Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Vanaları değiştirmeli miyim !!!

• *
Vanaları değiştirmeli miyim !!!
OP: 01 Mart 2018, 13:49:04
Teknemizi alalı 5 yıl oldu (15 yaşında daha önce değiştirildi mi bilmiyorum). Vanalarda herhangi bir sıkıntı yok (Tekne her yıl 5-6 ay karada.)

Değiştirmeli miyim ?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Vanaları değiştirmeli miyim !!!
#1: 01 Mart 2018, 13:52:23
Aynı soruyu ben de sormuş olayım.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#2: 01 Mart 2018, 14:34:01
CE teknelerin su altı bağlantıları için 5 yıl garanti öngörüyor. Bu nednele üreticiler, bronz yerine pirinç ve paslanmaz çelik kullanıyorlar ve bunu metalleri karışık kullanarak da yapıyorlar. Söktüğüm, daha doğrusu değiştirmek için kırarar kçıkardığım bir çok pirinç bağlantının kopma yerlerinden anlaşıldığı kadarı yarısından fazlası sadece bakır kalmıştı, yani süngerleşmişti. Benim önerim 12-15 sene hatta daha önce sadece vanaları değil tüm su altı bağlantı elemanlarını değiştirmenizdir. Bir daha sorunla karşılaşmamak için tüm metallerin bronz olmasını sağlarsanız teknenizin ömrü kadar hizmet alırsınız.
  • IP logged

T
  • *
#3: 01 Mart 2018, 14:51:26
Vana konusu, bence teknede ki en sessiz tehlikelerin başında geliyor.

Sanıyorum ki 10 yıllık bir geçmiş biliniyorsa, değiştirilmesi için yeterli bir süre. Şahsen hiç riske girmemeyi tercih ederim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Mart 2018, 14:53:44 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *
#4: 01 Mart 2018, 14:57:27
11 sene sonra teferruatlı bir bakım için tekneyi karaya aldığımda tüm gövde çıkışlarını ve vanaları değiştirttim. Fazla ilgilenemediğim için çıkan malzemelerin ne durumda olduğu hakkında fikrim yok, görmedim ve sormadım.

Niçin bunu yaptın peki diye sorarsanız, ponton komşum sevgili Haldun Sevel Maviş teknesini güneye götürmeye karar verdiğinde yaptığı bakım esnasında gövde çıkışları ve vanaları değiştirmeye karar vermişti.
Ben de gamsız huyum nedeniyle ne gerek olduğunu sormuştum. Söktüğü gövde çıkışları mesela bir kenarında hala bir kaç mm'lik normal et kalınlığında iken, diğer kenarının malzeme kalınlığı sigara kağıdı inceliğine düşmüştü...Gerçekten korkmuş ve çok hayret etmiştim, bana ders oldu.
  • IP logged

• *
#5: 01 Mart 2018, 14:59:39
200.000 Km. De ikinci el aldığınız ve servis geçmişini bilmediğiniz bir arabanın triger kayışına güvenmeye benzer.
Şunu unutmayalım , tekne olduğu yerde batarsa , sadece su altı bağlantılarından batar.  ::)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#6: 01 Mart 2018, 15:02:34
Konu ciddi konu, çok sevdiğim ve pimpirikli olduklarını bildiğim iki reis sorunca  sulandırayım bu konuyu biraz.

Şimdi elinize kiloluk bir tane çekiç alın ve bu vanaların kafasına kafasına vurun, eğer kırılırsa  değiştirin. Bunu karadayken yapıyorsanız sorun yok, denizdeyken yaparsanız her ihtimale karşı yanınızda keser sapı bulundurun. Malum kırılan vananın yerinden su geleceği için keser sapını oraya çakarsınız. :)

Benim tavsiyemi sorarsanız değiştirin , çünkü yarın bir gün o kayıkları sattığınızda bizden birileri alacağı için alan dostlar masraf etmesin, diyor ve kaçıyorum. Kalın sağlıcakla ;D ;D ;D

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

#7: 01 Mart 2018, 15:18:52
   Bugün tüm dünyada metal  çıkışların ve vanaların verini kompozit malzemeler aldı.Korozyon derdi yok,sağlamlık derdi yok(33 lük bir çıkış+vana sisteminin taşıdığı yük 500 kg),değiştirmeye kalksanız dokuların birbirine kaynama derdi yok.Ben tüm teknede bu ürünleri kullandım.Bu konuda neredeyse açık ara tek ürün olduğu için buraya yazmamda bir sakınca yok sanırım.Trudesign ,Türkiyede tüm marin marketlerde var neredeyse.
 http://www.trudesignmarine.com/
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#8: 01 Mart 2018, 16:18:49
   Bugün tüm dünyada metal  çıkışların ve vanaların verini kompozit malzemeler aldı.Korozyon derdi yok,sağlamlık derdi yok(33 lük bir çıkış+vana sisteminin taşıdığı yük 500 kg),değiştirmeye kalksanız dokuların birbirine kaynama derdi yok.Ben tüm teknede bu ürünleri kullandım.Bu konuda neredeyse açık ara tek ürün olduğu için buraya yazmamda bir sakınca yok sanırım.Trudesign ,Türkiyede tüm marin marketlerde var neredeyse.
 http://www.trudesignmarine.com/

Kesinlikle katılıyorum, kaynamadan sebep sızıntı derdi falanda yok.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#9: 01 Mart 2018, 16:33:44
Avrupa ve USA standartları su bağlantılarının yanal olarak belirli bir yükü taşımasını öngörür. ABD'de metalin ucundan test edilirken, Avrupa'da belirli bir yükseklikten test edilir. Kompozit malzemeden yapılmış bağlantılar için de bu testler geçerlidir ama kompizitlerin özellikle küçük çaplarda bu standartlara pek uyamadığı gözlenmiştir. Önerim bronzdan şaşmamaktır. 
  • IP logged

#10: 01 Mart 2018, 16:41:32
ABYC den bahsediyorsunuz sanırım. http://www.trudesignmarine.com/certifications
  • IP logged

• *
#11: 01 Mart 2018, 16:44:05
Daha test ömrünü tamamlamamış bir malzemeden korktum ve yüzyıllardır denenmiş bronz kullandım.
Aluminyum teknem olsa idi belki Trudesign kullanırdım. :)
  • IP logged

#12: 01 Mart 2018, 17:04:23
1974 Öcal abi :)
  • IP logged

• *
#13: 01 Mart 2018, 17:11:29
ABD'de ABYC Avrupa'da ise CE asıl uyulan standartlardır. Trudesignmarine konusunda bir bilgim yok. Önemli markalardan biri için forumda yazılanları okumanızı öneririm:

http://forums.sailinganarchy.com/index.php?/topic/154228-marelon-thru-hull-and-seacock-failures/

Malzeme ne olursa olsun, su bağlantılarının olduğu dolaplara ağır mazleme koymamak ve her birine ayrı ayrı ahşap tıpa bağlı tutmak da iy bir önlemdir:

http://www.landfallnavigation.com/-s5230.html
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#14: 01 Mart 2018, 17:40:18
Ati'nin önerisi Trudesign vanalar krom-bronz-prinç vana ve fittinglere beş on değil, yüz basar.
Çünkü ben taktım onları. Malzemeden anlayanın alıp gönül rahatlığıyla yıllarca kullanabileceği
vana-flanş takımları.

Malzeme bilgisi yetersiz ya da 64 chevrolet kıvamında olup,
kulaktan dolmalara takılıp kalanlar için bronz üzeri st 52 onun da üzeri 316 L kaplanmış  modeller var.

Ha ben tekneme ne mi taktım.

karinaya bağlanan flanş fittingler yanal yüklere dayanmalıdır tabi ki,
ancak ftting dayansa ağır bir yükün gelip flanş-vana ikilisine hortum rekoruyla bağlanmış
hortumun dayanacağı ne malum.

Ben yukarıda resimde görülen çıkış flanşlarını kullandım ve yanal ya da üstünden darbe almasını
ayrı bölme yaparak çözdüm. Böylelikle yerinden fırlayan ağır bir yükün ne flanşa ne vanaya ne rekora ne de hortuma zarar vermesi mümkün değil.
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

Yukarı git