyorum. :)
  • IP logged

Yukarı git