Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Uğurlar ola

• *
  • Bilen bilir
Ynt: Uğurlar ola
#120: 16 Mart 2018, 23:56:58
Nedim reis,

Konu ilkin maddi olanaklarla ilgili. Yani koşullarıma uygun bir seyahat aracı seçtim. Üretici firmayla yaptığımız birkaç gün önceki son görüşmede tekneyi zorlayabildiğim kadar zorlamamı, gerekirse yenisini üreteceklerini söylediler.

İkinci husus, küçük tekneye alıştım. Kendi zihinsel konfor alanımdayım . Sizinkiler gibi teknelerde bakımla ilgilenilmesi gereken çok çeşitli yerler var ve bu bakımlar uzun sürüyor. Kendimi henüz iki senede bir teknesi karaya alınan biri olarak düşünemiyorum.

Umarım hazırlık sürecinde yayınlayacağım videolar sizi rahatlatır.  Bana gelirsek kendimi hazır hissetmeden yüzmeye bile gitmem.

Saygılarımla,

Ps : Yazmayı lütfen sürdürünüz.

Enes kaptan,
Çalışmalarınızı ilgi ile izliyor ve  takdir ediyorum. :)xx :)xx :)xx
Bu girişiminiz ile ülkemize yeni bir yelkenli tipi de kazandıracağınızı düşünüyorum.
Arada imalatı yapan atelye,  firma ve maliyetler ile ilgili bilgilerde paylaşırsanız sevinirim. :)
  • IP logged
DeDe

O

Oktay Eryılmaz

#121: 17 Mart 2018, 13:44:38
Enes Reis
Bende sizin seyahatinizi merak ile bekleyenlerdenim.
Başarılı olmanızı gönülden istemekteyim.
Herkesin hayatta çeşitli menzilleri ve hedefleri oluyor hiç kimsenin bir diğerinin menzilini ve hedefini tam olarak anlamasını beklemek doğru değil aslında.
Atmosferin dışından paraşütle atlayan adamın ulaştığı menzil kimileri için çok büyük bir iş kimileri içinde sadece sıradan paraşütle atlamanın bir tık üzerinde  bir iş olarak görülebilir.
Ancak Atmosferin dışından paraşütle atlayan adam bütün dünyanın ilgi odağı olmuş haftalarca haberlere konu olmuş
bunun sonucunda bir sürü sponsor aracılığı ile ciddi gelir elde etmiş. Yani iddiasını paraya şana ve şöhrete tahvil etmiş. Anlaşılan zaten menzil PARA imiş.Onun için planlanmış ince ince çalışılmış plan yapılmış ve uygulanmış yani top penaltı noktasına konmuş kaleciyede izin verilmiş...
Bizim konumuza biraz daha yakın bir kaç örnekte (16 yaşında Okyanus geçen Dünya turu yapan Laura    vs.) hep top penaltı noktasına konmuş.....
Tabi burada esas kişilerin yaptığı işi küçültmek sıradanlaştırmak mümkün değil elbette bu seneryoda esas başrol onların.
Bu tip iddialı işlerde niteliğini sorgulamak kimsenin haddi olamaz ancak her hedefin aslında bir görünen amacı birde esas amacı olur genelikle.
Benim merak ettiğim sizin girişiminizdeki asıl amaç nedir.
Ben sizin başaracağınızı düşünmekteyim
Başardığınız zaman hangi amaca ulaştım diyeceksiniz ?
Başardığınız ve herşey bittiği zaman iyiki bu işi yaptım bukadar sıkıntıya yorgunluğa değdi diyebilecek misiniz?
Bu planınızda bizlere ne düşmekte ?
Size nasıl destek verilebilir ?
Selamlar Saygılar

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Mart 2018, 13:48:46 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
#122: 17 Mart 2018, 14:07:30
Proa Sailing Canoe : Modern katamaranın atası

Uzunluk 7,20 cm
Yaklaşık hacim 1200 litre
Bunun 600 litresi straforla kaplanıp batmazlık sağlanacak
Kalan 600 litresinin 300 litresine 200 adet 1,5 litrelik pet şişe (İçme suyu)
Kalan 300 litre donanım + erzak
Ana kabukta bunlar yer alacak. Sızdırmazlık lumbozlarla sağlanacak.

Yelken 9 + 9 = 18 m2 junk sail olacak. Yani iki ana direk olacak.

Direkler 3,5 metre

Açık güverte seyir olacak. Serpintiye, yağmura karşı katlanır spray hood olacak.

Sevgili Bahadır Eği'nin Sniper'ının benzeri ama daha uzunu olacak.

Yük altında 5 Beaufort havada teorik hız 8 knot üzeri.

Cabo Verde - Karayipler arası tahmini geçiş süresi 10-15 gün

Devam edecek. Şimdilik bunun üzerinden yazışalım mı?

Enes reis,
Netten şöyle bir baktım 1,5 litrelik pet şişe 91 mm çapında ve 319 mm yüksekliğinde. Yuvarlak şişeleri ( incelen ağız kısmı falan) bitişik istiflerken silindir değil de dikdörtgen prizma olarak düşünmek lazım. Bu durumda 1 adet 1.5 L şişe 2,64 dm3, 200 adedi 528 dm3 yer kaplıyor. İstifleme teknenin formuyla bire bir örtüşmeyeceğinden almayı düşündüğünüz suyun 650 dm^3 bir alan kaplayacağını düşünebilirsiniz.
Bu hesap yanlış değilse sığamayacak gibi duruyorsunuz.

Selametle.
  • IP logged

• *
#123: 17 Mart 2018, 16:08:55
Utku kaptan,

Alışveriş listesi uzun.  Bu yüzden sakıncası yoksa size birkaç ay sonra yanıt vermek isterim.

Turu gerçekleştirdiğim takdirde ben de yankı uyandıracağını düşünüyorum.  Ancak kanımca heyamolahey v.b. filotilla etkinlikleri denizciliğin gelişiminde daha etkin olur. Bireysel etkinlikler saman alevi gibidir. Zamanla kurumsallaşmazsa en  fazla tarih yapraklarında yer bulur.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
#124: 17 Mart 2018, 16:12:11
Kanonun imalatıyla ilgili onay almadan yayın yapamayacak olsam da imalatta sonra firma ve kanoyla ilgili paylaşımlarım olacaktır.
  • IP logged

• *
#125: 17 Mart 2018, 16:54:21
Oktay reis,

İlk deniz kayağımı 2011, ikincisini 2012, şişme botu 2013' te satın aldım. Bazı etkinliklerimin görsellerinı aşağıdaki Youtube hesabımda görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/user/twinlions

Bu süre içinde etkinliklerin bir kısmı naviga dergisinde, bir kısmı yerel ve ulusal basında zaman zaman yer aldı.

2018 yılındayız ve ilk kayağın satın alınmasından bu yana 7 yıl oldu. Buradan hareketle bu yolculukların gerçek amacının maddiyat olmadığı gerçeği görülebilir.

Ben hala asıl amacımın ne olduğunu kendime sorar dururum. Henüz tam yanıtı ben de kendime verebilmiş değilim. Ama bir yerleri uzun seyahatler sırasında denizden keşfetmenin verdiği keyfi, kendikişiliğinin tanımadığın olumlu/olumsuz yönlerini görmenin yarattığı güzel etkiyi betimlemem çok zor. Kendini özgür hissetmekse cabası.  Önünüzde karadaki gibi sınırlar yok.

Orada bir şeyler var ve olanaklarım elverdiği ölçüde onları yaşamak için seyahatlerim de devam edecek. Bunun için ölçütlerden biri tabii ki bunu finanse etmek.

Her seyahatim eşsiz geçti. İyi ki yapmışım. Zaman zaman yaşamın asıl hususlarında ben de zorlanıyorum. Ancak bu güzel günlerden birini hatırlayıp kendimde yeniden ayağa kalkmak için güç buluyorum.  Öyle ki zaman zaman gözlerim doluyor.

Yardımla ilgili olarak sırasıyla şu konularda sponsor arayışım olacak : Direkler; dıştan takma motor,  şişme bot, can salı, elektronikler. Tabii ki sizlerin manevi,  maddi desteğini rica edeceğim. Ama o güne kadar neleri yapabildiğimi görmem gerekiyor.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#126: 17 Mart 2018, 18:37:14
Oktay reis,

İlk deniz kayağımı 2011, ikincisini 2012, şişme botu 2013' te satın aldım. Bazı etkinliklerimin görsellerinı aşağıdaki Youtube hesabımda görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/user/twinlions

Bu süre içinde etkinliklerin bir kısmı naviga dergisinde, bir kısmı yerel ve ulusal basında zaman zaman yer aldı.

2018 yılındayız ve ilk kayağın satın alınmasından bu yana 7 yıl oldu. Buradan hareketle bu yolculukların gerçek amacının maddiyat olmadığı gerçeği görülebilir.

Ben hala asıl amacımın ne olduğunu kendime sorar dururum. Henüz tam yanıtı ben de kendime verebilmiş değilim. Ama bir yerleri uzun seyahatler sırasında denizden keşfetmenin verdiği keyfi, kendikişiliğinin tanımadığın olumlu/olumsuz yönlerini görmenin yarattığı güzel etkiyi betimlemem çok zor. Kendini özgür hissetmekse cabası.  Önünüzde karadaki gibi sınırlar yok.

Orada bir şeyler var ve olanaklarım elverdiği ölçüde onları yaşamak için seyahatlerim de devam edecek. Bunun için ölçütlerden biri tabii ki bunu finanse etmek.

Her seyahatim eşsiz geçti. İyi ki yapmışım. Zaman zaman yaşamın asıl hususlarında ben de zorlanıyorum. Ancak bu güzel günlerden birini hatırlayıp kendimde yeniden ayağa kalkmak için güç buluyorum.  Öyle ki zaman zaman gözlerim doluyor.

Yardımla ilgili olarak sırasıyla şu konularda sponsor arayışım olacak : Direkler; dıştan takma motor,  şişme bot, can salı, elektronikler. Tabii ki sizlerin manevi,  maddi desteğini rica edeceğim. Ama o güne kadar neleri yapabildiğimi görmem gerekiyor.

Yolunuz açık olsun,
Benim  başaracağınızdan en ufak bir kuşkum yok.
Hep iyi haberlerinizi duyacağız,
Selametle
  • IP logged

• *
#127: 17 Mart 2018, 18:47:44
Demir reis,

528'den 650'ye nasıl geldiğinizi anlayamadım. Kanonun şekli ne olursa  olsun maksimum hacim 528 dm3 ile sınırlı kalır. Çünkü bu şişeleri siz muntazam bir şekilde yan yana diziyorsunuz. Kayıp 528 - 300 = 228 litrede çok daha az olacaktır. Şişelerle birlikte diğer yükleri nasıl yüklediğimiz de önemli.

Yerleştirme denemesi için yukarıdaki resimlerde görülen 33 cmlik fayanslarlarla çalışacağım.

Selamlar

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Mart 2018, 18:51:50 Gönderen: Enes Save »

• *
#128: 17 Mart 2018, 22:22:03
Enes reis,

1,5 litelik pet şişenin kapladığı alanı 1,5 dm^3 olarak değil formundan dolayı 2,64 dm^3 olarak hesaplıyorum. Düz bir şişeyi eğri formu olan bir cisme yeleştirirken kayıplardan dolayı alan ihtiyacı artıyor. Dökme olmayan ambalajlı cisimler etiketlerinde yazan hacimlerden çok daha fazla yer kaplıyorlar.
Siz bu kayığın 3 boyutlu bir modellemesini yaptınız veya yaptırdınız mı? Postaların yerleri bile su şişelerinin yerleştirme şeklini değiştirecektir.

Selamlar.
  • IP logged

• *
#129: 17 Mart 2018, 23:31:40
Demir reis,

Hesabınızla ilgili olumsuz yorum yapmadım. Yerleştirme şeklinin önemli olduğunu açıklamaya çalıştım. Hesaplamalarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla 
  • IP logged

• *
#130: 17 Mart 2018, 23:35:50
Kayık birebir plana uygun olmayabilir. Bu yüzden diğer eşyaların ne kadar hacim kaplayacağıyla daha çok ilgileniyorum. Suya her zaman yer bulurum, endişelenmeyiniz.

• IP logged

K

Kamil Çelik

#131: 18 Mart 2018, 16:39:38

Enes Reis,

Belki üzerinde düşünülmüştür, konuşulmuştur, bilemiyorum. Ancak, teknenin  şekli, modeli, gidilmek istenen rotayı göz önüne alınca ilk aklıma gelen şeylerden biri, depolama olanakları son derece kısıtlı olan ve 2500 NM lik bir etap yapması planlanan 7 metrelik bir kanoda 300 litre/ kilogram su taşımanın getireceği ekstra zorluk ve feragat edilecek alan.

Zaten sen derece ekstrem, insan sınırlarını zorlayan bir hayalin peşinden gidiyorsunuz. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla da maddi olanlaklar da çok sınırlı. Ancak o tarz bir yolculuğu, hızın çok önemli olduğu  bir kanoda, batmazlığı sağlamakta son derece hayati yere sahip olan boşlukları su 1.5 litrelik pet şişelerle doldurmak çok doğru ve pratik değil. Çok fazla alan kaplar, çok ağırlar ve ağırlığı dolayısıyla hıza önemli nagatif katkısı olur.

Eminim sizin de malumunuzdur: Portatif su yapıcılar gerek kapasitesi, gerek sağlamlık/güvenilirlik açısından çok önemli mesafeler kaydetti. Dünyanın çok zorlu bölgelerine yapılan ekpedisyonlarda, okyanus kürekçilerinin teknelerinde vb. saymakla bitmeyecek alanlarda manuel, kişisel kullanıma uygun su yapıcılar kullanılıyor.

Benim görüşüm, böyle bir yolculuk için yapılacak hazırlık sürecindeki sponsor arayışının önemli bir kısmının iyi bir su yapıcıyı (belki de 400-500 dolarlık ikinci bir yedeğini) finanse edecek kurumu/firmayı/kişiyi bulmak yönünde olması yönündedir.

Selam eder, kolaylıklar dilerim.
  • IP logged

• *
#132: 18 Mart 2018, 19:58:43
  • IP logged

B

Burak Doneray

#133: 18 Mart 2018, 21:39:00
Hatalı bir yönlendirme yapmak istemem ama bu tip veya daha komplike su yapıcılar ile içme suyu ihtiyacınızı karşılayamazsınız su yapıcılardan yapılan su sadece acil durumda hayatta kalmak için içilebilir. İçme suyunuzu  taşımak zorundasınız .
  • IP logged

• *
#134: 18 Mart 2018, 21:51:39
Hatalı bir yönlendirme yapmak istemem ama bu tip veya daha komplike su yapıcılar ile içme suyu ihtiyacınızı karşılayamazsınız su yapıcılardan yapılan su sadece acil durumda hayatta kalmak için içilebilir. İçme suyunuzu  taşımak zorundasınız .

Araştırıyorum Burak Reis,

Tüm  yazılanları dikkate alıyorum.  Görüşün için teşekkür ederim.
  • IP logged

Yukarı git