Bugün Dolmabahçe seyri yaparken çok ilginç hava olayları ile karşılaştık. Sanki iki farklı yöndeki hava takımı maçı gibiydi. İlginç bir iki tespitim var. Sanırım ilginizi çekecek.
Rüzgar, bulutların konumu ve dalgalar.
Saat 11 gibi barınakta ayrıldım. Yönüm, batı karayel istikametinde. Rüzgar hafif ancak gittiğim yönden esmekte. Dalgalar yine aynı yönde ancak henü solugan şeklinde.
Lodos yönü tamamen kapalı. Bozburun istikametine bulutlar yere çok yakın, gri ve sanırım ciddi yağış var. Batı ve yıldız istikametleri ise tamamen açık.
Boğaza yaklaştıkça , Moda koyundan sonra , rüzgar şiddetini arttırdı. Dalga boyu rüzgar yönünden olmak üzere arttı.
Batı karayel yönünden esen rüzgar, tüm bulutları süpürdü, hava açtı. Ancak sonrasında çok ilginç bir şey oldu. Sanki lodos yönünden esen rüzgar şiddetlendi ve bu batı karayel üzerinden esen rüzgarın üstünden esmeye başladı. Böyle olunca yağmur bulutları bu yönden ve üst havada tüm gökyüzünü kapladı. Saat öğleden sonra üç gibi sert lodos tahmini yapmamıza neden oldu.
Oysa batı karayel yönünde hava , lodosa galip geldi. Havanın ısınması ve bozburun istikametinde lodosun yükünü bırakması ile sanırım lodos yönünden atak yapan hava gücünü kaybetti.
Batı kerte karayel yönünden esen rüzgar dönüşe geçtiğimizde daha bir şiddetlendi ve anadolu yakası ve moda koyu maltepe hattında ciddi rüzgar ve dalga yapmaya başladı. Lodos yönünden gelen tüm bulutları süpürdü , darmadağın etti. Hava açtı , tertemiz oldu. Soğuk esen rüzgarda , açan hava ile gelen güneş ışığı yüzümü ısıtmaya başladı.
Bu da bana sadece flok ile geniş apaz seyri imkanı verdi. Rüzgar , bostancı önlerinde iyice bindirdi. Bir ara sadece flok ile 4,5 knot hız yakaladım.
Velhasıl, iki cephe arasında çok ilginç hava olayları yaşandı. Ancak dalga yönü hep batı kerte karayel idi ve hiç değişmedi. Bence bu önemli bir veri. Yani böyle çarpışan havalarda hangisinin galip geleceğini dalga yönüne bakarak söyleyebiliriz belki.
İki hava çarpışırken, kuvvetli olanın tarafından dalgaklar gelmeye başlıyor sanki. Müsellim kanalında da aynı olaya şahit olmuştum. Ne diyelim Dalgalar yalan söylemez..