Kaldı 45 gün ondan sonra "Kasım yüzelli önü yaz belli"
Bayılıyorum bu tür deyişlere
Rica etsem benzer deyişler ve ne zaman ne gibi durumlarda kullanılıyor açıklaması ile
Malum birisine anlatır gibi.Politika yok ya o bakımdan isim yazamıyorum
Torunlara söyleyip kaptan dede havası yapayım azıcık
Değerli Utku Dede, muhtemelen incelemişsinizdir ama şurada biraz bahsetmiştik.
http://heyamolahey.com/meteoroloji/ruzgar-firtina-ve-firtina-tahmini/Hızır ve Kasım Aylarına yada yukarıdaki linkte paylaşmış olduğumuz kocakarı takvimine göre söylenen bir takım sözler var. Bunlardan bildiklerimi ailemde kullanılanları yeri geldiğince yazmaya çalışıyorum. Beğenmenize sevindim.
Hemencecik hatırıma gelenleri ve zamanla hatırlayacaklarımı fırsat buldukça yazarım.
Malumunuz 180 güren Kasım günleri 5 Mayıs'ta biter, Hıdrellezle birlikte Hızır günleri başlar. İşte Hıdrelleze bir ay kala yani Nisan'ın beşi Kasım'ın 150 sine denk gelir.Nisan Ayına geldiğimizde artık günler uzamış ve bahar hafif hafif hissedilmeye başlar ve bu tarihten sonra artık gelen her hava birez daha sıcak geçer. İşte bu yüzden ölmeden Kasımı'ın yüzellisini görenler yazın göründüğünü ifade etmek için bunu kullanırlarmış.
Yine daha önce yazmıştım ama denizci olan benim ailemde çok sık kullanılan bir söz vardı.
Şöyle ki;
Kasım Aylarının 80. günü için "saklan" yani denize çıkma bulduğun koy liman bir yere gir yada kayığını sağlama al git evinde otur anlamında.
90. günü için "toplan" yani hazırlığını yap kayığını donat anlamında
100. günü içinde "yüz " derlerdi. Yani bundan sonra denize çıkabilirsin , kayık karadaysa yüzdür anlamında kullanılırdı.
Ayrıca bu tarihler arasında denizde boğulana da cenaze merasimi yapılmazmış eskiden.
Bu tarih aralığına ben onların anısına dikkat ederim. Bu tarih aralığında kendi sevk ve idaremdeki bir kayıkla denize çıkmam.
Yani şöyle diyelim o zaman.
Seksende saklan
Doksan da toplan
Yüzde yüz
Bu gün 104 yasak biteli dört gün oldu hadi bakalım selametle.