Bilmem kaçıncı tonoz atma çalışmasını bu gün tamamladım. Ama bu sefer çapayı kendim yapmadım artık gına geldi bıktım. Gitti aradım bizim Zekeriya'yı, bilen dostlar bilir , Perşembe Pazarında bizim uğrak noktamızdır. Dedim abicim ben artık tonozu, monozu kendim yapmıycam, beni Bayrampaşalara falan gönderme geliyorum yanına dedim. Sağolsun ilgilendi her zaman olduğu gibi, seçtim oradan bir dört tırnaklı çapa, 15 metrede 12 lik zincir, bir tanede kilit. Halatım(16 lık) her zaman olduğu gibi istemediğiniz kadar vardı elimin altında. Sonrasında geldim barınağa donattım ve bunu da buluşturdum denizle.
Önce zincir ve çapa bir kilitle mapasından bağlanarak donatılır.Kilit iyice sıkıldıktan sonra , kilit açılmasın diye mekanizması bir tane elektrotla bağlanarak açılmayacak hale dönüştürülür.
Sonra Halatın ana bedeni zincirin baklalarından geçirilmeye başlanır. Burada amaç yükü halata taşıtıp, ağırlığı zincire bindirmektir. sistemde düğüm hiç yoktur.
Halatımız
Beş baklada bir halatı örüyoruz
Çapaya vardıkttan sonra halat çapanın bedenine volta edildikten sonra geriye doğru zincirin baklalarından geçirilmeye devam eder.
İşte sonrasında dibe döşenir. Duruma göre bedene ilave ağırlıkta kullanılabilir. Kullandığımız halat batar halat olmalıdır. Eğer demiri uzak ve fazlaca yatay attıysak halatımıza birileri dolaşmasın diye, kayığın yakınına bedene bir araba lastiği yada parke taşı gibi bir ağırlık asmamız gerekebilir
Bu tonoz barınaklar ve limanlar için uygundur, açık yerlerde uygulamamak lazım. Benim tonoz hazırlama merasimim bu şekildedir. Düzeltmeleri ve ilave bilgilendirmeleri bekliyoruz efendim.