Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Isınmak için alternatifler..

• *
Teknede Isınmak için alternatifler..
OP: 25 Kasım 2017, 00:03:31
Malum kış geldi ve soğuklar başladı. Yazın sıcacık gezdiğimiz teknelerimiz buzdolabı kıvamına geldi. Hava soğudu diye denizden ve tekneden vazmı geçicez tabiki hayır. Geçen hafta komşum Ersin reis teknede gaz yağlı kandilini yakmış bana gösterirken aklıma geldi eskiden japon sobası dediğimiz gaz yağlı soba teknede olur mu diye düşündüm ve hemen işe koyuldum. Lafı fazla uzatmadan sonuç...

0 elektrik tüketimi, Saatte ortalama 0,2lt yakıt tuketimi Dekoratif şömine görüntüsü ve mükemmel ısıtma..

Yazın soğuk içecek, buz ve viski, kışın sıcacık sobanın yanında sıcak çikolata ve puro keyfi sayın Ersin Böke nasıl iyimi böyle rahatmısınız..  :)  Sayın tayomar kaptanının dediği gibi tekne alma komşu al... :)
  • IP logged
Bazıları oturur ve hayatı seyreder; bazıları denize açılır ve hayat onları seyreder!  M/Y HIZ

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: Teknede Isınmak için alternatifler..
#1: 25 Kasım 2017, 10:59:29
Vay süpermiş.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#2: 25 Kasım 2017, 11:09:02
Bende Asterix'i biraz daha şımarttım. Sağolsun Almet Ilgaz kardeşimin yönlendirmesi ile  Webasto'yu çektik. İnşallah montajını da birlikte yapabilirsek buradan paylaşacağım.

• IP logged

• *
#3: 25 Kasım 2017, 11:17:17
Teknemde  Electrolux Origo 3000 alkol ocağı var,ısınma ve pişirme amaçlı kullanıyorum.
Hurdacıdan ikinci el makarna süzgeci ve tencere aldım,makarna süzgecinin içerisine  tencereyi saplarından puntaladım,ocağın üzerine  koyuyorum ısınma olarak çok memnunum,detaylı fotoğrafları vardı bulamadım:)bulduklarımı atayım.
Bendeki ocağın bir gözünü lpğ çevirdim,eski bir fırının mekanizmalarını alkol ocağının bir gözüne aktardım,fotoğrafları vardı bulamadım.
Spirituskocher Spiritus Kocher Dometic Electrolux Origo 3000
https://www.youtube.com/watch?v=qdkXHMuIqyQ

• IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#4: 25 Kasım 2017, 11:35:12
Isınmak için tekne içinde ateş kullanılması yanlıştır. Gaz olsun sıvı olsun katı olsun tüm yanmalarda karbodioksit, karbonmonoksit ve su buharı ortaya çıkar. Kapalı ortamda karbonlar zehirlidir, su buharı ise tekne soğuma başladığında ciddi rutubet sorununa neden olur. Bu tür ısınmalarda, mutlaka havalandırma sağlanmalı hatta gazlar baca ile dışarı verilmelidir.

• IP logged

T
  • *
#5: 25 Kasım 2017, 13:12:36
Ne zaman bu abla'da ki ısınma keyfini bulurum, o zaman hayallerim eksiksiz olur.  :P

• IP logged

• *
#6: 25 Kasım 2017, 15:18:24
Tekne de bir  adet Trumatic e 4000 ,bir adet de sıcak - soğuk klima var .  Klima ortamın nemini de aldığından elektrik olan yerde genellikle onu çalıştırıyorum.

Kapalı mahalde kamara da ,özellikle Zibro Kamin gibi ortam oksijenini tüketen ısınma cihazları kullanmak çok riskli ,ama burada kullanıldığı gibi havuzlukta problemsiz kullanılabilir.

Güzel de olmuş Oğuzhan reis. Sefanız olsun. :)

• IP logged

• *
#7: 25 Kasım 2017, 16:07:12
Saolasın Öcal reisim sobayı zaten havuzlukta kullanmak için yaptım kamarada kullanmak sıkıntı yaratır. 

Ahmet reisim hayırlı olsun webasto öncelikle. Ama montaj aşaması çok zahmetli haberin olsun. 10 gün önce yelkenliye 5500lük webasto takıldı 6 saat sürdü montajı bilgin olsun. Hortumların dış izolasyonlarını yapmayı unutmayın.
  • IP logged
Bazıları oturur ve hayatı seyreder; bazıları denize açılır ve hayat onları seyreder!  M/Y HIZ

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#8: 25 Kasım 2017, 17:42:21
Webasto fabrikalarda ön hazırlığı yapıldıktan sonra takılıyor. Tekne bittikten sonra takılması oldukça zaman alıcı oluyor. Sıcak hava borularını bölmelerden geçirmek işin en zor yanıdır. Dolap içini işgal etmesin diye karinaya çok yakın açıyorsunuz. Matkap, dekupaj  ve benzeri elektrikli aletler girmiyor. Ben çaresini bir eğe sapına bir ahşap  dekupaj ucunun monte etmekte bulmuştum. Uç çekerken değil, aşağı basarken kesen cinstendi, genellikle yüzey bozulmasın diye tersine kesen uçlar var. Karinaya çok yakın ve oldukça yukarıdan bir kaç delik açmak neredeyse tüm günümü aldı. Tamamına yaknın kamara içinde olduğu için ısı izolasyonu yapmadık sadece egsoza dikkat ettik. Hem salona hem kamaralara çekeceğim diye niyetlenirseniz oldukça fazla iş çıkıyor.
  • IP logged

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
#9: 25 Kasım 2017, 19:39:10
Kamara içinde açıktan geçerse sorun yok (öyle olmuyor elbette) ama dolap içi yada baza altlarından izolasyonsuz geçirince cok buyuk ısı kaybı oluyor.
Tekne içinde bacasız ateş çok yanlış. Bacalı ateş ne kadar doğru tartışılır zaten katı yakıt ne kadar depolayabilirsin ki?
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
#10: 26 Kasım 2017, 09:41:43
Ben sobamdan çok memnunum valla.. Ancak Oğuz 'un havuzluk için çözümü bence gayet iyi. Ancak içeride baca olmadığı için sıkıntı olabilir.

Soba da ben jel yakıt kullanıyorum. Kandillerde de is ve koku yapmayan sıvı parafin. Şimdi alkol ocağında da bu sıvı parafini kullanmayı düşünüyorum. Hem alkol gibi uçmuyor sıvı parafin. Daha ekonomik aynı zamanda.

Ben seyir sırasında da kullanıyorum. Ancak kriter kalorifer sıcaklığı. Aksi taktirde seyir sırasında ciddi kazalara yol açabilir. Devrilse bile içinden kor ya da ateş çıkmıyor kapak açılmıyor ..
  • IP logged

S

Serdar Çırak

#11: 26 Kasım 2017, 14:54:19
Teknede ateşli birşeyden hep çok korktum..Heryer vernikli ahşap,kumaş,naylon..ufak bir sıçramada ne olduğunu anlamadan ortalık birbirine girer..diyelim birşey olmadı,işin bittikten sonra söndürüncede içersi şengül hamamına dönüyor..tavanlar şıpır şıpır..
Elektrik varsa heater..yoksada piknik aygaz üstü radyan kullandım..azcık havalandırma..azcık baş ağrısı..
  • IP logged

• *
#12: 26 Kasım 2017, 16:13:15
İngilizler  o yüzden bu sobaları bu kadar pahalı satıyorlar. Dökülmüyor. yanarken hiç bir şekilde alev , kor çıkarmıyor, devrildiğinde kapağı açılmıyor , tütmüyor..

Tehlike var mı ..? var. Ama bu durumda ocak da yakmamak gerek..
  • IP logged

• *
#13: 26 Kasım 2017, 19:14:59
Teknede ısınma amaçlı kullandığım alkol ocağı sobayı,seyir esnasında veya soğuk havalarda içeride otururken giriş kapısının üst kısmını havalandırma adına az bir açık bırakıyorum ve böyle kullanıyorum,asla gece teknede kalacaksam uyurken sobayı açmıyorum.. 
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#14: 14 Mayıs 2018, 21:48:27
Sonunda yaz geldi ve biz Webasto bağladık. Değerli dostumuz Ahmet Ilgaz defalarca aradı hadi şunun montajını yapalım diye. Bense her seferinde şu gün takarız bugün takarız diye salladım durdum. Derdim kayığa delik açmamaktı. Neyse bunu farklı bir yolla çözdük. Kıç aynadaki lewmar lumbozlardan birtanesinin camını ısıya dayanıklı bir cam ile değiştirerek üzerine egsoz ve temiz hava giriş deliklerini açtık. Kayıkta webasto koyacak yer bulamadık. Neyse öyle böyle derken bizim Mustafa internette bir uygulama bulmuş, adamlar kıç altındaki  kitaplık gibi olan bir bölüme koymuşlar. Bizde aynı yeri planladık. Ama bu cihazın montajı bayağı zormuş, bir tam gün uğraştık.Elektrik almaktan tutunda , mazot almaya kadar her şey sorun. Ayrıca çok elektrik tüketiyor kanaatindeyim. Marinalarda falan kullanılırda alargada sanırım üstüste günlerce kullanmak imkansız. Demekki kuzey denizcileri bu yüzden soba kullanıyorlarmış. Adamlar işi biliyormuş yani. Evet Webasto çok temiz ama, sanırım öyle denizlerde kış geçirenlerin eğer elektrik alamazlarsa derdine deva olmaz gibi . Montajı sanıldığı kadar zor değil , eğer her şey yolunda giderse  çok karışık değil. Ama  sorun çıkarsa bilen birisine ihtiyaç var. Sağolsun Ahmet dersine süper çalışmış , adım adım çok pratik bir şekilde halletti. Fotoğraflarını da adım adım paylaşacağım. Artık kar yağarkende sivri Adaya gidebileceğiz. Teşekkürler Ahmet Ilgaz.
  • IP logged

Yukarı git