Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: her şey rakı bardağının kırılması ile başladı..

• *
Masal Kri-Kri’yi yedeklemeden daha önce hatta sorun olduğunu itiraf etmelerinden önce biz Kri-Kri’nin rotasındaki sapmaları gözlemledik. Bunun üzerine Masal ile telsiz iletişimine geçip hedef koordinatlarını telaffuz ederek mutabık kaldık. Ardından telsiz anonsu ile Kri-Kri’ye hedef koordinatlarını ilettiğimizde yine Ersin reis “ koordinatlarda mutabıkız ancak bizim canımız sıkıldı rotayı biraz değiştirdik” cevabını verdi. Muhtemelen o sırada dümen sorunları baş göstermiş ancak mürettebat bunu belli etmeyip kendi çözümlerini getirme kararı almıştı. Bu da saygı duyulacak ve kriz yönetimi başlığında irdelenmesi gereken bir karar diye düşünüyorum. Sonuçta o tekne yüzen bir ev ve mürettebatta ailesi. Kendi sorunlarına buldukları çözüme saygı duymak düşerdi bize. Sonrasında Ersin reis ve kendisiyle ters orantılı ses tonuyla yaptığı yardım çağrısı malumunuz. Buradan devam ediyorum…

Yedekleme işlemi tamamlanırken Suat reis Kri-Kri yi Masal’a bağlayan halatın soluganlar yüzünden koç boynuzlarına yük bindirmesini önlemek için Kri-Kri’nin demir zincirine bağlanması fikrini telsiz anonsu ile paylaştı. O anki durumu okuyanların aklında canlandırmak zor olabilir ki videosu yüklenince daha anlaşılır olacaktır. Açık denizdeyiz. Sığınabileceğimiz en yakın liman zaten hedefimizdeki Karpaz marina. 28 mil ötemizde. Zaten anonsumuza gelen cevaplardan sonra o şartlar altında uygulanabilir bir çözüm olmadığı konusunda Suat reis dahil hem fikir olunuyor. Burada ayrı bir parantez açmak gerekiyor sanırım. Bizim ülkemiz insanında bilgi sahibi olmak egoyu yanında getiriyor. Ben biliyorum! Ben ne dersem uyacaksınız! Gibi cümleler özellikle deniz camiasında duymaya alışık olduğumuz monologlar. Ancak 7 kere Pasifik geçmiş Suat kaptan, ortak kararın kendi teklifini uygulamak yerine o şartlar altında daha pratik bir çözüme gidilmesine gökyüzüne bir kez bakıp "tamam" dedi.

Mustafa Ertör: Suat kaptanım dediğiniz doğru ancak şu anda bunu gerçekleştirmek Kri-Kri açısından zor olabilir.
Suat Zeybek : Anlaşıldı! Sizi izliyoruz.

diye telsizden cevap vermesi beni yine şaşırttı. Zaten evime gelip yaşadıklarımı gözden geçirdikten sonra imza satırımdaki “this is captain speaking” yazısını silme kararımı aldım. Suat, Erol, Mustafa reislere kaptan dediğimiz yerde bende ağırlık yapar anam almayayım ben  :)

Kri-Kri yedeklendi. Hepimizin üzerindeki stres biraz azaldı ancak durumun stabil olmasını beklemekteyiz. Suat, Erol, Hakan, Melih, Kemal reisler ve ben güleryüzlü ancak tetikte beklemedeyiz. Belki de Suat kaptan bu kalıntı gerginliği farkederek bize yeni çözümler anlatmaya başladı. Bir B planı oluşturdu ve bizimle paylaştı.

Suat Kaptan: Kri-Kri sancak vincine bir halatın başını sarıp, ortasına deniz demirini geçirip diğer ucunu iskele vince sarabilir.  Hangi vinci çalıştırırsa deniz demiri o yöne kayıp tekneyi aynı yöne yönlendirebilir.

Dedim ya seyir sonrasında ben “0” ın altındaymışım tecrübe konusunda. Sağolsun yüzüme tokat gibi çarptı.

Kri-Kri yedeklenmeye başlayıp durum stabil hale geldikten sonra Masal ile aramızdaki mesafeyi koruma adına ön yelkenimiz açtık. Motor seyrinde mesafeyi koruyan motor devrini bulmak oldukça zordu çünkü biz düz bir rota izlerken Masal ise halatın gerginliğini stabil tutmak için sancak – iskele salınarak geliyorlardı(Dans tangodan lambadaya döndü  :) ). Ayarımızı oturttuğumuzda herkesin üzerindeki stress bir nebze daha azaldı. Çaylar hazırlandı. Bu arada Avara teknesinde biz en başta görev dağılımı ve vardiya konusunu ortaya attığımızda Erol ve Suat reisler buna gerek olmadığını, en az 2 kişi vardiyada olduğu sürece sorun olmayacağını söyledi. Hiç sorun olmadı. Ne bulaşık evyede bekledi ne karnımız aç kaldı. Herkes bir ucundan tuttu bir şekilde. Herkes birbirine biraz daha ısındı 2. Yardım anonsundan sonra  :) . Bizim teknede Erol reisle bota atlayıp Kri-Kri’ye gidip rakı masası kurup (bu arada gidiş ve dönüş seyirlerimizde tek yudum alkol alınmadı Avara’da) telsizle Bülent reise “Biz kafaları çekiyoruz! Sen de bizi çek!” demek fikri doğmuştu ancak Allah’la aramıza girer diye vazgeçtik  :) . Gece boyunca seyir stabil bir şekilde devam etti. Bu arada kaybettiğimiz zamanların bize negatif geri dönüşü olacaktı elbet. Mersin marinadan avara olduktan 20 mil sonra telefon çekmediğinden Marine Traffic’te gözükmez olduk. Ben de eşime bizi oradan takip edebileceğini söylemiştim. Deniz kafaya takıp hiç uyumamış gece boyunca. Sabah 5:30 gibi irtibat kurabildim. İyi olduğumuzu merak etmemesini söyledim. Mücahit reisim de sağolsun hep yanımızdaymış gibi mesajlarını aldım. Hep takipteymiş bizi. Radardan kaybolunca o da mesaj atmış… Forumun şiarı herhalde… Burada birileri bizi gözetlemiyor! Bizleri sevdiği için evinde nöbet tutuyor. Eksik olmasın  :)

Bir sonraki yazıda Karpaz marinaya giriş öncesi Deniz reisin Trenchkot ve güneş gözlüğü ile RIB üzerinde gelip Kri-Kri’yi yedeklemesini yazmaya kalemim el verdiğince çalışacağım. Şimdilik idare edin reisler. Yazın! Yazın diyorsunuz da yazarak anlattıklarım yaşadıklarıma ne kadar yaklaşıyor bilemiyorum. Keşke sizler de gelseydiniz   :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2018, 02:54:33 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

T
  • *
Bir o başlığı, bir bu başlığı okuyorum. Herkesin gözünden, kendi kaleminden okumak müthiş bir keyif. Hepinizin eline yüreğine sağlık.

Orada sizlerle birlikte olmayı ne kadar isterdim, tahmin bile edemezsiniz. Okurken bile büyük kocaman bir gülümseme oluyor yüzümde.

İyi ki böyle bir etkinlik yapılmış, iyi ki bu kadar insan bir araya gelmiş, iyi ki bu forum kurulmuş ve bu güzel insanları bir araya getirmiş.

Yahu, resmen oturduğum yerden acayip mutlu oldum.  ;D

Hepinize teşekkürler.
  • IP logged

n

nuri_kongur

Helal olsun Ersin reis, güzel bir gelenek başlattın. İnşallah nice seneler tekrar eder

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Oğuzhan reis ,
Ersin reis ben dümen deyken öyle söylemişti beni mahcup etmemek adına.  Çünkü ben ne zaman dümene geçsem kri kri rotadan sapiyordu.  Bana da bir dümen tutamıyorsun diye söyleniyorlardi 😂😂 . Ben de inatla dümende sıkıntı var diyordum . Kissadan hisseye daha arıza ortaya tam çıkmamıştı.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
    • instagram
Oğuzhan reis ,
Ersin reis ben dümen deyken öyle söylemişti beni mahcup etmemek adına.  Çünkü ben ne zaman dümene geçsem kri kri rotadan sapiyordu.  Bana da bir dümen tutamıyorsun diye söyleniyorlardi . Ben de inatla dümende sıkıntı var diyordum . Kissadan hisseye daha arıza ortaya tam çıkmamıştı.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Serkan reisi dümenden kaldırıp kendim geçtim.. Bir ara Lazkiye'ye gidiyoruz sandım ama Serkan'ın bir günahı yokmuş tabii durduk yere günahını aldık...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
yok beee dümeni tutamadı o..  :) Şansına dümen arızası oldu da öyle kurtardı. Yoksa dalga geçip duracaktık dümen tutamıyorsun diye..

Sevgili Kaan inşallah seninle de seyir yapma imkanımız olur bir gün.. Nuri reisim ben bir şey yapmadım.. her ne yaptı isem kendim için yaptım..  :)

Bu arada ne hikmetse para toplama işi bana kaldı. Daha doğrusu ben buna mecbur kaldım. Aksi taktirde Bülent başta Adana restoranları ve servis aracı olmak üzere hesap ödemeye yeltenecekti. Zaten bir gün önce gelmişiz, ofise çökmüşüz Birde hesap ödetmek olmazdı.

Öyle olunca iş benim üstüme kaldı. Ben de her harcama sonrası gayet fütursuzca para topladım. Ancak her seferinde bir şeyler ters gitti. Mühendisliğimden utandım resmen. Hak geçmesin diye küsüratlı miktarlar bildirdim ancak toplarken yuvarlayarak topladım. Atıyorum 83 TL ise 85 topladım. Hatta bir ara Suat kaptan Mersin de dört beş defa para toplayınca dayanamayıp küsüratları sordu. Bu küsüratlara rağmen her para toplama aktivitesinde birilerinin parası eksik ya da fazla olduğundan hesap hep karıştı. Dip toplamda bu beceriksizliğim bana patladı.. Hani şu dolmuş şöförleri yok mu ? başka parasını veremeyen diye sorarlar.. Ben artık o kadarını yapamadım. Aradan birsi bana kitledi ama kim? :) gerçi şüphelendiğim birisi var..  :)

Bir dahakine tüm masraflar hesap edilip, ödemeyi baştan isteyeceğim.. Yelkenci takımından da para toplamak ne zormuş yahu :)

Bir ara arka arkaya dört beş defa para toplayınca millet bu Tahiti Ketch parası toplamaya başladı galiba diye homurdanmaya da başladı  :)

Ancak bu Kayserililerden korkulur. Köstekçi reis sağolsun bizi hem yolcu etti hem karşıladı. Polis beklerken Erman bizlere Tantuni söyledi. Adam başı iki tane .. toplam otuz tantuni.. Ancak kaşla göz arasında birileri dörder beşer höpürdetti herhalde ki birçoğumuz ikinciyi hatta birinciyi bile yiyemedi. Bu arada sevgili Ahmet , hiç yiyemeyenler için kendi tantunisini vermek üzere seslendi. Cevap bizim Köstekçi'den geldi. Ben ikinciyi yemedim :)

Köstekçi Mersin de yaşıyor oysa.. Önde ben üzerine yürüdük adamcağızın.. Sen buralı değilmisin kardeşim sen hergün yersin niye zaten birinciyi yedin diye..  :) :)

anlat anlat bitmiyor yaşananlar ..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2018, 12:58:39 Gönderen: Ersin Böke »

• *
Ah kafam!

Ben de seviniyordum havada uçuşan taşları görünce gidemediğim için bana değmez diye. Yine de kurtulamadım.  ?0-?
Ne bileyim; Ahmet reis'i duyunca hani kayıtlara geçsin 3-5 yiyen belli olsun diyeydi  :-X arada böyle saflığım tutuyor işte. Bir daha denk gelirse söz tantuiler benden…  :)
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
Takılıyorum Köstekçi .. afiyet şeker olsun..  :)
  • IP logged

n

nuri_kongur

yok beee dümeni tutamadı o..  :) Şansına dümen arızası oldu da öyle kurtardı. Yoksa dalga geçip duracaktık dümen tutamıyorsun diye..

Sevgili Kaan inşallah seninle de seyir yapma imkanımız olur bir gün.. Nuri reisim ben bir şey yapmadım.. her ne yaptı isem kendim için yaptım..  :)

Bu arada ne hikmetse para toplama işi bana kaldı. Daha doğrusu ben buna mecbur kaldım. Aksi taktirde Bülent başta Adana restoranları ve servis aracı olmak üzere hesap ödemeye yeltenecekti. Zaten bir gün önce gelmişiz, ofise çökmüşüz Birde hesap ödetmek olmazdı.

Öyle olunca iş benim üstüme kaldı. Ben de her harcama sonrası gayet fütursuzca para topladım. Ancak her seferinde bir şeyler ters gitti. Mühendisliğimden utandım resmen. Hak geçmesin diye küsüratlı miktarlar bildirdim ancak toplarken yuvarlayarak topladım. Atıyorum 83 TL ise 85 topladım. Hatta bir ara Suat kaptan Mersin de dört beş defa para toplayınca dayanamayıp küsüratları sordu. Bu küsüratlara rağmen her para toplama aktivitesinde birilerinin parası eksik ya da fazla olduğundan hesap hep karıştı. Dip toplamda bu beceriksizliğim bana patladı.. Hani şu dolmuş şöförleri yok mu ? başka parasını veremeyen diye sorarlar.. Ben artık o kadarını yapamadım. Aradan birsi bana kitledi ama kim? :) gerçi şüphelendiğim birisi var..  :)

Bir dahakine tüm masraflar hesap edilip, ödemeyi baştan isteyeceğim.. Yelkenci takımından da para toplamak ne zormuş yahu :)

Bir ara arka arkaya dört beş defa para toplayınca millet bu Tahiti Ketch parası toplamaya başladı galiba diye homurdanmaya da başladı  :)

Ancak bu Kayserililerden korkulur. Köstekçi reis sağolsun bizi hem yolcu etti hem karşıladı. Polis beklerken Erman bizlere Tantuni söyledi. Adam başı iki tane .. toplam otuz tantuni.. Ancak kaşla göz arasında birileri dörder beşer höpürdetti herhalde ki birçoğumuz ikinciyi hatta birinciyi bile yiyemedi. Bu arada sevgili Ahmet , hiç yiyemeyenler için kendi tantunisini vermek üzere seslendi. Cevap bizim Köstekçi'den geldi. Ben ikinciyi yemedim :)

Köstekçi Mersin de yaşıyor oysa.. Önde ben üzerine yürüdük adamcağızın.. Sen buralı değilmisin kardeşim sen hergün yersin niye zaten birinciyi yedin diye..  :) :)

anlat anlat bitmiyor yaşananlar ..

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Yukarı git