Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 2017 Hava Durumu ve Tahminlerimiz

• *
Ynt: 2017 Hava Durumu ve Tahminlerimiz
#195: 24 Ekim 2017, 12:01:49
Ahmet reis güneşi teknede batırmışsın, maşallah. Hava durumu bilgisi ve öğretisi için de teşekkürler.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#196: 28 Ekim 2017, 19:24:33
Ahmet Reis ve Akın Reis’in hava tahmin yeteneklerinin kaynağını beyinle ilgili bir bilim insanı olan Sinan Canan’dan dinlemenizi tavsiye ederim. Ahmet Reis, bu bilimsel açıklamayı daha mütevazı şekilde yapar her zaman. Bu videoyu seyredince her iki reisimize de daha çok saygı duydum. Doğanın kendini tekrarlamasını (örüntüleri)  takip edip yorumlayabilen zihinler çok yaşasın  :)xx

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#197: 28 Ekim 2017, 21:56:46
Ahmet Reis ve Akın Reis’in hava tahmin yeteneklerinin kaynağını beyinle ilgili bir bilim insanı olan Sinan Canan’dan dinlemenizi tavsiye ederim. Ahmet Reis, bu bilimsel açıklamayı daha mütevazı şekilde yapar her zaman. Bu videoyu seyredince her iki reisimize de daha çok saygı duydum. Doğanın kendini tekrarlamasını (örüntüleri)  takip edip yorumlayabilen zihinler çok yaşasın  :)xx

O saygı bizden sana Mücahit Reis. Bizimkisi geleneksel takip ve aktarım , büyüklerden bize miras kalan şeyler. Çok özel bir çaba sarfetmedik ama çamaşırların bahçeye asıldığı ve evin kadınlarının bile gece yağmur yağacak çıkın çamaşırları toplayın diye havaya baktığı evlerde büyüdük.Evet Hocanın Söylediği bazı şeylere bizde dikkat ediyoruz hatta bir kısmını çokca yazdık ve paylaştık. Bildiğin üzerine maarif takvimini ve gemici takvimini hala kullanıyoruz. Belki hatırlarsın sayılı günleri zello da falan da konuşmuştuk.
Ama Akın Reis bu işi her yönüyle takip eder, ciddi tahmin ve tespitlerde bulunur çoğu zaman. Kuş çubukları adı verilen çalılığın yatıp yatmadığına bakarak kar yağacağını falan söyler kendisi. ;)

Tabi Akın Reis  konuya gerçek anlamda ve de tam anlamıyla vakıftır. Hali hazırda profesyonel olarak denizde olduğu için ciddi anlamda takip ediyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#198: 29 Ekim 2017, 07:13:32
Mücahit ve Ahmet reislerim teşekkür ediyorum.video güzel paylasim olmuş benide eskilere getirdi ve şöyle bir hafizamizi yoklarsak ögrenciyken cumhuriyet bayramini kackez disarida ve yamursuz sicak havada kutladik.bizim buralarda 29 ekim 10 yilda 1 veya 2 sefer iyi olur iste hep bu hafizada balik firtinasi.ilk önce yaşanmişliklara bakip sonra o tarihleri takip ediyoruz.videodaki tespitler cok dogru atalarimiz bize aktardi be ögretti bizde bizden sonraki nesillere aktarmaya calişiyoruz hep beraber burada bu konuda sebep olan Ahmet reise ve emeyi gecenlere teşekkür ediyorum.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#199: 29 Ekim 2017, 09:40:50
Paylaşım için teşekkürler ;)
Hemen pazartesi bir saatli maarif takvimi alıp kıraat etmeye başlayayım ;D
Dün Muğla belediyesi 29 ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programının hava muhalefeti nedeni ile önce ertelendiğini sonra tekrar havanın müsait olduğu için aynen uygulanacağını duyurdu.
Ben de bu hafta sonu Mordoğan'a yazlığa mı yoksa Seferihisar'a Tekneye mi gideyim diye Hava durumunu yakından izlemeye başladım.
Favorim http://forecast.uoa.gr/gmap/index.php?lat=38.194035&lon=26.782178 malaesef yanıldı.
Çok oynama yapacağını belli ettiği için http://poseidon.hcmr.gr/weather_forecast.php?area_id=gr
devreye girdi ve o da yanıldı.
Beklenen yağış olmadı.
Neymiş efem her eve bir saatli maarif takvimi gerekiyormuş :)xx
  • IP logged
DeDe

• *
#200: 29 Ekim 2017, 17:40:27
Bütün hava  tahmin ve forum sitelerinin sistem verdigi tarihler bizim yillardir takip ettigimiz tarih ve günler.Teknoloji sadece gücünü etkisini bilmeye yardimci olur.Bazi seneler zayif bazi seneler etkili olur ben bu senenin bütün sayili firtinalarin etkili olucağı görüşündeyim .Hali hazirda yasadigimiz ve yarinda etkili olduktan sonra 3__5 kasim sistemi fazla etkili olmaya bilir.bu tarihlerden sonra ciddi anlamda belkide kar değerlerine düsecek bir sistem beklentim var.KASIM  13_17 arasi.5_6 gün icerisinde herkesin takip ettigi hava modelleri ve verilerinde bu emareleri görmeye başlayacağız diye düşünüyorum.Ahmet reisle lise döneminde yilini tam hatirlamiyorum 12 kasim da güzel kar ve av maceramiz vardi.Sahile beraber 1 kariş kar yagmişti culluk,kar üstünde bildircin ve mezgeldek.Ahmet hatirladinsa detaylandir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Ekim 2017, 09:24:14 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#201: 29 Ekim 2017, 19:18:31
Bütün hava  tahmin ve forum sitelerinin sistem verdigi tarihler bizim yillardir takip ettigimiz tarih ve günler.teknoloji sadece gücünü etkisini bilmeye yardimci olur.bazi seneler zayif bazi seneler etkili olur ben bu senenin bütün sayili firtinalarin etkili oluca görüşündeyim .hali hazirda yasadigimiz ve yarinda etkili olduktan sonra 3__5 kasim sistemi fazla etkili olmaya bilir.bu tarihlerden sonra ciddi anlamda belkide kar deyerlerine düsecek bir sistem beklentim var.KASIM  13_17 arasi.5_6 gün icerisinde herkesin takip ettigi hava modelleri ve verilerinde bu emareleri görmeye başlayacaz diye düşünüyorum.Ahmet reisle lise döneminde yilini tam hatirlamiyorum 12 kasim güzel kar ve av maceramiz vardi.sahile beraber 1 kariş kar yagmişti culluk,kar üstünde bildircin ve mezgeldek.Ahmet hatirladinsa detaylandir.

1987 olması lazım , sen yazınca çok net hatırladım ilk defa kar üzerinde bıldırcın görmüştük hem de kara bıldırcın. Gazel çulluğu ve mezgeldek dersen yine aynı şekilde. Tüm göçmen kuşlar hepsi biraradaydı.Kasım fırtınasını yapmıştı o sene. Selam olsun o güzel günlere, sanırım bir daha da olmadı 10-12 kasım bandında kar yağışı.

Bu yıl için tespitlerine bende katılıyorum, neredeyse hiç bir fırtınayı atlamıyor bu sene. E artık yavaş yavaş uzun vadeli kış tahminlerine başlarsın artık ;)
  • IP logged

• *
#202: 30 Ekim 2017, 00:52:45
Bugün Dolmabahçe seyri yaparken çok ilginç hava olayları ile karşılaştık. Sanki iki farklı yöndeki hava takımı maçı gibiydi. İlginç bir iki tespitim var. Sanırım ilginizi çekecek.

Rüzgar, bulutların konumu ve dalgalar.

Saat 11 gibi barınakta ayrıldım. Yönüm, batı karayel istikametinde. Rüzgar hafif ancak gittiğim yönden esmekte. Dalgalar yine aynı yönde ancak henü solugan şeklinde.

Lodos yönü tamamen kapalı. Bozburun istikametine bulutlar yere çok yakın, gri ve sanırım ciddi yağış var. Batı ve yıldız istikametleri ise tamamen açık.

Boğaza yaklaştıkça , Moda koyundan sonra , rüzgar şiddetini arttırdı. Dalga boyu rüzgar yönünden olmak üzere arttı.

Batı karayel yönünden esen rüzgar, tüm bulutları süpürdü, hava açtı. Ancak sonrasında çok ilginç bir şey oldu. Sanki lodos yönünden esen rüzgar şiddetlendi ve bu batı karayel üzerinden esen rüzgarın üstünden esmeye başladı. Böyle olunca yağmur bulutları bu yönden ve üst havada tüm gökyüzünü kapladı. Saat öğleden sonra üç gibi sert lodos tahmini yapmamıza neden oldu.

Oysa batı karayel yönünde hava , lodosa galip geldi. Havanın ısınması ve bozburun istikametinde lodosun yükünü bırakması ile sanırım lodos yönünden atak yapan hava gücünü kaybetti.

Batı kerte karayel yönünden esen rüzgar dönüşe geçtiğimizde daha bir şiddetlendi ve anadolu yakası ve moda koyu maltepe hattında ciddi rüzgar ve dalga yapmaya başladı. Lodos yönünden gelen tüm bulutları süpürdü , darmadağın etti. Hava açtı , tertemiz oldu. Soğuk esen rüzgarda , açan hava ile gelen güneş ışığı yüzümü ısıtmaya başladı.

Bu da bana sadece flok ile geniş apaz seyri imkanı verdi. Rüzgar , bostancı önlerinde iyice bindirdi. Bir ara sadece flok ile 4,5 knot hız yakaladım.

Velhasıl, iki cephe arasında çok ilginç hava olayları yaşandı. Ancak dalga yönü hep batı kerte karayel idi ve hiç değişmedi. Bence bu önemli bir veri. Yani böyle çarpışan havalarda hangisinin galip geleceğini dalga yönüne bakarak söyleyebiliriz belki.

İki hava çarpışırken, kuvvetli olanın tarafından dalgaklar gelmeye başlıyor sanki. Müsellim kanalında da aynı olaya şahit olmuştum. Ne diyelim Dalgalar yalan söylemez..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Ekim 2017, 09:22:24 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
#203: 30 Ekim 2017, 09:31:23
Ersin hocam iki ayri cephe sistemi yüksek seviyede lodos sert estiginden lodos galip gelip yer seviyesindeki rüzgar daha hafif ve lodos galip gelmiştir, bulutlari daha kuzeye indirmiştir biz burada deniz dibine sıktı deriz. Sonrasi kuzeyden inmeye hazirlanan daha soguk cephe tekrar atak yapacaktir bu atak biraz doğulu veya biraz batili olabilir.Şimdi bizim buralar cok sert rüzgar yaptı ve deniz döktü  eğer Marmara'da bu hadise yaşanmadiysa ikinci cephe daha soguk ve sert bicimde doğulu geldi ve şu anda Bati Karadeniz'i bizi etkiliyor.Dalga hadisesi de rüzgarin ters yönünde hareket ediyorsa akinti ters demektir akintinin ters yönünde rüzgar esiyorsa deniz kabarir ve dalgalar daha sık gelir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Ekim 2017, 09:34:08 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
#204: 30 Ekim 2017, 09:52:25
Velhasil İstanbul en donanimli profesörleri bile yaniltacak kadar hava olaylarina sahiptir.iki ayri kita ,üc ayri deniz.Günler öncesi alarm verilir ama birşey cikmaz, bazende bu kadar  etkili beklemiyorduk derler.İşte buda İstanbul'un ve Marmara'nın güzelligi, zaten hep süprizler güzel olur. ;)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Ekim 2017, 10:23:45 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
    • instagram
#205: 30 Ekim 2017, 12:02:08
Geçen hafta 3-4 gün boyunca Doğu Akdenizi hem meterolojiden hem de isramardan takip ettim. Amacım haftasonunu yine 30 mil güneybatıdaki Kızlarhamamı koyunda geçirmekti. Her iki kaynak da Cumartesi geceden itibaren kuvvetli lodos alarmı veriyordu..Meteroloji sel baskını uyarısı verdi.Pazar günü dalga boyu 2 metreyi geçecekti.. Öyle olunca programı iptal edip. Cumartesi günü hava kararana kadar Mersin açıklarında denize girdik, 2 saat yelkenle sırtı yaptık ama aklımız koyda kaldı. Sonuç ne mi oldu? Pazar günü deniz süt limandı; akşama kadar bir iki damla yağmur hepsi bu... Bizim buralara da birer tane Akın ve Ahmet reislerden lazım sanırım :)

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Classicboats Turkiye
#206: 06 Kasım 2017, 23:23:55
Windguru - TEOS
12-16 Kasım 2017

Umarım bu hava teğet geçer.... :-[
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

n

nuri_kongur

#207: 07 Kasım 2017, 01:14:44
Kasım orta veya sonunda mutlaka kıble fırtınası oluyor. Aralıkta da var.  Günlerce rüzgar çok şiddetli ve sıcak esiyor. Kocaeli’de bizim durum bu. O havayı Başiskele sahili kolay atlatırken , kendisinden 3 mil ötedeki izmit derince hereke sahili çok zorlu geçiriyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#208: 11 Kasım 2017, 09:43:03
Pastırma yazı tam tahmin ettiğimiz tarihlere denk geldi. Biraz sis olacak ama olsun. Bakalım 15 inden sonrası nasıl olacak ? Akın Reis Fırsat bulursa yorumlar artık.
Bu arada eski Kasım'a girdik. Eskilerin dünyasına göre resmen kış başladı. Bu gün eski Kasımın dördüncü günü. Yani 6 Mayıs ta Hıdrellez'e kadar 180 Kasım günü sayacağız. Hadi uğurlar olsun.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#209: 11 Kasım 2017, 12:47:22
Yakın zamanda bizim payımıza düşen de bu görünüyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

Yukarı git