Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ahşap iskelet fiber gövde..

R

Recep Ertürk

Ahşap iskelet fiber gövde..
OP: 07 Aralık 2017, 17:04:34

Ahşap iskelet fiber gövde nasıl bir yelkenli inşaıdır? Ahşap tekneye göre kabuğun fiber oluşunun bakım kolaylıklarını tahmin ediyorum. Peki iskeletin ahşap olması, fiber kabuğun bu iskelete yapılmasının özelliği nedir?

Misal osmoz tehdidi daha kolay mı onarılır? Sadece kabukta olduğundan daha az mı sorundur?

Ahşap iskelette sorun çıkar mı? Çıkarsa onarımı çok mu zordur?

Bu tarz tekne yapımı şimdilerde olmasa da 80'li yıllarda yaygın mıydı?

Geçen zamanda ahşap iskelet fiber gövde (veya kabuk) görülen kolaylıklar, güçlükler neler olabilir?

Teşekkürler, saygılar?
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: Ahşap iskelet fiber gövde..
#1: 07 Aralık 2017, 17:33:10
Fibere ilk geçildiği zamanlarda malzemenin bu kadar güçlü olduğuna inanılmıyordu, bu nedenle gövde kalınlığının arttırlıması ile birlikte ahşap teknolojisinden de yaralanılarak gövde omuga ve eğrilerle desteklendi. Fiberglasın güçlü olduğu anlaşıldıkça gövde inceldi ve posta sayısı azaltıldı ve postalar da fiberden yapılmaya başlandı.

Ozmoz daha çok dış yüzeylerde oluşur. İç bölgelere girdiğinde zara<r önemli boyutlara gelmiştir. Ahşap destekli bir teknede ozmoz konusunda bir fsayda olacağını sanmıyorum. Diğer taraftan eski tekne kabukları çok kalın olduğu için ve ozmoz genellikle dış katmanları etkilediği için içierdie sağlam kalan tabaka kalınlığı nın bile tekeye yetebileceği görüşü hakimdir. 

tekneleri hafifletmek için karinada da sandviç yapı kullanılmıştır. Sorun, şu veya bu şekilde sandviçin içine su girmesidir. Sandviç ahşap olursa çürür. Aynı şekilde ahşap iskelette suya maruz kalırsa çürüyecektir ve onarımının da çok kolay olmayacağını biliyorum.

Bir diğer uygulama ise kompozit yapıdır. ahşap iskelet üzerine lamine edilmiş ince bir kabuk oluşturulur ve bu kabuk yine ahşapla veya epoksi elyafla sarılarak   güçlü bir yapı oluştulur. Lamine yapının faydası bir tabakaya daha doğrusu nbir papel su girse bile diğerlerinin etkilenmesidir. 
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#2: 07 Aralık 2017, 18:02:54
Yazıldığı gibi ilk fiber teknelerde omurga ve eğrilerde temel malzeme olarak ahşap kullanıldı. Çok uzun bir süredir fiber tekneler kalıptan çıkartılıyor. Eski tülani yeni stingerler ve şiyer iç kuşağı boş kalıp içine profil olarak ekleniyor.

Amatör yapımcılar kalıp maliyetinden kurtulmak için ahşap bir modeli erkek kalıp olarak kullanıp üzerini polyester ve elyaf ile kaplıyorlar (dı). Konstrüksiyonu güçlendirmek için yarım ve tam perdeleri yine ahşaptan yapıyorlardı.

Tek tek yapılan amatör ve özel yapım teknelerde epoksi piyasada kolay erişilebilir olduğundan beri polyester esaslı fiber teknolojisi dama atıldı.

Bugünlerde genel uygulama epoksi /elyaflı laminasyon esaslı kompozit yapılar.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#3: 07 Aralık 2017, 20:05:20
Ahşap üzerine polyester teknolojisi bir çok yerde dama atıldı ama ben bazı tekne inşaatçılarının polyester oldukça ucuz olduğu için hala ahşabı polyesterle kapladıklarını biliyorum. Polyester ahşaba veya kürlenmiş polyestere yapışmaz, ikinci bir kabuk gibi yüzeyde kalır. Islakken tutunduğunu görürsünüz (zannedersiniz), kürlendiğinde ise tamamen bağımsız bir yapı olur.   
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#4: 07 Aralık 2017, 20:54:09

O zaman araya su alır bu. Ve ahşap çürür.

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#5: 07 Aralık 2017, 22:21:25
Doğrudur. Özellikle miyadı dolmak üzere olan eski ahşap balıkçı teknelerine bu polyester kaplama sistemi epoksiye göre daha ucuz olduğundan uygulanıyor. Tek amaçları ellerindeki teknenin ölümünü geciktirmek.
Bilmedikleri veya sonradan kafalarını taşa vurdukları şey ise polyesterin ahşapa yapışmaması.

Sizin de belirttiğiniz gibi Recep Bey ahşap ve polyester arasında boşluk kalması ve ilk polyester çatlağında suyun iki cıdar arasına sızması oluyor. :(
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#6: 07 Aralık 2017, 23:11:12
Uzman değilim ama basitçe anlatabilirsem , Lamine inşa edilmiş tekne suya inmeden epoksi veya polyester reçine ile ince bir elyafla kaplanırsa daha güzel olur ve  tercih nedeni  olur ;
Ancak klasik ahşap bir teknede bu uygulama , hem illaki bir şekilde çalışıp polyesteri ya çatlatacak ya da ondan ayrılacak ve bir şekilde aldığı neme hapsolacak ahşaba, hava aldırmadığı için , yukarıda anlatılan zamanla çürütücü etkisi ve tekneyi ağırlaştırdığı ,dolayısı ile yelken performansını azalttığı için , iyi olmaz diye biliyorum ben. ::)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2017, 23:24:58 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#7: 07 Aralık 2017, 23:39:05
Merak ettiğim için soruyorum. Ahşap ve fiberin ortam şartlarına göre farklı hareket etmeleri sonucu yapısal bozulma olabilir mi ? Yani mesela  ahşap esner ama fiber esnemez ve çatlar gibi.
  • IP logged

• *
    • instagram
#8: 07 Aralık 2017, 23:41:42
Merak ettiğim için soruyorum. Ahşap ve fiberin ortam şartlarına göre farklı hareket etmeleri sonucu yapısal bozulma olabilir mi ? Yani mesela  ahşap esner ama fiber esnemez ve çatlar gibi.
Bu mümkün.. ahşap çalıştığı için fiberde esnemeler veya çatlamalara neden olabiliyor..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#9: 07 Aralık 2017, 23:44:37
Bu mümkün.. ahşap çalıştığı için fiberde esnemeler veya çatlamalara neden olabiliyor..

Erman reisim selam :) tekneni fiber kapkarma fikrini paylaştığında aklıma gelmişti bu soru bire bir. Hazır konu açılmışken bilenlere soralım dedim. Senin fiberde sorun çıktı mı?
  • IP logged

• *
    • instagram
#10: 08 Aralık 2017, 00:20:54

Erman reisim selam :) tekneni fiber kapkarma fikrini paylaştığında aklıma gelmişti bu soru bire bir. Hazır konu açılmışken bilenlere soralım dedim. Senin fiberde sorun çıktı mı?

Oğuzhan reisim kusuruma bakma, selam vermeden yanıtlayıverdim. Selamlar
Bende polyester ile ahşap arasında su kontrası uyguladığımız için böyle bir problem olmadı.

• IP logged
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2017, 00:24:36 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
Akdenizli, Balıkçı

• *
#11: 08 Aralık 2017, 01:48:29

Oğuzhan reisim kusuruma bakma, selam vermeden yanıtlayıverdim. Selamlar
Bende polyester ile ahşap arasında su kontrası uyguladığımız için böyle bir problem olmadı.

Kusur yok ki bakayım :) problemsiz halletmene sevindim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#12: 08 Aralık 2017, 08:56:25
Polyuera'yı da incelemenizi öneririm bu konuda. Müthiş bir malzeme. Ama sanırım bu tip uygulamalarda en önemli nokta sintinenize dışarıdan, yani güverte üzerinden gelecek suyu da kesmiş olmanız gerek. Ben Yengeç için bayağı bir düşündüm. Vazgeçme sebebim güvertenin çeşitli noktalarından inen su ve uygulama sonrası ahşap bir tekneden bahsetmenin doğru olmayacağı oldu. Hala kafamı kurcalasa da en azından bir süre daha ahşapla uğraşmaya devam...

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#13: 08 Aralık 2017, 09:58:29
Ahşap teknelere epoksi elyaf uygulaması bir çok yerde yapılıyor ama genellikle uygulama tekne iyice su almaya başladıktan sonra yapılıyor. Su almış bir teknenin ahşaplarının en azından ciddi rutubetlendiği hatta çürüdüğ varsayılmalıdır. Çürük bir zemin üzerine epoksi elyaf uygulaması da ancak zemini kadar sağlam olur. Kuru ahşap üzerine epoksi elyaf uygulaması içten dıştan tüm ahşabı saracak şekilde yapılırsa ahşap rutubete maruz kalmayacağından uzun süre hizmet verir.
  • IP logged

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#14: 21 Aralık 2017, 10:49:52
Ben vaktiyle Van de stadt firmasından 34 feet tekne planı almıştım. kendim imal etmeyi planlayarak. Wood-core epoxy yöntemi diye tarif ettikleri tarz imalatta 2 cm kalınlığında sedir ahşabı ile hazırlanan gövde iki kat epoxy ile kaplanıyor (su kesime ve salma yakınında daha çok kat) ve tekne düz çevrilip içindeki kalıplar çıkarılarak aynı şekilde iç yüzü kaplanıyo, sonra bölmeler ve güverteye geçiliyordu.

Bu yöntem bir şekilde erkenden ahşap kısma su alarak bozulmaya hazır bir imalat diye düşündüm. Yanlış mı. Reçine Epoxy olunca ahşap ile fiber katman ayrılmaz mı birbirinden.
  • IP logged

Yukarı git