Motor zorlukla da olsa gerekli yanma havasını bir yerlerden emer.
Ama bir motora gerekli hava miktarını hesaplarsan rakamın büyüklüğüne çok şaşıracağın kesindir.
Ayrıca tabii motorun emdiği hava ne kadar soğuk olursa, silindirlere o oranda fazla hava girebilir, yakıt-hava karışımi daha iyi olur ve performans artar. Halbuki havalandirmasız bir motor bölmesinde ortam sıcaklığı epey yükselir.
Bu nedenle motor bölmesinde havalandırmanın şart olduğu kesindir. Gelelim bunun nasıl yapılacağına ; tabii veya cebri olabilir. Ufak motorlarda ( işte belki 30 BG civarına kadar ) tabii havalandırma yetebilir. Motor daha güçlü ise fanlı bir cebri havalandırma gerekecektir.
Havalandirma sistemini kurarken de mesela benim teknemde olduğu gibi, tek bir havalandırma hattı aslında yetersiz çözümdür. Tek hatla ya dışardan taze hava emilir ( ki aslen böyledir, motor gereken havayı bu sayede dış ortamdan çekecektir ) veya motor bölmesindeki ısınmış ve kirli hava dışarı tahliye edilebilir.
Bilenler her ikisinin de şart olduğunu yazıyorlar, yani bir hatla taze hava emilirken, diğer bir hattan durmuş hava tahliye edilebilmelidir. Bunun için de en uygun planlamanın bir hattın mümkünse motor karter seviyesinde yani neredeyse karinaya bitişik, temiz hava girişini sağlarken, motorun en üst hizasinda, yani çoğumuzun teknesinde havuzluk tabanının hemen altındaki ikinci hattın da pis havayı dışarı atmasıdır. Herhalde bunlardan birine emen veya basan bir fan da konursa en iyisi yapılmış olur.
Havalandirma sistemini kurarken hiç bir şartta buradan su girmemesi gerektiğini unutmayıp, planlamayı öyle yapmak lazım. Ayrıca maalesef iyi yalıtılmış bir motor sandığında ama elektrik kablolari, ama gaz vites telleri, ama havalandirma boruları için açılmış olsunlar ; açılmıs her delik veya geçiş ses yalıtımıni oldukça bozar. Buna karşı yapacak pek bir şey yok...Motorunun sesini de sevmeyi öğreneceksin süper- veya megayat sahibi değilsen.
Ben de seyirlerde, özellikle yalnızsam rahatsız olacak başka insan yoksa, Öcal bey gibi havuzluk zeminindeki motor bölmesi üst kapağını açıyorum ve gariban Yanmar'ima bir iyilik yaptığımı düşünüyorum.