Gerçi Mustafa abi bunu ketch ve uskuna tarzı armalar için söylediydi.
Ben de bölünmüş armanın rahatlığını hiç bir şeye değişmem.
Son seyirden iki anı. Şu denizin haber vermesi ne de atıf yapalım.
Sakız Midilli arasında beklediğimiz rüzgar geç geldi. Burak , trinket ve floğu , pupa seyrine göre ayarladı. randa ana yelkene de müthiş bir trim verdi. Hafif havada 5 knot hızı yakaladık gidiyoruz. Yaptığı işten keyif almış olacak, iskele kıç omuzluğa uzandı. Oysa ki , 5 knotun en az bir buçuk knotu arkadaki bocurumdan geliyordu. Ancak bu yelken , denizin üstünde olduğundan ve kendi kontra değiştirdiğinden ben dahil çoğu kişi tarafından unutulur. marina ya da barınağa girene kadar unuttuğum çok olmuştur bu yelkeni.
Burak diye seslendim. Arkanda bir yelken daha var..
Bir diğer hikaye de Müsellim geçidinde;
Ayvalıktan , Midilliye yakın bir rota tutmuşum, Molivos a yakın düşüp, müsellim kayası iskelede Babakaleye yürüyorum.
Burada da rüzgar, aynı Sakız Midilli arasında olduğu gibi coğrafyadan dolayı, batı, kerte güneybatı gibi sert esiyor. Dalgalar kaba ama rüzgar yönü ile uyumlu.
Sadece trinket açık, motor yelken seyir yapıyorum. Dalgalar, güneybatı yönünden gelirken, bir anda birşeyler oldu, dalgalar hala yüksek ancak yerinde sayıyor gibiler. Babakale tarafından gelen daha küçük dalga sanki güneybatı yönünden gelen ile çarpışmış gibi. Dalgalar iskeleye vuruyor gibi yükselip, yerinde sayıyorlar.
Oysa rüzgar hala aynı yönden esmekte, anladım ki Babakale önlerinde ciddi poyraz yiyeceğim. Nitekim ısa süre sonra rüzgarın yönü tam ters yöne döndü.
Tirinket tramola arabası üzerinde çalıştığından , kendi kendine kontra değiştiriverdi. Ben kılımı bile kıpırdatmadım.
Benzer şekilde , randa armayı da bu yüzden bu kadar seviyorum. 56 şevrole gibi bir yelken bu. Süspansiyonu sereni. Sağnak bastı mı seren rüzgar yönünde dönüp, yatma erkisine yol açacak fazla rüzgarı kaçırıveriyor.
O yüzden, randa armadan asla vazgeçmem. Özellikle son seyşrde , Burağın öğrettiği pupa yöntemi da çok hoşuma gitti. Randa armanın pupa seyrindeki tüm dezavantajı yok oluveriyor. Rüzgar gülünün çatalı içinde kalma.. bitti gitti.