Kıçtankara olurken, özellikle de teknede az kişi varsa (1 veya 2) manevra zor olabilir gerçekten.
Özellikle de rüzgar yandan geliyorsa ve rüzgarüstü ve altında sıkışık düzen birçok tekne varsa...
Bu konu hakkında birçok çözüm ve farklı fikir oluşturulabilir.
Benim kullandıklarım şöyle.
Eğer derinlik uygunsa normalde demiri atmayı planladığımız noktaya demiri atıp yeterli kaloma verip, tekneyi alargada tutarım. Rüzgar yandan ne kadar şiddetle gelirse gelsintekne kafayı rüzgara çevireceği için taramaz. Tararsa da rüzgaraltındaki teknelerin zincirine takılır durur. Eğer durmazsa zaten orada durmak zordur, gerekirse kıçtankara manevrasından vazgeçmek uygun olur.
Bota biner, sahile bağlayacağım uzun yüzer koltuğu bir ucunda kasa bir ucunda 3-5 kg ağırlık ile sahilde rüzgarüstü tarafta bir noktaya bağlar, yüzer koltuğu teknenin gireceği doğrultuda serer ağırlığı dibe bırakırım. Tekneyle manevra eder kıç kıç yerime girerken yüzer koltuğu yakalar hızlıca volta eder, zincirin boşunu alırım. Bu manevrada dikkat edilecek husus, başlangıçta bol olan zincirin üzerinde manevra ederken bordaya sürtünmesine engel olmak ve zinciri mutlaka rotasyonel manevra ederken, pervane çekiş yönünün ters tarafında bırakmak.
İkinci bir yöntem eğer rüzgarüstünde sağlam duran bir kayık varsa uyguladığım bir yöntem. Normal yere demiri atıp tornistan ile girerken rüzgarüstü tekneye yakın düşüp, kendi rüzgarüstü koltuğumu onun koltuğuna bağlamak. Eğer uyumlu bir tekne sahibiyse üstümüzdek, vasattaki koç boynuzlarını kısa bir koltuk ile bağlamak da rica edilebilir. Sahile yüzüp koltuğu bağlamak sonraya bırakılır.
Şahsen hala daha sahile yüzerek gidip koltuk bağlamayı bu işin en zevkli tarafı olduğuna inanlardanım ))
Bir üçüncü yöntem, Ahmet'in de anlattığı gibi ama biraz farklı, önden normal şekilde (biraz uzun kaloma ile ) demir bırakılır. Tornistnla girilmesi istenen yere girilir, kıç demiri bağlı halat suya kıyıya mümkün olduğu kadar yakın atılır ama sahildeki kayaların arasına fırlatılmaz, dibe bırakılır. Baştaki zçncirin boşu alarak dışarı çıkılır, bu sırada kıçtaki demire boş verilir. Tekne diğer teknelerden kurtulacak kadar 1-1,5 tekne boyu dışarı çıkınca bota binilir kıç koltuğu sahile bağlanır.Kıç demiri toplanır. Baştaki zincire boş verilirken kıç koltuğun boşu alınarak içeri girilir.
Ben böyle yapıyorum.